Jump to content
IGNORED

Beogradski prevoz - GSP / Beovoz /... metro?

Recommended Posts

- Karađorđeva ulica u kojoj se nalazi BAS,sada je preopterećena. Izgradnjom stanice u Novom Beogradu smanjile bi se saobraćajne gužve, jer autobusi više ne bi morali da prolaze kroz centar - kaže Bobić. Prema njegovim rečima, nova autobuska stanica omogućiće nesmetani prilaz vozilima iz svih pravaca. Tako će se, na primer, autobusi koji dolaze iz pravca Niša preko „Gazele“ spustiti na buduće stajalište, što znači da više neće morati da se kreću kroz Savsku i ostale centralne gradske ulice.
Kakva genijalna ideja. Jes da ce 90% putnika ipak morati da se vrati sa NBG-a u te preopterecene centralne gradske ulice, al nema veze, spusticemo Beograd na reke. Edited by Evropejac
da, i tamo gde prestane da bude ful autoput izlivaće se u ulicu Vitezova Karađorđeve zvezde koja je 3 puta uža. to će biti spektakularno usko grlo koje ću ja gledati sa terase i polako umirati od suspendovanih čestica teških metala.
SMT ce koliko shvatam celom duzinom biti bar 2+2
Kakva genijalna ideja. Jes da ce 90% putnika ipak morati da se vrati sa NBG-a u te preopterecene centralne gradske ulice, al nema veze, spusticemo Beograd na reke.
Pa nece se vracati u Karadjordjevu. Tj. imaces tri mosta (il' cetiri ako racunamo i brankov) da se ti putnici distribuiraju sa autobuske stanice na NBG prema starom delu grada, dakle jedan saobracajni cep bice razbijen na vise tokova. A i autobusi ce imati vise ruta do nove stanice, tj. manji deo ce koristiti Gazelu a veci most preko Ade koji 3+3 a kao sto je lepo spomenuto verovanto i ostruznicki most.

Ja mozda to laicki komentarisem, ali je sadasnji polozaj zeleznicke i autobuske savrsen za dalje prebacivanje putnika do odredista u gradu: na par minuta hoda od stanice su tramvaji 2, 7, 9, 12 i 13; sa zelenjaka idu prevozi ka NBG-u, Zemunu i ka juznom delu grada; Slavija je takodje udaljena jednu stanicu voznje tramvajem; onde kod poste u Savskoj staje i nekoliko onih prigradskih autobusa. Jebem li ga kako ce to da izgleda sa prevozima ka NBG-u, morace bitno da promene mapu linija GSP-a da se to ne bi osetilo. Verovatno ce i preko novog mosta ici nekoliko linija, ali opet glavna autobuska nikako nece biti dostupna kao sto je to bila ranije. Uz to, onaj clanak obiluje nelogicnostima da je jasno da tu nisu cista posla. Prvo Bobic(?) kaze kako su glavne ulice preopterecene, a onda kaze da treba osloboditi savski amfiteatar. Pa je l jedno ili drugo? Mislim, 'guzvu iz centralnih gradskih ulica', koje zapravo ni nema, ce prebaciti na Gazelu. I sta onda? Budala koja je pisala clanak kaze kako putnici koji dolaze iz pravca Nisa vise nece morati da skrecu kroz Savsku(nece morati, wtf!?), vec ce moci slobodno da produze preko Gazele ka NBG-u :mellow: Pa nije da su u Novi Sad krenuli pa ce moci slobodno da produze.

