Posted August 31, 201014 yr Mislim da nema teme o pecanju. Samo nemoj da se tretira u hobističketm.Dakle podelite svoja iskustva, trofeje, destinacije, pobede i poraze, nemojte se stideti.Izvolite
August 31, 201014 yr od sportskog imam da se pohvalim samo za zlatkastog grgeca kojeg sam vratila jer je bio malimaleni i prva ribica ikad.ustvari, ja se samo trudim da radim sve kako treba /drzim/motam/dizem/spustam/tempo/ i one grizu tako lagano da mi treba vremena ili kolegijskih povika da shvatim :Dove ostale sve vece sam sa zadovoljstvom spremila i pojela. smudjeve.
August 31, 201014 yr Author od sportskog imam da se pohvalim samo za zlatkastog grgeca kojeg sam vratila jer je bio malimaleni i prva ribica ikad.ustvari, ja se samo trudim da radim sve kako treba /drzim/motam/dizem/spustam/tempo/ i one grizu tako lagano da mi treba vremena ili kolegijskih povika da shvatim :Dove ostale sve vece sam sa zadovoljstvom spremila i pojela. smudjeve.A koliko dugo pecaš , i gde ?
August 31, 201014 yr vrlo kratko sa pauzom jer nemam opremu ni ekipu. samo tu pocetnicku srecu i ljubav neizmernu.lokacije su standardno(? u okolini bga) grocka, vinca, veliko selo, makis, galovica, bela stena... i vrbovsko kao najsjajniji muljcic.
August 31, 201014 yr i tako pocesmo od mene amatera sad mogu da se jave alaski lavovi Edited August 31, 201014 yr by prima
August 31, 201014 yr kod mene u gradu postoji izreka "sto se smaras ko kojotov plovak". bez zajebavanja. to vam govori kakav sam ja pecaros. trudim se, pokusavam, volim, idem rano... ali ne ide :( Edited August 31, 201014 yr by kojot
September 1, 201014 yr Author Kod mene je to dolazilo ciklično. Nisam bio od onih fanatika koji ustaju u dva i kreću ka vodi, voleo sam da idem sa društvom. Počeo sam sa gimnazijskom ekipom, koja je bila prilično vatrena, mahom na Tamiš i kanale. Da li zato što je bilo davno ili smo bili vešti, nije bilo pecanja a da nismo navarali solidne ribe. Posebno mi je bio drag ritual koji se odvijao veče uoči - okupimo se uz piće , vezujemo udice i olova, pravimo taktiku, kuvamo valjaktm u više varijanti, onda uzdrhtali na kratko spavanje. Ujutru - akcija.Posle, tokom fakulteta sasvim sam prestao. Nakon nekoliko godina , bedni pokušaji iz čamca, ali bile su dobre godine, bar sam se nakupovao štapova i mašinica, tad se to ljudski pravilo. I onda, ništa jako dugo. Renesansa mog fanatizma počela je sasvim slučajno. Pođem s prijateljima koji su imali malog klinca, kmekavca na more. To su oni koji upere prst u nešto i zaurlaju dok ne dobiju. I tako, kupimo mu namotan najlon na plastičnom kalemu, pampur i udicu, i on je kao zabacivao. Sledećeg jutra, vidim i drugar kupio isto i pokušava. Šta ću, primim se i ja, i svakodnevno smo bacali sa hercegnovskog keja.Vratimo se u Beograd, i krenemo ozbiljno.Prošle su godine - sad imam opremu za sve vode i sve ribe, kad god imam vremena zaronim u neku radnju kao dete u poslastičarnicu i kupujem. Obično idem brodićem na Dunav, na Vojne Bašte, ili nizvodno, na Male Vode. Na Savi je dobro kod Govnaretm,kao i kod mostova. Naravno, najbolje je kad imaš čamac, onda je solidno i kod Pančevca.Imamo i tradicionalno uskršnje krstarenje brodićem malo dalje, na pet-šest dana, kombinacija pecanja, provoda i opijanja.Povremeno, sad malo ređe idem i na šaranske terene, Barandu, Debeljaču, i slične, ali tu baš i nema izazova, nalik je gađanju glinenih golubova.Izveštaj :Ovog vikenda, na Dunavu naspram Bataje, radili su somovi i kečige, i u principu sad je dobar period, voda se povukla a tokom velikih izlivanja i visokog vodostaja riba se odlično izmrestila.Nastaviće se ... Edited September 1, 201014 yr by kapetanm
