Jump to content
IGNORED

Domaća vina (Srbija i ex-Yu)

yolo

Recommended Posts

Posted

A šta preferiraš? Koje sorte? Barik, inox?

Posted

pa moglo bi se reći da preferiram bela vina, nekako mi više prijaju poslednjih godinu-dve. ali ni najmanje nisam isključiv, rado probam sve :D

Posted

Vidim da ti je prebivalište u Njemačkoj, pa ako ti nije dosadio rajnski rizling probaj ove naše... Kišova Misterija, imaš je u suvoj I polu-suvoj varijanti (to ti je vrlo povoljno), a mene je oduševio Budimir-Margus margi-rajnski koji je odležavao u velikim bačvama pa se oseti drvo, odležalo, zaokruženo, kompleksno, baš ozbiljno vino ali je oko  1300 din. Poslednja berba koja je bila na tržištu je iz 2008, deluje kao da je rađeno sa prirodnim kvascima...

Inače, ljudi hvale  Mataljeva i Jankova vina, ja ih nisam skoro pio ali ne sumnjam da su dobra.

Posted

de rizling da dosadi, pa zbog njega sam i prešao na bela vina :D

a baš će mi biti zanimljivo da uporedim naše rizlinge. inače, kad sam otišao iz srbije, pre 7-8 godina, skoro da uopšte i nisam pio vina, zainteresovali me ovi mangupi sa foruma da počnem :)

Posted

bili smo u Belom Brdu i uzeli rajnski rizling to je bilo u rinfuzi,bio je i sovinjon ali nismo stigli da probamo...jbga,mi smo musterije za rinfuzu,vise onako sa alkoholicarske strane :D ... rizling je bio dobar,to se valjda kaze ,,osvezavajuci,, kiselina na prvu ali posle skroz nestane,mirisljav,lagan..bas dobar..

sledeci put probavamo ostalo..pa mozda i do neke buteljke stignemo :D

jedino sto me nervira kod svih vinarija i prodaje vina u rinfuzi je sto kod svih moraju da se uzmu dve litre istog vina a ja bih npr uzela jedno od jedne vrste a drugu od druge a npr mi je puno 4l vina ..to je malo bzvze

Posted

Kad smo kod toga, može li neko da mi preporuči pristojno i povoljno (belo ili roze) vino u rinfuzi? Uzela bih nekoliko dvolitra za žurku, dakle budžet i količine su ograničene, ali čisto da ljudi ne crkavaju od mamurluka sutradan. Dolaze u obzir Beograd i vinarije u Orašcu i Topoli. Hvala!

Posted

Ajvi, koje su cene tih rinfuza kod Zeremskog?

Posted (edited)

Ajvi, koje su cene tih rinfuza kod Zeremskog?

350din/l ali bolje reći 700din/2l jer su 2 obavezne  <_<..ima i nekih crvenih  mislim da je rekao pinot i caberne i roze ali to me nije zanimalo za taj dan

Edited by ivy
Posted

Ivy, ja ti preporucih da probas nesto konkretno iz bureta, uglavnom crvena a ti po beloj rinfuzi :) Sledeci put...

Sto se tice vinarija u okolini Topole (vinogorje Sumadija), koliko sam ja upucen nema registrovanih vinarija koje prodaju rinfuzu osim Mije koji ima bag in box... sigurno ima nekih porodicnih vinarija koje imaju rinfuzu ali nisam upoznat kao clan nadzornog odbora vinogorja :P

Posted

joj ne mogu da pijem crveno  preko dana i po suncu,trebalo mi je nesto lakse za dan..sledeci put..to mi je usput..svracacemo mi tu jos :P

Posted

Luka, baš sam probao odlično vino iz tog kraja. Merlo, Tarpoš, vinarija Vrbica, iz 2011. Nisam imao neka očekivanja jer sam neka njihova vina testirao u Hajatu na salonu pre par godina, pa u onoj gužvi baš nisam obratio pažnju, ali ovo je ozbiljno vino...Netipičan merlo, nije baš mekan, nego onako dobra kiselina i tannin, bačva ga zaokružuje i daje sladak ton, ja sam prvo pomislio da je miksani kaberne...Ova vinarija nije baš medijski eksponirana ali rado ću isprobati i druge etikete

Posted

Slazem se da je Tarpos neeksponiran a ima vrlo dobrih berbi (cini mi se da je 2008 bila odlicna, mislim i da je 2010 bila vrlo dobra), takodje ima i odlican rose ali mislim da se ta berba popila...

Za 17. maj je zakazan prvi festival vina u organizaciji Vinogorja Šumadija pa verujem da će u budućnosti biti više propraćena vina pomenutog regiona, kako velikih vinarija tako i onih manjih. Inače, festival će biti povezan sa Noći muzeja i biće nevašarskog karaktera.

Posted

Kada smo već kod Makedonaca verujem da ste već obratili pažnju na Chateau Kamnik i Chateau Sopot. Sve preporuke.

• 4 weeks later...
Posted

Aj da ne umre topic, evo pijem Kišovu Misteriju iz 2012, (rajnski rizling). Za cifru od 550dinusa ovo je vrlo dobro vino.

Odličan miris na citruse, cveće I breskve. Ukus je nešto tanji, dobra rizlingovska kiselina, malo jača gorčina za moj ukus I fin mineralni ton.

Definitivno je u top3 karlovačkih belih vina ali slabije od Vinumovog italijanskog koji je, doduše, nešto skuplji ali mekši I pitkiji.

Vinumov sovinjon, sa malo semijona, je posebna priča. Ubica, u top 3 srpskih sovinjona sigurno, ali je malo jači sa cenom od 800din.