Jump to content

Iran: novi front

Featured Replies

Makron optimističan oko Trampovog preranog odlaska sa G7, nadajmo se da ne lupeta.

French President Emmanuel Macron suggested that Trump’s early departure from the G-7 meeting could mean a positive development in the ongoing conflict between Iran and Israel.

“If the US can obtain a ceasefire that is a good thing,” Macron told reporters in Alberta.

Alex Pfeiffer, a White House spokesperson, denied claims on social media that the US would join Israel in its military offensive against Iran.

“American forces are maintaining their defensive posture, and that has not changed,” he said in a post to X.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2025-06-16/trump-says-iran-wants-to-talk-after-waves-of-israeli-airstrikes?embedded-checkout=true

Edited by vememah

• Replies 3k
  • Views 335k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jezik pregrizao...

• Juče sam držao onlajn čas mojim malim Persijancima. Znamo se, pa sam iscimao mamu njihovu da je pitam kako su. Ispričali smo se, koliko je bila u stanju da priča. Strašno je, ne mogu da se opasulje. S

• Izgleda da su mole povukle sa ulica takozvanu Cador policiju. Prva pobjeda zena u iranu.  Prica se da ce ukinuti i obavezu da se nosi cador na ulici.   Edit : ne samo da je povukli

Posted Images

8 hours ago, Anduril said:

Zavisi iz koje perspektive se gleda.

Da, Izrael vrsi genocid u Gazi i tu ne vidim neku veliku razliku izmedju njih i recimo Putina kad je bombardovao sirijske gradove sto je dovelo do masovne izbeglicke krize 2015. u Evropi. Medjutim, Ukrajina nije uradila nista ni priblizno sta je radio Iran koji ima dusi porusenu i iskasapljenu Siriju poput Putina.

Zato mi je navijanje tu za nekoga toliko tesko da shvatim.

Izbeglicka kriza u Evropi najmanje ima veze sa Putinovim bombardovanjem sirijskih gradova vec sa organizovanjem tzv. arapskih proleca po zemljama severne Afeike i Bliskog istoka kao i okupacijom Iraka i Avganistana od strane US i njenih saveznika.

fantom

Izraelska huškačka televizija Kanal 14 tvrdi da će Tramp ući u rat u narednim satima.

This isn’t posturing anymore, it’s positioning.

“Very, very official,” they’re saying. And when they say that on live TV, it usually means it’s already underway.

This may be the moment the U.S. crosses the point of no return.

https://x.com/allenanalysis/status/1934767609012211907

11 hours ago, SNARC said:

zakazao dobri čovek sa fotografije - uprkos napaljenju, ukupno moćnih raketa ispaljeno u 3 odvojena napada noćas = manje od 10

5 hours ago, theanswer said:

Šta očekuješ da Volođa udari? On je zagrizao koliko je zagrizao u Ukrajini. Nemam nikakvu sumnju da bi Izrael i rusku pvo uništio za par nedelja.

Razbucao bi Izrael bez da koristi nuklearke, da se ne lazemo. A Rusija ima najmocniji PVO sistem na svetu, to ces cuti i od Zapadnih analiticara. Iran je zemlja pod sankcijama koja pokusava nesto da uradi uglavnom okrenuta sama sebi a bori se protiv tehnicki najnaprednije zemlje sveta sa najboljim obavestajnim podacima. I opet uspevaju da im zadaju teske udarce dok Izrael ne uspeva sa svojom svemocnom avijacijom da unisti sav potencijal Teherana. Mislim da Izrael izgleda toliko svemocno jer se uglavnom bori protiv slabijih protivnika a i onda, zahvaljujuci neverovatno dobroj spijunazi, tacno zna u koji rat moze da udje i da bude siguran da ce pobediti.

Vidim 4 moguca scenarija:

1) US ne ulazi u rat. Izrael i Iran se tuku jos malo dok ne istrose staru municiju, potpisuju primirje pa za koju godinu aj jovo nanovo.

2) US ulazi u rat jer i oni hoce da ispucaju staru municiju, ali bez invazije. Stuku Iranu infrastrukturu. Iran se obnavlja par decenija, pa aj jovo nanovo.

