6 hours ago6 hr Ma naravno, inače ne treba Izrael da objašnjava Irancima kako da se ponašaju kad im bombarduju gradove, dovoljno je živih koji se toga sećaju od prošlog rata.Vidim da je koristi ista tehnika kao u Bejrutu - ako pogodimo neku stambenu zgradu, to će biti zato što je tu skladište oružja.
6 hours ago6 hr 11 hours ago, askeladden said:USA i Izrael ispaljuju THAAD presretace kao da dolazi mladin otac na svadbu.Cena 12 miliona po projektilu.Ovo ako potraje jos desetak dana ili ce se smiriti da svako lize svoje rane ili puca nekom ko zna sta preko glavnog grada.Izrael nema sanse da izdrzi ovo polivanje a Iranu su izgleda Kinezi dobacili PVO sisteme a ne bi me iznenadilo ni da Rusi prebacuju sta mogu .Vec je Izrael pozivao na objasnjavanje Rusiju odakle Pantziri Iranu.Oni thaadom gađaju i dronove, a jedan dron košta 40k doloresa pa to treba proračunati. Iranci još nisu počeli sa masovni korištenjem Šaheda, ali se očekuje zbog toga i ovi silni tankeri kako bi se avioni održali što duže u vazduhu u nadi da će na taj (jeftiniji način) da se obračunaju sa dronovima. Ako se radikalizuju napadi na Iran vjerujem da će i proxy morati da se uključe, što nije daleko.Objavljeni su podaci sa flightradara kako desetak kineskih transportnih aviona gasi transpondere prije ulaska u vazdušni prostor Irana, zato se pominju Kinezi i PVO. Mislim da oni jedva čekaju da isprobaju igračke na terenu, pa bi ovo vrlo lako moglo da se pretvori u još jedan proxy war.
6 hours ago6 hr 4 minutes ago, Jesper23 said:Oni thaadom gađaju i dronove, a jedan dron košta 40k doloresa pa to treba proračunati. Iranci još nisu počeli sa masovni korištenjem Šaheda, ali se očekuje zbog toga i ovi silni tankeri kako bi se avioni održali što duže u vazduhu u nadi da će na taj (jeftiniji način) da se obračunaju sa dronovima. Ako se radikalizuju napadi na Iran vjerujem da će i proxy morati da se uključe, što nije daleko.Objavljeni su podaci sa flightradara kako desetak kineskih transportnih aviona gasi transpondere prije ulaska u vazdušni prostor Irana, zato se pominju Kinezi i PVO. Mislim da oni jedva čekaju da isprobaju igračke na terenu, pa bi ovo vrlo lako moglo da se pretvori u još jedan proxy war.S tim da je način na koji sada Izrael ratuje protiv Irana u stvari ekstremno skup i logistički zahtevan, te da troši resurse izraelskih aviona nenormalnom brzinom, jer avioni provode sate vremena i hiljade kilometara u vazduhu svakog dana. Pitanje je koliko će Izrael moći tehnički da održi ovaj tempo ratovanja kada krenu kvarovi na raznoj opremi brzinom većom nego što može da se popravlja.Btw, posle večerašnjih snimaka raketiranja Izraela, deluje da ni Izrael nije tako obaveštajno neizbušen kao što bi voleli da misle. Video sam barem dva-tri snimka iranskih raketa kako pogađaju lokacije izraelske PVO, što znači da i Iran ima te podatke u realnom vremenu.Videćemo kako će stvar razvijati, ali me ne bi iznenadilo da je Izrael potcenio Iran na sličan način kao što je Rusija potcenila Ukrajinu.
