kralj Posted February 19, 2016 Posted February 19, 2016 o kom profesionalnom sportu ti govoriš, kada ti klubovi ne mogu da prežive bez državnih dotacija? odnosno, bez mnooogo državnih dotacija, jer je partizanu bilo dovoljno da se malo smanji ubrizgavanje para da se skoro do kraja raspadne. i to posle 10 ili koliko više uzastopnih titula gde ih boleo tuki da naprave klub koji može sam sebe da izdržava. Ti klubovi su osnovani od državnih para, država je njihov vlasnik i potpuno je deplasirano da govorimo o tome da li oni mogu ili ne mogu da posluju bez državnih sredstava. Lično, ja bih pogasio sve te klubove, ne zato što nisu solventni per se, nego zato što je njihov današnji smisao sveden na kriminal, a sportski rezultati su nuspojave. U tom smislu, potpuno je sumanuta teza da državne firme ne treba da daju pare profesionalnim klubovima. Krivično delo možeš misliti. Državne firme bi trebalo da imaju menadžment koji će programiramti sponzorsku strategiju u skladu sa tržištem i profesionalnim normama. Nijedan zakon im neće zabraniti da ulažu u klubove (čak i privatne), a ta ulaganja će im se uglavnom višestruko vratiti. Država bi bila luda da zabrani Telekomu da se reklamira u Zvezdi i gleda kako se konkurentna privatna firma reklamira u Partizanu. Ne verujem da treba da se crta besmisao takvih ideja. Čuj da bude kažnjivo. Jel i Gaspromu treba zabraniti sponzorske ugovore, jer je zaboga država Rusija većinski vlasnik? Svašta. Nije problem u finansiranju nego u zloupotrebi finansiranja. Imali smo nedavno priliku da slušamo uživo na televiziji kako dva čoveka bez ikakvog blama govore o tome kako je premijer telefonom završio sponzorstvo vredno milion. U ambijentu u kome se takve stvari podrazumevaju mi pričamo o zdravom klubu čiji se gazda pita za sve transfere u svim relevantnim klubovima, pa je čak od nedavno i menadžer predsednika kluba koji se takmiči protiv njegovog.
Jimmy Kowalski Posted February 19, 2016 Posted February 19, 2016 Ali su sva ona neraskidivo vezana za drzavu. Od osnivanja do danas.
teacher Posted February 19, 2016 Posted February 19, 2016 Ali su sva ona neraskidivo vezana za drzavu. Od osnivanja do danas. a u stvari nisu.
pbg12345 Posted February 19, 2016 Posted February 19, 2016 Ti vidim iz principa ne pratis nase klubove. Ne zanimaju te igre, ti brines vaznije brige.. naravno da me zanimaju igre i ja sam samo covek :) da se zvezda sutra plasira u ls, verovatno bih isao da gledam ili bih bar na tv gledao, ali kad bi me neko pitao da li tih 20, 50, 100 miliona evra ili koliko je vec potrebno za igranje ls treba drzava da pokloni zvezdi ili da se potrose za neke bitnije stvari, svakako sam za ovo drugo
bradilko Posted February 19, 2016 Posted February 19, 2016 nisu drzavna.u tome je caka.s klubovi su nekakva udruzenja gradjana.pitaj boga sta je to.ne zna se ni vlasnik ni nista.bogom dano za kradju i drzavne dotacije.
