Jump to content
IGNORED

Mad Men

korindjar

Recommended Posts

Posted

Meni je ta donova ljubomora delovala potpuno veštački, deluje mi iz svih njegovih scena sa Megan kao da njega više ne zanima šta ona radi - od kako joj je dozvolio da postane glumica, praktično je digao ruke od tog projekta. Došao je na set iznerviran propalim poslom sa Kečapom, gde ga je njegova poslovna supruga Peggy opet podsetila na svoju izdaju. Istresao je tu frustraciju na Megan, i pritom odradio obavezan deo zabrinutog muža (da ne ispadne slučajno da mu nije stalo). Ali izvor frustracije nije Megan, nego činjenica da ga je (kao što Morgana kaže) vreme pregazilo. Nema više pod kontrolom ni Pasulj ni Kečap, ni Betty ni Megan, gubi tlo pod nogama.

Posted (edited)
Da!A pazi ovo, dobro primećeno u Salonu:Everything is out in the open. Nema mesta za maštu. Mora da te udari "giant phallic, dripping ketchup bottle" pravo u čelo.
odlicno primjeceno. a pegi nije ucinjena cast onom reklamom, ni konceptualno ni graficki.
Još samo da dodam - čini mi se da je cela Donova psihička ekonomija zasnovana toj kompartmentalizaciji i da sad kad sve izlazi na videlo (Meganina scena je uznemirujuća ne samo zato što je to ona, nego i zato što izlaže ono što on radi na očigled javnosti) preti ozbiljan slom.
mene upravo to nervira da gledam, dosadno je, vec vidjeno, uostalom trebalo bi da bude podrazumijevano ako vec ne prevazidjeno. sad naravno mozemo da razmisljamo da li je prenaglaseno namjerno upravo kao hajnc kecap - vjerovatno jeste - ali ta podudarnost scenarija i metoda ne funkcionise a donov karakter koci seriju. Edited by morgana
Posted
odlicna, uzevsi u obzir da je i pegi prisluskivao. i ona ga je prevarila. imamo 3 zene i 3 drustvene uloge koje su izdale njega i njegovu drustvenu ulogu.
E, a koja je treća?
Posted (edited)

lazna majka, megan i pegiedit. ili sam se zajebala koga je gledao kroz kljucaonicu u prosloj epizodi? ako je tako, onda nista :D

Edited by morgana
Posted (edited)

interesantan presek dona sa ovom ljubomorom. nije baš igrač. serpiko opušteno pusti ribu da igra i posmatra sa uživanjem, don prsne ovde.onda kasnije iz povređenosti ide da kara komšinicu, što je opet nesigurnost.dobro je pojavljivanje ove tetke dok gleda megan. maksimalno iskorišćenje scene.

Edited by Ravanelli
Posted (edited)

Vidim odustalo se od spojlera :( kako god, pisacu tako da se konkretna radnja ne naslucuje.

Ovde nije bilo nicega, nikakovg pomaka u likovima. Ravno do dosadno.
Jok more, meni deluje da je najzad (slicno i u slucaju Breaking Bad) doslo do neke kristalizacije likova, gde se svaki pretvorio u svoju skoro pa karikaturu. Don koji u slici samoubistva (bacena odeca i stope u pesku koje ulaze u more) vidi korak ka raju (pitao pijan onog vratara sta je video dok je bio u komi), meni je to esencija njegove samodestruktivnosti.Ili karikatura Rodjera koji sebe beznadezno ne moze da shvati ozbiljno niti da dopusti drugima da ga tako shvate (mrtva majka mu je jos jedan "ekspiriens" a mrtav cistac cipela povod za veltsmerc).Cak je i fotografija (uz kamernu reziju bez suvisnih sekundarnih tonova koja naglasava monologe i dijaloge) kristalno cista.Svidja mi se, kao da sam usao u strip. Vidim dramatiku u slici i jasne oblacice teksta iznad glava aktera. Ako to nije pomak, ne znam sta je. Edited by CowBoy
Posted

Potpuno razočaravajuća epizoda. Ne mogu da verujem da su odjednom odlučili da nam predstave celokupnu Medison aveniju kao carstvo međuljudskog razumevanja i empatije, svi pustili suzu za MLK-om, ne mogu noćima da spavaju, ne žele više da žive na Upper East Side zato što nije dovoljno rasno integrisana sredina :isuse:Čak se i Don otvorio i opisao kako je prvi put osetio ljubav prema sinu tek kad ga je čuo kako ispaljuje besmisleno dečije saučešće upućeno crnom čistaču u bioskopu. Ej!

