12 hours ago12 hr Dobri su i neki izraelski mediji - kao da nisu culi i videli Gazu: Edited 12 hours ago12 hr by Anduril
12 hours ago12 hr 5 minutes ago, Lezilebovich said:Neki lep kvinslinški novi rezim da dodje na celoA sto ne bi moglo nesto izmedju? Ni kvislinsko a ni ovaj islamo-fasizam. Iranu realno ne treba ni nuklearno oruzje a ni citava mreza ekstremista u citavom regionu koju finansiraju. Mogu itekako bez svega toga, mogu i bez punih zatvora mladih ljudi, a pare malo da uloze u razvoj. Edited 12 hours ago12 hr by Anduril
11 hours ago11 hr Nema nikakvih dokaza da je taj režim trenutno ugrožen. Netanjahuov poziv Irancima da se dignu na revoluciju pokazuje samo da je čovek totalno lud. U ovakvom trenutku to reći nema nikakvog smisla. U istom danu kad njegov ministar odbrane preti da će Teheran da gori. Nemamo jasne podatke gde Iranci još pogode osim ovih civilnih zgrada što im projektili zalutaju a i tu bi trebalo postaviti pitanje uticaja PVO na to. Juče se provukla stidljivo vest da je 7 izraelskih vojnika lakše povređeno npr. Znamo i da su pogodili u Haifi energetsko postrojenje i da su pogodili u Tel Avivu taj naučno istraživački centar. Siguran sam i da bi Iranci hteli veću preciznost ali isto tako ne stoji baš ni tvrdnja da se obori 95% raketa. Sinoć je lansirano 70 po samim Izraelcima, neće biti da je prošlo samo 3 ili 7.
11 hours ago11 hr Just now, Tutankamon said:Ovo nije nacin da se dodje do toga, naprotiv...Pa sad, nije da se nije probalo. Bilo je po Iranu i raznih izbora, kradje, bilo je i demonstracija, bilo je i dilova sa Obamom. Ali, nista od toga iranske hardlajnere nije sprecilo da dalje guraju tu regionalnu islamo-fasisticku agendu, da skrajnu umereno krilo unutar rezima, i istovremeno zatvaraju i ubijaju svoje mlade ljude. Fasisti retko kada bilo gde razumeju jezik kompromisa. Ovaj napad jeste ocekivan vec 15 godina, a posle napada Hamasa i Hezbolaha, bilo je ocekivano da ce i ajatolah doci na red, a verovatno upravo uz pomoc unutar samog Irana.Videcemo uskoro da li je ovo tacno - navodno je zapalio na istok Irana odakle je. Ako Izrael pocne da udara masovno po civilnim ciljevima i blokovima, onda ta opcija nije verovatna, ali, ako nastave sa ubijanjem vrhuske, posebno Hamnejevih sinova koji treba da ga naslede, onda je ovo takodje i deo obracuna unutar rezima za nasledstvo i za vracanje bar dela vlasti od Revolucionarne Garde koja se osilila poslednjih 20 godina. Edited 11 hours ago11 hr by Anduril
11 hours ago11 hr Mnogo je frljanja tim procentom projektila, nemamo na osnovu čega to da zaključimo. Snimci od sinoć pokazuju mnogo manje vatrometa i mnogo brže rakete. Sigurno je šteta koju podnosi Iran veća. U onako gusto naseljenom centralnom Izraelu postoji velika verovatnoća za civilne žrtve. Sinoć je Ori Goldberg (izraelski izdajnik i strani plaćenik) na AJZ govorio da je stanovništvo dosta zbunjeno sistemom uzbune, a rakete doleću za desetak minuta pa je i prostor za reagovanje mali. Znajući Izraelce, krenuće i njihove precizne rakete da lutaju.