September 1, 201014 yr a da li svu ribu vracas?brodicem najbolje slazem se a volim i ranojutarnje akcije, ima neceg ludackog u tome, neka skrivena energija se javlja u cinjenici da se inace ne bi probudio u 3,4 zbog ne znam cega drugog, a ovako si sav nasmejan i raspolozen za avanturu i izlazak sunca u maglovitoj rosi & divljini
September 1, 201014 yr Author a da li svu ribu vracas?..Misliš ono uhvati i pusti ? Kod mene je uhvati i ubij . Izuzev na šaranskim jezerima
September 9, 201014 yr Author Vode na kojima se peca :Srbija nema izlaz na more pa se tu ne bih nešto zadržavao, ko je iz Montenegra , a zna nešto o tamošnjim tehnikama i ulovima nek dopiše.Generalno, vode možemo podeliti na one brze, planinske, čiste i bistre, bogate kiseonikom, i , s druge strane, ravničarske, sporotekuće u šta spadaju i bare, kanali, jezerca. Postoje i kombinacije, npr. Drinatako i stanovnike tih voda možemo u nekoj gruboj podeli nazvati salmonidnim i ciprinidnim ribama ( losos=salmon ). Možda najsportskiji i najlepši ugođaj pri pecanju je upravo mušičarenje na brzim vodama , nažalost zbog mog vremena i prebivališta meni je nedostupno, opet, ko je blizu takvih reka i terena, nek napiše o svojim iskustvima.Ribe :Veliki je broj riba koje se mogu loviti na brzim vodama, najpoznatije su recimo pastrmka ( potočara, kalifornijska ), mrena, klen, mladica, itd. Opet, još je veći broj onih ciprinidnih. Njih možemo razvrstati u dve grupe - grabljivice i belu, šaransku ribu. Neke su ogromnih dimenzija, a neke par stotina grama .Nemam ovde ambicija da smaram nabrajanjem svih, to su stotine i stotine. Kroz prizmu našeg stomaka, više uživamo samo u pojedinim vrstama - smuđ ( staklenookitm) je izuzetno ukusan, som, šaran i kečiga takođe,dok je štuka očajna, bar sa mog stanovišta. Prema načinu svoje ishrane, koji moramo dobro poznavati, riba uzima i mamac. U suštini, kad odbacimo sve kvazinaučne tupljavine, tehnološka dostignuća i slično, poenta je samo pogoditi pravi mamac i ponuditi ga ribi kad je gladna. Neke ga uzimaju eksplozivno, proletevši pored njega, neke sporije, neke uzmu, upecaju se, i stanu, pa kad vučete imate utisak kao da je zapelo nešto. Neke, kao šaran, pipaju, pipaju, pa se vraćaju, i izuzetno su oprezneMamciPostoje dve vrste mamaca, veštački i prirodni, nekad se i kombinuju, ali retko. Na mnogim vodama, posebno brzim, upotreba prirodnih mamaca je zabranjena.Veštački su : mušice ( suve i mokre )u širem smislu, mada i tu ima nekih podvrsta, varalice ( vobleri, leptiri i kašike )šedovi, gumene ribice, itd.Prirodnih ima bezbroj, zavisi od riba koje se pecaju, razne vrste glista, crva, malih ribica-kedera koji se koriste celi ili filetirani, rovci, pijavice, žabe, i štošta od živuljki. TAkođe, koriste se razne kukuruzne smeše, primame , testa, valjci nalik knedlama, kukuruz , žito, grašak, boile, nešto se pravi od mešavine konoplje i ribljeg brašna, šećera, jaja, aroma i još mnogo toganastaviće se..