Jump to content
IGNORED

Mad Men

korindjar

Recommended Posts

Posted

E, ovo je već bila zanimljiva epizoda. Najzad su se malo bacili na marketing umesto mlitave porodične drame i kilave političke korektnosti. Svi standardni likovi su at the top of their game, Pete Campbell je posebno izdominirao... mada ni moj favorit Roger nije loš kad koristi mrtvu majku da bi vratio stjuardesu u krevet :DDa ne bude baš da nemam zamerke, malo je zbrzano to sa mergerom na kraju. Gledali smo pre par sezona koliko je to pipav i mukotrpan proces, a ovo odjednom, dogovorila se dva lika za šankom :unsure: Malo posle toga ide genijalna rečenica "Just so you know, if this doesn't work - I'm against it" :lol:

Posted

Džoan sa raspuštenom kosom na poslu... koji je to nosač aviona. :wub:

Posted
Syme, ako je tebi OK da se likovi koje smo godinama gledali kao moralno kompromitovane u svakom pogledu momentalno redefinišu zato što je ubijen MLK - super. Meni nije. Ej bre, ne može jedan Don Draper da kaže ženi "Ugasi taj TV draga, hajde da gledamo u spavaćoj sobi, možda ćemo tamo uspeti da zaspimo." Ne može Pete Campbell da urla na kolegu "Ti si stoka rasistička!" ako je godinama pre toga podsmešljivo pljuckao na svaku pomisao rasne jednakosti (Kinseyeva devojka, televizori za crnce, itd.)Najgore od svega, ne može Draper koji je ceo život pokušavao da ispravi muke iz svog detinjstva tako što će biti brižan otac... da tek tako ispali "Ja nikad nisam voleo svoju decu, ali kad sam video da moj mali bioskopski saoseća sa matorim crncem, sve se promenilo." To je jeftino. To je instant empatija. To obesmišljava sve što smo do sada znali o svim tim likovima (osim o onima koji su već ranije definisani kao bezdušni govnari, dakle Betty, Henry Francis, Harry Crane, i njima slični.)Cela epizoda projektuje PC senzibilitet XXI veka na kasne šezdesete, od trenutka kad Joan pusti suzu do trenutka kad Peggy radosno prihvati ideju svog dečka da je gentrification prosto neprihvatljiva. Sve to nema apsolutno nikakvog smisla.
Henry besdusni govnar?Mi ne gledamo istu seriju.
Posted
Uzgred, izgleda ti je promaklo da su za Betinog muža Henrija, crnci samo "those hoodlums", i da je jedino što ga brine jesu rasni nemiri, te da smatra da je sa njima trebalo žešće, a ne ići u kompromis. I to će biti njegova republikanska platforma. Daleko od toga da rasizma nema, samo je dobio socijalno prihvatljivije vidove.
Ja tu rasizam video nisam, mada dopustam da nisam dobro razumeo. Henri je govorio o korupciji, i taljenju, i akko mu je od toga muka. No, mozda je tu zaista izrazena dvosmislenost.
Posted

Oko MLK epizode i tumacenja:1. Ja Henrija uopste ne vidim kao negativca. Naprotiv, jedna uravnotezena konzerva, dosadna, ali ne smradina. Hej, on ne samo da trpi vec i izgleda i voli 1 Beti. Izmice mi ta ideja o Henriju kao ultimate negativcu. Ono o silovanju maloletnica mi takodje izmice. Otkad je Betina zloba dokaz istinitosti tvrdnje?2. Zar je tesko shvatiti da nije u pitanju tuga zbog smrti MLK, nego strah od nepoznatog? Pa svi najmanje govore o samom MLK, vec se brinu sta ce biti na ulicama Njujorka. To je dominantno raspolozenje.

Posted

Tragicni heroj je Pegi.Taman kada misli da ce nesto lepo da se desi, Ted joj uvali Dona od koga je jedva pobegla. :lolol:Don se pokazuje kao smrad, Dzoan mu je fino odbrusila.Fina epizodica sa Meganinom majkom i debilnom zenom one debele sirovine.I najzad zasto je Pitov tast odigrao nuclear?-Mrzi Pita vise nego sto voli sebe.-Porodica (precutno) zna sta radi pa nema sta da izgubi dok moze da sjebe Pita koga ionako ne mirise.

