Yoyogi Posted May 3, 2011 Posted May 3, 2011 Sto da "izlazim" iz penzije? Osladilo mi se. Kako je bolja? Jel bolja zbog otpremnine koja se dobija kad odes u penziju? Imas li ti kao `local hire` pravo na tu otpremninu?Nemas nameru da ostanes zauvek. Cudno, do sada si uvek ovde pisao da ne postoji bolja alternativa zivotu u Japanu. Kakve dokaze, za sta?Nego sta nego imam pravo na otpremninu, local hire. I na japansku penziju. Pricaj nam malo o Japanu, znas ti zasto ga mrzis.
noskich Posted May 3, 2011 Author Posted May 3, 2011 Pricaj nam malo o Japanu, znas ti zasto ga mrzis.Ne mrzim uopste, cak naprotiv.Nego reci ti meni, tako uspesan i ekspert za Japan, da li da ti se mi ovde sa foruma javimo kada dodjemo? Moze li da se racuna makar na neki rucak da platis i das preporuke za ignorant tourists?
расејан Posted May 3, 2011 Posted May 3, 2011 (edited) I sad ameri pohrlili da se na "for dummies" informišu o dobroj plati, dobrom mestu, jeftinom real estate-u:Bandwidth Limit ExceededThe server is temporarily unable to service your request due to the site owner reaching his/her bandwidth limit. Please try again later. Јебига, качио слике са уринка... ево уплатио сам па кад прође.Мада, госпоја није била на сајту ми, него на блогу, који нема везе са сајтом. Edited May 3, 2011 by расејан
Isis Posted May 3, 2011 Posted May 3, 2011 Ispada da niko nije isao kao expat u normalnu zemlju. Sam sam bio expat na Papua Novoj Gvineji, tu za lokalne uslove ne bih ni nogom krocio.Jedno je biti expat tamo a drugo u Japanu.Expat u Japanu je na istoj plati kao sto je bio i kod kuce plus:Americki drzavljanin mora da plati porez Americi bez obzira gde radi. To je extra trosak za firmu, ladno 50-60K US$ godisnje ekstra.Zdravstveno: 1200$ mesecno, a lokalno i opste je 10 puta bolje i besplatno (odbija se procenat od plate i siri se na sve, i ko ne radi). Privatno zdravstveno u Japanu i ne postoji, taman posla da je poslovna velesila kao u Americi.Deca ne mogu da mu idu u lokalnu skolu (koja je svetske klase i bolja od privatnih kojih skoro i da nema), to je 25K po detetu.Stan: 2 sobe + 1 soba po detetu. To je u Tokiju, negde uz internacionalnu skolu ladno 5-8 US$ mesecno.Preseljenje: po 10K u jednom smeru. Kozne sofe, klaviri...Povratna karta za celu porodicu jednom godisnje.I tako, brzo se stigne do pola miliona dolara godisnjeg troska a da taj expat od toga prakticno nema nista: da nije dosao, bio bi u svojoj zemlji, deca bi mu isto isla u skolu i nastavio bi da stanuje gde je i bio.Ima samo jednu brigu: zna da svima ide na q i pita se kada ce neko da ga spazi i pita: koji ce na q ovaj tip? What fuck does he know anyway?A da bi dosao na takve uslove mora da bude daleko stariji od 22-25 godina. Taman negde kasne 40-te. I spaze ga i ishutiraju taman negde na pocetku 50-ih. I onda je nezaposljiv, oni koji su ga poslali su se vec promenili, odnos moci se promenio i cap. To sa expat radi po divljacijama gde se lokalcima ne veruje da su na nivou zahtevanog standarda pa se salje "nas covek" da osigura da se radi normalno. Kao u Tajland ili Gas&Oil a to nisu mesta gde bi neko sam otisao tek tako. Oni mladji su na sticanju iskustva i od njih se i ne ocekuje da nesto urade.Citibank je u Tokiju imala 2,000 ljudi ispod 30 godina starosti do 2008. Onda January 1. 2009: nijedan jedini. Oni su izgledali kao fraeri i maheri na expat paketima i svojim novim darlings su imponovali a precutali su jednu vaznu stvar: da su pioni koje ce firma da povuce kao sto ih je i poslala, bez mnogo pitanja. Tako je i bilo. Kao da su bili vojnici na strazi a vojska inenada izgubila interes za objekat i svi nazad u kasarnu.Cekaj, stani, de ces, pa zar ti nisi najbolji kada su te ovamo poslali, zar nemas neku moc, reci im da to ne moze tako...Nista od toga nije tacno. U svojoj glavi si konstruisao racunicu po kojoj expati samo sto jos ne dodju duzni novac firmi koja ih salje, koja odgovara tebi, ali ne i stvarnosti. Sad u nju ubedjujes druge. Pricu koju pokusavas da plasiras sam cinis supljom filujuci je informacijama koje variraju od neuverljivih do potpuno netacnih - od toga da expati zavrsavaju ko od sale na ulici (ko je lud da masovno placa nekog x puta vise spremajuci mu nakon toga otkaz), do toga da se kao expati salju zaposleni u 50-im godinama (u tim godinama zaposleni ili je na vrlo senior poziciji vec, ili je na poslu koji ima svoj ustaljen tok, dakle tu nekog prostora i potrebe za relokacijom nema). Zatim, kakvi troskovi seljenja namestaja - dobijes kompletno namesten stan, ako ti se ne svidja kupuj nov i menjaj. Citibank sa nula zaposlenih ispod 30 god ne treba posebno ni komentarisati.Nista ne moze da opovrgne osnovnu logiku koja je polazisna tacka svih pregovora o expat paketu - da je covek zainteresovan da promeni lokaciju, da cimne na drugi kraj planete i zenu/muza i decu, svi sa svojim uredjenim zivotima I obavezama, jedino ako je na kraju na debelom dobitku. To je ono sto znaju zaposleni i sto znaju firme i sto unapred odredjuje prirodu ishoda tih pregovora. Sta zaposlenog briga sto je privatno zdravstveno u japanu skupo? Firma ga hoce tamo, neka plati - on to i ne uzima u racunicu, kakav je to ekstra benefit koji dobija preseljenjem? To je osnovno, o tome nema govora. I svi ostali troskovi vezani za relokaciju - oni postoje, ali sta zaposlenog oni interesuju kad on gleda iz pozicije sta je to sto ima sada u odnosu na ono sto mu se nudi. Cifra po pravilu mora biti veca u svom neto iznosu da bi on bio zainteresovan za relokaciju, sta ga briga za dodatne troskove, kad ih on ne bi ni imao da ostaje tu gde vec jeste.
aram Posted May 3, 2011 Posted May 3, 2011 ovaj topiћ je suvo zlato. jebe me samo sto me prvo dobro nasmeje, a onda me jos vise rastuzi.
Yoyogi Posted May 3, 2011 Posted May 3, 2011 Nista od toga nije tacno. U svojoj glavi si konstruisao racunicu po kojoj expati samo sto jos ne dodju duzni novac firmi koja ih salje, koja odgovara tebi, ali ne i stvarnosti. Sad u nju ubedjujes druge. Pricu koju pokusavas da plasiras sam cinis supljom filujuci je informacijama koje variraju od neuverljivih do potpuno netacnih - od toga da expati zavrsavaju ko od sale na ulici (ko je lud da masovno placa nekog x puta vise spremajuci mu nakon toga otkaz), do toga da se kao expati salju zaposleni u 50-im godinama (u tim godinama zaposleni ili je na vrlo senior poziciji vec, ili je na poslu koji ima svoj ustaljen tok, dakle tu nekog prostora i potrebe za relokacijom nema). Zatim, kakvi troskovi seljenja namestaja - dobijes kompletno namesten stan, ako ti se ne svidja kupuj nov i menjaj. Citibank sa nula zaposlenih ispod 30 god ne treba posebno ni komentarisati.Nista ne moze da opovrgne osnovnu logiku koja je polazisna tacka svih pregovora o expat paketu - da je covek zainteresovan da promeni lokaciju, da cimne na drugi kraj planete i zenu/muza i decu, svi sa svojim uredjenim zivotima I obavezama, jedino ako je na kraju na debelom dobitku. To je ono sto znaju zaposleni i sto znaju firme i sto unapred odredjuje prirodu ishoda tih pregovora. Sta zaposlenog briga sto je privatno zdravstveno u japanu skupo? Firma ga hoce tamo, neka plati - on to i ne uzima u racunicu, kakav je to ekstra benefit koji dobija preseljenjem? To je osnovno, o tome nema govora. I svi ostali troskovi vezani za relokaciju - oni postoje, ali sta zaposlenog oni interesuju kad on gleda iz pozicije sta je to sto ima sada u odnosu na ono sto mu se nudi. Cifra po pravilu mora biti veca u svom neto iznosu da bi on bio zainteresovan za relokaciju, sta ga briga za dodatne troskove, kad ih on ne bi ni imao da ostaje tu gde vec jeste.Prvi papsus: pa to mi je bio prijatelj koji je tako prosao. I kada je otisao direktor je jednom rekao, nezvanicno, da je firmu kostao skoro kao 3 takva lokalna.Drugi pasus:Citibank koji je SVE mladjahne expate povukao iz Japana. Naravno da ima zaposlenih ispod 30 godina, cak su i u znacajnom broju.Ostalo, u zadnjih 4-5 godina expat i nema izbora. Sa mesta koje mu se tamo ukida salju ga na drugo koje , jos uvek, postoji.Evo svez primer: imena koja su bila u Americi odjednom vidim da su u Indiji i Kini. Expati. Na 2 godine dok obuce svoju zamenu i onda gotovo. Sta oni kalkulisu? Da sta das, snaci cu se valjda za 2 godine, samo da imam posao. I onda nestanu sa mejling lista.
