Jump to content
IGNORED

Dobra plata, dobro mesto, jeftin real estate

noskich

Recommended Posts

Posted

Koja je nauka skrenuta? Ne sećam se tog posta.

Posted

Niko nije ni pricao da ce resiti probleme tebi...  Toliko strana raspredate o razlikama izmedju mobilnih telefona a niko da se dotakne glavne teme, zbog cega je i krenula prica, a to je nejednakost, patnja onih ostavljenih pored puta i skretanja razvoja nauke u nekom skroz levom smeru. 

NIje nauka skrenula, nego ju je ekonomija uhvatila za ruku i odvela u tom smeru.

Inače, ova priča o telefonu je meni tako dobar opis ovog topika. Noskoch ubeđuje ljude da su svi telefoni dobri i da mi ostali nemamo potrebe za boljim telefonima od low budget kineza (a i kad imamo potrebe to se može rešiti na drugi način, jel'), kao i osve mu ostalom, svi treba da imamo samo potrebe za low budget kinezima (u bilo kojoj sferi), a mi mu kao objašnjavamo zašto imamo nešto bolje od toga i zašto njegova filozofija nije dobra za sve...

Jbg, eto, ja puno vozim, možda bi mogao da pičim moji 50K kilometara godišnje u fići ili stojadinu, šta će mi bolje, ja samo izvoljevam. Jel' tako?

Posted

Noskoch ubeđuje ljude da su svi telefoni dobri i da mi ostali nemamo potrebe za boljim telefonima od low budget kineza (a i kad imamo potrebe to se može rešiti na drugi način, jel'), kao i osve mu ostalom, svi treba da imamo samo potrebe za low budget kinezima (u bilo kojoj sferi), a mi mu kao objašnjavamo zašto imamo nešto bolje od toga i zašto njegova filozofija nije dobra za sve...

Jbg, eto, ja puno vozim, možda bi mogao da pičim moji 50K kilometara godišnje u fići ili stojadinu, šta će mi bolje, ja samo izvoljevam. Jel' tako?

Netacno, sve vreme tvrdim samo jednu stvar, a to je da se alatka treba meriti prema potrebi.

Miki je lepo napisao, vrlo malom broju ljudi telefon treba za nesto vise od SMS-a, poziva i surfovanja, ali uprkos tome gro ljudi kupuje telefone sa naprednim funkcijama i onda ih cesto menja, a te funkcije uopste ne koriste.

Ako si app developer, naravno da ti treba krs telefona raznih klasa. 

Eto ti si izlistao stvari koje ti smetaju i ja sam resio tvoje probleme za 20 dodatnih dolara umesto preko 200 za `komforniji` model.

A ovo za kola, ne znam detalje, ali evo jedan poucan mini-strip:

1618568_651403161573422_886165318_n.jpg

Posted

Ja pijem vodu iz flaše već godinama jer je iz slavine odvratna. Ali se ne tripujem da će mi 100$ jeftiniji mobilni telefon rešiti sve probleme u životu. :)

Pa eto, srecna da placa za flasiranu vodu, i uskoro srecna da placa za filtrirani vazduh.

Nece ti resiti telefon, resice ti strategija, ne taktika. Vec sam pisao o tome. Ko hoce moze da se vrati pa da pogleda.

Posted

naravno da izvoljevas. potreba za komforom bilo koje vrste nije legitimna ako nisi znao, moralna nakazo nesvesna svoje nesvesti.

Posted

koliko god imperfektno - trziste pre ili kasnije kaznjava one koji zive van svojih mogucnosti

to vazi I za siromasne koji kupuju ajfon™ ili bimmer, I za bogate koji kupuju ostrva

Posted

Svako ko je bio u Australiji zna za nase kante na tockicima. Svakoj kuci i zgradi se daju identicne kante da sortiraju otpad.

