Weenie Pooh Posted June 12, 2013 Posted June 12, 2013 (edited) "Odgovornost za svoje postupke" i "neobmanjivanje drugih" nikako ne mogu da budu elementarni moralni principi. To su vrlo široki, slabo definisani guidelines.Naravno da je nametanje standarda reći šta je pogrešno, šta ispravno, i tvrditi da je sve što se likovima dešava posledica moralno ispravnog/neispravnog delovanja. To je put u krajnju banalizaciju, sledeći korak je da ideja da Peggy ima problem sa pacovima zato što je počinila zlomisao i htela da vara dečka sa šefom.Scena iz Sopranos koju navodiš je vrlo atipična za tu seriju, ali ilustrativna za ono što ja pokušavam da izbegnem u interpretaciji Mad Men. Karmelin terapeut sa svojim "I won't take your blood money" je nepodnošljiv moralizator. Zašto li si uzeo baš njega kao primer, a ne Dr Melfi i neku od njenih milion enabler momenata? Kad bi centralna tema Sopranos bilo to iskupljenje od greha na kome insistiraš, odavno bismo gledali Tonija kako na kolenima okajava iste i prevrće brojanicu po rukama. Srećom, to tamo nije bio slučaj.Evo, pokušaću što je jednostavnije moguće da objasnim: Ne mislim da su "svi moralni principi sasvim relativni". Ali mislim da nije na autorima TV serije da postavljaju ikakve moralne principe kao gold standard, kao ideal ka kom likovi moraju da teže inače će snositi posledice. To bi onda bila angažovana umetnost najgore vrste, ezopizacija bez ikakve vrednosti. Mad Men je srećom ipak iznad toga. Edited June 12, 2013 by Weenie Pooh
Turnbull Posted June 12, 2013 Posted June 12, 2013 (edited) Dobio si bend. :P Edited June 12, 2013 by Syme
Ryan Franco Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 Sve što imam da kažem i doprinesem ovoj raspravi nalazi se na linku:https://vine.co/v/hBrzO7T0lnw
Weenie Pooh Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 Osim tog wah wah momenta, sasvim dobra epizoda. Don je ponovo zaličio na sebe, Pete je bio spektakularan u svom handlingu Boba Bensona ("I want you to graciously accept my apology!!!"), jedino su scene u internatu delovale malo... kao da su ih izvodili srpski dečiji glumci. BTW nisam baš shvatio zašto je DD odjednom "čudovište", šta je tačno trebalo da uradi na onom sastanku pa da Peggy i Ted budu zadovoljni? Da magično ubedi klijenta da odobri povećanje budžeta od +200% a njima da ne razbije iluzije oko toga što rade? :unsure:BTBTW, premisa tog podzapleta - da je snimanje reklame užasno skup posao u zavisnosti od toga koliko glumaca uzmeš - mi zvuči malo sumanuto. Ne znam ništa od marketingu, ali laički bih rekao da veći deo budžeta plaća broadcasting a ne casting...
Ryan Franco Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 u današnjim okvirima te dve stvari se bacaju na isti papir pa se vidi gde se šta seče i krati. da li manje emitovanja ili jeftiniji glumci. ili se štedi na lokacijama ili nečem sedmom...uglavnom, cene glumaca su relevantne i danas ovde. kako je bilo pre 40 godina u sad, pojma nemam. meni ovo uglavnom deluje realno (osnovna premisa je da hoće da uradi festivalsku reklamu za osvajanje nagrada) jedino ne znam okle im ideja da uopšte to predlažu. mislim da je se sa 15 na 50 suludo čak i za zaljubljenog teda.
Turnbull Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 BTW nisam baš shvatio zašto je DD odjednom "čudovište", šta je tačno trebalo da uradi na onom sastanku pa da Peggy i Ted budu zadovoljni? Da magično ubedi klijenta da odobri povećanje budžeta od +200% a njima da ne razbije iluzije oko toga što rade? Pa recimo da ih povede u stranu i kaže im kako izgledaju i da treba malo da spuste loptu, a ne da ih maltretira pred svima hintujući da zna njihovu tajnu, i da onda Pegine zasluge pripiše pokojnom Glisonu, a da zatim istera Pegi kao da se to njene tiče, a Tedu održi bukvicu za nešto što je i sam ranije činio.
