Jump to content

Nuklearna energija, bezbednosti i alternative

Featured Replies

On 27. 3. 2011. at 5:58, Indy said:
(Tekst inace nije ni priblizno los kao naslov... receno mi je da autori tekstova u Politici nemaju zadnju rec u pogledu davanja naslova svojim tekstovima, tako da iz "usuda" skoro sigurno stoji redakcija).
mali offtopic, ali se novinarima redovno prebacuju losi naslovi iako u dnevnoj stampi veoma retko novinar daje naslov. jedan od razloga za to je prozaican, tek u prelomu je moguce videti da li naslov pasuje ili ne, sve i da je najbolji moguci.
  • Replies 162
  • Views 15.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Nadam se da ovi interni koji rade oko njega nece ovo iscaprkati. Mada u sustini sad je svejedno....   Elem taj covek je tipican izdanak modernog lidera gde forma pre sustine. Grupa ITijevaca

• JozoMujica
    JozoMujica

• gen. dir. IAEA sastanak je protokolarni, i trebalo je da se desi još krajem prošle godine, povodom potpisivanja nekog srednjoročnog dokumenta o saradnji srbije sa iaea. mislim da mogu da se

al zbilja naslov, pa i slicica sa naslovne, bas nikakve veze nisu imali sa tekstom.

On 27. 3. 2011. at 14:03, Yoyogi said:
Hill Bile, tvoje verovanje u nauku je za svaku pohvalu. Kada obican covek pogleda okolo, vid da su to, u zadnjih 50 godina mahom rafinacije poznatih stvari.U nekom clanku sam procitao da je "low hanging fruit" vec pobrano bas negde oko pola veka unazad i od onda samo perfekcije.Nekome iz 1900-te godine da pokazes kuhinju iz 1973. sa mikrotalasnom pecnicom, masinom za sudove, tosterom...mislio bi da je u svemirskom brodu ako je znao sta je to.Danas da nekome iz 1973. pokazes danasnju kuhinju - mislio bi "to sam ja vec imao pre 40 godina".Cak i "game changing" mobilni telefoni su, tehnicki, bili moguci pre 50 godina, istina 50kg teski.Danas, da te ja pozovem na mobilni iz Japana, signal bi putovao 10 hiljada km ali ne moze da putuje od tvog mobilnog do tvog uveta bezzhicno (zaboravi Blue Tooth, rubbish).Kola su postala bolja i stedljivija a ona elektricna se oslanjaju na baterije koje se nisu sustinski promenile 200 godina od njihovog pronalaska.Americka energetska industrija ulaze u nauku i razvoj manje nego americki proizvodjaci hrane za kucne ljubimce (pet food).Ili najbolje kotirana firma na svetu, Apple, nije izmislila walkman, nije izmislila mobilni ali je rafiniranjem postojeceg napravila bogatstvo (druga po kapitalizaciji posle Exon Oil).Sam Bill Gates je izjavio 2000. "Internet, ne nuklearna energija, je najznacajniji izum 20 veka". Pa smo uz taj izum imali maltene slom planete 2008-me a sam Microsoft eroziju svoje dominacije koju i danas gleda.
Postoje ljudi koji misle da su glavne stvari vec izmisljene, i da nema velikih proboja u nauci i tehnologiji u zadnje vreme.Ipak, neki bas i ne misle tako...
  On 1. 4. 2011. at 8:23, Diabolic said:
Postoje ljudi koji misle da su glavne stvari vec izmisljene, i da nema velikih proboja u nauci i tehnologiji u zadnje vreme.
Mislim da su uvek postojali ljudi koji su tako mislili. Zato i postoji prica o paradigmama.
Mnogi pokusavaju da predvide u cemu ce se sastojati sledeci 'paradigm shift' u nauci, ali mozda sama priroda tih skokova znaci da ih nije moguce predvideti (tacno).

Nisu ni Nemci racionalni, kao što sam mislioNemci gase nuklearke i uvoze strujuMogu da se "prave pametni" dok se i Francuzi i Česi ne "sete" da isključe svoje.

Ja padoh na zemlju i začuh jedan glas govoriti mi: Saule, Saule, zašto me progoniš?Ja odgovorih: Tko si ti, Gospodine?Glas preuze: Ja sam Isus Nazarenac, ja sam taj koga ti progoniš.Moji pratitelji vidješe svjetlost ali ne čuše glas koji meni govoraše.Ja upitah: Što trebam učiniti, Gospodine? A Gospodin mi odgovori: ` Podigni se, idi u Damask, a ondje će te pokazati u pojedinost zadaću koja ti je naznačena.Ali, kako mi ta svjetlost bijaše oduzela vid, moji me kompanjoni moraše voditi za ruku da bih stigao u Damask.Bijaše ondje jedan stanoviti Ananias; bijaše to pobožan čovjek, vjeran Zakonu, čiji ugled bijaše dobar kod svih Židova koji ondje stanovahu.On me dođe naći i reče mi tada: Saule, brate moj, progledaj ponovo! I, u istom času, ja ponovo nađoh vid.On mi reče: Bog naših otaca ti je namijenio upoznati njegovu volju, to jest Pravednog i njegov vlastiti glas.Ti moraš naime, biti svjedokom za njega, pred svim ljudima, o onome što budeš vidio i čuo.Zašto dakle dvojiti? Hajdemo! Primi krštenje i očišćenje od svojih grijeha zazivajući njegovo *ime.
The unpalatable truth is that the anti-nuclear lobby has misled us allI've discovered that when the facts don't suit them, the movement resorts to the follies of cover-up they usually denounce
Reveal hidden contents

On 5. 4. 2011. at 9:14, dekss said:
Mogu da se "prave pametni" dok se i Francuzi i Česi ne "sete" da isključe svoje.
Lepota tog resenja sastoji se i u tome da struja uvezena iz Ist. Evrope ostavlja "ugljenicnu stopu" u zemlji proizvodnje, a Nemacka moze da se okiti time da je smanjila svoje stetne emisije. (To se sada popularno zove "carbon leak").

Kada su Indijci (Tata) kupili auto firmu "Jaguar" koja ima velika kola sa velikom emisijom, bilo je pitanje racionalsnosti kada dodje do poreza na CO2 emisiju.Resenje je - Tata pravi mali Nano, u ukupnoj proizvodnji njihovih kola CO2 emisija koju emituju ce biti uprosecena na dole, u proizvodnji velikih i malih vozila.

• 10 years later...
  • 1 month later...

The goal is to achieve ignition – a point at which the energy generated by the fusion process exceeds the total energy input.

The experiment, conducted on 8 August, fell just short of that mark

Možda za 20-30 godina ;)

On 4. 12. 2021. at 23:23, laser lotus said:

Možda za 20-30 godina ;)

'Ajde?

Pa jos onako mangupski ;)

Jebote, okacio sam vest, bez komentara, ponajmanje glede vremena, cisto da vidim(o) da stvari mrdaju...

I da je u svakom slucaju blize, ma i za korak...

Nista vise i nista manje...

E, bas ti hvala... ;)

Ne vidim u čemu je problem. Par minuta ranije sam na drugom mjestu čitao komentare na istu vijest i tu su skrenuli pažnju na naslov koji sugeriše jedno, a stvar je ipak malo drugačija.

Svakako da ono što kaže direktorka LLNL ima malo veću težinu od mene čije je poznavanje fuzije na nivou Politikinog zabavnika, ali ovo vijest djeluje da je u rangu sličnih vijesti o liječenju raka kod miševa - cilj je još vrlo, vrlo daleko.