ravena Posted February 19, 2016 Posted February 19, 2016 (edited) Blizanci su odvek bili kičma srpskog sporta. Još od vremena kada je država u njih ulagala mnogo više sredstava, kada su prljava posla podrazumevala ucene, postavljala pitanja života i smrti, kada su sportisti sa kesama na glavama odvođeni na udbaške kurseve o tome u koji klub treba da pređu... Pa i takvi oni ne samo da nisu gušili srpske košarkaške i fudbalske centre (stiče se utisak da je to zadnja namera tvog pisanja ovde), nego su bili najvažnija premisa njihovog postojanja. Ta teza o izvesnoj renesansi onih silnih gradova koji se besomučno nabrajaju od severa ka jugu samo da sk1 i sk2 ne postoje je prvi indikator nemanja veze sa životom i nesposobnosti da se makar omiriše suština. Blizanci sami po sebi nisu nikakav kancer, nego su sinonim sporta u nas. To su bili i mnogo pre Miškovog prvog gela, Ćokijeve prve dijoptrije i Dujanove članske karte u biblioteci. Kancer su ljudi koji njihovu popularnost koriste za friziranje imovinske karte i ostvarivanje drugih ličnih interesa. Nažalost, neki su stigli i do toga da imaju svoje klubove i da se bahato sprdaju sa suštinom - sportskim aspektom priče, pa tako Miško objašnjava u jednoj-te-istoj rečenici kako se njegova veza sa Megom svodi na kupovinu roze bojica, kojima je njegovo čedo dizajniralo dresove. Naravno i Ćokijevi klubovi u istom rangu takmičenja je ludost, kao i Igokea i Partizan u istoj ligi... Inače, opet kažem, sasvim je okej to što se ti ne slažeš sa konceptom profesionalnog sporta, ali je besmisleno da to svodiš na Blizance. Možda EL i Španija nisu primeri koji zadovoljavaju neke tvoje površne kriterijume, ali u profesionalnom sportu veći i bogati imaju privilegije o kojima Blizanci ne mogu ni da sanjaju i ne samo da nisu neka lokalna ekskluziva, već su zanemarljiva parodija opštih prilika. O marketingu mi se ne da, a za kafić i Čovića lepo da se teraš. Sent from my iPhone using Tapatalk Nije problem u finansiranju nego u zloupotrebi finansiranja. Imali smo nedavno priliku da slušamo uživo na televiziji kako dva čoveka bez ikakvog blama govore o tome kako je premijer telefonom završio sponzorstvo vredno milion. U ambijentu u kome se takve stvari podrazumevaju mi pričamo o zdravom klubu čiji se gazda pita za sve transfere u svim relevantnim klubovima, pa je čak od nedavno i menadžer predsednika kluba koji se takmiči protiv njegovog. da, bas stoji poredjenje Igokee/Partizana i dva Coviceva kluba. u vezi boldova. sve 5 samo da kazes da je to tvoje licno misljenje i simpatija. pomislice neko da je to stvarno tako. vidi, ja takmicenju u kome su postavljena pravila ovakva kakva su zelim sve najgore. najbolje bi bilo da se ugasi nego da se nastavi sa ovakvom sprdnjom gde su sd srbija 1 i sd srbija 2 smisao sveg postojanja, a predvidjeno je da budu samo jedni od 8 ili 16 klubova. sta je poenta takvih takmicenja, da sd srbija 1 2059 ima 56, a sd srbija 2 50 trofeja? a svi ostali zajedno 0 (ili 1, ako dodje neki Arkan)? svakom ko malo razmisli i nije zaslepljen klubaskim pricama to lici na 1 rijaliti. ili izbori u diktatorskim drzavama. i ja nemam nista protiv da neko gleda Soraje ili Stanije ili da vice kako je "prirodno" da neki Kim ili Nazarbajev ima 99% glasova na "postenim" izborima. u stvari, da obrnemo plocu, neces ti meni govoriti da imam pravo da ne volim profesionalni sport, ja tebi kazem da imas pravo da gutas to sto ti se servira, ukljucujuci tu i sd srbija 1 i sd srbija 2 pricu. u vezi gusenja: mene ne interesuje postojanje raznih secerovskih (u vreme milosevica) koji su tu da daju legitimitet kancerima. sustina takmicenja je u poboljasnju klubova i borbi za sto bolju poziciju. ne surovanje sa dva sd i uvaljivanje igraca njima. i sve je lepo, svi imaju korist, svima se pune dzepovi, samo je takmicenje 1 sprdnja. kao i izbori za predsednika Kazahstana. i opet pominjes neku popularnost. izvolite, pa sami placajte svoja zanimanja. takvim razmisljanjem bi trebalo da ukinemo kulturni program i da finansiramo rijalitije. boze moj, pa oni su popularni, moze i neka parica da padne od reklamiranja. Edited February 19, 2016 by ravena
glibav Posted February 19, 2016 Posted February 19, 2016 Jok i nisu.. Nisu, to su paradržavna udruženja građana.