noskich Posted May 4, 2011 Author Posted May 4, 2011 Prvi papsus: pa to mi je bio prijatelj koji je tako prosao. I kada je otisao direktor je jednom rekao, nezvanicno, da je firmu kostao skoro kao 3 takva lokalna.Drugi pasus:Citibank koji je SVE mladjahne expate povukao iz Japana. Naravno da ima zaposlenih ispod 30 godina, cak su i u znacajnom broju.Ostalo, u zadnjih 4-5 godina expat i nema izbora. Sa mesta koje mu se tamo ukida salju ga na drugo koje , jos uvek, postoji.Evo svez primer: imena koja su bila u Americi odjednom vidim da su u Indiji i Kini. Expati. Na 2 godine dok obuce svoju zamenu i onda gotovo. Sta oni kalkulisu? Da sta das, snaci cu se valjda za 2 godine, samo da imam posao. I onda nestanu sa mejling lista.Kakva bre socijala i nemanje izbora? Pa taj ekspat je za tri godine zaradio najmanje pola miliona dolara. Takodje treba ocekivati da je on vec otplatio kucu/stan i kola plus verovatno jos ima ustedjevinu/investicije od pola miliona.Da stavi taj milion u banku dobijao bi 65K godisnje, a da ne razmatramo investicije, pokretanje biznisa i ostale opcije.Sa 65K se sasvim pristojno moze ziveti, jos da se penzionise na Filipinima, Tajlandu, Maleziji itd. gde bi mu bio kraj.
Tresko Posted May 4, 2011 Posted May 4, 2011 Nista od toga nije tacno. U svojoj glavi si konstruisao racunicu po kojoj expati samo sto jos ne dodju duzni novac firmi koja ih salje, koja odgovara tebi, ali ne i stvarnosti. Sad u nju ubedjujes druge. Pricu koju pokusavas da plasiras sam cinis supljom filujuci je informacijama koje variraju od neuverljivih do potpuno netacnih - od toga da expati zavrsavaju ko od sale na ulici (ko je lud da masovno placa nekog x puta vise spremajuci mu nakon toga otkaz), do toga da se kao expati salju zaposleni u 50-im godinama (u tim godinama zaposleni ili je na vrlo senior poziciji vec, ili je na poslu koji ima svoj ustaljen tok, dakle tu nekog prostora i potrebe za relokacijom nema). Zatim, kakvi troskovi seljenja namestaja - dobijes kompletno namesten stan, ako ti se ne svidja kupuj nov i menjaj. Citibank sa nula zaposlenih ispod 30 god ne treba posebno ni komentarisati.Nista ne moze da opovrgne osnovnu logiku koja je polazisna tacka svih pregovora o expat paketu - da je covek zainteresovan da promeni lokaciju, da cimne na drugi kraj planete i zenu/muza i decu, svi sa svojim uredjenim zivotima I obavezama, jedino ako je na kraju na debelom dobitku. To je ono sto znaju zaposleni i sto znaju firme i sto unapred odredjuje prirodu ishoda tih pregovora. Sta zaposlenog briga sto je privatno zdravstveno u japanu skupo? Firma ga hoce tamo, neka plati - on to i ne uzima u racunicu, kakav je to ekstra benefit koji dobija preseljenjem? To je osnovno, o tome nema govora. I svi ostali troskovi vezani za relokaciju - oni postoje, ali sta zaposlenog oni interesuju kad on gleda iz pozicije sta je to sto ima sada u odnosu na ono sto mu se nudi. Cifra po pravilu mora biti veca u svom neto iznosu da bi on bio zainteresovan za relokaciju, sta ga briga za dodatne troskove, kad ih on ne bi ni imao da ostaje tu gde vec jeste.Možda Yoyogi misli na neke expate koji rade na naftnim bušotinama. Oni možda imaju tretman o kojem on priča. Al, mnogo mu je jako ono da nekog plaćaš 5 puta više godinama, da bi ga onda šutnuo. Ovaj topik je genijalan.
