Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted (edited)

Gde gore?

Pa jesmo analizirali Centrelink da ne moze ako nisi boravio 10 godina bez prekida? I maksimum je do 6 meseci i posle nista. 

Ako neko ume da objasni sta i kako slusam. 

Edited by noskich
Posted

Kada sam bio u Westpacu video sam kako biraju za graduate program. Prijavi se jedno 10 hiljada diplomaca, pa imaju nekih 5-6 krugova i na kraju prime mozda 1%.

Ti bash verujesh sve sto ti se kaze, ne? 

Ili mozda bash i ne verujesh al' cenish da ce ovde da se primi™? 

ok, ok... ima i to smisla...  :fantom:

Posted

Gde gore?

Pa jesmo analizirali Centrelink da ne moze ako nisi boravio 10 godina bez prekida? I maksimum je do 6 meseci i posle nista. 

Ako neko ume da objasni sta i kako slusam. 

Ne pratish.

Posted (edited)

Ti bash verujesh sve sto ti se kaze, ne? 

Ili mozda bash i ne verujesh al' cenish da ce ovde da se primi™? 

ok, ok... ima i to smisla...  :fantom:

To je zvanicno, a nezvanicno preko veze naravno. Samo sto imigranti nemaju veze, a o njima je rec. Oni (diplomci) jedino mogu ili da se udenu u taj 1% ili zaobilaznim putem, preko trnja.

Edited by noskich
Posted

Ne pratish.

At the time of making a claim you must have been living in Australia continuously for at least 10 years. Time spent in Australia prior to 27 February 2001 cannot count towards these 10 years. If you are eligible, payment can be made for a maximum continuous period of up to 6 months.

Ovo vazi za sve. 

Posted

Opet ti po svom... Pazi, potpuno shvatam da je u današnje doba teže doći do stalnog posla kao i da fakultetska diploma ne garantuje zaposljenje. Životni troškovi u posljednjih 5-6god su otišli gore najviše zahvaljujući vrtoglavom rastu cijena nekretnina. Dok su plate u nekom neznatno blagom porastu. Međutim ja to posmatram kao jednu tranziciju Sidneja i Melburna koja je bila neminovna. Više nisu samo najvažniji gradovi u državi već to polako postaju i u regionu. Ili bar tome streme. A problem je što mi stanje u državi posmatramo kroz gradove u kojima živimo. Odeš u Brizben ili Adelajd i vidiš da sa 2 prosječne plate otplaćuješ taj kredit što te tišti bez problema. Kao da je i potreban depozit upola manji.

Nego, ima li išta pozitivno u ovom gradu? Ili okolini? Ja još nisam vidio da nešto pohvališ kao da se patiš ovim privremenim boravkom ovdje. Pričaš o odlasku u alAziju, a čini mi se kao da ni sam više nisi siguran u to. Ili shvataš da svakim danom puštaš korijenje kao i mnogi od nas...

Sent from my A0001 using Tapatalk

Posted (edited)

Evo u Sidneju i Melburnu ljudi zive po kontejnerima ne mogu da plate kiriju: https://www.domain.com.au/news/melbournes-tightening-rental-market-leads-some-to-take-drastic-measures-20170126-gtyw5o/

Melbourne’s tightening rental market leads some to take drastic measures

Pazi, ja bih prvi odmah otisao u Brizben, medjutim u Brizbenu, a tek u Adelejdu, je meni konkretno jako tesko naci posao. Moguce, ali izuzetno tesko. Na recimo oglasenih 100 poslova u mojoj struci u Sidneju, u Brizenu bude 5, u Adelejdu 0. E sad kad se to proceslja, pa da se vidi koje od njih realno mogu da dobijem, onda to spadne na tako desetak u Sidneju i 0 u ova druga dva. Bio je jedan solidan posao slican ovom koji sada radim ovde, ali samo na godinu dana tako da se nisam prijavio. 

Pozitivno: ne previse guzve i buke u vecini delova grada, kvalitetna voda i vazduh, solidne zelene povrsine, sigurnost u vecem delu grada, pristup svim plazama - nepostojanje privatnih plaza, besplatna upotreba WCa - nema baba sera, jeftin javni prevoz nedeljom...

Ali pazi, u skladu sa Maslovljevom skalom potreba, sve te pozitivne stvari uopste ni ne primecujes kad ne mozes da obezbedis u se, na se i poda se. Ova kultura sto je pominje GS je super, ali kad ti je problem resavanje stambenog pitanja, najosnovnija potreba, onda izes ti sve to. 

Neuporedivo vise sam sigurniji o odlasku van nego o kupovini kuce u Sidneju. To je nemoguce. Jednostavno sada sam u mogucnosti da zaradim. Kada budem otisao pitanje da li cu opet biti u mogucnosti. Zato hocu da zaradim dovoljno pre odlaska.

Edited by noskich
Posted

Ako si odlučio da ne ostaješ na duže staze onda je definitivno bolje da ne razmišljaš o dizanju kredita za rješavanje stambenog pitanja. Međutim non-stop provlačiš stambeno pitanje u sidneju, nije mi jasno...