Posted
Tragicni heroj je Pegi.Taman kada misli da ce nesto lepo da se desi, Ted joj uvali Dona od koga je jedva pobegla. :lolol:Don se pokazuje kao smrad, Dzoan mu je fino odbrusila.Fina epizodica sa Meganinom majkom i debilnom zenom one debele sirovine.I najzad zasto je Pitov tast odigrao nuclear?-Mrzi Pita vise nego sto voli sebe.-Porodica (precutno) zna sta radi pa nema sta da izgubi dok moze da sjebe Pita koga ionako ne mirise.
Moja procena - voli ćerku više nego što voli ženu, a verovatno i sebe (mada nije nemoguća ni tvoja opcija pod dva). I to je sasvim razumljivo. Piter se zajebao (odnosno zajebao ga Kosgrouv sa deterrence metaforom), jer nije uzeo u obzir da, za razliku od US i SSSR, ovde ulozi nisu simetrični. On i tast možda imaju isti da razlog da ne kažu, ali tast ima mnogo veći razlog da kaže - sreću svoje ćerke.
Posted
Oko MLK epizode i tumacenja:1. Ja Henrija uopste ne vidim kao negativca. Naprotiv, jedna uravnotezena konzerva, dosadna, ali ne smradina. Hej, on ne samo da trpi vec i izgleda i voli 1 Beti. Izmice mi ta ideja o Henriju kao ultimate negativcu. Ono o silovanju maloletnica mi takodje izmice. Otkad je Betina zloba dokaz istinitosti tvrdnje?2. Zar je tesko shvatiti da nije u pitanju tuga zbog smrti MLK, nego strah od nepoznatog? Pa svi najmanje govore o samom MLK, vec se brinu sta ce biti na ulicama Njujorka. To je dominantno raspolozenje.
Slažem se za Henrija. I ja mislim da iskreno voli Beti i da je po mnogo čemu bolji čovek od Dona (on prihvata DOnovu decu kao svoju - zato Donov klinac i strepi od toga da mu se nešto ne desi, jer ga vidi kao oca, možda i više nego Dona). ALi za razliku od Vini Puovih simplističkih vizija, ja mislim da i pozitivni likovi mogu da budu pomalo rasisti. Zapravo, biti uravnotežena konzerva krajem šezdesetih uključivalo je i izvesnu dozu rasizma.
Posted

Nemam ni ja ništa protiv Francisa, ali moje simplističke vizije mi javljaju da su Henry i Betty Francis nešto najbliže klasičnim negativcima što Mad Men ima u ponudi. Naravno da bivša žena prednjači, pa on ispada još i sasvim pristojan u poređenju, ali deluje mi da svesno slikaju taj deo porodice kao jedan mučan, loveless ogranak, sličan depresivnom porodičnom miljeu u kom je Betty živela prvih nekoliko sezona. Valjda je ideja bila da se pokaže kako je ona sama uzrok svog nezadovoljstva, više nego Don ili bilo šta eksterno. Meni je više od njih dvoje simpatičan Harry Crane, iako i od njega kao da hoće da naprave nekog kartonskog zlikovca... valjda da zameni Pita koji je odavno prekomandovan na stranu protagonista, od kako je Don počeo prinudno da ga toleriše.

Posted (edited)

Apsolutno ne. Moram da ponovim Buđino pitanje: jel mi gledamo istu seriju?Porodica je vidno srećnija sada, nego sa Donom, a kao što rekoh, sinovljeva briga za Henrija to samo dokazuje. Beti ima problema, to je jasno, ali imala ih je oduvek. Henri svakako bolje i iskrenije izlazi na kraj sa njima, nego što je to Don ikada umeo. (Pa upravo scena koju sam pomenuo, u kojoj Henri priča o tome kroz šta je prošao, pokazuje koliko veruje svojoj ženi, kako je spreman sa njom da deli svoja svakodnevna iskustva, pa čak i svoje profesionalne planove, što Don nikada nije činio). All in all, Henri je much more decent human being nego što je Don ikada bio.Vizija ti je stvarno simplifikovana sa tim prekomandama. Da, Krejn je bio kao neka smotana dobrica, a sada vidimo da je njegova dobrota bila prvenstveno due to his lack of power. Čim je osetio moć - odmah su se pokazale njegove najgore osobine - prezir prema ženama, npr, sense of entitlement (on stvarno misli da kao muškarac više zaslužuje partnerstvo nego Džoan, koja je po svemu bolji profesionalac nego on). Ali i tu ti izmiča bitan momenat. Pored svih uvreda koje Krejn upućuje Džoani, prava uvreda, pravi udarac, uopšte ne stiže od njega, nego od Dona.Peter naravno nije prekomandovan nigde, on je isto ono razmaženo derle koje je oduvek i bio, kada mu se na vratima pojavi komšinica koju je muž krvnički pretukao zbog njegovih eskapada, njegova prva reakcija je - što si došla? Znači, kreten bio, kreten i ostao. Da ne pominjem sve budalaštine iz poslednje epizode.Ja stvarno nemam pojma kako uspevaš da uguraš ovu seriju i ovakve likove u tako banalan crno-beli kalup.

