Jump to content
IGNORED

To, mačko!

Afterburner

Recommended Posts

Posted

kad se prođe Konors...posle sitno.

Posted

S tim da je sad verovatno matematički siguran tamo negde do jeseni, a praktično će teško neko da ga skine do kraja godine...što je nekih 235+ nedelja. 

Posted

Kako ce jedan za drugim padati veliki sampioni.. iz nedelje u nedelju :)

Posted

ali nije mi jasno kako je to docekao da bude prevazidjen? biologija je to, potpuno druga generacija. ko kad bi rekao da je dzordan u vizardsima docekao da bude prevazidjen od brajanta

Pa, nije nuzno da bude prevazidjen igracki maltene u istoj generaciji, ponekad prodje dosta vremena.

Sto se tice rekorda, dva su najvaznija. Broj GS titula i broj nedelja No1. Tu je naravno i veliki GS, ali to se nije desilo 47 godina (ne 37 harpere :)) pa je nekako i van konkurencije. Uzimajuci u obzir Novakove kvalitete, mogu mozda da zamislim da ne osvoji 17 GS titula, ali onih 300 nedelja kao prvi mislim da mu ne gine. Moguce je uvek da neki Vavrinka, Tim ili ko zna ko bljesne u jendom mecu i dobije Novaka na nekom GS, ali ako se pogleda cela sezona prosto je nemoguce da neko ima vise poena od Novaka. Pa ce naredne bar dve godine Novak zauzimati prvo mesto na listi, poprilicno sam uveren :)

Ja i matematika. :lolol:

Posted

Znao sam da ne lazes namerno za godine :D

Posted

Divim se ljudima koji prave ove klipove :Hail:

Ali kako se prepozna Tod Martin Serva faza :lol:

Posted (edited)

zasluženo 

33211_novak_ff.jpg?ver=1465293336

ed.

eno novak pre 15-ak minuta stavio video iz mc, reklamira svoj restoran

zanimljivo da nije otišao svojoj pravoj kući već fiktivnoj tm  :fantom:

Edited by dùda
Posted

Mene malo iritiraju ove slike sa sinom gde mu ne pokazuju lice. Ok nećeš da ti se dete javno eksponira, onda nemoj da ga postavljaš na instagrame i gde više kače te slike.

Posted

Zanimljiv tekst. Tacno je da Djokovicev genij najcesce nije transparentan ljudima koji povrsno ili iskljucivo navijacki prate tenis, pre svega zato sto covek koji nikada nije izasao na teren i prebacio lopticu protiv iole sposobnijeg rekreativca jednostavno ne moze tako lako da shvati koliko je zahtevno ono sto Novak radi na terenu. Zahtevno cak mozda i nije prava rec. Nemoguce ili do sada nevidjeno bi bila adekvatnija. Sa aspekta igre postoje tri kljucna razloga Novakove dominacije a nijedan od ta tri aspekta nije toliko vidljiv i jasan neuvezbanom oku nekog ko je teniski teren video samo na televiziji.

1. Court coverage. Nacin na koji Novak pokriva teren je redefinisao pojam kretanja na teniskom terenu, Pored njegove legendarne sposobnosti da proklizava na bilo kojoj vrsti podloge, sto je samo po sebi nesto sto ga odvaja u ovom segmentu, Novakov court coverage je kombinacija izuzetne anticipacije (po meni najbolja posle Agasijeve u istoriji tenisa), neverovatne fleksibilnosti i sposobnosti da se upravi telo i odigra regularan udarac iz apsolutno nenormalnih fizickih pozicija. Novakova brzina prilaza loptici (vise o tome pod tri) je uvek iznenadjenje za protivnika jer nije toliko posledica brzine i pozicije na terenu koliko Novakovog poverenja da moze da izvuce udarac iako nije idealno priblizen loptici za konvencionalni udarac. Medjutim, najgore tek dolazi. Iz tih pozicija Novak, kad se ocekuje odbrambeni pasivan udarac s ciljem da se produzi poen i popravi pozicija na terenu, je u stanju da ponudi udarac koji se po dubini, snazi i intenzitetu gotovo uopste ne razlikuje od udarca koji Novak proizvodi kad je u zoni. Da stvar bude jos groznija za protivnika, sposoban je da u jednom poenu nekoliko puta ponovi takav udarac, sto je izuzetno frustrirajuce za nekoga ko shvata da mu jedan ili par "cistih vinera" uopste nisu dovoljni da zavrsi poen. Dodatni problem za protivnika je njegovo sopstveno pozicioniranje na terenu nakon udarca sa skinutim obaracem jer vecina igraca posle takvog udarca pokusava da krati teren upravnim kretanjem ka mrezi ali kad iz tih situacija gotovo uvek dobijes kontra-udarac s kamatom u tebe se uvlaci sumnja koja vodi u oklevanje, oklevanje koje vodi u nesposobnost da se stekne nadmoc tokom poena.

