noskich Posted April 12, 2013 Author Posted April 12, 2013 Što bi mene to nerviralo, to je samo tvoja percepcija.Moja da. Ne bih sad da skrecem sa teme. Australija je pokazala koliko brine o svojim gradjanima na primeru Dzulijana Asanza. Samo toliko.
Indy Posted April 12, 2013 Posted April 12, 2013 Hm, imaš poentu tu. Samo, to ne podržavaju svi Australijanci.
noskich Posted April 12, 2013 Author Posted April 12, 2013 Hm, imaš poentu tu. Samo, to ne podržavaju svi Australijanci.Nije to poenta, sustina je da kao sto u Srbiji imamo lutke na platnom spisku tajkuna, tako i ovde lokalni lutkari mashu kako im se hoce. A narod moze da zaokruzi Ariel, Prasko ili neki treci prasak u pakovanju drugacije boje. Ili da dopise Peru lozacha.Ima ko brine o svojim gradjanima, Brazil; po ustavu nijedan Brazilac nikada ne moze biti predan nijednoj stranoj zemlji ma o cemu da se radi.Ko god Brazilcima ne da da udju bez vize njima treba viza za Brazil. To je respektabilna zemlja.
Indy Posted April 13, 2013 Posted April 13, 2013 Kakve veze to ima sa temom? (Posebno onim "dobra plata" - naslov koji si sam dao, pa si na njega izgleda zaboravio?)
noskich Posted April 13, 2013 Author Posted April 13, 2013 (edited) Kakve veze to ima sa temom? (Posebno onim "dobra plata" - naslov koji si sam dao, pa si na njega izgleda zaboravio?)Tema je evoluirala. Prvo je bilo pitanje da li moze da se zivi ispunjen zivot na konvencionalni nacin tako sto bi nasao posao i kupio kucu na odredjenom mestu.Posto se ispostavilo da ne postoji takvo mesto/posao/kuca onda se kao resenje nametnulo kombinovanje razlicitih mesta/poslova/kuca, klasican predlog ustede u zemlji sa visokim prihodima i selidbe u zemlju sa niskim rashodima kada se ustedi dovoljno.Zatim se tema razvila jos vise i dalje od pocetne konvencionalne premise ka nezavisnosti, samosvojnosti i samoodrzanju.Ova tema je put spoznaje.Diversify your ability to contribute in many different areas, not just the role of lending out a few hundred K. How many different ways can you "feed" yourself? Employable in more than one field? Able to start business? Able to sell? Can you DIY? Can you get free stuff?Also reduce reliance on any one given source for your needs. Do you need to buy most things in your life? Do you rely on a small group of people? Pick a random aspect of your life... how many backups do you have if that aspect was gone tomorrow? Edited April 13, 2013 by noskich
Fins fleet Posted April 13, 2013 Posted April 13, 2013 U 40. sekundi, lik je rekao kako nas od zivotinja razdvaja to sto se plasimo smrti. Dovoljno da ne gledam vise.
Indy Posted April 13, 2013 Posted April 13, 2013 Pa, valjda kapiraš da je to prilično ekstremno za mnoge ljude.Inače, lično znam čoveka koji bi zadovoljio skoro sve tvoje kriterijume. Pametan, obrazovan daleko iznad svoje završene srednje škole, dobrodušan, etičan i "preko mere"... ali, naravno da ga je žena ostavila, malo je onih koji pristaju na takav život (čak i ljubav ima svoje granice). Ima odraslu decu, ćerku koja je udata i sina za koga (sa simpatijama) kaže da je užasno lenj i svaki dan spava do 2 popodne.Njemu je ipak olakšan taj vrlo slobodan način života (on je možda jedini "libertarijanac" u užem smislu koga poznajem - tj. u smislu da radi šta hoće) činjenicom da je barem 5-6 generacija u prošlost iz lokalnog regiona (njegov čukun-čukundeda je bio vlasnik lokalnog puba u vreme kada je Ned Kelly tu navraćao). Skoro