Posted (edited)

WTF? Meni epizoda bila potpuno super, posebno Donovo očovečenje (možda za njega ipak ima nade, and about time too, postalo je već malo mučno saosećati sa nekim ko je toliko morally depraved). Lik koji neće da živi na Upper East Side je Pegin momak bitnik i borac za prava crnaca, koji od početka prezire japi vrednosti, tako da tu nema ničeg nedoslednog.Pored Dona, pozitivno iznenađenje je i Pit, koji je imao bona fide moral outrage, i to s punim pravom! (Mada može biti da je na delu identifikacija: "the man had a wife and four children!") Za Krejna, šta reći, kad ti Pit održi moralnu pridiku, you've hit rock bottom.Za Megan, što rekoše u Slejtu povodom prošle epizode;" the youngest of all the adults and the best placed to let loose in the late ‘60s, is practically the only character on this show whose moral compass seems to point true north."Konačno, mali Ginsberg i ona njegova tičerka su pravi slatkiši i nadam se da ćemo ih još viđati. Ali kad je on rek'o: "I've never even slept with a woman, not even once!". :lolol: Nadam se da će mu se posrećiti. Konačno prisustvujemo, i sa njima i sa Pegi i Ejbom, sklapanju parova zasnovanih na jednakosti i međusobnom poštovanju.Edit: I kako možeš das se podsmevaš onom divnom trenutku sa sinom, ti bezdušni čoveče? Predivan trenutak, i zapravo, vrlo realističan - Don sad po prvi put shvata da je njegov sin osoba. with an inner life of his own, koja je spremna da prepozna tuđa osećanja, da brine za druge - nešto što on, Don, kao da do sad nije bio u stanju.

Edited by Syme
Posted

Slazem se sa Simetom, osim oko Pita. Nema tu moral outrage, nego je popizdeo sto ga je zena odjebala u troskocima, tj. tacno identifikacija.I nIje Madison castvo empatije, nego je prva nomralna reakicja na ubistvo strah i povrsna solidarnost koja se u tim trenucima prirodno radja.Sad je vec izvesno da ce Donova afera sa komsikom biti provaljena, onakva odsutnost je zabrinjavajuca.Izmice mi smisao epizode sa onim likom iz osiguravajuceg drustva.Da li su zaista agenti nekretnina bili takva neljubazna stoka sezdesetih? Otkud to?

Posted
Slazem se sa Simetom, osim oko Pita. Nema tu moral outrage, nego je popizdeo sto ga je zena odjebala u troskocima, tj. tacno identifikacija.
Pa neka i jeste identifikacija, to ne znači da nije i moral outrage. Mislim da ne treba upadati u tu kantovsku zamku "čiste moralnosti", identifikacija jeste legitiman izvor moralnosti. Da, ja patim, jer nisam sa ženom i ćerkom, ali i neko drugi je imao ženu i ćerku, pa u tom smislu ja razumem i njega. Jeste mali korak za čoveka, ali je veliki za Pita :)
Posted (edited)

Syme, ako je tebi OK da se likovi koje smo godinama gledali kao moralno kompromitovane u svakom pogledu momentalno redefinišu zato što je ubijen MLK - super. Meni nije. Ej bre, ne može jedan Don Draper da kaže ženi "Ugasi taj TV draga, hajde da gledamo u spavaćoj sobi, možda ćemo tamo uspeti da zaspimo." Ne može Pete Campbell da urla na kolegu "Ti si stoka rasistička!" ako je godinama pre toga podsmešljivo pljuckao na svaku pomisao rasne jednakosti (Kinseyeva devojka, televizori za crnce, itd.)Najgore od svega, ne može Draper koji je ceo život pokušavao da ispravi muke iz svog detinjstva tako što će biti brižan otac... da tek tako ispali "Ja nikad nisam voleo svoju decu, ali kad sam video da moj mali bioskopski saoseća sa matorim crncem, sve se promenilo." To je jeftino. To je instant empatija. To obesmišljava sve što smo do sada znali o svim tim likovima (osim o onima koji su već ranije definisani kao bezdušni govnari, dakle Betty, Henry Francis, Harry Crane, i njima slični.)Cela epizoda projektuje PC senzibilitet XXI veka na kasne šezdesete, od trenutka kad Joan pusti suzu do trenutka kad Peggy radosno prihvati ideju svog dečka da je gentrification prosto neprihvatljiva. Sve to nema apsolutno nikakvog smisla.

