Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted
Jok, index funds, zlato i srebro i kes depozit.
Zlato i srebro se drže u sefu u banci, zar ne? Ili pričaš o virtuelnom zlatu. Meni opet ostaje nejasno šta bude sa srebrom i zlatom ako neka banka propadne i takoto. Keš depozit?
Posted
Pa ne, to pitanje (u sta investirati) se ni ne postavlja.
Slusaj, ako te neko pita kako da nesto uradi, a ti mislis da je to sto taj neko hoce da uradi prilicno losa stvar i da ce kao posledicu toga nagrabusiti, makar ces ga upozoriti iz najbolje namere da to ne radi. A da li ce uraditi ili ne to je na njemu.
Posted
Pa po meni pitanje je kako do doći do što bolje nekretnine za 300 000. Onda možeš da kupuješ odmah i sad pa šta može za te pare, ili ako očekuješ značajno sniženje cena u narednih 3-4 godine možeš i da iznajmljuješ pa da za 3-4 godine kupiš bolju kuću/stan. Ali tu nastaje pitanje šta raditi sa 300 000 evra za to vreme (ovako kad napišem zvuči kao pitanje koje bih volela i sebi da postavim :P)
Tu je mnogo veca varijacija izmedju lokacije (location location location) nego sto moze biti varijacija izmedju nekakve 3-4 godine. Cene vec padaju, btw, recimo u Melburnu su pale za nekoliko procenata u zadnjih par godina.Ali, realno, postoji sustinska razlika izmedju investitora i ljudi koji kupuju sebi nekretninu da u njoj zive. To su 2 razlicite kategorije.
Posted
Zlato i srebro se drže u sefu u banci, zar ne? Ili pričaš o virtuelnom zlatu. Meni opet ostaje nejasno šta bude sa srebrom i zlatom ako neka banka propadne i takoto. Keš depozit?
Moze biti u raznoraznim oblicima. Opet, ako me pitas za licno misljenje zlato i srebro po meni imaju smisla kao investicija iskljucivo u fizickom obliku i u direktnom posedovanju. Ne dato na staranje bilo kome drugom.
Posted
Tu je mnogo veca varijacija izmedju lokacije (location location location) nego sto moze biti varijacija izmedju nekakve 3-4 godine. Cene vec padaju, btw, recimo u Melburnu su pale za nekoliko procenata u zadnjih par godina.Ali, realno, postoji sustinska razlika izmedju investitora i ljudi koji kupuju sebi nekretninu da u njoj zive. To su 2 razlicite kategorije.
Pa sad, neki predviđaju novi udar nešto kao 2008e ali sa malo kompletnijim krahom za te 3-4 godine. Mislim ja nemam neko mišljenje o tome jer blage veze nemam sa ekonomijom, ali u ovakvom scenariju cene bi mogle da odu dole. Opet pitanje koje mora da se ukalkuliše je i gubitak novca na stanarinu u međuvremenu, koji za Australiju verovatno nije mali za 3-4 godine na tu sumu.
Posted
Pa sad, neki predviđaju novi udar nešto kao 2008e ali sa malo kompletnijim krahom za te 3-4 godine.
Pa potapanje 48 mesecnih renti u Black Hole (100k dolara?) tesko da moze da opravda cekanje od 4 godine. Sem toga, ni kucnog ljubimca ne mozes da imas. Boj se ovna boj se govna kad ces zivjeti.
Posted (edited)
Moze biti u raznoraznim oblicima. Opet, ako me pitas za licno misljenje zlato i srebro po meni imaju smisla kao investicija iskljucivo u fizickom obliku i u direktnom posedovanju. Ne dato na staranje bilo kome drugom.
Tu onda opet ostaje pitanje gde i kako sa zlatom. Npr u Srbiji ni ne znam gde bi trebalo da se kupuje a da ti sutra neko ne dođe na gajbu npr. Jer koliko znam moraš da ostaviš neke podatke kad kupuješ npr zlatnike. Negde u inostranstvu bih verovatno mogla da kupim sa više anonimnosti, ali onda je opet problem što bih morala to da uvezem u Srbiju sa 50% carine ili tako nešto. Zlato ne može tek tako da se nosi sa sobom kao što može keš.Indy, pomenuh već to za stanarinu. Ako bi se oni odmah selili, a to je mimoza i napisala, onda i meni nema smisla davati pare na australijsku stanarinu jer će to znatno da okrnji sumu. Edited by Evi_
Posted (edited)