Edited by Syme
Posted

Crno-beli kalup :lol:Sa tobom ne vredi raspravljati, pošto konstantno učitavaš neku svoju straw men interpretaciju mojih "simplističkih vizija" i onda je pobeđuješ moćnim argumentima :DIspravi me ako grešim, ali baš ti si počeo prošle nedelje da definišeš likove po ispravnosti njihovog "moralnog kompasa". Megan ima kompas koji pokazuje 96% precizno na sever, neki drugi lik nešto manje, itd. Ja se time nikad nisam bavio gledajući Mad Men, mene samo zanima namera autora serije, u kom pravcu pokušavaju da grade koji lik, koje teme daju kom subplotu, itd. To ne znači da ja automatski prihvatam njihove namere, naravno - nemam ja neki beef sa Krejnom ili Henrijem, samo konstatujem kako mi deluje da pokušavaju da ih prikažu.Ali moram da primetim da nisi dao nikakav komentar na prethodnu epizodu? Kako ti se svidela u poređenju sa prošlonedeljnim sanctimonious smaranjem oko MLK? Iskreno me zanima koju verziju Mad Men ti radije gledaš.

Posted (edited)

Čekaj, pa ti si taj koji sve vreme priča o negativcima i pozitivcima, "našima" i "njihovima", i sad me pitaš odakle mi to. Pa ti ne da ne čitaš moje postove, nego kao da ne čitaš ni sopstvene. Inače, stojim iza tvrdnje da Meganin moralni kompas always points true North, ali to ne znači da je ona pozitivka ili negativka, naša ili njihova.Naravno da nisam mislio da imaš nešto lično protiv Harija i Henrija (pobogu, mi kao da pričamo različitim jezicima), nego upravo da nisi dobro protumačio način na koji su nam prikazani. Ne znam kakve su to priče o autorskim namerama, nemam ESP, pa ne mogu da znam koje su im namere, ali mogu da znam šta nam je prikazano. A nije nam prikazano da je Henri negativac, i to je još jedna od stvari koje si prosto učitao.I ova epizoda mi bila dobra, ali stvarno ne vidim da su u pitanju različite "verzije" Mad Man.Inače, provaljujem da ti gledaš na seriju kao na nekakav battle of wits - provaljuješ autorske namere, pa se trudiš da ne "nasedneš" na PC klopke, itd. Kao da se radi o potapanju brodova,

Edited by Syme
Posted

Ma ne, nije mi nikakav napor da ne "nasednem", samo mi je zanimljivo sa te kao neke dramaturške strane da nagađam šta planiraju - kako će da teče razvoj ovog ili onog lika, itd. Samo što čak i u ovoj seriji sve manje se drže long-term planova.Kako ne vidiš da su različite? U jednoj nam 100% prikazuju (izveštačene i neuverljive) reakcije na istorijski događaj, a emotivni razvoj nam sipaju niz grlo direktno "Osetio sam to i to, a zatim sam pomislio to". U drugoj se bave onim što je seriju i dovelo tu gde je, podela poslovno-privatno je negde 70%-30%, a likovi se razvijaju organski, direktno kroz događaje, bez banalnog prepričavanja osećanja. (Zamisli da je Joan u ovoj epizodi sela sa mamom i suzno ispričala kako je pogodio gubitak debelog iz Jaguara jer je Don tu opet pokazao da ne vrednuje njen trud, da se džabe žrtvovala, i bla bla bla. Taj delivery method je krajnje amaterski, a koristili su ga u prethodnoj epizodi...

Posted

Pa zapravo smo u ovoj epizodi imali nešto mnogo gore - Pegi gleda u muža, ali vidi šefa. Poprilično treši, don't you think?A Džoan vrlo eksplicitno kaže šta ju je pogodilo i zašto. Ona bukvalno kaže - osećam se tako i tako, jer si ti uradio to i to.Epizode su svakako različite, ali to ne znači da imamo dve verzije MM, nego da različite epizode imaju različite fokuse. Meni su obe bile dobre, ne vidim zašto bismo ih suprotstavljali.