Jump to content
IGNORED

Mad Men

korindjar

Recommended Posts

Posted

ja sam totalno promijenila odnos prema med menu. naime, sad se uopste ne ustrucavam da citam spojlere, iako sam na -4 epizode.

Posted
Inače, Don uopšte nije najuren, nego u najgorem slučajju "suspendovan", oni mu taj izbor nude upravo da ne bi morali da ga najuruju (tj raskidaju partnerstvo, pretpostavljam). A Don fušari kroz celu sezonu, kasni, ne pojavljuje se na poslu, itd. Konačno, ovaj govor je u izvesnom smislu bio mnogo veći ispad od onog Fredijevog upišavanja iz prve sezone. Ovo je mentalna inkontinencija koja odaje čoveka koji se rve ne samo sa alkoholizmom, nego i sa nekim ozbiljnim psihičkim problemima.
Najuren je kao kreativni direktor, nikakav izbor mu nije ponudjen, a na izlazu je video kandidata za njegovu poziciju. Naravno, sledeca sezona moze da pocne sa njim kako ulazi u SC&P a neko krene da komentarise kako je dobro sto se vratio jer tip koji ga je zamenio nije imao pojma. "Suspendovan" je tj. poslat na odmor indefinitely kako ne bi ostetili sopstveni imidz i sebi oborili cenu kada izadju na berzu.
Posted (edited)

@Syme: Sam si sebi odgovorio. Odnekud mu pada na pamet ideja da će mu se život promeniti na bolje ako ode u Kaliforniju - pravo niotkuda, grom iz vedra neba, odjednom nam je bačena u lice teza da je uzrok svih Donovih problema u stvari NYC, a ne Don Draper :blink: Kasnije se to koriguje isto takvom božanskom intervencijom (Tedu padne na pamet identična ideja :isuse: ) ali to ne opravdava originalni idiotluk Donovog plana. Zaplet u kom protagonista naprasno odluči da se preseli u drugi grad je Bad TV 101. Kad ne znaš šta ćeš sa glavnim likom, probaj da ga ničim izazvano uprootuješ, možda će biti bolje... To je zaplet dostojan Sex & The City, a ne Mad Men.Za najurivanje ti je odgovorio reg u gornjem postu. Otpušten je i zamenjen, to što su nogu-u-dupe upakovali u vidu nekog plaćenog odsutstva nema nikakve veze. Ali ne bi bio problem da Don izgubi posao kad bi to bio deo njegovog character developmenta, da smo videli kako gubi kontrolu, da sve to nečemu vodi. Umesto toga samo nam je tresnuta scena sa Cooperom, Joan, i ostalima - ovo dvoje jedva da su imali išta da kažu na temu posla kroz celu sezonu! - i očekuje se od nas da budemo šokirani. Jeftino je i neubedljivo, namešten je taj otkaz isključivo zbog shock value, kao kad u Game of Thrones izbodu trudnicu noževima pred kamerom, "Publiko sablazni se, retvituj, & subscribe!"Sve moje zamerke na ovu sezonu u prepisci sa tobom mogu da se svedu na dve reči: slab scenario. Sad, sve je moguće opravdati, pa i to: scenario je u prethodnim sezonama primarno pokretao razvoj Donovog lika, ta priča je praktično završena krajem S5, sad ne znaju dalje šta bi sa njim pa ga zato bacakaju nasumice na razne strane (komšinica, Kalifornija, MLK, kurac, palac), a ostatak casta jednostavno nije dovoljno jak da iznese neku pažnje vrednu radnju. Verujem da 90& gledaoca boli uvo da li će Roger Sterling dobiti ulogu u životu svog vanbračnog sina sa Joan, i da li će Pete Campbell zakrpiti svoju porodičnu situaciju. Bez Dona, ovo jedva da vredi gledati. Živa šteta što nisu završili seriju dok je bilo vreme.

Edited by Weenie Pooh
Posted

Ja stvarno ne vidim šta je tu "idiotluk". Nije mu pala na pamet ideja s Marsa, nego ju je čuo od Stena, sa sve sales pitch-om. A potpuno je u skladu sa svim što znamo o Donu da veruje u bekstvo (iz grada, iz braka, iz sopstvenog identiteta, od neprijatne prošlosti) kao rešenje, te da kao sredstvo za to uzima tuđe identitete, ili u ovom slučaju, snove. Uz to, on je i ranije sanjario o bekstvu u sunčane egzotične krajeve ("Departure point", anyone?) kao mogućnosti preporoda. A ako hoćeš, nije u pitanju nikakva neuobičajena fantazija, eno ti Eat Prey Love i Vicky, Cristina, Barcelona kao skorašnji primeri. Otići ćemo iz ovog sivog grada negde gde sunce uvek sija i bićemo srećni. Pa u to veruje svaki turista.A ova sezona zaista jeste slabija od prethodnih, mislim da se tu svi slažemo.

Posted

Mislim da ćemo se svi složiti i da sama činjenica da porediš Mad Men sa Eat Pray Love dovoljno ilustuje u kakvu se neprepoznatljivost srozala serija :D

Posted

Ma ne poredim MM sa Eat Prey Love, nego ti samo ukazujem na rasprostranjenost te zablude o novom životu u dalekoj sunčanoj zemlji. Ista stvar kod Led Zepp:

Made up my mind to make a new start Going to California with an aching in my heart. Someone told me there's a girl out there With love in her eyes and flowers in her hair.
Posted

Ali čoveče, to je Don Draper kome takve stvari navodno padnu na pamet, a ne Julia Roberts :DDa ne pominjemo činjenicu da je već bio u iskušenju da ostane u Kaliforniji pre više godina, kad ga je kod kuće čekala mnogo gora situacija, pa je ipak odlučio da se vrati. A sad odjednom - tras, idem gde sunce sija :isuse:

Posted

Ja stvarno ne razumem šta tebi zapravo smeta. Prvo kažeš da Donu to ne može da padne na pamet, a onda kažeš da mu je već padalo na pamet. Stvarno te ne razumem.

