Jump to content
IGNORED

Posao u Holandiji

brite

Recommended Posts

Posted

decji dodatak je siguran (moras ga sam traziti), ali i nisu neke pare. 200/250 eura zdravstveno mesecno. iznajmljivanje stana pomenute kvadrature u amsterdamu je oko 1300/1600 eura mesecno (slobodno trziste). jug zemlje bi trebao biti jeftiniji. obdanista su uzasno skupa i obicno se ceka na slobodno mesto oko godinu dana (amsterdam). skola je obavezna od pete godine zivota i besplatna je.stanovi u nl: www.funda.nl.sto se tice vize, mislim da ces prvo morati traziti ulaznu vizu za nl (mvv), ali nisam siguran (stvar je jako komplikovana i moze biti poprilicno skupa). vise o tome saznaj na ovom sajtu.

Posted (edited)
Jeftiniji su skoro svi prehrambeni proizvodi, odeca i obuca.
prehrambeni proizvodi su jeftiniji ako poredis najskuplju samoposlugu u bg sa aldijem ili lidlom u holandiji. ako poredis albert hein sa c marketom, potonji je dosta jeftiniji. isto vazi i ako cemo porediti pijace. ovde puknem minimum 300 evra na hranu, a za te pare bi u beogradu mogao da svaki dan jedem po kafanama, i jos da mi ostane. ovo za odecu je tek budalastina. ako hoces jeftinu, idi u pariz. jedino sto je istina (i iz cega ovakve gluposti nastaju i nastavljaju da zive) je da su u holandiji snizenja veca, i ima ih cesce. pa ako naletis na nesto sto ti se svidja i ima broj, dobar si.
Nadam se da je dovoljno ovako u globalu.
naravno da nije. pricas mozda na osnovu 1 posete holandiji, i to u najboljem slucaju. cak i da si u pravu, ta usteda od 20 evra koja bi se iscedila iz hrane/ odece je totalno nebitna. odrace te za gajbu, energiju, izmisljene poreze i takse, osiguranje, bla bla. tu su stotine evra u pitanju, ako ne i koja hiljada. lik moze da dodje u situaciju da placa gajbu 1500 evra na platu od 2000, a ti ga saljes tamo sa zenom i dvoje dece na osnovu neceg sto si nacuo/ pogresno skapirao. idi pricaj o necemu u sta se razumes, ako isto postoji (a znamo da ne), ne trpaj se gde ti nije mesto.ps. rouxe, i ti ne plasi coveka amsterdamskim cenama. osim utrehta, svugde je bitno jeftinije. posebno vukojebine tipa ajndhovena, mada tu nikom ne bih preporucivao ni da prodje. Edited by Miralem
Posted

Mozda je u vreme C marketa on stvrano bio jeftiniji od Alberta. Ali ako pricamo u ovoj godini hrana je u Beogradu skuplja. Kad se gleda prosek, odnosno uporedive radnje. A ako je Pariz toliko jeftiniji za odecu i obucu, onda se caskom skokne za male pare tamo (sto odavde nije moguce) i lepo pazari i ustedi.Takodje ne znam o kom vremenu pricas (i kakve kafane posecujes u Beogradu), pa te molim za savet gde to moze da se jede dnevno za 10e po kafanama i da ostane. Bio bih ti zahvalan.A ovo sto pisem o Holandiji, nije na osnovu iskustva od tamo, nego sam citao reportaze u nekim novinama.

Posted

i sad na osnovu reportaza solis pamet onima koji tamo zive? pa im jos predlazes da za jeftine pare skoknu u pariz i tamo se obuku? :lol: dobro.kafane: malo korzo, cubura, lovac, ?, prolece, oces jos?

Posted

nije mi cilj da nekoga plasim cenama, nego da opisem realnu situaciju. pisem samo o onome o cemu znam, a to je situacija u a'damu. mislim da je za normalan zivot cetvoroclane porodice u amsterdamu potrebno oko 2500/3000 eura mesecno. naravno, sto si duze u nekom mestu nova saznanja ti otvaraju nova vrata, ali da bi se doslo do tih saznanja covek mora da napravi nekoliko gresaka i odguli par godina staza.

Posted
A ovo sto pisem o Holandiji, nije na osnovu iskustva od tamo, nego sam citao reportaze u nekim novinama.
:isuse: Timmy, ajd stvarno prestani. Čoveku trebaju informacije i saveti mahom onih koji žive iz Holandije, ili bar imaju neko iskustvo o selidbi u okolne države. Ako ti je do vijanja sa forumskim protivnicima, ima još topika, nemoj ovde čoveku razvodnjavati šta mu pišu oni koje je zapravo pitao.
Posted

ja idem na pijacu u Maastricht.valjda sam time dovoljno "kredibilna" da pricam o istom unsure.gifkazem "AKO" covek ne ide po kafanama i kuva sebi veceru stojim i dalje iza toga da je Maatricht jeftiniji od Obrenovca.u roku od par dana bila sam sa mamom na oba mesta i zena (koja dobro zna koliko sta kosta) bas bila zacudjena.kupila sam kesu spanaca, pola kilograma sargarepe, pola kilograma klementina, par struka praziluka i za jedan obrok kelja pupchara za 3e...Suhomesnati proizvodi su i bolji i jeftiniji.sasvim pristojne cizme koje smo kupile u Maastrichtu za 18E (bila kisa, mami noge pokisle pa smo usle i kupile bilo sta) e pa to bilo sta od 18E nosila mama cele zime!