Sadasnji polozaj je savrsen ukoliko pod savrsenim smatras imati zeleznicko cvoriste i garaze za autobuse u centru grada pored reke gde bi trebalo da budu neki drugaciji sadrzaji.Zeleznicka stanica kada je izgradjena, bila je na obodu grada, a ne u njegovom centru.I nisu te 2 stanice tu zbog svih tih linija, vec su sve te linije tu zbog tih stanica. I da, naravno da ce morati da se pomeraju linije GSPa kada se stanice izmeste, jer bitno menjas nacin kretanja ljudi u jednom delu grada. Ceo taj deo postaje mnogo manje interesantan bez te 2 stanice, i vise nije saobracajno cvoriste kakvo je bilo - naravno dok se ne izradi nesto u Savskom amfiteatru, a kada se bude gradilo, bice to potpuno nova mreza ulica i sve sto uz to ide, tako da ce i onako biti drugacije. Inace sto se tice GSPa, mrezi bi prijala jedna temeljna reorganizacija koja bi izbacila sve okretnice iz centra (zelenjak, trg republike, studentski trg) al' to je vec druga prica kako to izvesti kako treba i da uspe.Za ove iz Nisa, ne vidim u cemu je zabuna? Autor je mislio na to da produzavaju preko Gazele i onda mogu da se iskljuce u V. Popovica/J. Gagarina ili u Antifasisticke borbe, umesto da silaze sa autoputa na i onako preopterecenoj mostarskoj petlji.Inace, kada se zeleznicka prebaci na Prokop (jednog lepo dana, nadamo se uskoro) trebalo bi na Prokopu napraviti jednu manju stanicu za prigradske buseve odakle bi mogli da kreci ovi Lastini prigradski busevi sto sada imaju svoju stanicu pored BASa. Ili cak sve prigradske linije koje saobracaju na toj obali reke a sada imaju svoj terminus kod BASa. A nova stanica da bude za medjugradske linije. I onako su prigradski terminisu rastrkani po gradu, kao sto uostalom i treba da budu.

Ja mozda to laicki komentarisem, ali je sadasnji polozaj zeleznicke i autobuske savrsen za dalje prebacivanje putnika do odredista u gradu: na par minuta hoda od stanice su tramvaji 2, 7, 9, 12 i 13; sa zelenjaka idu prevozi ka NBG-u, Zemunu i ka juznom delu grada; Slavija je takodje udaljena jednu stanicu voznje tramvajem; onde kod poste u Savskoj staje i nekoliko onih prigradskih autobusa.
Verovatno računaš da niko od putnika ne nosi torbu?Šetanje 10 minuta od silazne stanice (ili pentranje Kameničkom do Zelenjaka), nije baš prijatna opcija, zamorno je.Ako BG bude imao samo jednu stanicu, teško da će imati bolju lokaciju od sadašnje, u sentru. Nelogično bi bilo ljudima koji dolaze dođu iz pravca KG, da silaze na NBG-u pa da idu nazad na Konjarnik npr. Nepotrebno opterećivanje mosta. Svaka strana bi trebala da ima po jednu stanicu, da bi se izbeglo nepotrebno prelaženje mostova.

Realno to moze da se kaze za bilo koju lokaciju u gradu. Uvek mozes da nadjes situaciju gde busom prolazis pored mesta gde hoces da izadjes (a ne mozes), pa se onda od BASa vracas 30 min. na to mesto javnim prevozom.Sto se tice mostova, mislim da izgradnjom mosta na Adi i zatim mosta Zemun-Borca mostovi vise nece biti toliki saobracajni cepovi koliki su danas. Takodje imati u vidu da dok preseljenja autobuske stanice dodje, bice zavrsena obilaznica bar do Bubanj potoka, sto dodatno rasterecuje Gazelu. Tako da dodatno opterecivanje mostova nece biti toliki problem i bice prihvatljivo ukoliko se time resavaju neki drugi saobracajni/gradski problemi.

