dillinger Posted September 5, 2015 Posted September 5, 2015 drzte me da ga ne ubijem! Kako da ne, ne aktivira se onakva propagandna mašinerija ako planiraš uraditi ništa. Trebamo li se vratiti na topiku u pozno leto 2013 da vidimo kako je to izgledalo, kakve su prognoze bile?
Budja Posted September 5, 2015 Posted September 5, 2015 sama pobuna se predstavlja kao americki projekat. nesto u smislu kako se Sirijci (ili Libijci) ne bi pobunili bez americkog guranja. Da, toga ima. Sa time se ne slazem.
Budja Posted September 5, 2015 Posted September 5, 2015 Ako se ne prizna pobunjenička vlada, kao u Jemenu, čak i kad pobjeđuje, to je opet poruka koja ne vodi smirivanju. Vratimo se.. Nakon ruskog veta protiv miješanja u 1 suverenoj zemlji koja nije Ukrajina, zašto bi Asadu bilo imalo bitno što Veliki Satana misli? Možda sad kad dođe još džebane i Assad jr. poravna baš sve što Daeesh nije sve bude bolje. Klasicni Rodja. Ne moze da se drzi teme, vec odmah skrece "a sto vi maltretirate Crnce". Ko je uopste rekao da je trebalo priznati ili ne jemensku huti Vladu? Rec je o tome da se sukobljene strane ne ohrabruju u nastavljaju oruzanog sukoba. A takvog mirovnog procesa ni u Siriji ni u Jemenu nije bilo.
Muwan Posted September 5, 2015 Posted September 5, 2015 (edited) sustina je da je Asad izabrao tenkovsko gusenje pobune, uz sve posledice. da li je kasnije (2012-e ili '13-e) moglo nesto ispasti od eventualnih pregovora, to je vec neka druga prica. Uz malu razliku da to nije Gadafi za kojeg niko prstom ne bi mrdnuo a tenkovi su mu porazbijani u par naleta Eurofightera, nego je to Asad za kojeg će Iran maksimalno da zalegne a Rusija da pripomogne sve dok može nešto da izmuze od toga. To suštinski menja postavku. Meni deluje kao da su medjunarodni faktori ozbiljno i iskreno mislili da će to sve da prodje kao u Libiji, možda malo krvavije ali na kraju ipak isto. Takvo razmišljanje je, well, otprilike najveći spoljnopolitički fail u ovom stoleću. Edited September 5, 2015 by beowl
Budja Posted September 5, 2015 Posted September 5, 2015 do avgusta/septembra 2011-e su Turci (uz katarsko sufliranje) pregovarali sa Asadom. nije prihvatao nista sem kozmetickih promena. tenkovsko gusenje pobune i oruzana pobuna su vec trajali. Ovo je za mene novost. Izvor, detalji? Sta su nudili Turci i emir?
marv Posted September 5, 2015 Posted September 5, 2015 Ovo je za mene novost. Izvor, detalji? Sta su nudili Turci i emir? pravo pitanje bi trebalo biti koji su oni qrac da se mesaju ili da nude nesto. kakav god da je asad on je i dalje skandinavac za ovu bagru
harper lee Posted September 5, 2015 Posted September 5, 2015 (edited) Ko hoce da proziva Amere zbog ISISa neka se vrati u 2003 i rat u Iraku. Zapravo u Avganistan i 2001., na rat koji je zapoceo iz jos bizarnijeg i laznijeg izgovora nego taj rat u Iraku, samo sto su tad svi okrenuli glavu na drugu stranu smatrajuci da Amerikanci imaju pravo da na nekom iskale bes zbog 11. septembra. Glupo je isticati ovu ili onu zemlju i ovaj ili onaj rat jer se stalno vracamo na istu pricu, da oni koji su nas ubedjivali da je rat u Avganistanu cool a da smo mi koji smo vrteli glavom Milosevicevi otpaci koji su nekako zaostali kad je istorija trebalo da nas potrosi, pa onda da Avganistan nije cool ali je Irak cool, pa onda da Irak nije cool a da je Libija cool, pa da Libija nije cool ali je Sirija cool.... do sledeceg rata kada ce isti ljudi da tvrde da Sirija nije cool ali je cool prva sledeca zemlja koja ce stradati u besmislenom krstaskom (krizarskom u Rogerovoj interpretaciji) ratovanju sa ciljem da se utera demokratija a istera profit + par miliona unesrecenih izbeglica. Isti obrazac za intervenciju i isti obrazac forumske diskusije, samo se predmet diskusije menja kako se novi rat pojavi u nekoj novoj zemlji. Rekao bi covek da posle ovoliko signala u ovako kratkom istorijskom periodu neki obrasci bi iole mislecem ljudskom bicu trebalo da budu ako ne jasni onda makar malo jasniji. Nemoguce je da neko moze biti toliko glup da napravi takvu seriju gresaka i losih politickih procena, sa ovoliko tragicnih posledica, sve listom u regionu za koji se ne zna da li je bogatiji u prirodnim resursima ili politickim, verskim, nacionalnim i rasnim konfliktima. Nemam visoko misljenje o raciu savremenih politickih programa i subjekata worldwide ali toliko glupi nisu, tako mi Halibartona. Edited September 5, 2015 by harper
Budja Posted September 5, 2015 Posted September 5, 2015 pravo pitanje bi trebalo biti koji su oni qrac da se mesaju ili da nude nesto. kakav god da je asad on je i dalje skandinavac za ovu bagru Koju bagru? Opet neko ex post racionalizovanje. Ovde je rec o protestimga gradjana 2011 i politickim akcijama tim povodom, kada ISISa nije bilo ni od korova.