se poaboridžinio, premda je čisti Škot (etnički).Kao mlađi je radio IT za lokalne novine (u vreme kad su se za te poslove zapošljavali oni koji se razumeju oko kompjutera, nije još bilo diploma i sertifikata za tu oblast.) On je, inače, bikie (sa hippie dušom) i uvek je imao dugu kosu i bradu. Onda je (pre desetak godina) u IT došla nova moda da svi moraju da budu pod konac (ono što sam pisao na drugoj temi, a ljudi mi nisu baš verovali - na žalost, Australija je u tom pogledu "naprednija", korporatizacija je dublje zašla u sve pore života, IT je naravno uključen, a sada ni visoko obrazovanje neće moći da se izvuče).Elem, moj drugar (on je malo ispred mene, 55 leta negde) je tako radeći taj posao uspeo da otplati svoj skroman kućerak na kraju grada, u vreme dok to još nije koštalo astronomski. Onda je menadžment odlučio da više ne može da ima jednog "zastrašujućeg" bajkera u crnoj koži sa gnezdom sede brade i kose kako se šetka okolo, pa je dobio neku malu otpremninu i šut-kartu. (Ovo "zastrašujućeg" je pod navodima, jer je otprilike zastrašujući koliko i cica-maca, kad se gleda mimo imidža).Raducka sada neke IT poslove (tako smo se i upoznali), kad šta može da nađe. Sve je to danas "vrlo flexible", što reče jedan moj poznanik kad sam se požalio da ne mogu da nađem stalni posao, "a ko danas pa ima stalni posao?" Sa lovom stoji dosta slabo, nađe se za duvan i poneko pivo s drugarima (cenim da ga dosta i časte). I malo za čorbu za njegov motorcikl. Auto nema, i ne želi ga (bez obzira što je posao koji smo zajedno radili zahtevao "posedovanje automobila" - on je to izignorisao, premda je povremeno trebalo prenositi kabaste stvari. Ja sam mu tu pomogao s kolima, ali on je uvek opušten oko toga i kaže, "ma snaći ću se nekako").Poneki posao ne može da dobije zbog "bezbednosnih razloga" (ima presude u vezi s marihuanom, a i silne saobraćajne grehove - gomilu kazni za brzu vožnju). Zna ljude lokalno, naravno, i mogao bi da dobije sigurniji posao u firmu. Kad ja pitam, pa zašto ne (ja, recimo, nemam takve veze) - kaže, pa ne može da podnese office politics, korporativnu "kulturu" i sve te stvari koje su nam uvalili da je danas nemoguće raditi skoro bilo koji posao (van slobodne umetnosti) bez te fašizacije (setimo se samo afere sa Comic sans fontom koji su se neki naučnici usudili da koriste, suprotno onome što se pokorni korporativni soldati uče raditi).E, poenta priče je da je, naravno, moguće tako živeti, bez stresa i bez da se postane deo nekakvog mehanizma. Ali, to dolazi sa cenom, novca je malo, živi se (uslovno rečeno) "seoski" (moj drugar u dvorištu ima piliće i ostalu živinu, a dosta stvari sam sebi gaji, verovatno i travu). Neka me izvinu forumašice, ali žene su posebno netolerantne na način života koji zahteva puno re-use resorsa (srpski rečeno, kopanje po kontejnerima i nebacanje bilo čega što se ikada može slučajno iskoristiti, drugim rečima, život u nekoj vrsti "đubrišta").Drugar ima jedno odelo (to kožno motorciklističko, koje je ionako neuništivo) i kompjuter star 10 godina koji tera linux. Računi najčešće ostaju neplaćeni dok se ne preobrate u sudske pozive, a na zdravstvene probleme se ne račune, jednostavno se ima biti zdrav (i tačka). Ponekad ode na put kod drugara negde svojim motorom, a ako nema gde da spava (tj. kod nekoga) ide u pub gde može da se noći za 20 dolara, ili... spava pored puta. Kamen za pod glavu. Što bi rek'o Miralem, sve to ima svoje.
