May 24May 24 6 hours ago, mustang said:Ako neko hoce da polaze za ribolov u Hrvatskoj, dobila sam pitanja i odgovore. Cuvacu mejl jos par dana pa bacitiKakvo polaganje za ribolov?
May 24May 24 1 minute ago, Meduzalem said:Kakvo polaganje za ribolov?Ma ja dobijam svasta u moj inbox...namenjeno drugim ljudima. Dobili su formular da popune za test, testove i resenja testova
May 24May 24 On 6. 2. 2022. at 22:37, askeladden said:Peca li ko shore jigging?Teske varalice nemirno more ,Jake struje?Ako misliš na Jadran, zaboravi. Nema ribe. Ustvari, moraš da se odvezeš barkom par milja najmanje i onda možda zakačiš nešto. Još ako imaš sonar i nađeš ribu, to već može da bude upala svih mišića kad se vratiš u prvi mrak. Jednom smo išli ciljano na gofiće, svi do kilo. Stravičan borac, čak i toliki a inače, može narasti i do 100kg. Srećom njih ima u principu dosta i izlovljavanje nije neka velika šteta. Uhvatimo 137 komada i prodadosmo ih odmah kod prijatelja u restoranu. Međutim, te večeri pijemo pšiće kod njega i desi mi se katarza. Od tada, prestao sam da se bavim profi ribolovom. Isključivo catch & release a ako mi se baš jede riba, krenem da se vozam, pustim varalicu iza pa šta savije odnesem kući. Baš pre par nedelja sam digao dva malo sitnija škarma (jadranska barakuda) i počastih se. Edited May 24May 24 by Meduzalem
May 24May 24 Samo mu odgovaras 4 godine kasnije 😁Ne daj Boze da nam nesto od tebe treba 😂 Edited May 24May 24 by mustang
May 24May 24 Just now, mustang said:Samo mu odgovaras dve godine kasnije 😁Nekromansija je moja skrivena strast.
May 24May 24 U medjuvremenu kod mene totalno zabrana ribolova na moru na 10 godina.Najbliza zona gde je dozvoljeno na sat vremena voznje.Vracam se na recno pecanje,bandar ,stuka i protfish
May 24May 24 7 hours ago, Meduzalem said:Ako misliš na Jadran, zaboravi. Nema ribe. Ustvari, moraš da se odvezeš barkom par milja najmanje i onda možda zakačiš nešto. Još ako imaš sonar i nađeš ribu, to već može da bude upala svih mišića kad se vratiš u prvi mrak. Jednom smo išli ciljano na gofiće, svi do kilo. Stravičan borac, čak i toliki a inače, može narasti i do 100kg. Srećom njih ima u principu dosta i izlovljavanje nije neka velika šteta. Uhvatimo 137 komada i prodadosmo ih odmah kod prijatelja u restoranu. Međutim, te večeri pijemo pšiće kod njega i desi mi se katarza. Od tada, prestao sam da se bavim profi ribolovom. Isključivo catch & release a ako mi se baš jede riba, krenem da se vozam, pustim varalicu iza pa šta savije odnesem kući. Baš pre par nedelja sam digao dva malo sitnija škarma (jadranska barakuda) i počastih se.To je zanimljiva tema. Ovde kod mene je verovatno jedino mesto na svetu gde je logika "humanosti" da riba mora da se ponese (ako je dovoljne veličine i nije zabrana za tu vrste ribe). Logika je da imaš pravo da jedeš, ali ne da drndaš ribu zabave radi, jer njima isto nije zabavno kad zagrizu udicu i kad ih mrcvare do obale da bi ih onda pustili.To je teorija. Praksa je da ljudi ionako pecaju zabave radi, odnosno niko ne peca da bi jeo. Onda ljudi k'o ljudi, mogu da vrdaju na milion načina. Npr. idu da love smuđa gde je dozvoljeno da se ponese samo jedan dnevno, onda ulove tog jednog i nastave da pecaju, jer ima i štuka recimo. I onda hvataju i puštaju. Bilo je i kritika da treba da se uvedu prozori od-do, ne samo od, jer teoretski može da se ulovi gigantski šaran kojeg niko normalan neće jesti, a može i dalje da se mresti. Onda ga ubiješ i u suštini možeš da ga baciš. Negde sam video da je Zvezdina legenda Augentaler uhvaćen da je vratio velikog soma i zbog toga platio kaznu.Inače i kod mene mora da se polaže za dozvolu, kao za vožnju. Nije da ćeš Bog zna šta da naučiš, ali nije zgoreg da naučiš par osnova ili makar da si u stanju da naučiš par osnova. U međuvremenu više nisam u stanju da razlikujem one ribe koje u životu nisam video niti ću, al mogao sam makar tad na slikama 😆. Godinama sam izbegavao misleći da će klinac prestati da pominje pecanje, al pošto nije prestao od 5. do 10. godine, na kraju sam poklekao i odradio časove i položio. Pomoglo je što su u coroni dozvolili da se odradi online kurs. Ranije je moralo 2-3 vikenda da se ide na predavanja, to je bio smor.Pre neki dan sam išao sam prvi put, lepa je priroda, ali ne mogu da izdržim duže od dva-tri sata. Ali idem(o) na reku u gradu uglavnom, pa i nije neko cimanje za organizaciju. Edited May 24May 24 by Venom
May 24May 24 Imaš razne vrste pecanja. Idite na feeder/plovak, malo prihrane, crvići, i rasturićete belu ribu koje možeš da loviš količinski u kofama ako ti se hoće. Ima tu i krupne bele ribe, nije samo sitniš.Što se tiče kritika na kinjenje ribe hvatanjem i puštanjem, moram reći da sam sa ribolovom počeo kao dete od 4 godine i na pušta me ni do danas, a bliže sam šezdesetoj. Jače je to od mene ali smatram da je uspeh što sam prestao da je tamanim dok sam radio profesionalno. I dalje mi nije dobro kad pomislim. Edited May 24May 24 by Meduzalem
May 24May 24 Koristim Major Craft meredov od. 4. metra sa glavom od 50 cm precnika.Zamaranje tj mrcvarenje se svede na minimum.Japanci su majstori da smisle ta sokocala.Kratka drska oko 60,70 cm okacis na rame ki karabin.
