October 3, 2025Oct 3 Ivanho (1952), po literarnom predlošku Valtera Skota, što mi je i bila asocijacija i scena (nešto duža) viteškog turnira, u kojoj se postavljaju svi elementi zapleta:tajanstveni vitez u crnom (Ivanho, Robert Taylor) koji izaziva normansku elitu i vraća nadu Saksoncima;otac (Cedric, Finlay Currie) pronalazi izgubljenog sina;taj isti crni vitez javno iskazuje svoju zahvalnost i naklonost devojci (Rebecca, Liz Taylor) jevrejskog roda - narodu drugog reda, ali krunom ipak okiti saksonsku plemkinju (Rowena, Joan Fontaine);De Bois-Guilbert (George Sanders) kao najopasniji od Normana, biva očaran lepotom jevrejske devojke (a ko ne bi?) Edited October 3, 2025Oct 3 by Ras
November 29, 2025Nov 29 pariah me podsetio na repo manhttps://m.youtube.com/watch?v=xcJXT5lc1Bg&pp=ygUbcmVwbyBtYW4gaGFycnkgZGVhbiBzdGFudG9u
December 23, 2025Dec 23 Opsednut sam filmom. Po drugi put u roku od deset dana. Lako je prepoznati po glasu ko pokušava da popravi osvetljenje, na kraju ga hvata grč pa dolazi hitna, Irons koji stvarno ne može da se suzdrži da se iskreno ne nasmeje. Iako je film možda i najteži Linčov za probijanje kroz isti, pun je ovakvih brilijatnih smešnih minijatura.
December 23, 2025Dec 23 Lik je studirao slikarstvo u Filadelfiji, to na loše u kontekstu umetnosti ne može da izađe. Jel si gledao njegove kratke eksperimentalne sa fakulteta?
December 23, 2025Dec 23 Nisam te kratke filmove ali nameravam, svakako. Gledajući onaj sjajni dokumentarac gde govori o odrastanju ono što me je oduševilo je kada je rekao da mu je omiljeni poklon i usluga od roditelja bila što mu nikada nisu kupili bojanku tako da nije bio ograničen ni "primoran" da boji u okvirima. Ne znam zašto ali njegove slike i skulpture me nikada nisu kupile. A obožavam Dalija, Fridu, Renea, Daviča...Za Fili sam čitao da je upravo tu bila tranzicija od slikarstva ka filmu i da je ta "trulost" i industrijsko okruženje grada strašno uticalo na Eraserhead.