Kamion-djubretar ima viljusku kojom podize kante i ubacuje djubre u sebe. Tako je moguce da samo vozac odradi ceo proces bez one dvojice pozadi koji u Srbiji dizu kontejnere. Medjutim ta viljuska ipak nije bas precizna pa se desi da kanta padne sa nje i napukne.

Evo kako takve kante mogu da se iskoriste za mobilne toalete i da se tako sakuplja djubrivo.

Sav materijal koji je koriscen se moze naci za dzabe ili skoro za dzabe.

Odlicna stvar, narocito za delove Australije koji nemaju kanalizaciju (na primer ostrva i zabacena mesta):

http://simplicitycollective.com/composting-toilets-made-from-wheelie-bins

Posted

NIje nauka skrenula, nego ju je ekonomija uhvatila za ruku i odvela u tom smeru.

Inače, ova priča o telefonu je meni tako dobar opis ovog topika. Noskoch ubeđuje ljude da su svi telefoni dobri i da mi ostali nemamo potrebe za boljim telefonima od low budget kineza (a i kad imamo potrebe to se može rešiti na drugi način, jel'), kao i osve mu ostalom, svi treba da imamo samo potrebe za low budget kinezima (u bilo kojoj sferi), a mi mu kao objašnjavamo zašto imamo nešto bolje od toga i zašto njegova filozofija nije dobra za sve...

A da li bi ziveo u svetu gde uopste nema automobila ali zato imas lek za rak i sidu? :)

Ja ne pricam o lisavanju komfora i svodjenju na neki nizi nivo zivljenja, naprotiv, pricam o pametnijem koriscenju resursa ne bi li imali vise vremena, manje stresa i vise stvari koje su nam zaista potrebne. Ukoliko ti je sada udobnije dase vozis autom umesto vozom/autobusom pa neka! Ukoliko ti je udobnije da se vozis novim pezoom umesto stojadina ili novim audijem umesto pezoa pa neka! Moj rant je na ljude koji ce spickati pare na novi BMW X6 ili koji je vec aktuelan dok istu udbnost dobijaju sa novim pezoovim sedanom, samo da bi se pokazali. No, ne bi li bilo bolje projektovati grad i javni prevoz tako da ti put do posla bude kratak dal javnim prevozom ili pesacenjem? Ja, npr imam puno drugova koji nemaju auto u BGu niti im treba. Javni prevoz je brzi i jednostavniji nacin da odu do posla a vikendom se setaju/voze bajs ili opet koriste javni prevoz ako treba negde da odu. Za mene je to neverovatan komfor - ne treba da kupujem gorivo, sredjujem auto, kupujem auto, razmisljam o parkingu, vozim, nerviram se zbog guzvi i sl. Da ne spominjem da je i mnogo jeftinije :D Ne kazem da svi mogu tako vec samo pokazujem da je to kao sistem moguce i da takodje moze da se gleda kao komfor. 

