Weenie Pooh Posted July 6, 2013 Posted July 6, 2013 Ovo za brak, jeste činjenica da je Don bio kompulzivno opterećen tim nekakvim pravljenjem doma koji u detinjstvu nije imao, ali to je opet samo njegova patologija - ja sam govorio da je on ušao u brak olako u odnosu na vezu sa ženom tj. ženama, zato se posle njima razočaravao. Nije ženio Betty ili Megan zbog Betty ili Megan, nego sbog tih nekih svojih fantazijskih ideja porodičnog života. Koje nikad nisu postale stvarnost, naravno.Ovo što Budja kaže da se bezveze naprasno okrenuo deci stoji. To je još jedna posledica lošeg pisanja, u skoro svakoj epizodi Donu se izmišlja neki drugi motivator, malo seče vene na komšinicu, malo na manjinska prava, pa na novi početak u Kaliforniji, i na kraju završi na iskrenosti prema deci, pravo niotkuda. Sve mu je štonokažu off the cuff, ne vidi se sistem i razvoj i uzročno-posledična veza odluka koje donosi.
Budja Posted July 7, 2013 Posted July 7, 2013 (edited) Pa meni nije bilo, moram da priznam. A jedan od razloga za to je i što je na to bio praktično nateran by hitting rock bottom - gubeći posao (or whatever you wanna call it). Mada mi se čini da tu ništa još nije gotovo.Negde pročitah, ali sad ne mogu da se setim gde, pa da me ubiješ, jedno dobro zapažanje. Mi smo mislili, kaže autor, da Don koristi advertajzing kao bekstvo od svojih trauma, ali izgleda da ga je on koristio to work through them. Kao neku čudnu vrstu samo-terapije. I mislim da ima osnova za takvo gledanje. U tom slučaju on zapravo nije čovek bez ikakvih sredstava za refleksiju - zapravo mu advertajzing služi za to. To je onda dodatni osnov za pretpostavku da je uspeo do dođe do nekog samorazumevanja a da se ne slomi pre toga.Kada je taj tekst napisan?Prosto, post festum racionalizacija je bezveze.Iako privlacna, teza o advertajzingu kao samoterapiji mi nije uverljiva.Pre ce biti da su scenaristi resili da bi bilo bezveze ponoviti pocetak cetvrte sezone u kojoj je Don izgulbjen, pijan sve vreme, spava sa kim stigne i zivi u neuglednoj garsonjeri, koji jeste bio uverljiv, nego su mu dali po necem drugom. Kalifornija u tom smislu jeste logicki sled, dok je iskupljenje nategnuto.Donov redemption nije uverljiv. Nije rec o tome da je redemption nemoguc, ali mi se cini da je nemoguc odjedared, gotovo niotkuda. To je, ako ne gresim, proces a ne udar munje.Pa ovde Don u roku od 24 sata od bekstva u Kaliforniju, opijanja i nabadanja random prolaznika stize do iskupljenja, Religijska a ne zivotna prica. Nece da moze. Edited July 7, 2013 by Budja
Turnbull Posted July 7, 2013 Posted July 7, 2013 (edited) O, ne, redemption je još vrlo vrlo daleko, sve što smo sada videli jeste da je svestan da mu je redemption potreban i da je spreman da načini neke korake ka njemu. Ali od toga pa do redemptiona je još vrlo dug put.A instantaneous conversion postoji, i o njemu je vrlo lepo pisao Vilijam Džejms, i mislim da ćeš uočiti da se vrlo lepo uklapa upravo u ovo što nam je prikazano u celoj sezoni, posebno pred kraj. Takva konverzija naravno jeste posledica dužeg procesa, ali ne nužno svesnog. Instantaneous conversionIn the second of his two lectures on conversion, James studies instantaneous conversion, starting by reproducing several accounts of it. He points out that it is most important in Methodism, where salvation depends on an acute crisis of self-despair and surrender, followed by relief [p 227] and reaffirms his assessment of Methodism as spiritually superior to the more usual sects of Protestantism and to Catholicism:Methodism surely here follows, if not the healthier-minded, yet on the whole the profounder spiritual instinct. [pp 227-228] Subliminal consciousnessThe writer seeks to explain how instantaneous conversion can arise in terms of a then fairly recent discovery in psychology, which he refers to as the subliminal consciousness [p 234]. This is a repository outside of an individual's consciousness, where memories, thoughts and feeling can accumulate without the individual being aware of what is going on. At a given moment, such subconscious materials can break suddenly through into the consciousness of the individual. James suggests that notable instantaneous conversions occur in people whose region of subliminal consciousness is particularly large. Such people accumulate more subconscious religious material and, when in the conversion event it bursts through into consciousness, the impact is correspondingly greater. Edited July 7, 2013 by Syme
Weenie Pooh Posted July 7, 2013 Posted July 7, 2013 Ti si 1 maestralan apologeta, Syme, ništa drugo :DInstantaneous conversion, advertising yourself into redemption, majko moja što si me rodila...