Aman, nije u pitanju investitor. :isuse:Edit @ EVI - OK, nisam to video. Mozes da mozda i prodjes bolje, ali da nemas dom. Iznajmljivao sam kuce/stanove mnogo, i to mi nikad nije bio dom. To je nekim ljudima bitno, posebno onima koji vole pse i macke. Htedoh jos reci, adekvatnim izborom lokacije, moguce je uklopiti se u skoro svaki budzet (na najskupljim lokacijama, btw, nece ni doci ni do kakvog kraha, barem ne dok je azijskih milionera. To ce uvek ostati skupo, kao sto je u BG Dedinje).

Edited by Indy
Posted
Pa potapanje 48 mesecnih renti u Black Hole (100k dolara?) tesko da moze da opravda cekanje od 4 godine. Sem toga, ni kucnog ljubimca ne mozes da imas. Boj se ovna boj se govna kad ces zivjeti.
Koliko može da se zaradi od banke ako se 300k eura (400k audolara) oroči na 4 godine?
Posted (edited)
Koliko može da se zaradi od banke ako se 300k eura (400k audolara) oroči na 4 godine?
Oko 4.5% je bankovna kamata na 'term investment'. Sto znaci moze da se dobije oko 18k godisnje (sto eventualno moze da pokrije malu rentu).Ima tu par stvari (apropo ideje "cekanja sa kupovinom", sto nije isto kao i investiranje u real estate). Kvalitet iznajmljenih stanova nije ni priblizan kucama/stanovima u vlasnistvu, a ako jeste, onda je cena astronomska. Drugo, nema svako vremena da ceka, nisu svi ljudi mladi. Vreme je novac. Kad si mator, ne stojis tu najbolje. Edited by Indy
Posted
nece ni doci ni do kakvog kraha, barem ne dok je azijskih milionera.
To i jeste problem, domino efekat. US-Kina-Australija.
Posted (edited)

Pa, to ako imas kristalnu kuglu. Inace, otkad sam ja u emigraciji, bilo je barem 5 (katastrofalnih!) "kriza". Ne treba brkati vristanje medija o nekakvoj nadolazecoj propasti sveta sa svojim sopstvenim zivotom. (EDIT. Boom & bust je priroda ovog kapitalizma u kome zivimo... u stvari, kad ne posedujes mnogo toga, to te ni ne tangira previse).

Edited by Indy
Posted
To i jeste problem, domino efekat. US-Kina-Australija.
to je logican redosled. ne bi smela australija da padne pre kine. stan gde sam ja je u izgradnji (pre 12-14 godina) kostao oko 100.000 usd, pre 2-3 godine milion, a sada se mora izdvojiti minimum 1.5 mil.
Posted (edited)

Reci to onima u US koji su uzeli pola miliona kredit pa se vrednost nekretnine prepolovila i sada spavaju u kolima na parkingu.`Sistem` je vec odavno otisao u pravcu sa kojeg nema skretanja i samo je pitanje kada ce puci.http://www.usdebtclock.org/#Ili malo pristupacnije: http://www.mymoneyblog.com/us-budget-numbers-simplified-to-the-household-level.htmlNow, remove 8 zeroes and pretend it’s a household budget:

• Annual family income: $21,700
  • Money the family spent: $38,200
  • New debt on the credit card: $16,500
  • Outstanding balance on the credit card: $142,710
  • Total budget cuts: $385

Edited by noskich
Posted
Oko 4.5% je bankovna kamata na 'term investment'. Sto znaci moze da se dobije oko 18k godisnje (sto eventualno moze da pokrije malu rentu).Ima tu par stvari (apropo ideje "cekanja sa kupovinom", sto nije isto kao i investiranje u real estate). Kvalitet iznajmljenih stanova nije ni priblizan kucama/stanovima u vlasnistvu, a ako jeste, onda je cena astronomska. Drugo, nema svako vremena da ceka, nisu svi ljudi mladi. Vreme je novac. Kad si mator, ne stojis tu najbolje.
Da, razumem. Za 18 godišnje može da se iznajmi 2bedroom u Meadowbanku što nije loša varijanta. Naravno, ako imaš 25 godina. U jednom trenutku moraš da presečeš i da kažeš, ok, sad kupujem dom i ulećem u straobalan kredit.