Edited by Weenie Pooh
Posted (edited)

Mislim da je Pegina radost pre svega posledice njegove rečenice da "nije mislio da podižu njihovu decu u takvom kraju", što pokazuje da je razmišljao o njihovoj zajedničkoj budućnosti (ne znam da li su i drugi stekli takav utisak). Ali to poptuno ima smisla u kontekstu njihove veze - oni su prilično ujednačen i skladan par, to smo videli i ranije.Za Pita mislim da smo se razumeli - malen je to korak, i nošen sopstvenom mukom, ali ipak korak u dobrom pravcu.Za Dona opet - stvarno ne vidim ništa nerealistično u onome što smo videli (inače, nisam primetio da se Don nešto previše uzbudio zbog MLK-a, kao ni mnogi drugi, a i oni koji jesu, često su to učinili zbog haosa, pre nego zbog samog MLK-a; izuzetak su Ejb i Megan, čiji moralni kompas always points true north), On retko viđa sina, i sasvim je moguće da je ovo prvi put da ga vidi u ovakvoj situaciji, ne kao dete, nego kao osobu - prvo zapanjenu jednim umetničkim delom, a zatim željnu da to podeli sa drugim ljudskim bićem. Ničeg ljigavog, ni PC ja tu nisam video, kao što nisam baš ni siguran da klinac "izjavljuje saučešće crnom čistaču" (btw, šta je to "smisleno saućešće", as opposed to, "besmisleno dečije saučešće"? ako je neko saučešće besmisleno, to je ono koje okoštali odrasli nude jedni drugima kao formalnost i deo lepih manira, onako kako Don svojoj deci nudi brigu), on samo kaže: "it's good to go to a movie when you're sad", ja sam stekao utisak da priča o sebi i da je prosto hteo to da podeli sa drugim (on je bio tužan pre odlaska u bioskop, a sada više nije). Meni se to učinilo kao vrlo uspeo komadić poetike svakodnevnog života. Ništa se spektakularno nije desilo - gledali su film, klincu se svideo, pa je osetio potrebu da to nekome kaže - ali se prosto Donov ugao gledanja na sina potpuno promenio zbog toga.Edit: Još nešto, ne vidim zašto je realističnije da su ljudi uvek đubrad, nego da, čak i ako su đubrad imaju proplamsaje plemenitosti i vizije neke bolje verzije sebe. Primeti kako je Don prestravljen osećanjim koje ima prema svom sinu (a čini se, i prema ljubavnici, za koju je izgleda iskreno zabrinut). He's not such a free agent any more. Ne vidim šta je tu tako nerealno. kod svake nepsihopatske ličnost osećanja na kraju moraju da se vežu za nekoga ili nešto, kod Dona je sve to malo kasnilo, on je to odlagao stalnim bežanjem iz braka u brak, iz veze u vezu, ali evo sad ga sustiže sa klincima, ne može više da se pravi da ništa nije bitno, da je život samo igra, itd.

Edited by Syme
Posted (edited)

Nije se Don sam nešto uzbudio, ali je svakako deo tog ljigavog masovnog saučestvovanja - nigde nijednog zajedljivog rasno questionable komentara (ne računajući unapred osuđene zlotvore kao što su Harry, Betty, itd.). Prva je suzicu pustila Joan, čiji je prethodni doprinos rasnoj borbi bilo podjebavanje Kinsijeve devojke u stilu "On je s tobom samo zato što si crna, znaš". Da, prošlo je nekoliko godina od tada, ali nismo videli ništa od neke njene transformacije u pravcu razumevanja i prihvatanja, ako ne računamo činjenicu da u prošloj epizodi nije otpustila Dawn.Don sa svoje strane saučestvuje sumanutom rečenicom "Hajde da pokušamo da zaspimo večeras", što je verovatno najveća out of character glupost koju su mu dali do tog trenutka. Još crnje i gore, kasnije izmišlja da nikad nije voleo svoju decu - zaboravlja se IMO mnogo emotivniji trenutak tamo iz prve-druge sezone kad pijan ulazi u dečiju sobu i bulazni sinu nešto kako će uvek biti tu za njega, kako ništa neće da krije, kako on treba uvek da bude slobodan da ga bilo šta pita (onda ga mali pita nešto praktično na šta ovaj ne zna odgovor :D ). Sad naprasno treba da poverujemo kako se to sve nije stvarno desilo, kako je Don u stvari bio potpuno nezainteresovan za svoju decu - a onda mu je srce kameno omekšalo kad je čuo kako mali kaže jednom, zamislite, crncu da razume što je tužan. Užasno, sentimentalno, XXI-century PC sranje koje se kosi sa svim što smo ranije znali o njegovom liku.Redeeming quality Dona Drapera je bilo upravo to što brine za svoju decu. Godinama smo gledali kako je hladan i pragmatičan prema gotovo svemu i svakom drugom, ali samo za njih se trudi da ima vremena i razumevanja - ne uvek uspešno, naravno, što ga je i činilo realnim likom. A sad? To je sve bilo lažno, znate, prava roditeljska ljubav se ipak oseća samo u širem kontekstu rasno-klasne borbe :isuse:Sa meta-viewing stanovišta, još teža glupost je činjenica da nam to Draper otkriva u ničim izazvanom dvominutnom monologu. On je od starta građen kao ekstremno introverna ličnost, koja se tek par puta i to pod izuzetno stresnim okolnostima otvarala pred drugim ljudima. (Betty kad ga je primorala, Peggy kad je dobio vest da mu je umrla ona kakosezvaše u Kaliforniji, itd.) Sav ostali razvoj njegove ličnosti bio nam je prikazivan sa strane - showing, not telling, kako i treba. A sad? Duboko dirnut smrću MLK i novootkrivenom emotivnom vezom sa sinom, Don Draper odlučuje da zbaci ceo svoj emotivni bagaž sa pleća junačkih, i to pred Megan, ženom koje se praktično već odrekao i sa kojom više nema blizak odnos ni u kom pogledu!Neoprostivo.

