Tsai Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 1 hour ago, JozoMujica said: Ma i ne mora da bude u naselju, može da bude put pun vozila u blizini, skladišta puna zapaljivog materijala, svašta nešto. Mora se ograničiti, ne možeš da pustiš avion da nekontrolisano izleti sa aerodroma. Ne znam, pilot 737 iz onog klipa je u fazonu da je skandal sto betonska zidcina stoji tako blizu
Zaboravan Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 27 minutes ago, Tsai said: Ne znam, pilot 737 iz onog klipa je u fazonu da je skandal sto betonska zidcina stoji tako blizu Jbg na nekom aerodromu su ils opremu napajali preko solarnih panela. I naravno nije radila jer gle čuda kada je trebalo bilo loše vreme. Ne mogu da se setim koji je to incident bio.
vememah Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 (edited) Edited December 29, 2024 by vememah
Roger Sanchez Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Meni se čini da su piloti pokušali još jedan go-around kad su vidjeli gdje su se spustili ali ih avion više nije nimalo slušao
Radoye Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 38 minutes ago, Roger Sanchez said: Meni se čini da su piloti pokušali još jedan go-around kad su vidjeli gdje su se spustili ali ih avion više nije nimalo slušao Na ovom snimku cini mi se da zapravo pokusavaju da ga spuste ali avion zbog efekta tla "lebdi" kao na vazdusnom jastuku* i odbija da se spusti dok nije vec postalo prekasno da se zaustave pre kraja piste. A iako prilicno brzo lete za normalno sletanje cini se da nije bilo dovoljno brzo da se podignu na jos jedan go around bas zato sto su piloti pokusavali sve da ga spuste. Ako je pre ovoga zaista bio jos jedan go-around sad me interesuje da li su prvi put pokusali sa flapsovima pa je avion isto ovako odbijao da se spusti pa su zato ovaj put isli bez flapsova u nadi da ce manja povrsina krila sa uvucenim flapsovima da negira efekat tla cak i uz vecu brzinu. *) poput ex-Sovjetskih ekranoplana na Kaspijskom Moru 1
Shan Jan Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Na onom videu koji sam shareovao lik spominje par zanimljivih stvari, ovako laicki: Brzina pristupa inicijalno je bila oko 140 cvorova sto je moguce samo ako je izbacio flaps. Pri ovom sletanju ih nije izbacio, sto verovatno znaci da je nesto krenulo jako lose sekunde pre prvog pokusaja sletanja. Inicijalno je sletao u suprotnom smeru kako je i zamisljeno na ovoj poletno-sletnoj stazi. Da je tako mogao na kraju da uradi, ne bi se razbio o ovaj betonski zid koji je pravljen ko bunker. Bar jedan motor je otisao dodjavola sto se vidi na snimku dok je u vazduhu. Reverse thrust se vidi na desnom motoru dok na levom ga nema, sto je verovatno znak da je otisla primarna hidraulika ali ne i sekundarna. Primarna hidraulika je zaduzena za oslobadjanje stajnog trapa. Cak i da hidraulika ode, tockovi mogu da se izbace manualno i da iskoce uz pomoc gravitacije. Malo mi je verovatno da je i to zabagovalo, moguce je da u celom haosu nisu stigli da to urade. Kao i skoro svaki put kod avionesreca, vise faktora se verovatno uortacilo da dovede do ovoga
Frile Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 8 minutes ago, Shan Jan said: Inicijalno je sletao u suprotnom smeru kako je i zamisljeno na ovoj poletno-sletnoj stazi. Da je tako mogao na kraju da uradi, ne bi se razbio o ovaj betonski zid koji je pravljen ko bunker. Otkud zaključak da je sletao u "suprotnom smeru"? Sletanje je moguće u oba smera, zavisno od smera vetra i drugih uslova. Na ovom aerodomu to su piste 01 i 09. "Betonski zidić" je bio služio kao nosač antena za ILS. 1
Shan Jan Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 1 minute ago, Frile said: Otkud zaključak da je sletao u "suprotnom smeru"? Sletanje je moguće u oba smera, zavisno od smera vetra i drugih uslova. Na ovom aerodomu to su piste 01 i 09. "Betonski zidić" je bio služio kao nosač antena za ILS. Inicijalno sletanje je bilo u suprotnom smeru, tako deluje pre nego je flightradar24 prestao da prima podatke o avionu. Zidic jeste jedan WTF momenat i verovatno glavni krivac za tolike zrtve.