Verovatno računaš da niko od putnika ne nosi torbu?Šetanje 10 minuta od silazne stanice (ili pentranje Kameničkom do Zelenjaka), nije baš prijatna opcija, zamorno je.
Naprotiv, racunam. Moze se preci park kod ekonomskog i prekoputa sacekati 52, 53 ili 56 kojima je to poslednja stanica pre zelenjaka. Sa stanicom na NBG-u ce upravo to biti jedan od problema - ljudi koji nose kofere i torbe bas i ne moraju da menjaju po dva prevoza da bi stigli do svog odredista, pogotovu sto ce verovatno jedne te iste linije biti zaduzene za vracanje putnika u Beograd. Problem moze da predstavlja i to sto ce mnogi prevoznici, na zahtev samih putnika, stajati na autokomandi, pa tako i autokomanda ima potencijal da postanje ozbiljno usko grlo.
Za ove iz Nisa, ne vidim u cemu je zabuna? Autor je mislio na to da produzavaju preko Gazele i onda mogu da se iskljuce u V. Popovica/J. Gagarina ili u Antifasisticke borbe, umesto da silaze sa autoputa na i onako preopterecenoj mostarskoj petlji
Moguce je da se ne razumemo - oni ponovo odose na NBG? Vecina putnika nema sta da trazi tamo, jer mora ponovo da se vraca preko reke. Mostarska petlja sada nije preopterecena od autobusa koji idu za Beograd, od silaska ka njoj do skretanja u Savsku/Sarajevsku i dolaska na dolazni peron ne prodje ni pet minuta. Ako glavna autobuska bas treba da se izmesta(a nesto ne verujem u to), neka se izmesti, ali valjda mogu da pronadju i pogodniju lokaciju od NBG-a. Edited by Evropejac

Pa ne postoji pogodnija lokacija van samog centra grada. Sa ove strane Dunava i Save je oko 40% stanovnistva(ako se gledaju gradske opstine), povezano je sa ostalim delovima grada preko tramvajske i autobuske mreze veoma dobro, a bice jos bolje ako se izgradi stanica i kad se zavrsi novi most(npr. trebace 5 minuta do Banovog brda). Preko BG:Voza(koji je tu odmah pored) je povezan gotovo ceo grad.

Inace, kada se zeleznicka prebaci na Prokop (jednog lepo dana, nadamo se uskoro) trebalo bi na Prokopu napraviti jednu manju stanicu za prigradske buseve odakle bi mogli da kreci ovi Lastini prigradski busevi sto sada imaju svoju stanicu pored BASa. Ili cak sve prigradske linije koje saobracaju na toj obali reke a sada imaju svoj terminus kod BASa. A nova stanica da bude za medjugradske linije. I onako su prigradski terminisu rastrkani po gradu, kao sto uostalom i treba da budu.
Čekaj, zar već ne postoji, ja sam ubeđen da se neki bus već tu okretao?8vazhaeskuza.jpg

Povodom lokacije autobuse/zeleznicke stanice, kao student provincijalac, sa zadovoljstvom prezentujem sledeći zanimljivi faktoid: 80% putnika iz medjugradskih buseva ka Beogradu izadje kod Autokomande i ne koristi dolazni peron BASa.Pored lokaije, prednost Autokomande je i sto se ne izgubi po 15min po gradskim ulicama.Prednost Bus stanice kod NBG je i sto bi bila izgradjena pored ZS NBG sto bi znacilo direktan pristup BGvozu.

Čekaj, zar već ne postoji, ja sam ubeđen da se neki bus već tu okretao?
Jeste, 34, dok ga nisu ukinuli, ali ne na "okretnici" koja je na fotosu, već malo van Prokopa, bliže stadionu JNA. Na slici je verovatno prilazni put gradilištu za teretna vozila i njihovo okretište.
Jeste, 34, dok ga nisu ukinuli, ali ne na "okretnici" koja je na fotosu, već malo van Prokopa, bliže stadionu JNA. Na slici je verovatno prilazni put gradilištu za teretna vozila i njihovo okretište.
Jbt, dal' sam bio pijan ili šta, sećam se bre da sam se iz ž. stanice popeo gore i video uređenu okretnicu busa, četrdeset i nešto (valjda), znak "Beograd - Centar", pa da sam se još pentrao do stanice trole. Godina... ne znam, ima više od 6 sigurno. Koja sam krečana.
Ide i sada, 34 l, uzasno dugacka ruta inace, od prokopa do Dragise Misovica.

zna li neko zašto su noćnog 401 pretvorili u nekakav kombi?i da li je to za zauvek ili samo za neko vreme dok se nešto negde ne dogodi?