Turnbull Posted July 7, 2013 Posted July 7, 2013 Vini, jel tebi smetaju dugačke reči, ili je nešto drugo problem? Stvarno ne razumem. Buđa je rekao - to preobraćenje je nerealno jer se preobraćenja ne dešavaju u trenutku, nego su rezultat dužeg procesa. Ja sam mu odgovorio - dešavaju se u trenutku, što ne znači da nisu rezultat dužeg procesa, već samo da taj proces nije nužno svestan. U čemu je tvoj problem? Šta ti toliko smeta? Što o ovakvim stvarima može da se misli, ili razgovara, ili šta?
Ryan Franco Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 Mislim da je u poslednjoj sezoni prilično očito da Donov kreativni rad služi samoterapiji. Mislim da to ranije nije slučaj, bar nisam tako posmatrao, a mislim i da nije bilo toliko jasnih naznaka. Zapravo, mislim da je i ranije bilo nekog preispitivanja u Donovom radu ali ga je uspešno zauzdavao. Tj preusmeravao ka profesionalnom uspehu.Sada je imao tri rada. Ono što su svi videli kao skok sa litice, ona ospesivna pretraga za starim radom gde je na kraju pronašao lik komšinice i na kraju ovaj Hersheys. I sva tri su vodila debaklu iako su i prva i treća bile odlične ideje. Ne mogu da se setim drugog šta je beše bilo, nisam ukapirao dok sam gledao.
Turnbull Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 (edited) Upravo tako, hvala. Baš su mi ta tri primera bila na pameti. Opsesivna potraga za komšinicinim likom se zapravo završava jednim nimalo nebitnim otkrićem. A Hershey's su za njega očigledno religijska instanca - ono što izgleda iznutra isto kao i spolja. Otud ona neočekivana ispovest pred likovima iz te firme. Edited July 8, 2013 by Syme
Ryan Franco Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 (edited) Inače mi je super kako su peg i pit (koji imaju dete na koje sam ja retard čak uspeo da zaboravim ) zapravo donova kancelarijska deca.Ali jako bih se razočarao ukoliko se serija završi nekim may the circle be unbroken finalom. Ne stoji to ovde.A što se ove diskusije tiče, ako posmatramo sve kao metaforu Donove samospoznaje onda da, prilino je logično da jako dugo vremena Don prepoznaje skrivene emcije drugih, pa onde krene u osvajanje sopstvenog mraka. A nije da nismo imali masu donovih radova koje su bile naslonjene na opažanje okoline. Edited July 8, 2013 by McCabe
Turnbull Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 Inače, ono za Silvijin mladež: Don’s quest takes him to the archives, where he plays a game of connect the dots — birthmarks, to be specific. The birthmark on Sylvia’s face is an echo of the one on Amy, the prostitute who took his virginity long ago. Between them stands a beatific mother on an oatmeal ad, serving her grinning little boy a bowlful. “Because you know what he needs,” reads Don’s tagline from this forgotten campaign. The campaign’s forgotten, but the message is one he’s apparently embedded in every affair he’s had.
Ryan Franco Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 Za šta su oni beše to smišljali? Koji je bio klijent? Ne mogu sad da guglam, a ti si onlajn... :)
Turnbull Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 (edited) Jao ne mogu ni ja, stvarno se ne sećam, neki oatmeal, ako ne grešim... Edited July 8, 2013 by Syme
Budja Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 (edited) Mislim da je u poslednjoj sezoni prilično očito da Donov kreativni rad služi samoterapiji. Mislim da to ranije nije slučaj, bar nisam tako posmatrao, a mislim i da nije bilo toliko jasnih naznaka. Zapravo, mislim da je i ranije bilo nekog preispitivanja u Donovom radu ali ga je uspešno zauzdavao. Tj preusmeravao ka profesionalnom uspehu.Sada je imao tri rada. Ono što su svi videli kao skok sa litice, ona ospesivna pretraga za starim radom gde je na kraju pronašao lik komšinice i na kraju ovaj Hersheys. I sva tri su vodila debaklu iako su i prva i treća bile odlične ideje. Ne mogu da se setim drugog šta je beše bilo, nisam ukapirao dok sam gledao.Skok sa litice i potraga za starim radom nisu nuzno samoterapija. Da bi terapija bila, ako se ne varam, ona valja biti izrecena direktno, i to je Hershey. U prva dva slucaja to nije deo svesnog, pa time ni terapija.Edit: Stavise, scenaristi cesto koriste reklamu da bi opisali likove, sto nije nuzno samo-terapija.U secanju mi je ona epizoda sa Salvatoreom koji pred zenom opisuje reklamu koju je radio u kojoj neka devojka plese, sto gledaocu sugerise njegovu homoseksualnost. Edited July 8, 2013 by Budja