6 hours ago6 hr 4 minutes ago, Ayatollah said:Btw, posle večerašnjih snimaka raketiranja Izraela, deluje da ni Izrael nije tako obaveštajno neizbušen kao što bi voleli da misle. Video sam barem dva-tri snimka iranskih raketa kako pogađaju lokacije izraelske PVO, što znači da i Iran ima te podatke u realnom vremenu.Da, onaj snimak gađanja elektrane u Haifi, u krugu elektrane, PVO baterija ispaljuje jedno tri rakete, posle par sekundi raketa pogađa, kako izgleda, tu u neposrednom krugu, i još jedna stotinak metara dalje. Izgleda da pogoci nisu bili naivni, jutros izveštaju Izraelaca o požaru u elektrani. Sa Gardijana:SpoilerBritish maritime security firm Ambrey said that fires were observed at a power plant in the vicinity of Haifa, after Iranian forces launched a ballistic missile attack on the northern city’s port infrastructure. Ambrey said it observed video footage of the Israeli military intercepting the attack, followed by impacts from two hypersonic missiles.Inače me fascinira koliko su ljudi spremni da rizikuju da naprave snimak telefonom. Nekoliko snimaka gde ljudi snimaju rakete i presretanja sa terase dok im raketa ne udari na sto metara odatle, uz lomljenje prozora i sve što ide. Ja sam se usro živ 1999. kad sam 25.3. posmatrao spektakl na nebu, pretpostavljam naši koji su pokušavali da presretnu krstareće rakete, kad je puklo gore i razletelo se na tri strane, počeo sam da bežim, činilo mi se da će da padne pravo na mene.
6 hours ago6 hr 4 minutes ago, Ayatollah said:S tim da je način na koji sada Izrael ratuje protiv Irana u stvari ekstremno skup i logistički zahtevan, te da troši resurse izraelskih aviona nenormalnom brzinom, jer avioni provode sate vremena i hiljade kilometara u vazduhu svakog dana. Pitanje je koliko će Izrael moći tehnički da održi ovaj tempo ratovanja kada krenu kvarovi na raznoj opremi brzinom većom nego što može da se popravlja.+1video sam par slika F-15I, koji je mrcina i verovatno avion koji moze najvise da ponese od svega sto izrael ima. konfiguracija: gorivo gorivo gorivo2x amraam2x bomba od 500kg (sa izralskim jdam.om)oni lete oko 1500km do teherana i jos toliko nazad da bi bacili relativno malo teretas druge strane i dalje mi je prosto neverovatno koliko su brzo i potpuno eliminisali iranski PVO. po slikama koje videh, uspeli su da obore par izraelskih dronova, to je ispod onoga sto je SRJ uspela da uradi 99te, sa svojim nevama i 6 raspalih migova 29... (ako me secanje dobro sluzi, mi smo u prvih par dana skinuli vise od 2 krstarece rakete)
6 hours ago6 hr 13 minutes ago, Zverilla said:s druge strane i dalje mi je prosto neverovatno koliko su brzo i potpuno eliminisali iranski PVO. po slikama koje videh, uspeli su da obore par izraelskih dronova, to je ispod onoga sto je SRJ uspela da uradi 99te, sa svojim nevama i 6 raspalih migova 29... (ako me secanje dobro sluzi, mi smo u prvih par dana skinuli vise od 2 krstarece rakete)Sad idu tvrdnje da Iranski PVO ne radi zbog opstrukcija i ometanja radara, ima snimaka gdje je iznad Teherana presretnuto nekoliko meta. I UKrajina je bila bušna na početku rata, pa su onda nabavili dosta opreme, a i količina raspoloživih sredstava Izraela je najveća na početku rata, očekivati da oni nastave ovim tempom je nerealno.
6 hours ago6 hr Koliki kreten moras biti da cucis na terasi i snimas nadolazece rakete za koje ni sami Iranci ne znaju tacnu tacku udara.
6 hours ago6 hr Popular Post 9 minutes ago, Milošica said:@AyatollahJel si ti na sigurnom? Nisam. Promašio sam juče termin pozorišne predstave na koju sam trebao da vodim ženu, pa se još skrivam.
5 hours ago5 hr 10 hours ago, Ayatollah said:Mogao sam i na Mapama, ali ovde je bitnije:Persija drzi te teritorije 2500 godina. Mislim da oni nemaju problema sa separatizmom i da generalno dobro hendluju svoj multikulti.