Posted (edited)
A ovo sto pisem o Holandiji, nije na osnovu iskustva od tamo, nego sam citao reportaze u nekim novinama.
daj zeza se. nemoguće Edited by korindjar
Posted

Hrana je generalno jeftinija, osim mesa i jos ponekog izuzetka. Kucna hemija je takodje jeftinija. Kvalitetna odeca i obuca se moze lako naci po dosta niskim cenama (ako se bas ne pati od firmiranih stvari). Narocito je to slucaj za decju odecu i obucu. Ja pricam o Nemackoj, koliko sam video, u Holandiji je skoro isto.Pre 4 godine sam dosao ovde i tvrdim da sam i tada u Bgd-u trosio vise na hranu nego sto trosim u Nemackoj.

Posted (edited)
daj zeza se. nemoguće
Dobro je bar neko. Pomislio sam da sam lud :lol: Necu vise, izvinjavam se..Samo sam reagovao kad je pocela kuknjava kako je tamo sve skupo i da je selidba ludost. Drago mi je sto coveku sve lepo objasniste. Edited by Timmy
Posted

i za maastricht i eindhoven treba dobro proveriti povezanost stana sa javnim prevozom i blizina radnji za kupovanje stvari. moze se naci hrana pristojne cene, ali sve dosta zavisi od pokretljivosti. pijaca u maastrichtu je jeftina, ali ako tvoja zena treba da vodi dvoje male dece u dva prevoza da kupi namirnice, sve postaje mnogo komplikovanije. osim ako nece da tera bicikl po kisi. ni maastricht ni eindhoven nisu gradovi u kojima ima puno radnji. u predgradjima bas trebaju kola (ili bicikl) ako hocete da optimizujete kupovinu hrane, varijacije su velike. ja bih pre preporucila da se doda 100ak evra i uzme manji stan na bolje povezanoj lokaciji jer to moze da ustedi na drugim stvarima. @ aram: voce i povrce je jeftinije u nemackoj nego u srbiji?

Posted

Evo već treća strana i sve čekam hoće li se Miralem ponuditi čoveku za gajbu (standardna tarifa) i ništa. Toliko o tradicionalnom srpskom gostoprimstvu...Inače kao čovek koji nikada nije bio u Holandiji samo da još jednom ponovim predlog da se prvo ode solo pa ako ide onda dovesti porodicu. Jebeno je al šta da se radi. I naravno ne spaljivati mostove do Srbijice u slučaju da mora da se vrati...

Posted
@ aram: voce i povrce je jeftinije u nemackoj nego u srbiji?
Pa sad, kako sta i kako kad :) Tresnje su svakako skupe ovde uvek, sto mi jedino ozbiljno smeta. Evo iz glave jucerasnje kupovine u REWE supermarketu: brokoli 0,99; karfiol 0,79; patlidzan 1,59, krompir 5 kg 1,79€ pa uporedjujte...A REWE, kao sto znas spada u skuplje prodavnice. Ja se snabdevam na Grossmarktu koji mi je bukvalno preko ulice, pa to bude i jos povoljnije a i kvalitetnije - prodavnice uglavnom drze braca grci i spanci.
Posted (edited)
Pa sad, kako sta i kako kad :) Tresnje su svakako skupe ovde uvek, sto mi jedino ozbiljno smeta. Evo iz glave jucerasnje kupovine u REWE supermarketu: brokoli 0,99; karfiol 0,79; patlidzan 1,59, krompir 5 kg 1,79€ pa uporedjujte...A REWE, kao sto znas spada u skuplje prodavnice. Ja se snabdevam na Grossmarktu koji mi je bukvalno preko ulice, pa to bude i jos povoljnije a i kvalitetnije - prodavnice uglavnom drze braca grci i spanci.
Možeš i drugačije da okreneš - u Aldiju dve paprike šilje evro i po (bio danas). Ove druge stvari koje se plaćaju na komad, a ne na kilo (patlidžan, tikvice, krastavac...) koliko dođe?Ima povrća i ponekog voća (tipa jabuka) koje je jeftinije, ali ima i koje odvaljuje od cene. Plus što nemaš klasične pijace, jer nema malih seljaka koji će da iznesu kvalitetnije domaće, a jeftinije na tezgu iz svoje bašte. Ima pijaca i kod mene četvrtkom i vikendom, sve je tu kvalitetnije i finije, ali brate i cene su barem 1.5x veće nego u radnji (i pod radnja ne mislim na Alnaturu). Pored stanarine, supermarket je i kod nas u kući najteža stavka.Mislim, da ne odvlačimo temu čoveku na drugu stranu - neke stvari su malčice jeftinije nego u Srbiji, a neke mastodontski skuplje. Edited by Razzmatazz
Posted
nije mi cilj da nekoga plasim cenama, nego da opisem realnu situaciju. pisem samo o onome o cemu znam, a to je situacija u a'damu. mislim da je za normalan zivot cetvoroclane porodice u amsterdamu potrebno oko 2500/3000 eura mesecno. naravno, sto si duze u nekom mestu nova saznanja ti otvaraju nova vrata, ali da bi se doslo do tih saznanja covek mora da napravi nekoliko gresaka i odguli par godina staza.
ma jok, pogledas reportazu na tv-u, onako iskosa, i krenes posle da delis savete i pricas kako je na zapadu i u svetu. boli te kurac :lol: u pravu si ti potpuno, samo je lik trazio nesto u maastrichtu, a ti pricas o ams-u. koji ima veze sa ostatkom holandije koliko i beograd sa ostatkom srbije. pa si mu jos premasio primanja za 500-1000, da se usere covek.
Ja pricam o Nemackoj, koliko sam video, u Holandiji je skoro isto.
nije, nemacka je generalno jeftinija. posebno istocna. i lakse se dolazi do smestaja.
neke stvari su malčice jeftinije nego u Srbiji, a neke mastodontski skuplje.
dzaba ti. uvrteli su sebi u glavu da je sad sve najskuplje u srbiji, i gotovo. pisalo u novinama, a one ne lazu.