Sto se tice ekonomije, ja se nikako ne bih prepustao njenoj nevidljivoj ruci. U onom sto smatramo dobrim zemljama (skandinavija, Kanada itd) drzava ima ogroman upliv u ekonomiju. Ja trenutno zivim u jednoj zemlji gde drzava nema skoro nikakav upliv u ekonomiju i mogu da vidim do koliko losih izbora i nepravdi to dovodi. Evo ti npr skolstvo. U ovoj free ekonomiji drzavno skolstvo je golo govno, sluzi cisto za popunjavanje statistike. Oces dobru skolu - plati boga oca. Samo bogati mogu u dobre skole, samo deca bogatih ce imati sansu za dobar posao sutra. Ili zdravstvo, isti kurac. Ili automobili - ne postoji nikakva taksa, registracija je za sva vozila 10 evra godisnje. Drzava moze (i treba) da oporezuje eksponencionalno skupe automobile i da taj novac iskoristi da besplatno ili jeftinije obezbedi za sve ono sto je zaista potrebno - dobro zdravstvo, skolstvo, javni transport, smestaj, hranu, odecu, odmor itd... Drzava treba da ulaze vise u nauku, vise u medicinu, vise u razvoj novih i boljih nacina da iskoristimo resurse. Naravno da ne treba zabranjivati stvari jer se procenjuju nepotrebnim, ne treba unistavati slobodu razvoja privatnog sektora ali ono sto hocu da kazem je da su, bar se meni cini, drzave malo izgubile tu bitku sa privatnim sektorom. Sve je postalo marketing, sta te marketing ubedi da ti treba to ce da se prodaje i da se razvija. Cak i taj razvoj, sve je manje ulaganja u pravi R&D a vise u neke gluposti gde ces musterijama prodati isti paket samo pod drugim imenom (npr. ove razne verzije prakticno istih lekova). Sto NASA ne moze da skupi para da posalje coveka na jebeni Mars? Cak je i tehnologija tu, mogu da koriste staru, ne moraju da razvijaju nove kao one motore na plazmu i sl. A mogli bi pa ko zna, mozda bi se i obican svet okoristio. Umesto toga imamo "smanjuj poreze da se pospesi ekonomija" mantru koja nikako da donese taj veliki rast ekonomije i ubijanje nezaposlenosti a jos manje da donese neki breakthrough koji ce nam svima zivot uciniti boljim (jedina stvar koja iole mirise na to su ovi googlovi automotizovani automobili). I ta jebena flasirana voda. Pa mater mu, kako se ljudi ne dosete da poprave vodovode da rade ono sto su radili pre 50 godina - da imaju normalnu pijacu vodu. Ne mora prebiranje po kontejneru, dovoljno je malo common sense. 

Rant off :D

Posted (edited)

A šta mogu te afričke i njima slične zemlje da urade kad je ekonomsko planiranje pod kontrolom Svetske bake, MMF-a i ostalih hohštaplera koji sprovode programe tzv. "stukturnog prilagođavanja" radi širenja transnacionalnog kapitala?

Edited by miki.bg
Posted

noskich, koliko imas quotova u kolekciji?

Posted

A šta mogu te afričke i njima slične zemlje da urade kad je ekonomsko planiranje pod kontrolom Svetske bake, MMF-a i ostalih hohštaplera koji sprovode programe tzv. "stukturnog prilagođavanja" radi širenja transnacionalnog kapitala?

Tacno, kao sto je i ekonomsko planiranje u ostalim zemljama u rukama plutokrata koji finansiraju sve politicke stanke. Pa izvoli glasaj za levicu, opet ce budzet za vojsku biti isti.

1607071_695206730513811_1202654878_n.png

Posted

^ma daj:)

ako u US ima 30 mil siromasnih /pretpostavljam?/, $178 b je manje od 6k po siromasnom?!? tih 178b treba da imaju 1 nevidjeni multiplikacioni efekt da ih izvuku iz siromastva - jer $6k ain't gonna do shit:)

Posted

2shan jan - izgleda ti se poremetio kompas?!? hteo bi skandinavski standard a zivis u africi? kriva ti drzava zbog nedovoljnog upliva? samo da upliva™ I bice svecka? za par vekova, my friend

Posted (edited)

^ma daj:)

ako u US ima 30 mil siromasnih /pretpostavljam?/, $178 b je manje od 6k po siromasnom?!? tih 178b treba da imaju 1 nevidjeni multiplikacioni efekt da ih izvuku iz siromastva - jer $6k ain't gonna do shit:)

Od 6K godisnje moze da se zivi. Ne moze da se ima McMansion, da se vozi SUV, jede meso svaki dan po tri obroka, ima klima uredjaj, kupuje nova garderoba jer prethodna vise nije moderna itd. itd. Ali moze da se ima u se, na se i poda se. I da se ima dovoljno slobodnog vremena. 

Evo ovde za 7K zivotni trosak u Americi: http://earlyretirementextreme.com/how-i-live-on-7000-per-year.html

Edited by noskich
Posted

Sa $6.000 godišnje u USA si crkveni miš.

regular Amos.

poda se?

misliš na prostirku ispod mosta?