Jump to content
IGNORED

Beogradski prevoz - GSP / Beovoz /... metro?

Recommended Posts

Da, ne koristim ga i zbog toga mi vise sverceri smetaju. Vi ga koristite i imate svercere ali vam samo sistem smeta a imate razumjevanje za svercere. Je nemam.
Ako je tako, u redu. Ali bih pre rekao da oni koji ga koriste imaju bolji uvid u prave probleme.Ja sam civilnim odradjivanjem vojnog roka imao prvi put stvarni uvid u to kako funkcionisu firme nalik GSP-u. Iz tog mogu da ti tvrdim, da je glavni problem u gradskom prevozu danas upravo GSP. U sustini, to imamo sad i crno na belo. Kad su poceli s ovim rigoroznim kontrolama, rekao sam (a mozes i u arhivi da potrazis), da je to u redu, ali da bi onda trebalo da vidimo i neki pomak u funkcionisanju GSP-a. I da li smo ga videli? Osim ako ne racunamo eventualno pogorsanje, nismo. I ko onda pri zdravoj pameti moze da nastavi da tupi o nekim svercerima? Edited by Venom
Naravno da se sistem mora podicina visi nivo ali to mora ici zajedno sa rigoroznijom kontrolom putnika.
Izvini što ću ovo reći jer zaista ne volim da potežem ovu vrstu argumentacije u polemici. Ali zaista se vidi da pričaš napamet, to jest da dugo nisi ušao u vozila GSP. Što je i normalno budući da ne živiš u Beogradu.Kontrolora ima svuda. Bukvalno nema šanse da od pet vožnji zakačim više od jedne a da mi ne uđu kontrolori.
Pa te kartice rade na tom sistemu RFID ali ipak ih moras primaknuti aparatu da bi ih prepoznao.
Ali kada izlazis iz radnje, ne moras da primaknes robu nekom aparatu da bi poceo da pisti alarm ako nesto pokusavas da ukrades. Dakle ta tehnologija postoji, mislim da se moze primeniti i u javnom prevozu...onda nema potrebe da prilazis aparatu svaki cas, ako imas mesecnu kartu.
Ako je tako, u redu. Ali bih pre rekao da oni koji ga koriste imaju bolji uvid u prave probleme.Ja sam civilnim odradjivanjem vojnog roka imao prvi put stvarni uvid u to kako funkcionisu firme nalik GSP-u. Iz tog mogu da ti tvrdim, da je glavni problem u gradskom prevozu danas upravo GSP. U sustini, to imamo sad i crno na belo. Kad su poceli s ovim rigoroznim kontrolama, rekao sam (a mozes i u arhivi da potrazis), da je to u redu, ali da bi onda trebalo da vidimo i neki pomak u funkcionisanju GSP-a. I da li smo ga videli? Osim ako ne racunamo eventualno pogorsanje, nismo. I ko onda pri zdravoj pameti moze da nastavi da tupi o nekim svercerima?
To je to. Sa rigoroznim kontrolama počela je konačna degradacija gradskog prevoza. Ovaj sistem prevoza je toliko frustrirajući za normalan život, da za relaciju gde mi realno treba 30 minuta prevoza, ja moram da planiram duplo više vremena zbog čekanja vozila. Danas sam zvao dispečerski centar da proverim da li #68 uopšte ide, pošto mi je žena čekala više od 45 minuta u špicu. Dispečer me je pitao iz kog smera ide, a kad sam ja rekao da ide prema gradu, on se samo nasmejao: "e, pa tamo nema dispečera". U prevodu, verovatno vozači piju čuvenu kafu ili cepaju neku brlju.
Ali kada izlazis iz radnje, ne moras da primaknes robu nekom aparatu da bi poceo da pisti alarm ako nesto pokusavas da ukrades. Dakle ta tehnologija postoji, mislim da se moze primeniti i u javnom prevozu...onda nema potrebe da prilazis aparatu svaki cas, ako imas mesecnu kartu.
Onda imas sigurnosnih problema.