May 24May 24 Ma nije kritika, nisam ni ja načisto šta je logično. Mislim da je ovo pravilo da možeš da jedeš, al ne da se igraš logično, ali u praksi to vrlo malo čak i ovde ko radi, tako da je to sve pomalo foliranje. Klinac mi je bio prošle godine u kampu koji organizuje klub gde smo članovi, tu su neka dva tinejdžera uhvatila solidnog šarana, onda se jedan okrenuo organizatoru kampa i rekao "al neću da ga nosim". I ovaj mu kaže, pa dobro onda ga pusti... Ako oni koji treba druge da kontrolišu žmure na zakon onda znaš koliko je sati. Na plovak smo probali u Srbiji ali to ga smara ako se ništa ne dešava. Kad smo bili na onom manjem jezeru ispod zaovina, tu je sreo nekoga koji je lovio klena, i onda mu je dao svoj štap da baci par puta. Tako da sad ima to, baca i vuče. Uglavnom uhvati svaki put po nešto, ali retko kad dovoljno veliko. Ja stojim sa strane 😆. To nam je zgodno i jer ne treba puno opreme. Štap ili dva, mala kutija sa blinkerima i idemo. Jedan koji je vodio omladinski deo kluba je pokušao da me ubedi da probamo mušičarenje, ali nije mi se dalo. Prednost je da može na celoj reci, samo na par mesta je dozvoljeno i sa blinkerima. Jedan sa basketa je isto pecaroš, reče da ima još jedan štap za mušicu, pa možda probamo ako bude bilo vremena.Imam utisak da je od plovka ovde popularnije pecanje na dnu, ili kako se već zove na srpskom. Na engleskom je ground/bottom fishing. Isti je princip da sediš i čekaš, ali mislim na ono kad je olovo na dnu a crv ili šta god leluja 20cm odatle. Ne znam koliko je to često kod nas, nisam nikad čuo za to ranije, mada nije da sam se mnogo zanimao. Na to je pre dve godine drugi dan kampa uhvatio jedno desetak komada, uglavnom sitniš, ali jednu deveriku je poneo. Prošle godine mršavo, ali je jedini uhvatio bilo šta, jegulju od jedno 55cm. Baš smešno malo mesa je bilo na njoj, mislim da je minimum 50cm.Ove godine me je mrzelo da se cimam da putujem na more, pa smo dogovorili kampovanje u blizini mesta gde možemo da pecamo. Videćemo dal će nešto biti. Ako ne bude nema večere 😆
May 24May 24 Ako je Njemacka imas toliko dobrog pecanja varalicom,plus mozes ako volis da uzimas voblere iz Srbije i pecas domacim proizvodima.Imas i UL tehnike.
May 25May 25 On 24. 5. 2026. at 11:28, Venom said:Imam utisak da je od plovka ovde popularnije pecanje na dnu, ili kako se već zove na srpskom. Na engleskom je ground/bottom fishing.Dubinsko pecanje. Imaš foru sa klizećim olovom, uglavnom za more, pošto ima ribe koja ne podnosi teret i pušta jer oseti opasnost, poput orade i brancina. Fora sa mamcem na 20 - 60cm itnad olova je prevaziđena, mada se na živu ribicu love smuđ i štuka. Hoće da se zaleti i som ali ređe. No, ako se zaleti, to je ozbiljniji komad. Bliže dnu (i na samom dnu) je som najčešći ulov (crna glista i rovac) a hoće i mrena, na glistu i sitne rovce. Sjajan borac btw.Feeder je ipak najkorišćenija tehnika (sa hranilicom umesto olova), u kojeg stavljaš prihranu pomešanu sa nešto crvića. Odmah tu pored je i udica sa 2,3,4 crvića i takav način dubinskog ribolova daje najbolji ulov. Možeš i na plovak ali uz često hranjenje. Ono, baciš kuglu dve i pecaš tu pored pa opet hraniš za neko vreme.Morski ribolov je nešto drugo, meni neuporedivop zanimljiviji a riba borbenija od slatkovodne za dva koplja. Ma, valja i jedno i drugo kad savije...