teacher Posted February 19, 2016 Posted February 19, 2016 Jok i nisu.. ako misliš na pravni akt osnivanja, onda nisu vezana za državu, osim što država mora da dobije informaciju o osnivanju.
Jimmy Kowalski Posted February 19, 2016 Posted February 19, 2016 (edited) naravno da me zanimaju igre i ja sam samo covek :) da se zvezda sutra plasira u ls, verovatno bih isao da gledam ili bih bar na tv gledao, ali kad bi me neko pitao da li tih 20, 50, 100 miliona evra ili koliko je vec potrebno za igranje ls treba drzava da pokloni zvezdi ili da se potrose za neke bitnije stvari, svakako sam za ovo drugo Ne boj se, nece drzava dati te pare, tu je Gazprom da sipa milione. :D Bice za bolnice i skole.. Nije poenta da drzavne firme ne mogu da budu sponzori, vec da postoji transparentnost u trosenju novca.. ako misliš na pravni akt osnivanja, onda nisu vezana za državu, osim što država mora da dobije informaciju o osnivanju. Nisam mislio na samo vlasnistvo, vec na njihovo funkcionisanje u praksi. Ono je sve vreme neraskidivo vezano za drzavu. Od izgradnje objekata i ostale infrastrukture, do finansiranja samih klubova.. Edited February 19, 2016 by Jimmy Kowalski
kralj Posted February 19, 2016 Posted February 19, 2016 ako misliš na pravni akt osnivanja, onda nisu vezana za državu, osim što država mora da dobije informaciju o osnivanju. I osim što može da pošalje dokument o proglašavanju stadiona za objekat koji je društveno dobro i ne može da se proda, kad god udruženje građana uzme da talasa o vlasništvu.
teacher Posted February 19, 2016 Posted February 19, 2016 Nisam mislio na samo vlasnistvo, vec na njihovo funkcionisanje u praksi. Ono je sve vreme neraskidivo vezano za drzavu. Od izgradnje objekata i ostale infrastrukture, do finansiranja samih klubova.. pa to funkcionisanje u praksi je problem. loša je praksa, zapravo je nelegalna, jer je po zakonu zabranjeno da javna preduzeća daju pare. I osim što može da pošalje dokument o proglašavanju stadiona za objekat koji je društveno dobro i ne može da se proda, kad god udruženje građana uzme da talasa o vlasništvu. a to tek o prisvajanju stadiona je dovoljno da bar 10 ljudi zaglavi robiju. suština je da si lupio da su klubovi vlasništvo države, što nisu.
kralj Posted February 19, 2016 Posted February 19, 2016 Jao, lupio sam. Evo preformulisaću. Iako nije vlasnik, država će da prihoduje sve od privatizacije, da odabere novog vlasnika i da odredi vreme kada će 1 udruženje da proda svoju imovinu.
Jimmy Kowalski Posted February 19, 2016 Posted February 19, 2016 pa to funkcionisanje u praksi je problem. loša je praksa, zapravo je nelegalna, jer je po zakonu zabranjeno da javna preduzeća daju pare. I tu dolazimo do rasprave o razlici izmedju drzavnog i javnog preduzeca. Nema prepreka da npr. NIS bude sponzor bilo kom klubu. Telekom takodje.. EPS vec ne bi smeo. Ali, tu imamo drugu vrstu nedozvoljene pomoci, a to je oprastanje dugova. I tu se slazem da je to skandalozno..
Recommended Posts