Kao prvo sistem bi bio aktivan ili polu aktivan sa baterijom (znaci mjenjanje baterije). Navigo (RATP RFID kartica) sistem je pasivan (bez baterija) a energiju dobija kada priblizis karticu aparatu. Sa sistemom koji ti zagovaras, neko bi mogao da skida podatke sa tvoje kartice sa daljine (metar dva).

Izvini što ću ovo reći jer zaista ne volim da potežem ovu vrstu argumentacije u polemici. Ali zaista se vidi da pričaš napamet, to jest da dugo nisi ušao u vozila GSP. Što je i normalno budući da ne živiš u Beogradu.Kontrolora ima svuda. Bukvalno nema šanse da od pet vožnji zakačim više od jedne a da mi ne uđu kontrolori.
Mislim da generalno mašimo poentu a ona glasi da efikasan sistem javnog prevoza zahteva strateška i stalna ulaganja.Beogradski GSP je veoma sličan Putevima Srbije - ova državna crna rupa za isisavanje novca se često hvali ogromnim sredstvima koja već decenijama ulaže u sistem naplate putarina. To je i tačno. Problem je samo u tome što u puteve ne ulažu ništa ili skoro ništa, ali je zato bitno da su oba evropska koridora vrhunski pokrivena naplatnim rampama.Na sličnu foru, i GSP decenijama smišlja nove načine da poboljša sistem naplate dok u isto vreme nisu u stanju da poštuju najobičniji red vožnje. Svima je prva briga da uzmu pare od putnika, a tek onda kako će se i u čemu ti putnici voziti.Tako da je priča o švercu prazna priča, dokle god javni prevoz u Beogradu počiva na autobusima. Mnogo uređenija društva od Srbije, shvatila su da je jedini efikasan način borbe protiv švercovanja u javnom prevozu taj da bukvalno nije fizički moguće ući u isti ako se ne otkuca/očita karta. Čak pokušavaju da ovo nekako primene u autobusima.Naravno, oni prvo daju građanima vozila koja dolaze po redu vožnje i u koja se može pouzdati, pa im onda sole pamet pričom: "Ako ne budete plaćali prevoz, videćete na šta će da liči". U Srbiji ti prvo daju prevoz koji ni na šta ne liči pa te onda uče da takvog treba da ga pošteno plaćaš.

@borisSistem nije aktivan, kao sto nisu aktivne one nalepnice na etiketama u prodavnici (nema tu baterije).EAS_security_tag_RFID_tag_Hard_label_Soft_label_Deactivator_EAS_security_EAS_tag_EAS_label_Hard_tag_Anti_theft_tag_EAS_antenna.summ.jpgProblem sigurnosti podataka se resava enkripcijom - koji RFID vec koristi.Na kraju, ja govorim samo o pracenju i statistici a ne validaciji tj. ponistavanju karte. Nego ko ima kartu za jednu voznju (ili jos neponistenu kartu za jednocasovnu voznju) morao bi svejedno do terminala da je ponisti. Dakle podaci koje bi skidao citac na vratima ne bi bili personalizovani - samo bi emitovali signal da su mesecna karta tog i tog tipa. Dakle, sta mene briga sto neko sa 2 metra moze da ocita da je meni u dzepu mesecna karta za prevoz? Dalje, ovako bi takodje mogao da pratis ne samo i izlaske iz vozila, vec i koliko ljudi udje u prevoz sa kartom za jednu voznju npr. a ne "otkuca" je, sto je, verujem, korisna statistika.