3) US ulazi u rat i rade kopnenu invaziju. Mozda rade i draft. Izlaze iz rata kao mnogo slabija zemlja, al ako nekim cudom dobiju dobili su i nova naftna polja i novu koloniju, barem na neko vreme.

4) US ulazi u rat. Kina ulazi u rat. Nema vise ratova.

3 i 4 su jako malo verovatni, nadam se.

Deluje mi da ce Trampara da odradi sta Izrael ne moze (poput razbucavanja ovih podzemnih instalacija) i da onda ostavi ostalo Bibiju da se sa tim drka. Nije bas raspolozenje u USA da se ulazi u neki novi rat.

7 minutes ago, Ayatollah said:

Lupeta...

image.png

Ovaj bilmez samo Melaniji izgleda ne sme da prigovori nista..sto ne znaci da zalim pikljavog Francuza.

Od svih zemalja na svetu, jedino bih Iran voleo da prospartam uzduz i popreko nekoliko meseci. Bas mi je zao tih ljudi.

Kakvu podrsku bi imao Tramp za nepotrebno uvodjenje zemlje u rat? Bilo kakva aktivnost ce se vratiti po americkim bazama, total rat da ne pominjemo. Bilo kakvo do logisticko uplitanje US je porazavajuce, za njih i za region. Tramp moze da igra na svoju "ovo je bilo samo upozorenje" kartu ali Iranci ce odgovoriti 1/1.

Ovo sada naravno spekulišem bez ikakvih informacija, ali se ne bih z

10 minutes ago, Fins fleet said:

Vidim 4 moguca scenarija:

1) US ne ulazi u rat. Izrael i Iran se tuku jos malo dok ne istrose staru municiju, potpisuju primirje pa za koju godinu aj jovo nanovo.

2) US ulazi u rat jer i oni hoce da ispucaju staru municiju, ali bez invazije. Stuku Iranu infrastrukturu. Iran se obnavlja par decenija, pa aj jovo nanovo.

3) US ulazi u rat i rade kopnenu invaziju. Mozda rade i draft. Izlaze iz rata kao mnogo slabija zemlja, al ako nekim cudom dobiju dobili su i nova naftna polja i novu koloniju, barem na neko vreme.

4) US ulazi u rat. Kina ulazi u rat. Nema vise ratova.

3 i 4 su jako malo verovatni, nadam se.

7 minutes ago, Shan Jan said:

Deluje mi da ce Trampara da odradi sta Izrael ne moze (poput razbucavanja ovih podzemnih instalacija) i da onda ostavi ostalo Bibiju da se sa tim drka. Nije bas raspolozenje u USA da se ulazi u neki novi rat.

Ja bih rekao da su Tramp i ekipa sada videli mogućnost da konačno silom unište iranski nuklearni i raketni program, i reše trajno to pitanje. Posle neće ni biti potrebe za nekim pregovorima. Nisu oni silni avio tankeri slučajno leteli preko Atlantika juče, niti su nosači aviona slučajno krenuli ka Iranu.

Moguće je da se ide i na prevrat u Teheranu, ako imaju neke svoje ljude u visokim krugovima iranske vojske, ali mi ovo ne možemo znati kao obični posmatrači i videćemo u narednim danima.

Ono što mislim da se neće desiti je kopnena invazija kao Rusi u Ukrajini. Prvo bi im trebalo jedno 6 meseci priprema za tako nešto, drugo nemaju odakle da napadnu osim iz Iraka ili da izvrše desant iz Zaliva gde bi ih Iranci čekali u planinama iznad, treće Iran je preveliki da bi se tako nešto moglo uraditi brzo. Ovo će ostati vazdušno-raketni rat do kraja.

dovoljno je da iran poseje mine u, otranskim vratima, Strait of Hormuz i da cena nafte ode u nebesa, ne mora ništa drugo da radi da bi napakostio američkim saveznicima i gurnuo svet u recesiju

Edited by gone fishing

Što baš u Jadranu da seje mine? gospode

De de, znam da si mislio na Ormuz

Edited by Filozof manijak