Jump to content

Iran: novi front

Featured Replies

3 hours ago, Budja said:

Izrael uspesno igra na religijsku podeljenost i zeljom za dominacijom nad islamskim svetom razlicitih aktera.

nije baš izraelska igra. od samog početka je palestinsko pitanje bilo sporedno za okolne države, i odnos prema Izraelu/Palestini je zavisio of trvenja među Arapima.

Syria and the Palestine War: fighting King ʿAbdullah's “Greater Syria Plan”

From the outset of the war, the primary concern of the Arab states was the inter-Arab conflict. Certainly, all Arab leaders wished they could defeat the Zionists and preserve Palestine for the Arabs – they all made bellicose pronouncements and postured as if it were in their power to defeat the Jews – but they had neither the battle plans nor the ability to do so. From the beginning, the fight was over the balance of power in the region and the future of the Arab world; this was not a war waged to destroy the Jewish state.

...

For Egypt and Saudi Arabia, a greater worry even than the establishment of a small Jewish state on the Mediterranean coast was the fear that Jordan, allied with Israel, Iraq, and Turkey and backed by Great Britain would expand its borders. Such a powerful combination would act as a springboard for Hashemite ambitions in the region and would radically alter the balance of power in the Middle East. Egypt’s primary goal was to rid itself of British influence.

• Replies 2.8k
  • Views 312.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jezik pregrizao...

• Izgleda da su mole povukle sa ulica takozvanu Cador policiju. Prva pobjeda zena u iranu.  Prica se da ce ukinuti i obavezu da se nosi cador na ulici.   Edit : ne samo da je povukli

• Iran je 2015.g. potpisao JCPA dogovor sa USA, Rusijom, EU i Kinom. Bilo je dosta protivnika tog dogovora i u Iranu, ali očigledno je da je mnogo više onih koji su ipak hteli da žive koliko toliko norm

Posted Images

9 minutes ago, roux senyurt said:

mislim da bi bilo preko dve milijarde slavljenika. mnogo ljudi brine za jedan narod, a priziva unistenje drugog.

sto se tice opstanka izraela, ja bih ipak rekao da su hamas, hizbola, huti, islamske milicije u iraku i siriji, plo, iranske mule, muslimanska braca i jos par grupica mnogo veca pretnja po izrael od samog izraela

Jeste, evo Huti će iz Jemena sutra da izvrše invaziju i zauzmu Tel Aviv.

PS Gledajući nivo ludila koji Netanjahu i ekipa imaju u sebi počinjem da mislim da su oni orkestrirali i sedmi oktobar. Obaveštajna služba koja pinpoint ubije 20 iranskih top generala za veče hiljadu kilometara od Izraela da ne zna da će rag tag milicija Hamasa da izvrši napad onih razmera....

23 minutes ago, Gandalf said:

izraelska paranoična definicija "opstanka" je odsustvo bilo kakve potencijalne pretnje, čak i kada je pretnja minimalna. kombinovano sa podrškom koju dobijaju od Amera i Evropljana, nekakva diplomatija i sporazumi su time bili i ostali skoro pa nemogući. sem u slučajevima u kojima okolne države odluče da kapituliraju i ližu guzu.

ugly little Spartan state.

sta znam, meni se one rakete irana, hizbala, hamasa i huta cine poprilicno pretece. a i ove mule iz irana stalno pominju unistenje izraela

2 minutes ago, theanswer said:

PS Gledajući nivo ludila koji Netanjahu i ekipa imaju u sebi počinjem da mislim da su oni orkestrirali i sedmi oktobar. Obaveštajna služba koja pinpoint ubije 20 iranskih top generala za veče hiljadu kilometara od Izraela da ne zna da će rag tag milicija Hamasa da izvrši napad onih razmera....

Ne znam za organizovanje ali skroz mogu da poverujem za dopustanje i okretanje glave jer genocidnom dedi i ludacima oko njega to odgovara. Valjda je vec dokazano da su pomagali Hamas dok su ga koristili da oslabi Fatah? A pomoc, i to ona za koju znamo, je isla sve do maltene pred napad Hamasa. Ili su Mosadovci nesposobne curke ili su znali tacno sta se sprema i sasvim im je odgovaralo. Odlucite sami.

11 minutes ago, theanswer said:

20 km2 teritorije, ne postoji niti procenat mogucnosti da nisu znali. Znaju svaku vranu na grani

1 minute ago, theanswer said:

nije to svrha hutija, oni rade upravo ono sto su im iranci namerili. s vremena na vreme salju dronove i balisticke rakete i time pokusavaju da stvore svakodnevnu iritaciju po izrael. veci problem za izrael su hamas i hizbala (ne vise) jer su sedili na granici izraela i trebali su da drze izrael u stalnoj napetosti po instrukcijama irana. takodje, da izrael nije sjebao hizbala, ovaj danasnji izraelski napad ne bi mogao biti moguc. jedna stvar je kada se branis od balistickih rakete koje putuju 1500 plus kilometara, a druga kad ti lansiraju rakete sa granice. hizbala je imala pripremljeno nekoliko desetina hiljada raketa i dronova. takodje, imali su i par desetina hiljada boraca spremnih da napadnu izrael poput hamasa prosle godine.

to sto je hamas uspeo da napravi takav napad, to je posebna prica, ali mislim da nema govora o namernom propustu sin bet-a. ja u to ne verujem poznajuci dobro izraelsko drustvo a i njihovu vojnu doktrinu. za sada se govori o pogresnim odbranbenim percepcijama vezano za gazu i pogresnim procenama spone izmedju obavestajnog i vojnog vrha.

liban i iran su u nadleznosti mosada, a tamo se skuplja intel vec decenijama, tako da su tamo izraelci mnogo bolje pripremljeni.

Ide odgovor Irana.

150 balistickih raketa

ocekuju ih za par minuta

Yup. A u medjuvremenu:

Israel strikes another Iranian nuclear site

The facility in Isfahan, some 350 kilometers (215 miles) southeast of Tehran, employs thousands of nuclear scientists. It also is home to three Chinese research reactors and laboratories associated with the country’s atomic program.

Bice igranka ako raznesu i neke Kineze koji su se tu nasli.

Inace sam Isfahan je verovatno jedan od najlepsih gradova u kojima sam bio, sa superkul normalnim i dobrim ljudima.

Edited by Shan Jan

Izrael nastavlja da roka.

5 minutes ago, roux senyurt said:

150 balistickih raketa

Sitno to.

A u medjuvremenu, potomak pokojnog Pahvalija, tzv. princ Reza Pahlavi, se slika sa izraelskim ministrima:

2 minutes ago, Zabalujev said:

Sitno to.

potencijalna minimalna pretnja

Just now, Shan Jan said:

A u medjuvremenu, potomak pokojnog Pahvalija, tzv. princ Reza Pahlavi, se slika sa izraelskim ministrima:

unuka mu se udala pre par dana za jevraja