Edited by hazard

Ja stvarno ispadam inadžija, ali niko ovde ne poteže cenu prevoza i njenu opravdanost.Znam da je zvanična prosečna plata u Bgd ~50.000, ali to uglavnom nije tačno i duplo je manja. Mesečna karta za zaposlene koja iznosi 10% plate je najobičnija pljačka, kojoj je cilj krpljenje rupa nastalih zbog nesavesnog poslovanja, ko zna kolikog broja radnika (možda je situacija ista kao u EPS, ko zna) itd.Znam, gledao sam svojim očima, koliko su ljudi više otkucavali karte (i sam sam tada kupovao markicu), do negde, 2008, kada je gsp povećao cenu markica/karata u jednom naletu za oko 70-80% (sa 1400 na oko 2400) nego sada.Zašto ne idu na nižu cenu a na veću prodaju? Kladim se da bi veća sredstva prikupili, nego ovim blickrigovima. Kako, živo me zanima, pravdaju troškove onolikih prsluka koje će sad da bace? A, kako neispravne klime u skoro 100 trolejbusa, koje neće zbog blamaže da reklamiraju proizvođaču/prodavcu?

I ovo što kaže Pejsi je tačno, svakodnevno mi bar jedna kontrola "zapadne".Nego, malo para od putnika, a mnogo krokodila, eto šta je problem. Edited by ion
Ja stvarno ispadam inadžija, ali niko ovde ne poteže cenu prevoza i njenu opravdanost.
Potezali smo, samo nisi pažljivo čitao.E, to što je prosečna plata 50k i ne znači nešto mnogo, jer se zaboravlja na honorarce i nezaposlene. A nisu svi takvog statusa lenji ;) ...A ono zaobilaženje traka i stvaranje gužve na Bulevaru iznad Slavije koje je pominjao Pacey - pa to je zbog nekoliko povećih rupa u delu za tramvaje + privatnici ne vole da habaju gume po šinama, pa ih izbegavaju. Edited by Malkmus

ajde novinari sa PPP, prosirite ovo...ovo prenosim sa foruma beobuildhttp://www.beobuild.rs/forum/viewtopic.php?pid=140777#p140777

Drustvo, slucajno imah uvid u uzasavajucu dokumentaciju GSP-a. Naime, vracah se veceras kuci, i primetih da na poledjini papira na kojoj odstampase broj linije stoje neke tabele sa logom GSP-a. Nisam se zainteresovao dok nisam slucajno uhvatio rec ``branik``. Prenosim vam direktan uvid u evidenciju kvarova i ispadanja vozila iz Pogona Kosmaj na dan 05.09.2011.
[b]
        vreme kvara         GB vozila         linija         kvar                                 lokacija[/b]
1.           5.45                     80                54           otpao branik                     Miljakovac I
2.           6.10                     113              305
3.           6.15                     264              306         otkazala vuca
4.           6.25                     98                54           prednji blok                       V.Brdo
5.           7.05                     128              304         puklo  crevo  za vodu        Ritopek
6.           7.10                     45                306         [i]ugasio se[/i]                  
7.           7.10                     258              39           [i]ugasio se[/i]                  Soko stark
8.           8.00                     86                20           [b]otkazale kocnice[/b]     
9.           9.00                     269              50           [i]ugasio se[/i]                  B.Brdo
10.         9.10                     58                47                                                    Bircaninova
11.         9.45                     213              48           [b]otpako poklopac motora[/b]
12.         10.50                   120              48           [b]spao tocak[/b]              Beogradska
13.         10.50                   12                42           otkazalo kvacilo 
14.         11.20                   172              42           
15.         11.35                   92                307         kaisevi                               Ustanicka
16.         11.35                   97                304         [i]ugasio se[/i]                   Ritopek
17.         11.50                   85                309         
18.         12.00                   109              20                                                     Mirijevo III
19.
20.
21.
22.
23.
24.

Sve sto nedostaje nisam uspeo da procitam kao rezultat kombinacije sitnog rukopisa, udarnih rupa i neosvetljenosti putnickog salona.Ovo je uzasavajuce. Samo Pogon Kosmaj je ostao bez 18 vozila do podne!!! Da svaki pogon izgubi toliko, to mu dodje 72 vozila van stroja samo do podneva!Eto, to treba poslati Studiju B kada ujutru lupetaju gluposti da je na ulicama 1300 vozila.

Edited by hazard