Posted

Pa nije mu padalo na pamet, u Kaliforniji je bio poslom, u trenutku kad ga je Betty izbacila iz kuće zbog one žene onog komičara koju je ostavio vezanu za krevet. Tada smo se još upoznavali sa njegovom prošlošću i mindsetom, pa su nam pokazali kako par dana živi opušteno kod originalne Gđe Drejper, kupa se u okeanu, itd. A onda se ipak vratio, što je jedino i bilo moguće. Nije bilo ovog suludog plana da selidbom reši probleme, koji ovde služi samo radi plot twista - da budu sjebani i Megan i Peggy, a na kraju i Don.

Posted

PA eto ti još jednog razloga zašto bi hteo da ode baš u Kaliforniju i kakvo značenje ona ima za njega - domestic bliss sa ženom koju iskreno voli.Ja ne razumem kakva je diskvalifikacija reći da je taj plan "sulud", pa junaci u serijama mogu imati "sulude" planove. Sam Don je itekako sposoban za iracionalne postupke, tako da ne vidim u čemu je problem. Smeta ti što on sam ne uviđa da je plan "sulud"? Don ne sme da bude iracionalan? U čemu je problem?

Posted

Žena koju iskreno voli? Misliš na onu pokojnu? :blink: Tek sad plan ima smisla...Ne bih da se ponavljam, ali evo što mogu jasnije - ideja da ode u Kaliforniju je jako očigledno u službi mini-zapletu ove epizode. Ona je tu da bi naterala Dona da natera Megan da napusti posao, da mu pruži priliku da ustupi to nameštenje Tedu i kao ispadne fin za gledaoce, i da ga baci u neko samoposmatranje koje rezultuje kafanskom tučom i Hershey kolapsom. U roku od odmah je pozicija u Kaliforniji postala svima neko radno mesto iz snova, pošto tamo valjda sunce uvek sija i životi su svima savršeni - samo i isključivo za ovu epizodu. Nema nikakvih osnova u Donovom liku - ni u Tedovom, koliko vidimo - za tako nagle odluke da se otputuje u neki drugi svet i počne život ispočetka, bez da nam je prikazana neka ozbiljna kriza pre toga.Dakle, sa tehničke tačke gledišta, to je jako loše napisano. Izmišljen je čitav mehanizam da bismo imali taj subplot u kom se svi kao otimaju za Kaliforniju, da bi Don pukao i naprasno ostao bez posla. Takvi razvoji događaja deluju trapavo i isiljeno.Kao i uvek, YMMV.

Posted
Žena koju iskreno voli? Misliš na onu pokojnu? :blink: Tek sad plan ima smisla...
Mislim. Pa pokojnica je osoba koju je iskreno voleo i štaviše bio iskreno spokojan i srećan u njenom društvu.I da, plan ima smisla, ne zato što je dobar, nego zato što ima smisla u kontekstu njegovog lika i trenutne situacije.
Posted

Ali... ali... žena je mrtva! Kakve ona ima veze sa tim što bi on sad u Kaliforniju?!Ne mogu više, ne vredi :D

Posted (edited)

Vini, pobobu, čovječe, jel ti namerno glumiš taj klinački bukvalizam? Pa naravno da je Ana mrtva, ali moja poenta jeste da je za Dona Kalifornija zemlja u kojoj se može biti srećan i spokojan, zato što je bio srećan i spokojan sa Anom u istoj toj Kaliforniji (a posle i sa Megan - što joj i kaže). Dakle to što fiksira Kaliforniju kao rešenje svih svojih problema nije nemotivisano, odnosno ima jasnog smisla u kontekstu njegovog lika. On je i inače stravično nostalgičan i fiksiran za slike, scene i predmete iz prošlosti - Hershey bars, npr.

Edited by Syme
Posted

Ništa nisi objasnio, kako je moguće da je toliko vezan za tu Kaliforniju sad kad je Ana mrtva, a nije bio dovoljno vezan u trenutku kad je Ana bila živa? Ili kad je saznao da umire od raka?Kad ti kažem, Don je ove sezone patio od klasičnog "mnogo babica kilavo dete" sindroma, jer ga je svaki pisac vukao u smeru koji je njemu privremeno odgovarao za po jednu do dve epizode. To što mu je u finalu odjednom bila Kalifornija ranije mu je bila komšinica Silvija - onda je nju preboleo i vratio se poslu, onda je opet skočio u krevet s njom, onda je počeo da halucinira i vidi Megan u Šeron Tejt majci, a pre toga smo imali čuvenu epizodu gde ništa od toga nije bilo bitno nego je učio kako da voli svoju decu zbog njihove rasne svesti i empatije. Ni reda ni smisla, nikakvog smislenog razvoja lika nema. Ali kažem, verovatno ne može ni da bude jer je Donov lik još pre dve sezone odveden do kraja svog puta, kad je odustao od fantazma porodičnog života. Sad moraju da ga teraju negde dalje a ne znaju kako, pa probaju malo levo, malo desno, malo u rikverc...