noskich Posted April 13, 2013 Author Posted April 13, 2013 (edited) E, poenta priče je da je, naravno, moguće tako živeti, bez stresa i bez da se postane deo nekakvog mehanizma. Ali, to dolazi sa cenom, novca je malo, živi se (uslovno rečeno) "seoski" (moj drugar u dvorištu ima piliće i ostalu živinu, a dosta stvari sam sebi gaji, verovatno i travu). Neka me izvinu forumašice, ali žene su posebno netolerantne na način života koji zahteva puno re-use resorsa (srpski rečeno, kopanje po kontejnerima i nebacanje bilo čega što se ikada može slučajno iskoristiti, drugim rečima, život u nekoj vrsti "đubrišta").Moja poenta koju vecina ljudi koji ovde svracaju neprestano ignorise jeste da treba ostvariti finansijsku nezavisnost i mogucnost izbora. A ne ziveti na kredit ili prezivljavati kao tvoj poznanik.A to se radi tako sto povecavas prihode koje investiras, smanjujes rashode sve dok ne dodjes do nivoa da ti prihodi od investicija pokrivaju rashode plus inflacija.Evo ovde nacrtano: http://earlyretireme...stor-class.htmlKada to ostvaris korak dalje je da sebe usavrsis u onome sto te ispunjava i tu opet dobijas neke prihode, cifra je nevazna. U bilo kom trenutku mozes da radis nesto drugo, da zivis negde drugde.Tu prica moze da se zavrsi, a moze da ide i dalje, ako ti je to strast mozes postati samodovoljan u velikoj meri. Jer finansijska kriza poput velike depresije moze da odnese investicije. Tu dolaze samodovoljnost i diverzifikacija.Na primer u Srbiji mozes kupiti hektar zemlje za recimo 6-7 hiljada dolara. Sasvim dovoljno da se prehrani porodica i ako se hoce dobije prihod na necemu, sta ko voli. Meni je to interesantno, nekome ne mora biti.Takodje mi je interesantna laka avijacija. Mozes biti freelance charter pilot za lokacije za koje ne postoje redovni letovi. To je jedan od mojih snova.Freelance novinar, pravim svoje priloge koje prodajem. Odlicno se moze iskombinovati sa freelance pilotom.Svako moze da pronadje neku svoju strast. To je sustina, mogucnost izbora. Nezavisnost. Usavrsavanje sebe koje konvergira ka samodovoljnosti. Tvoj prijatelj je samo naizgled ima, on opet mora da radi ono sto ne zeli i nije nezavistan vec duznik. Zato ja ne zivim sada kao tvoj prijatelj iako to mogu odmah. Vec radim u banci i pripremam se dok ne budem spreman. Edited April 13, 2013 by noskich
Indy Posted April 13, 2013 Posted April 13, 2013 Ne duguje on nikom nista. A ja sam (kao i on) malo mator za tvoje snove.
noskich Posted April 13, 2013 Author Posted April 13, 2013 Ne duguje on nikom nista. A ja sam (kao i on) malo mator za tvoje snove. Računi najčešće ostaju neplaćeni dok se ne preobrate u sudske pozive, a na zdravstvene probleme se ne račune, jednostavno se ima biti zdrav (i tačka).sve to ima svoje.Svako ima svoje snove i vreme je svima ograniceno, upravo zato ga ne treba procerdati na hipoteku za stan i kancelariju.Sve ima svoje.
Indy Posted April 13, 2013 Posted April 13, 2013 (edited) Jezivo je kako ti zarad svoje poente kenjaš po životima onih koji su prošli više od tebe (ako ne i mnogo više od tebe).Po jubilarni 17.ti put sam zažalio što sam se s tobom upustio u "diskusiju". Ti si nesposoban za takvo nešto. EDIT. I još sam onoliki post napisao. Dakle, neverovatna sam budala. Edited April 13, 2013 by Indy
Lancia Posted April 13, 2013 Posted April 13, 2013 Svako ima svoje snove i vreme je svima ograniceno, upravo zato ga ne treba procerdati na hipoteku za stan i kancelariju.Sve ima svoje. tacno tako, ja da nisam procerdao lovu na hipoteku, danas bi bio na prosjackom stapu bacajuci lovu niz vetar na rentiranje.
noskich Posted April 13, 2013 Author Posted April 13, 2013 (edited) tacno tako, ja da nisam procerdao lovu na hipoteku, danas bi bio na prosjackom stapu bacajuci lovu niz vetar na rentiranje.Procerdao si vreme, da li si procerdao lovu to ces tek videti.Btw, niti placam hipoteku, niti placam kiriju. Moze se kad se hoce. Ali to ne pada sa neba i ne moze ako ti je pojam minimalnog komfora da zivis sam u dvosobnom stanu. Kao sto je mnogima pojam da svake sezone kupuju novu garderobu i bacaju `staru`, mobilne telefone, TV-e, kompjutere, paket all inclusive aranzmane na kojima je poenta uslikati prepoznatljive simbole pa postovati na Facebook, voznja dzipa da se kupi mleko u supermarketu itd. itd. Edited April 13, 2013 by noskich
Recommended Posts