Edited by Weenie Pooh
Posted (edited)

Izvini, ali to uopšte ne odgovaraš na primedbe nego teraš svoje, come hell or high water. Prvo, nije tačno da je klinac rekao crncu da "razume zašto je tužan", ti ili nisi pažljivo gledao, ili učitavaš. Rekao je nešto znatno klnačkije, ali i dvosmislenije: "Everybody likes to go to the movies when they're sad" (nemoj da te mrzi, pa baci pogled ponovo na tu scenu). Da li je svestan konotacija toga što je rekao, ili su svesni samo Don i čistač, ostaje da visi u vazduhu. Da, može biti da je hteo da kaže nešto o MLK, ali može biti i da je samo govorio o sebi, da je hteo da podeli to upravo stečeno saznanje - bio sam tužan, i bioskop mi je pomogao. Out of the mouths of babes...Drugo, uopšte ne znam odakle ti sad to mi "naprasno treba da poverujemo" da Don nije voleo svoju decu. Pa to nam ne kaže bob lično, nego sam Don, koji svakako malo i misenterpretira svoju prošlost, kao i svako. Ali ono što si naveo da se zaklinje klincu teško da je bio primer ljubavi - tu je dečak tek neki idealizovani potomak koji služi da se na njega projektuju nade u sopstveno iskupljenje. Ali ovde se malac pojavljuje kao osoba sa sosptvenim unutrašnjim životom. Scena kad odgleda film pa pita Dona da mu objasni šta se desilo i onda kaže vidno i iskreno potresen - "Jesus!". To je trenutak koji izgleda potpuno autentično. Dečak je upravo doživeo jedno iskreno i pravo estetsko (i etičko?) iskustvo, gledajući ozbiljan film. Nemam dece, ali imam puno mlađeg brata kojeg sam od najmanjih nogu (njegovih, ne mojih) vodio u bioskop i tačno mi je poznat taj trenutak kada shvatiš da to dete, za koje misliš da samo gleda neke šarene slike, zapravo ima sopstvenu konstrukciju smisla, da u pravom smislu razume šta znači neko delo koje je pred njim. To je stvarno dirljivo i intenzivno iskustvo.Uporan si u tome da DOn tuguje za MLK-om - gde se to vidi? Što se tiče ostalih i njihove reakcije, pa to je javna reakcija ljudi na Menhetnu - pa u tom trenutku na tom mestu, njihova reakcija je zapravo socially expected reakcija. Svi su oni kao nekakvi liberali i podržavaoci MLK-a (vremena su se promenila u odnosu na dane kad je Kinsi našao crnu devojku; uzgred, DŽoan je bila u pravu kad joj je rekla to što joj je rekla). Stvarno ne znam šta te tu toliko buni, i kakav ti se PC priviđa. Pa to je Menhetn, nije Atlanta.(Ako moram da potegnem i tu kartu - pa seti se pobobu Đinđićevog ubistva, svi su odjednom bili potreseni i oni koji su ga do juče pljuvali. MLK jeste bio omiljen među belim liberalima, posebno na Menhetnu, prosto je bio impresivna ličnost i simbol nade. )Ja ne mogu da se oduprem utisku da si ti nešto učitao u ovu epizodu, nekakav PC, šta-li, i sad si toliko uporan da je napljuješ, da uopšte ne vidiš argumente koji ne idu u prilog tvog čitanja.A ova tvoja rekacija na scenu u biskopu me podsetila na Sendlerovu rekaciju u Funny People, kad sluša malu kako peva "Memory", i svi se raspilave jer je stvarno lepo i dirljivo, a on je u fazonu - haha. što smešno. Limeni čovječe, kada ćeš pronaći svoje srce?http://www.youtube.com/watch?v=O10LVCzuKRw

Edited by Syme