Za kulturu ne treba mnogo, ako imaš volje i vremena. Možeš pogledati predstavu po manjim alter pozorištima u surry hillsu. Na neki koncert u factory theatre u marrickvilleu. U mjesec dana svira galija/crvena jabuka, dubioza kolektiv, d.r.i., mexrrissey, violent femmes pa izvoli šta ti se sviđa. Ako hoćeš da izuješ $200 za adele ili g'n'r na stadionu, samo izvoli...

Dosta matorih ozija zapali u taj dio svijeta (indonezija, malezija, tajland...), a ti ako obezbjediš penziju prije 65-te, svaka čast. Jako puno ljudi mi je iskomentarisalo da je ovo zemlja u kojoj je najbolje zaraditi, al trošiti negdje drugo. Mogu biti u pravu, ko zna - krhko je znanje...

Posted (edited)

Pa povlacim stambeno pitanje kao razlog broj jedan zasto da ne ostajem. Ne vidim svrhu trampe 30 godina zivota za otplacivanje kredita i kamate, sve ukupno tu negde oko dva i po miliona. Video si 2011 na pocetku ove teme, ako sam i razmisljao o toj mogucnosti sada vise uopste nema dileme.

Kultura je sto pise GS, nemam posebne prohteve po tom pitanju. Sasvim mi je zadovoljavajuce da sta mi treba od kulture skinem online. Ne patim od toga da moram uzivo. Ne bunim se da odem na neku jazz svirku improvizaciju s vremena na vreme, ali ne da ne mogu bez toga.

Pazi, kada imas lokalnog partnera u velikoj si prednosti u poredjenju sa nekim solo penzionerom. Taj penzioner za sve placa premijum, deru ga kao vola u kupusu. A osudjen je na ekspatska geta jer ne govori jezik. To je kao kad Amerikanci odu na paket aranzman na Kubu, hotelski kompleks ogradjen bodljikavom zicom, unutra sve po njihovom ukusu, americka hrana, muzika, zabava, Kuba 0. A poenta bas i jeste da budes na odmoru kao da si u Americi, samo sa boljim vremenom i za manje pare. E pa to nece biti slucaj sa mnom. Sasvim suprotno. 

Ne treba na Tajlandu mnogo. Video si onu garosnjeru kao slika u centru Chiang Maija za 25 hiljada. Tri obroka dnevno u restoranu da budes potpuno sit te moze izaci do 5 dolara dnevno. Da nikada ne kuvas ako to ne zelis. Prevoz linijskim kombijem za dolar. 

Sve zavisi koliko si prohtevan. Odavno sam na ovoj temi rekao, da sam solo, ja bih vec pre nekoliko godina zapalio. 

Pa ne znam, moze se zaraditi, a da je najbolja za zaraditi i nije. Najbolje je tamo gde je porez minimalan ili 0, bliski istok, Hong Kong, Singapur...  

Edited by noskich
Posted

Druga stvar je problematicno nazivanje 'finansijske nezavisnosti' penzijom koja podrazumeva nemoc za bilo kakvu produkivnu aktivnost.

Ovo je nesto drugo. Tako da se uopste ne iskljucuje neki dodatni izvor prihoda. 

Mozda ti dune da napises knjigu pa od toga nesto sitno zaradis prodavajuci online.

Ili predajes engleski, nadjes posao od 20-25 sati nedeljno sa placenim smestajem u zemlji koja ti je interesantna, na primer Tajvan ili Japan. I onda koristis taj posao da upoznas tu zemlju. Slobodnim danima putujes po okolini, upoznajes ljude... Ako se ispostavi da ti se ne dopada das otkaz.

Interesantno bi moglo biti raditi u NGO svetu na humanitarnim projektima. 

Probati razne stvari. Tajland je zahvalna zemlja jer nema preterane regulacije. Hoces da otvoris mali porodicni biznis nema problema. Hoces da sam gradis kucu samo napred. 

Posted

Sta ce ti inzenjer za kucu ako znas da crtas samo napred ????

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Posted

Sta ce ti inzenjer za kucu ako znas da crtas samo napred

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

+1

Posted (edited)

Evo ovde o slumovima, kaze onaj turista pre nije video:

Australia at risk of developing slums, housing researchers warn, in study of poor-quality dwellings

http://www.abc.net.au/news/2016-08-29/poor-quality-housing-affects-1-million-australians-researchers-/7795782

Why 100 years without slum housing in Australia is coming to an end

http://theconversation.com/why-100-years-without-slum-housing-in-australia-is-coming-to-an-end-64153

One million Australians living in "unhealthy" housing

https://www.adelaide.edu.au/news/news87203.html

Evo ja sam ovde izvestac iz prve ruke. Slum resident.

Njaveci slum je protivno ocekivanjima upravo centar grada. Tu se u dnevnoj sobi nabiju vojnicki kreveti, stave zavese izmedju njih i 10-oro zivi samo u dnevnoj sobi.

Tema za sebe koju ovi tekstovi iznad uopste ne uzimaju u razmatranje.

Edited by noskich
Posted

Nisi ti prolazio kroz Redfern prije 20-ak godina, vidio bi šta je slum. Policija nije uopšte smjela da kroči u 'Block' jako dugo vremena. A i Cabramatta u tom periodu je bila prilično opasno mjesto za posjete...

Ovo o čemu ti pričaš je iskorištavanje studentske sirotinje i ilegalnih imigranata od strane pohlepnih vlasnika stanova.