Ovo je razlog i zasto vecina igraca mnogo vise gresi kad igra protiv Novaka nego protiv drugih igraca. U psihologiji je igraca da posle svakog pokusaja vinera kojim se ne stekne prednost podize rizik kod udarca trazeci bolje uglove i mesta blize granicnim linijama terena, a to su udarci sa vecom marginom greske.

2. Shot placement and redirecting. Verovatno najpotcenjeniji segment Novakove igre a ja ga, evo, uvrstavam u tri njegova najveca kvaliteta gde mislim da mu je mesto. Osim ovoga sto sam napisao pod 1 jos dva podelementa su kljucna za prednost koju Novak ovim ostvaruje. Jedan je njegova sposobnost da podjednako ubojito i raznovrsno igra sa oba krila sto mu omogucava da bolje i lakse kontrolise svoju poziciju na terenu a drugi je njegova takticka izuzetnost, adaptibilnost i kreativnost u izboru udaraca. Ovaj element je kod Novaka mozda najteze vidljiv zato sto mnogo zavisi od fokusiranosti na mec. Njegove amplitude izmedju vanzemaljskog tenisa i "sta do djavola ovaj covek radi" su ogromne jer kad je u fokusu crpi veliku prednost iz svoje sposobnosti da u svakom trenutku iz gotovo svake pozicije prepozna situaciju na terenu i smesti lopticu tacno tamo gde zeli da je smesti. Novak uopste nije nepredvidljiv teniser u smislu da ce odigrati nekonvencionalan udarac kad se to najmanje ocekuje, on jednostavno moze da pogodi sve sa bilo kojeg mesta, svakim tipom udarca i to svi igraci znaju. Sto ga cini predvidljivim u nepredvidljivosti, smanjuje brzinu reakcije s druge strane mreze jer ponovo dovodi do sumnje, koja dovodi do oklevanja... i tako dalje.

3. Reaction speed and recovery. Ovo umnogome spada u sekciju pod 1, narocito ovo recovery, ali sam odvojio jer, ako nista drugo, onda zasluzuje posebno mesto zbog riterna. Kod riterna dosta toga tradicionalno otpada na citanje servisa i anticipaciju, ali Novak je i u ovome znacajno unapredio ovaj udarac pretpostavljajuci svoju sposobnost da se brzo postavi pod lopticu i iz awkward fizicke pozicije odigra aktivan i agresivan udarac sitanju protivnikovog servisa. Naravno, kao i svaki drugi igrac i on cita protivnicki servis ali mu je to vise kao neka vrsta pomocnog orudja, glavni element njegovog riterna je ta brzina reakcije koja je impozantna. Sto je najcudnije, kad se pogleda koliko je minimalna razlika izmedju toga gde ceka prvi a gde drugi servis protivnika, izgleda da Novaka ne brine mnogo kolika je brzina servisa koji hvata, ukoliko mu je u dohvatu i moze da postavi reket ispred loptice. To se najbolje vidi kod BH riterna koji Novak veoma retko igra kao klasican stop ritern koji treba da upije brzinu i protivniku vrati lopticu bez brzine i ritma i to samo onda kad ne moze da stigne da obavi cak ni taj neverovatno kratki zamah karakteristican za njegov BH ritern.

Takodje, onde gde Novak dobija ogromnu prednost je njegov recovery zbog kojeg je zaradio nadimak "covek od gume". Gotovo je nemoguce shvatiti na TV-u koliko je tesko i nenormalno u jednom pokretu dojuriti na lopticu, namestiti se na udarac i jos u toku tog namestanja prebaciti teziste na kontra stranu kako bi se odmah osigurao start kretnje na drugu stranu. To se najbolje vidi kod proklizavanja kad Novak jos u toku klizanja u trenutku savija neopterecenu nogu i usidruje je kako bi mogao da se sa nje odbaci nazad odmah nakon sto udari lopticu. Ovo je po meni najneverovatnija njegova prednost jer na momente izgleda bukvalno kao negiranje zakona fizike i sile inercije. Nikada ranije nisam video igraca kod kojeg ta tranzicija pokreta izgleda toliko prirodno, toliko prirodno da covek moze lako da pomisli da bi to mogao svako ko je dovoljno fizicki spreman i mobilan.