Frile Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 Ne postoji suprotan smer, na skoro svaku pistu može da se sleti iz oba smera (ima izuzetaka, recimo zbog reljefa) Svaki smer ima posebnu oznaku, da ne bude zabune. Ovde su oznake bile 01 i 19, znači piste 01 i 09 U zavisnosti od raznih parametara: smer i jačina vetra u nekom trenutku, konfiguracije reljefa, let i buka iznad naselja, itd, bira se koja pista će se koristiti. U idealnom slučaju, u produžetku piste bi bio ravan prostor bez prepreka, i tako nekoliko kilometara, ali to ne može da postoji svuda. Neki aerodromi su u gradovima, odmah iza piste je ograda a iza ograde auto put, nizbrdica, reka, itd. Zna se kolika je dužina pista, zna se koliko kom avionu treba da bezbedno sleti ili poleti, i to je to. Hoću reći da nije bio "pogrešan" smer, a fakat da su umesto "zidića" ILS antene bile na nekoj laganijoj konstrukciji, verovatno ne bi bilo toliko žrtava, mada bi se avion verovatno svejedno raspao i zapalio pri sudaru sa bilo kakvom preprekom pri toj brzini. 50 metara iza famoznog "zidića", je ograda aerodroma, a još 400 m dalje je auto-put. Nema tu nikakvog WTF momenta, avion je velikom brzinom prešišao pistu i udario u prvu prepreku na koju je naišao. evo slike aerodroma na linku p.s. gle ima i street view, a to meni ne liči na neki običan "zid" nego na barijeru namerno napravljenu da zaustavi avione ako prešišaju pistu 4
Mr.Mxyzptlk Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 jel ovo u kanadi nesto staro ili? sta se koji k desava...
radisa Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 7 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said: jel ovo u kanadi nesto staro ili? sta se koji k desava... ovo? Od juče, ni nejamu se točkovi nisu izbacili... https://www.ndtv.com/world-news/canadian-plane-catches-fire-after-rough-landing-amid-south-korea-tragedy-7355411 1
Shan Jan Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 @Frile sta ja znam, meni je logicnije da ne pravis prepreke ako se bojis da ce avion da sleti sa piste i ode malo niz njivu i preko lokalnog puta. Ovde je izginulo skoro 200 ljudi, koliko bi izginulo da je produzio dalje? Svakako nije resenje da metnes bunker o koji ako se avion razbije sigurno ce svi poginuti. To jeste WTF momenat. Mislim imali smo na nasem aerodromu onog lika koji je pokupio antenu kad je uzletao. Zamisli da je tu bila ova skalamerija. Umesto nula povredjenih, imali bi smo ovako nesto. 2
Zaboravan Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 Another Jeju Air plane suffers landing gear issue day after Muan tragedy https://www.business-standard.com/world-news/jeju-air-landing-gear-failure-gimpo-seoul-muan-crash-boeing-south-korea-124123000230_1.html
Downforce Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 Po ovom opisu na istom tipu aviona se odmah nakon poletanja nije uvukao stajni trap.
JozoMujica Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 8 hours ago, Shan Jan said: @Frile sta ja znam, meni je logicnije da ne pravis prepreke ako se bojis da ce avion da sleti sa piste i ode malo niz njivu i preko lokalnog puta. Ovde je izginulo skoro 200 ljudi, koliko bi izginulo da je produzio dalje? I na lokalnom putu udari u punu cisternu benzina npr.? Pretpostavljam da se prilikom projektovanja aerodroma ne predviđa mogućnost da avion ode malo niz njivu...
Recommended Posts