5 hours ago5 hr Kada su Seldžuci osvojili persijske prostore, odmah su počeli da se persijanizuju. Imena njihovih vladara su bila prepisana iz Šahname. I vekovima potom svaki civilizovani Turčin se persijanizovao. Iranska kultura je prisutna na mnogo širem području od savremenog Irana, razni persijski običaji, rituali, proslave njihove solarne nove godine... Mazandaran, hehe, mitsko kraljevstvo demona u koje je Rustem išao u pohod da oslobodi na prevaru zarobljenog kralja, usput pijući iz potoka i loveći divlje magarce. A da, Rustem, junak nad junacima, koji je bio toliko veliki i znažan na rođenju da je sveta ptica Simorg morala da dođe i poduči ih da izvedu carski rez, je imao pametnog konja Rakhša, jel vam zvuči poznato? Edited 5 hours ago5 hr by Zabalujev
5 hours ago5 hr Popular Post Meni je inače uvek bilo nekako... De da napadneš Iran, to ko Indiju da si napao. Nije ta država od juče. Mislim na državni i kulturni kontinuituitet, verujem da smo mi njima na tom nivou svi skupa kolko nas ima smešni. Ako isključiš našu zapadnoevropsku indoktrinaciju, prevedeno na naš jezik, to je kao da bombarduješ Rim ili Pariz. Samo luđe. Ti ljudi imaju klasičnu muziku od srednjeg veka neprekinutu, poeziju kaligrafiju i sve posle. Svakako utiče na rezilijentnost, mi taj majdset ne možemo da zamislimo. Sad, kako će se odbraniti, voleo bih da se odbrane, zaslužili su
4 hours ago4 hr Popular Post 48 minutes ago, Zabalujev said:Kada su Seldžuci osvojili persijske prostore, odmah su počeli da se persijanizuju. Imena njihovih vladara su bila prepisana iz Šahname. I vekovima potom svaki civilizovani Turčin se persijanizovao. Iranska kultura je prisutna na mnogo širem području od savremenog Irana, razni persijski običaji, rituali, proslave njihove solarne nove godine... Mazandaran, hehe, mitsko kraljevstvo demona u koje je Rustem išao u pohod da oslobodi na prevaru zarobljenog kralja, usput pijući iz potoka i loveći divlje magarce. A da, Rustem, junak nad junacima, koji je bio toliko veliki i znažan na rođenju da je sveta ptica Simorg morala da dođe i poduči ih da izvedu carski rez, je imao pametnog konja Rakhša, jel vam zvuči poznato?Uticaj je nezamisliv. Rustem i Rakuš se navode kao prva SF priča jer je Rakuševa magija mehanička. Nezamisliv. U Berlinu me vozio taksista, odakle si? Iz Irana. I ja kao, ja volim iransku klasičnu muziku. Štakako? Kako je to moguće? Pa što, volim. Volim ovog i ovog i ovog. Lik se parkirao, plakao je 15 minuta. Kukao kao malo dete. Za njih je on vrv random Arapin zaostali potencijalni islamista bombaš. Ko zna šta je radio u domovini, koju školu je završio. Nikad neću zaboraviti
4 hours ago4 hr Nista nije uklesano u kamen I nikakva tradicija u 2025oj te nece spasiti katastrofe ako nisi tehnicki, takticki, obavestajno...pripremljen kako treba. I bliza istorija je puna iznenadjenja, tipa Nagorno Karabah, slom Hezbolaha... Edited 4 hours ago4 hr by dillinger
4 hours ago4 hr 15 minutes ago, dillinger said:Nista nije uklesano u kamen I nikakva tradicija u 2025oj te nece spasiti katastrofe ako nisi tehnicki, takticki, obavestajno...pripremljen kako treba. I bliza istorija je puna iznenadjenja, tipa Nagorno Karabah, slom Hezbolaha...Ma dobro, ja prenosim svoje lične utiske i pričam šta mislim da je pravedno. Svaka kultura je važna, što se toga tiče. Ali neke su trajale toliko da su zaslužile da traju još. Kao civilizacija, ako nemamo to, šta imamo?