Ukratko, sve ove tri stvari su fundamentalne stvari u tenisu, svi trce, svi se krecu i svi udaraju lopticu s oba krila. Stvar je u tome da je upravo te fundamentalne stvari Novak revolucionisao do mere da je osnovu tenisa izdigao na novi nivo koji je trenutno dostupan samo njemu. Za povrsnog i neiskusnog gledaoca to moze da izgleda nedovoljno atraktivno ali igraci znaju da je ono cemu prisustvuju nova definicija tenisa. Otuda izjave raznih igraca, ukljucujuci, recimo, Nadala i Soderlinga, da je tenis koji Novak igra nesto najidealnije i najblize savrsenstvu sto je ikada vidjeno. Novakov igracki genij ce po mom shvatanju vise doneti tenisu nego sav Federerov talenat i Nadalova celicna volja jer je taj genij usmeren na studiranje i unapredjenje same osnove igre. Igrac buducnosti koji izadje na teren bice mobilniji, fleksibilniji, brzi i mudriji, naucice da se krece efikasnije, trudice se da mu deo terena na koji salje lopticu bude stvar izbora a ne nuzde ili konvencije. I to ce biti igracki testament Novaka Djokovica.

Posted

Ovo je razlog i zasto vecina igraca mnogo vise gresi kad igra protiv Novaka nego protiv drugih igraca. U psihologiji je igraca da posle svakog pokusaja vinera kojim se ne stekne prednost podize rizik kod udarca trazeci bolje uglove i mesta blize granicnim linijama terena, a to su udarci sa vecom marginom greske.

Đoković je baš zbog toga dosta gubio od Nadala. Totalne dominacije u poenima, dok je Nadal nenormalno trčao i vraćao sve živo, terajući ga na udarac više, i dešavalo se upravo to što si rekao, greške, što od težine udarca, što od očaja što ovaj sve vraća. U tim vremenima sam i navukao fobiju od tog mečapa.

Takodje, onde gde Novak dobija ogromnu prednost je njegov recovery zbog kojeg je zaradio nadimak "covek od gume". Gotovo je nemoguce shvatiti na TV-u koliko je tesko i nenormalno u jednom pokretu dojuriti na lopticu, namestiti se na udarac i jos u toku tog namestanja prebaciti teziste na kontra stranu kako bi se odmah osigurao start kretnje na drugu stranu. To se najbolje vidi kod proklizavanja kad Novak jos u toku klizanja u trenutku savija neopterecenu nogu i usidruje je kako bi mogao da se sa nje odbaci nazad odmah nakon sto udari lopticu. Ovo je po meni najneverovatnija njegova prednost jer na momente izgleda bukvalno kao negiranje zakona fizike i sile inercije. Nikada ranije nisam video igraca kod kojeg ta tranzicija pokreta izgleda toliko prirodno, toliko prirodno da covek moze lako da pomisli da bi to mogao svako ko je dovoljno fizicki spreman i mobilan.

Mislim da je "ovo" pravi pokazatelj ovoga što si napisao. Kontam da je i sam Berdih zakucao kada je video tša je ovaj vratio i kako, i relativno laku loptu poslao u ivicu mreže. Posebno obratiti pažnju u kojoj tački udara lopticu, praktično je pokupivši sa poda. Mislim da niko nikad nije odradio sličan udarac. a svako drugi bi verovatno izlomio oba zgloba pokušavajući isto. Neverovatno. 

Posted

Mislim da je "ovo" pravi pokazatelj ovoga što si napisao. Kontam da je i sam Berdih zakucao kada je video tša je ovaj vratio i kako, i relativno laku loptu poslao u ivicu mreže. Posebno obratiti pažnju u kojoj tački udara lopticu, praktično je pokupivši sa poda. Mislim da niko nikad nije odradio sličan udarac. a svako drugi bi verovatno izlomio oba zgloba pokušavajući isto. Neverovatno. 

Nije bas najbolji primer onoga o cemu sam pisao jer je moja poenta bila nesto drugo, ovaj udarac je jednostavno... ne znam... vidis tad i nikad vise. Moj fokus je bio na manje atraktivnim udarcima gde je Novak u poziciji da odigra i vrati se u kretnju, dakle u nekih 90% slucajeva. Ovo je ipak vise one of a kind, gledas i ne verujes.

Posted

Divim se ljudima koji prave ove klipove :Hail:

Ali kako se prepozna Tod Martin Serva faza :lol:

meč lopta u Šangaju na 19/17 ...lebe mekani, dal to mož se ponovi.

Posted

sta se pisalo pred ao 2011

Nadal: 'This will be my only shot at doing the Grand Slam'

Most traditionalists insist that the "Grand Slam" should refer only to winning all four titles in a calendar year, although the constitution of the International Tennis Federation, the sport's governing body, spells out that "players who hold all four of these titles at the same time achieve the Grand Slam".