Jump to content

Šta slušate od ploča?

Featured Replies

4 hours ago, kurdi said:

kad kazes berza, da li se zna kada ce biti neka berza u beogradu u sledecih par meseci?

U Beogradu su dve berze koliko znam, jedna u Dorcol platzu, jedna u Zappa bazi. Obe se odrzavaju jednom mesecno. Za datume se raspitati na Facebooku.

• Replies 3.3k
  • Views 219.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• 40 godina od subterranean jungle, na letnjoj rasprodaji i još prelelepan ljubičasti vinil i eto izgovora da gi dodam kolekciji... inače kad god naručujem od mascom šupaka koristim se šupačkom met

• wayfaring stranger
    wayfaring stranger

23. januara 1985 izašao je prvi album Partibrejkersa. Izuzetak koji je postao pravilo. Disciplina je tu da se podsetim kako su prva dva domaća albuma koja sam presluša, bila upravo ova dva, zahvaljuju

• vladavsnarod
    vladavsnarod

Ja sam napravio ciniju od ploce Olivera Mandica.   

Posted Images

19 hours ago, giuseppe said:

I sad tek kontam da su se Slovenci izgrbavili za inner na prvom albumu - nemam ga originalnog pa nisam znao da postoji i da ima tekstove, a box verzija ne dolazi sa njim. Baš bezveze. "Ekatarina" ni "Live 1986" ih nisu imali ni kad su izašli, nisu ih izmišljali ni sada, to je u redu.

Kako nema iner sa tekstovima na prvom lp-u u box setu?

Imam pojedinačno reizdanje i ono ima iner. Na jednoj strani su tekstovi, dok je druga strana potpuno bela sa nalepnicom na kojoj je kod za daunlod.

IMG-20250510-184908.jpg

Takođe, na discogsu kod pojedinačnog reizdanja u fotografijama se vidi iner.

https://www.discogs.com/release/32463324-Katarina-II-Katarina-II

@klimt Sad pogledao, lagano sam svaki put kad sam uzimao taj inner (bar tri puta) gledao stranu koja je čisto bela, pa sam mislio da je to prosto dodatni omot. Tekstovi su sa druge strane kecman

Bravo za mene!

Edited by giuseppe

41 minutes ago, giuseppe said:

@klimt Sad pogledao, lagano sam svaki put kad sam uzimao taj inner (bar tri puta) gledao stranu koja je čisto bela, pa sam mislio da je to prosto dodatni omot. Tekstovi su sa druge strane kecman

Bravo za mene!

Još da uzmeš drugi cd i da pogledaš kako su podeljene pesme.

Tu nisam pogrešio sigurno, nije pitanje kako su pesme podeljene, nego fali 4 svakako... Ali, nisam inače lud za demo i alternativnim verzijama pesama, ni ne treba mi ispravka, ali je neću odbiti.

U moju odbranu, jak je to inner kad ga zameniš za običan papirni omot... Tja.

20250513-132809.jpg

Evo i ja danas pazarih svoj primerak box-seta, pa slede (uglavnom tehnički) utisci, nakon kompletno preslušanih "Samo par godina za nas" i "Ekatarina Velika", dok sam ostalima za sada posvetio po 10-15 minuta, samo da proverim ispravnost, uglavnom prve i poslednje pesme na stranama).

Remaster na svim albumima je odličan, bez ikakvih zamerki. Majstorski uravnoteženo, kako po EQ tako i po dinamičkim parametrima. To se moglo već čuti na digitalnim platformama kada su pre dve godine postavili sve ove albume. Sve je jasno i prijatno za slušanje. Nije bilo igrarije zvane "ali moramo da prilagodimo zvuk ovom vremenu i novim generacijama" već je očuvana zvučna atmosfera onog vremena.