Turnbull Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 (edited) Skok sa litice i potraga za starim radom nisu nuzno samoterapija. Da bi terapija bila, ako se ne varam, ona valja biti izrecena direktno, i to je Hershey. U prva dva slucaja to nije deo svesnog, pa time ni terapija.Edit: Stavise, scenaristi cesto koriste reklamu da bi opisali likove, sto nije nuzno samo-terapija.U secanju mi je ona epizoda sa Salvatoreom koji pred zenom opisuje reklamu koju je radio u kojoj neka devojka plese, sto gledaocu sugerise njegovu homoseksualnost.Buđo, pa nemojmo biti bukvalisti, šta sad znači - terapija mora biti deo svesnog? Ima terapija i terapija, a ovo što Don radi je zapravo prilično prepoznatljiva psihoanalitička praksa osvešćivanja izvesnih nesvesnih sadržaja ili barem njihovog iznošenja na videlo. Kad ode u arhivu i nađe staru reklamu na kojoj je nacrtana žena koja liči kako na Silviju, tako i na prostitutku sa kojom je izgubio nevinost, on shvata nešto o sebi (iako nije napravio reklamu sa svesnom namerom da sazna nešto o sebi).Imam utisak da tražiš dokaze da se radi o samoterapiji i dva puta ponavljaš da ovi primeri nisu nužno samoterapija. Pa naravno da nisu nužno, i nemam nikakve dokaze koji bi te ubedili da jesu nužno (a možda i samoterapija nije najsrećniji izraz. god knows it doesn't sound like one.) Ovo je prosto jedan pokušaj smislene interpretacije ove sezone. Ne kažem da je nužno istinit, niti čak znam šta bi to u ovakvim razgovorima uopšte značilo. Samo mislim da pre nego što nešto proglasimo besmislenim, nije loše da probamo da proverimo da li možemo da sklopimo neko ubedljivo ne-proizvoljno čitanje koje ima smisla.Scena sa Salvatoreom meni nije bila najubedljivija, ali zapravo govori u korist moje teze - advertajzing kao i mnoge druge forme umetničkog izraza omogućava da izrazimo stvari koje inače ne smemo ili ne umemo. Reflektujući na sopstveni izraz možemo saznati nešto o sebi što nismo znali ili nismo znali da znamo. Edited July 8, 2013 by Syme
Budja Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 Imam utisak da tražiš dokaze da se radi o samoterapiji i dva puta ponavljaš da ovi primeri nisu nužno samoterapija. Pa naravno da nisu nužno, i nemam nikakve dokaze koji bi te ubedili da jesu nužno (a možda i samoterapija nije najsrećniji izraz. god knows it doesn't sound like one.) Ovo je prosto jedan pokušaj smislene interpretacije ove sezone. Ne kažem da je nužno istinit, niti čak znam šta bi to u ovakvim razgovorima uopšte značilo. Samo mislim da pre nego što nešto proglasimo besmislenim, nije loše da probamo da proverimo da li možemo da sklopimo neko ubedljivo ne-proizvoljno čitanje koje ima smisla. Da konstruisemo cherry-picking detalje sklapajuci tezu a zanemarujuci ostalo?Ili ono sto se zove ucitavanje.Gledajuci celinu sezone, meni kraj ne fercera, a posto je sezona nudila prilican broj razlicitih tokova naravno da se kraj moze opravdati biranjem odgovarajucih scena.
Weenie Pooh Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 Vini, jel tebi smetaju dugačke reči, ili je nešto drugo problem? Stvarno ne razumem. Buđa je rekao - to preobraćenje je nerealno jer se preobraćenja ne dešavaju u trenutku, nego su rezultat dužeg procesa. Ja sam mu odgovorio - dešavaju se u trenutku, što ne znači da nisu rezultat dužeg procesa, već samo da taj proces nije nužno svestan.U čemu je tvoj problem? Šta ti toliko smeta? Što o ovakvim stvarima može da se misli, ili razgovara, ili šta?Ništa mi ne smeta, super mi je ovo da čitam samo dok ne moram da učestvujem kao jedan od nosioca diskusije :) Spektakularno je zabavno na kakvu si sve mentalnu akrobatiku ti spreman da bi našao opravdanje. Čovek ti kaže da je "preobraćenje" nerealno jer je na ekranu prikazano kao trenutno, a tvoj odgovor je... da nije bitno kako je prikazano, jer je sigurno bio neki duži proces behind the scenes :lol:Takvim pristupom možeš da učitaš kakvo god značenje hoćeš, u šta god hoćeš. (Na stranu to što je sama priča o "preobraćenju" direktno proizašla iz onog nedotupavog moralisanja o kome smo ranije pričali, i daje tačno taj pseudoreligijski ton seriji koji je meni nepodnošljiv. A bio bi nepodnošljiv i da cela sezona nije bila ovako kilava kao što jeste.)
Recommended Posts