Budja Posted September 5, 2015 Posted September 5, 2015 Zapravo u Avganistan i 2001., na rat koji je zapoceo iz jos bizarnijeg i laznijeg izgovora nego taj rat u Iraku, samo sto su tad svi okrenuli glavu na drugu stranu smatrajuci da Amerikanci imaju pravo da na nekom iskale bes zbog 11. septembra. Glupo je isticati ovu ili onu zemlju i ovaj ili onaj rat jer se stalno vracamo na istu pricu, da oni koji su nas ubedjivali da je rat u Avganistanu cool a da smo mi koji smo vrteli glavom Milosevicevi otpaci koji su nekako zaostali kad je istorija trebalo da nas potrosi, pa onda da Avganistan nije cool ali je Irak cool, pa onda da Irak nije cool a da je Libija cool, pa da Libija nije cool ali je Sirija cool.... do sledeceg rata kada ce isti ljudi da tvrde da Sirija nije cool ali je cool prva sledeca zemlja koja ce stradati u besmislenom krstaskom (krizarskom u Rogerovoj interpretaciji) ratovanju sa ciljem da se utera demokratija a istera profit + par miliona unesrecenih izbeglica. Isti obrazac za intervenciju i isti obrazac forumske diskusije, samo se predmet diskusije menja kako se novi rat pojavi u nekoj novoj zemlji. Rekao bi covek da posle ovoliko signala u ovako kratkom istorijskom periodu neki obrasci bi iole mislecem ljudskom bicu trebalo da budu ako ne jasni onda makar malo jasniji. Nemoguce je da neko moze biti toliko glup da napravi takvu seriju gresaka i losih politickih procena, sa ovoliko tragicnih posledica, sve listom u regionu za koji se ne zna da li je bogatiji u prirodnim resursima ili politickim, verskim, nacionalnim i rasnim konfliktima. Nemam visoko misljenje o raciu savremenih politickih programa i subjekata worldwide ali toliko glupi nisu, tako mi Halibartona. Harpere, prvi ti ponavljas floskule ne obaziruci se na cinjenice a one su takve da Amere jednostavno ta tvoja NAFTA ne zanima previse. Insistirajuci na jeftinom, teorijski zaverenickom generalnom obrascu za sve pojedinacne slucajeve, i ne obaziruci se na cinjenice, svrstavas sebe u grupu onih koji veruju u HAARP. Zapravo, mozda onaj straw man iz McCabe-ovog posta i postoji ovde na forumu.
svashtabezneshto Posted September 5, 2015 Posted September 5, 2015 totalno of topik pitanje: kako se naoružava isis? ko im prodaje oružje?
marv Posted September 5, 2015 Posted September 5, 2015 Koju bagru? wannabe sultana i slicne, teokratske diktature bi da drze lekciju o demokratiji lolol Ovde je rec o protestimga gradjana 2011 i politickim akcijama tim povodom, kada ISISa nije bilo ni od korova. bili su bas ti isti nego tada se nazivali drugacije
marv Posted September 5, 2015 Posted September 5, 2015 totalno of topik pitanje: kako se naoružava isis? ko im prodaje oružje? niko, doniraju im
svashtabezneshto Posted September 5, 2015 Posted September 5, 2015 Nije mi jasno čime sam ovakav odgovor zaslužila. Ali ok. @marv Hvala.
Bane5 Posted September 6, 2015 Posted September 6, 2015 Pravo pitanje nije gde je Asad zaustavio glavoseče u Siriji nego ko bi ih zaustavio da nema više njegovog režima. Da ih ne bi možda FSA obuzdavala? ali i ovo, za tebe 'pravo' pitanje nema smisla ako mi ne odgovoris gde ih je taj rezim zaustavio (palmira?, hasaka?, yarmouk?, deir ez-zor?, alep?) zasto nema smisla? zato sto i sa asadom ili bez njega oni su jaki i sire se. nista tu asadov rezim nije uradio jer je nemocan da se izbori sa tim, a postoji i sasvim jasna cinjenica da asadu ide u prilog postojanje IS-a i svaka radikalizacija mahom sunitske pobune. odgovor na tvoje pitanje ko ce 'obuzdati' IS u Siriji je da su to samo snage koje ce u svom sastavu imati znatnu snagu sunita u Siriji i medju njima, izmedju ostalih, i pobunjenicke frakcije koje se vec bore protiv IS-a (a i protiv asada).
harper lee Posted September 6, 2015 Posted September 6, 2015 (edited) Harpere, prvi ti ponavljas floskule ne obaziruci se na cinjenice a one su takve da Amere jednostavno ta tvoja NAFTA ne zanima previse. Insistirajuci na jeftinom, teorijski zaverenickom generalnom obrascu za sve pojedinacne slucajeve, i ne obaziruci se na cinjenice, svrstavas sebe u grupu onih koji veruju u HAARP. Zapravo, mozda onaj straw man iz McCabe-ovog posta i postoji ovde na forumu. Da, da, sve se ovo desava samo od sebe, ljudi tako uzmu i sjebu sebi zivot jer im je dosadno. Nadam se da ce vam se isplatiti suze radosnice koje ste prolili zbog uvodjenja demokratije u Avganistan i Irak. Savetujem da tu svoju mudrost posteno podelite sa ovim izbeglicama koji skapavaju ispred demokratskog zida instaliranog u Madjarskoj, bas me zanima na koliko topao prijem cete naici. Kod mene mozes samo da naidjes na hladno odbijanje. Edited September 6, 2015 by harper
Recommended Posts