Weenie Pooh Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 Nije on isterao Peggy nego Ted. A da ih je poveo u stranu i objasnio odjebali bi ga samo tako. Mislio sam pre šta je mogao da uradi oko posla, kako bolje da ispravi sranje koje su oni napravili. Kakve veze ima što je pred klijentom pripisao zasluge pokojniku, zar bi pomoglo da ih je pripisao Peggy? Ništa ne bi uradili i reklame ne bi bilo.@McCabe: Pa to, skok sa 15 na 50 hiljada samo na osnovu broja glumaca tj. cene produkcije reklame meni zvuči blesavo. I ja sam pretpostavio da im je to ukupni budžet, ali možda su mislili da su te pare isključivo za produkciju, da će za emitovanje da odvoje neki dodatni budžet? Ni to mi ne zvuči realno...
Ryan Franco Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 pa da, verovatno je to cifra za produkciju koja može da se podigne nauštrb cifre odvojene za emitovanje. što se tiče razlike od 35 soma, jbm li ga, izgleda da su glumci 60ih u sad mlatili pare čak i kao anonimusi.
Turnbull Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 Nije on isterao Peggy nego Ted. A da ih je poveo u stranu i objasnio odjebali bi ga samo tako. Mislio sam pre šta je mogao da uradi oko posla, kako bolje da ispravi sranje koje su oni napravili. Kakve veze ima što je pred klijentom pripisao zasluge pokojniku, zar bi pomoglo da ih je pripisao Peggy? Ništa ne bi uradili i reklame ne bi bilo. U pravu si da je Ted isterao Pegi napolje, ali ne znam na osnovu čega tvrdiš da bi ga odjebali, a iskreno se nadam da se ovakvog pristupa ne držiš i u saobraćanju sa sopstvenim kolegama. Valjda je red da prvo razgovaraš sa njima ako misliš da nešto nije u redu, a ne da ih zajebavaš preteći da ćeš otkriti njihovu tajnu pred klijentom. To jeste bilo monstruozno. Don je užasno ljubomoran na Teda, na Pegi, na njihovu sreću, na komšiju hirurga, na sve. Nekada je bio nepažljiv prema drugima, ali sada je postao resentful, što je još i mnogo gore.
Ryan Franco Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 Don Drejper je vazda isti kao što je i Toni Soprano isti od početka do kraja.Tu ima materijala za jednu dobru raspravu ali sačekaću da se temperatura podigne. :)
Turnbull Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 (edited) Toni jeste isti, to je tačno, sa povrmenim blipovima različitosti. Ali Don je počeo kao nezainteresovan za druge, sada zavidi drugima. To jeste promena. Ranije je mogao da zanemari tuđa osećanja da dobije ono što mu treba, a sada je spreman to go out of his way da ih povredi, to je promena na gore. Edited June 18, 2013 by Syme
Ryan Franco Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 "Mržnja nije neprijatelj ljubavi već ravnodušnost." Toni je isti do poslednje scene u Holsten'su.Od Mad Mena očekujem najmanje toliko spektakularno finale. Jel posle sedme sezone nema više?
morgana Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 Don Drejper je vazda isti kao što je i Toni Soprano isti od početka do kraja.ako me ista natjera da ipak pogledam sopranove, ovo ce :Dali prvo da odradim posljednje 3 epizode medmena. kasnim neoprostivo.
ljuttko Posted June 18, 2013 Posted June 18, 2013 ali prvo da odradim posljednje 3 epizode medmena. kasnim neoprostivo.Ovo je za ukor pred isključenje Molim da odgledaš i da se oma javiš na sledećem času da odgovaraš :happy:I da , Don jeste isti od početka do kraja , jedini iskorak u njegovom odnosu sa ljudima možda je bio u relaciji sa ženom pravog Don Drejpera , ( dementni mozak mi ne izbacuje ime nikako
Recommended Posts