11 hours ago11 hr 34 minutes ago, Anduril said:Tesko. PVO Izraela je negde na 90-95% efikasnosti sa balistickim raketama i to svi znaju. Iran ima na hiljade raketa, tako da Izrael mora da racuna na bar nekoliko desetina ili cak stotina pogodaka, ako nesto zakaze. Ovo je sada trka izmedju ovih napada raketama i izraelskog pronalazenja lansera, radara i mreze koja ih kontrolise u zapadnom Iranu. Iran je napao rafineriju u Haifi i samo nekoliko minuta kasnije je Izrael napado glavni depot nafte u zapadnom Teheranu. Otislo je i glavno gasno postrojenje na jugu koje je kljucno za domace snadbevanje.Morace ajatolah da se odluci uskoro da li ce napraviti neki dil sa Izraelom ili nece - sta god da uradi, rezim mu je u opasnosti. Hardlajn ekipu oko njega su ionako kompletno pobili tako da me ne bi cudilo ako su umereniji iranski elementi iza ovoga zajedno sa Izraelom. Tesko je zamisliti ovakav nivo gubitaka komande ako nema insajder informacija, i to posle svega sto se dogodilo sa proxyjima Hezbolahom i Hamasom koji su takodje obavestajno izbuseni preko Teherana. Citava akcija Izraela se naziva "Rising Lion", sto mislim da nije slucajnost nego referenca na tradicionalni simbol i zastavu Irana pre ajatolaha. Moze ovo veoma brzo da vodi promenama u rezimu, ali, moze ici i u suprotnom smeru da ih jos vise radikalizuje.Mislim da ovde ima neke istine.Jos od ubistva Sulejmanija i pomalo cudnog pada helikoptera Raisija, sa busenjem Hezbolaha mozda postoji neka struja u Iranu koja saradjuje sa zapadom a time Izraelom, koji je izvodjac radova za celi zapad na Levantu.Od smrti Raisija, Iran se znacajno povukao regionalno, krenulo je to jos sa ubistvom Sulejmanija, ali od Raisija je bas ocigledno. To ne govorim ja vec Hezbolah pre 2 dana, koji je rekao da Teheran nije nista uradio da pomogne Hezbolahu nakon velike akcije Mosada protiv Hezbolaha koja je pocela sa pejdzerima. Slicno iskustvo su doziveli Rusi i Asad u Siriji, koji su ocekivali znacjano vecu kopenenu podrsku krajem 2024 od strane Teherana, kada je obaran Asad.Ali ne mislim da je poslednji napad Izraela povezna direktno sa time. Mislim da su se stekli uslovi za Izrael da napadne a to je posledica pasivnosti Teherana i moguce lose procene rukovodstva da ce pasivnoscu, da ne ceckaju vise mecku, spreciti upravo ovo sto im se desilo a da se nekako cenkaju oko nukelranog programa. Edited 11 hours ago11 hr by Emerald
11 hours ago11 hr Sto se tice Irana, on nije diktatura pa kada ubijes jednog covek sve se srusi. To je hibridni model koji kombinuje demokratiju i autrokratiju. U Iranu postoje izbori i cesto su se drustvene tenzije smirivali smenom rukovodstva na izborima. Ali to sve nagledaju ajatolasi i to je deo autokratskog dela vlasti.Tako da nisam siguran da ubistvima vrhuske se moze oboriti vlast kao u Libiji ili po arpaskim monarhijama ili Egiptu.Po meni vrelo zilav sistem barem do sada bio. Edited 11 hours ago11 hr by Emerald
11 hours ago11 hr 1 minute ago, Emerald said:To je hibridni model koji kombinuje demokratiju i autrokratiju.Lol.The Guardian Council, which vets candidates, approved only six out of more than 80 [presidential candidates] who registered to run.https://www.iranintl.com/en/202406107353 Edited 11 hours ago11 hr by vememah
11 hours ago11 hr 7 minutes ago, Emerald said:Mislim da ovde ima neke istine.Jos od ubistva Sulejmanija i pomalo cudnog pada helikoptera Raisija, sa busenjem Hezbolaha mozda postoji neka struja u Iranu koja saradjuje sa zapadom a time Izraelom, koji je izvodjac radova za celi zapad na Levantu.Od smrti Raisija, Iran se znacajno povukao regionalno, krenulo je to jos sa ubistvom Sulejmanija, ali od Raisija je bas ocigledno. To ne govorim ja vec Hezbolah pre 2 dana, koji je rekao da Teheran nije nista uradio da pomogne Hezbolahu nakon velike akcije Mosada protiv Hezbolaha koja je pocela sa pejdzerima. Slicno iskustvo su doziveli Rusi i Asad u Siriji, koji su ocekivali znacjano vecu kopenenu podrsku krajem 2024 od strane Teherana, kada je obaran Asad.Ali ne mislim da je poslednji napad Izraela povezna direktno sa time. Mislim da su se stekli uslovi za Izrael da napadne a to je posledica pasivnosti Teherana i moguce lose procene rukovodstva da ce pasivnoscu, da ne ceckaju vise mecku, spreciti upravo ovo sto im se desilo a da se nekako cenkaju oko nukelranog programa.Hamnei se jednostavno preigrao. Iran jeste velika zemlja, ali nije ekonomija i vojska sa logistikom koja moze na duzi rok da finansira odrzava razne gradjanske ratove i rezime od Sirije, Libana, Iraka, pa do Jemena, a na drugoj strani imaju protiv sebe i Tursku, i Izrael, i celu Arabiju osim Katara, plus SAD i cak Evropu zbog Ukrajine. Oni vise nisu mogli da spasu Asada zbog korupcije i jer je Hezbolah iskljucen, a Hezbolahu nisu mogli da pomognu jer im je falila logistika i nisu hteli da rizikuju otvoreni rat sa Izraelom zbog necega sto je zapravo bilo periferno. Ispada da je napad Hamasa na Izrael zapoceo kaskadu koja i dalje traje i ko zna kako ce se zavrsiti. Sa ratovima se nikad ne zna.
11 hours ago11 hr Moguce da je ajatolah napravio previd ali mislim da je odgovor Irana iznenadio Izrael i zapad. Mislim da kada su zapoceli akciju soka u petak nisu ocekivali da ce u nedelju imati delove Izraela koji izgledaju kao Gaza.
11 hours ago11 hr Just now, Emerald said:Moguce da je ajatolah napravio previd ali mislim da je odgovor Irana iznenadio Izrael i zapad. Mislim da kada su zapoceli akciju soka u petak nisu ocekivali da ce u nedelju imati delove Izraela koji izgledaju kao Gaza.Ako nisu, onda su glupi. Iran ima jos vece rakete sa bojevim glavama od tonu. Na lageru ih imaju jos sasvim dovoljno da se ovako gadjaju nedeljama, osim ako Izrael uspe da iskontrolise lansere.