Indy Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 (edited) Primjetio sam da si dosta opterecen 'navodnim rasizmom' u AU. Cak sta vishe, cini mi se da si na B92 govorio o nekoj anglo-dominaciji ovdje. Jesi li imao losha iskustva po tom pitanju? Ja mogu samo da kazem da se divim njihovoj strpljivosti i toleranciji prema dosljacima. Zamisli samo Balkanca (ili cak juznog Evropljanina) da mu neko iz 'pichke materine' dodje u naselje, slusha svoju seosku muziku i prica svoju verziju nasheg jezika. E sad, kad ce taj Balkanac-poslodavac da za dobro placenu poziciju, prije zaposliti dosljaka od domaceg. Ne zelim da branim Ozije, ali treba imati razumijavanje za to. Prije 30 godina, obojenima nijesu dozvoljavali bez djavola ni da udju u ovu zemlju a sada daju 20 hiljada izbjeglickih viza godisnje. AU ima najvishe mjesanih brakova na svijetu. Stvari se mijenjaju na bolje, ali za njih treba i vrijeme i strpljenje.Toga nam bar u AU ne fali :)Mislim da me nisi dobro razumeo (ili nisi procitao ni 1/10 onog sto sam pisao o Australiji po forumima). I ne vidim smisao analogije sa nekakvim Balkancima, mi smo odande otisli (valjda sto nam nije valjalo). Edited May 5, 2011 by Indy
hazard Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 mi nismo Japanci i nemamo nameru da ovde ostanemo zauvek. :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o
Yoyogi Posted May 7, 2011 Posted May 7, 2011 Možda Yoyogi misli na neke expate koji rade na naftnim bušotinama. Oni možda imaju tretman o kojem on priča. Al, mnogo mu je jako ono da nekog plaćaš 5 puta više godinama, da bi ga onda šutnuo. Kao na primer, poslati nekoga u ambasadu, na velike pare (oko njega, ne njemu).
Indy Posted May 9, 2011 Posted May 9, 2011 (edited) Ja mogu samo da kazem da se divim njihovoj strpljivosti i toleranciji prema dosljacima.Setio sam se ove tvoje tvrdnje dok sam citao komentare na ovaj tekst u Australianu. Nema tu mnogo "strpljivosti i tolerancije". Mislim, u RL, ako ti se ucini da je tako, to je samo ekonomska nuznost.1 fragment: angry andy of croydon Posted at 6:32 AM Todayskilled migrants my arse ! what more chinese welders like the ones involed on the buckled ferris wheel . more indian telemarketers that dont know that no means no !give me a break .the only skilled migrants that come into this country work in our brothels...Comment 10 of 86D.V.M. of Cooran Posted at 10:15 AM TodayAngry Andy of Croydon, comment 10. BINGO mate! You got it in one.Comment 57 of 86Monty Posted at 10:57 AM Todayangry andy - my partner was originally a skilled migrant who has worked several years in professional services and is now developing new ways to make australian tertiary education more competitive through her studies in a PhD. Her cousin, another skilled migrant here in Australia, is working as a pediatrician. Skilled migrants aren't all brothel workers and chinese welders. Comment 84 of 86 Edited May 9, 2011 by Indy
Shan Jan Posted May 9, 2011 Posted May 9, 2011 Svecka zavera imigranata Uvek pali, u svakoj jebenoj zemlji.
pacey defender Posted May 9, 2011 Posted May 9, 2011 (edited) Svecka zavera imigranata Uvek pali, u svakoj jebenoj zemlji.Čak i u zemlji koju su podigli upravo imigranti, koji su itekako bili neraspoloženi da se prilagode kulturi domicilnog stanovništva kada su došli da im preuzmu poslove. Edited May 9, 2011 by pacey defender
Shan Jan Posted May 9, 2011 Posted May 9, 2011 S tim da je u vreme kolonijalizma imigrant dobijao dzabe zemlju i licence to kill svakog domorodca koji mu se ne svidi. Danas imigranti dolaze samo ako ce da rade za manje pare ili bolje inace sto bi se poslodavac jebavao oko radne dozvole, smestaja i ostalog? Necu reci da domaci zivalj glumi ikebanu al da su povlasceni - jesu. Sto je i normalno, samo tupavo zvuci kukanje na strance koji numeju al ih eto neko voli pa ih dovlaci iz fazona.
Recommended Posts