Kao što su @giuseppe i @wayfaring stranger već primetili, "S vetrom u lice" je dosta nižeg nivoa i to pravi problem kada se pojača, pa te između pesama sačeka prilično jak "rumble" od površine vinila. Generalno su u ovom kompletu ZKP-ovi albumi rezani na nižem nivou, dok su PGP-ovi glasniji.

Kvalitet samog presinga tj. plastike je ok, ali je moglo da bude i bolje. To je ono pomenuto što se primeti u pauzama na tišim ZKP-ovim pločama. Ploče su dobro centrirane, osim B strane "19LIVE86" koja malkice "ljulja". Jako je pozitivno to što su sve ploče bez imalo "inner groove" izobličenja koja su prilično česta na novim izdanjima. To je za svaku pohvalu i obradovalo me je da poslednje pesme na stranama zvuče jasno i čisto.

Ovo što se može čuti na ovim pločama ne može se ni porediti sa onim sramotnim Mascom reizdanjima, pošto su ovo transferi sa originalnih master traka ZKP-a i PGP-a (ok, sumnjam da je baš baš direktno išlo sa trake na rezač, ali i ne insistiram na tome), dok je ono što je bilo korišćeno za Mascom izdanja loš i prilično neispravan transfer, najverovatnije isti onaj koji je rađen devedesetih za CD-ove EKV Records-a, koji na mnogim pesmama ima problem sa "nazubljenim" zvukom. Te Mascomove primerke sam ionako odavno prodao koliko su me razočarali, tako da sad ne mogu da uporedim, a i nema potrebe...ovaj box-set je svakako na nivou vrlo dobrog ka odličnom.

I za kraj, najveća kritika - cena...pa jebote, da li su normalni?

Mislim ok, znam da nije 2012. kada sam "The Beatles Stereo Box Set" sa 13 albuma, Past Masters kompilacijom i debelom knjižurinom platio manje od 250 evra...ali ovih 350 je zaista previše.

Sve u svemu, jesam lepo ojadio svoj tekući račun, ali mi je drago što ovo imam i stalno bih se nervirao da ga nisam uzeo :)

7 hours ago, AcaRadio said:

ali mi je drago što ovo imam i stalno bih se nervirao da ga nisam uzeo :)

Sa ovim su ozbiljno računali i nisu se zajebali :)

Takva ciljna grupa: ljudi u svojim 50tim i 60tim koji to sada sebi mogu da priušte, a tokom devedesetih su pretežno bili bez žute banke... EKV idealan, imajući u vidu tadašnje tiraže, sadašnje cene i retkost + stanje originalnih izdanja.

20250516-122628.jpg

Carevac stigao i do prvog vinila. Lepo. Nije bas da se sviđa komšijama, ali navićiće se.

20250520-162514.jpg

Stigli Idem

Hvala @scab

Za zainteresovane, Svemirko je dostampao nedostajuce, te sada ima sva tri izdanja na vinilu.

17 hours ago, wayfaring stranger said:

20250520-162514.jpg

Stigli Idem

Hvala @scab

Za zainteresovane, Svemirko je dostampao nedostajuce, te sada ima sva tri izdanja na vinilu.

joj super! meni juče stigao i 'poyy' koji nije imao na svirci a taj mi još draži. a i baš liiip vinil 😊

13 minutes ago, scab said:

joj super! meni juče stigao i 'poyy' koji nije imao na svirci a taj mi još draži. a i baš liiip vinil 😊

Prva strana Poyy krcka preterano. Proveri svoj primerak. Ako svira ok, da reklamiram dok je "u garanciji".

16 minutes ago, wayfaring stranger said:

Prva strana Poyy krcka preterano. Proveri svoj primerak. Ako svira ok, da reklamiram dok je "u garanciji".

proveravam predveče pa javljam nisam stigao juče da je preslušam!

On 21. 5. 2025. at 10:31, wayfaring stranger said:

ne valja! 😭 ne mogu ove al naredne nedelje moram videti kako da vratim...