morgana Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 nikada necemo saznati prirodu prajsovog sukoba sa ocem :(smara me ova pokazna vjezba zivotnog ciklusa <_<
Ryan Franco Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 (edited) nikada necemo saznati prirodu prajsovog sukoba sa ocem :(to mu dođe kao neko slepo crevo madmena. prajsov lik s kraja prosle sezone je najveca misterija serije. Edited June 4, 2012 by McCabe
Filipenko Posted June 4, 2012 Posted June 4, 2012 A oni kao imaju neki veliki master plan i staraju se o tome da objasne svaki eventualni putokaz kojim se moglo ići tokom serije...Valjda su ljudi naučili nešto u tolikim serijama pre ove. Dok dođe sledeća sezona, pola scenarista zaboravi šta je bilo u prethodnoj, a kamoli publika. Puno smo navikli na režim gledanja 10+ epizoda u cugu.
morgana Posted June 5, 2012 Posted June 5, 2012 (edited) to mu dođe kao neko slepo crevo madmena. prajsov lik s kraja prosle sezone je najveca misterija serije.jesi odgledao posljednju epizodu i valja li ti? meni je bezveze. mada ovakav razvoj dogadjaja nije neocekivan, makar nacelno. lostfan, jel se tebi svidja? Edited June 5, 2012 by morgana
ljuttko Posted June 5, 2012 Posted June 5, 2012 Ja optimistično verujem da scenaristi ipak imaju neki dugoročan plan za svaki lik:)Prosto mi neverovatno recimo da se Pegi više neće pojaviti sa nekom pričom.Prajs i poslednja epizoda - bilo je izgledno od početka epizode kako će se završiti, u jednom trenutku sam pomislila (mada bi bilo suviše očigledno čak i za moja jednostavna očekivanja da će se strmeknuti kroz onaj stakleni prozor te da špica ipak nije bez nečega Ili je to namenjeno nekom drugom, nekada :o Tako, poslednja epizoda mi se nije bogzna svidela ali mi se i dalje vrlo svidja kako oni sve to upakuju - od slike do muzike .
morgana Posted June 5, 2012 Posted June 5, 2012 Tako, poslednja epizoda mi se nije bogzna svidela ali mi se i dalje vrlo svidja kako oni sve to upakuju - od slike do muzike .+1sa muzikom ne grijese
lostfanforever Posted June 5, 2012 Posted June 5, 2012 meh, jedina dobra polu-ironicna scena je bila kad zena iznenadi lane-a jaguarom, inace nisam odusevljena <_<
malkin Posted June 5, 2012 Posted June 5, 2012 Bre, kako vam ova epizoda ne valja? :D Da se ništa drugo nije desilo osim prisustva Glena a.k.a. Holdena Kolfilda i one poslednje scene meni bi epizoda bila odlična.I priča sa Seli između dva potencijalna ženska uzora je fino funkcionisala, kao i završetak Lejnovog raspada. Bar meni. Nisam doduše baš siguran da li mi je Don na spidu mnogo uverljiv. Suviše nedavno se razvlačio po kauču i razočararavao u svoje partnere i posao da bih mogao da provalim odakle motivacija za onakav nastup. "Jaguar je super za vašu malu firmu" u berbernici mi nekako nije dovoljno...E da, omiljeni detalj: čitanje bioskopskog repertoara. Alfie, Blowup, Gambit, A Fistful of Dollars
Ryan Franco Posted June 5, 2012 Posted June 5, 2012 (edited) jesi odgledao posljednju epizodu i valja li ti? meni je bezveze. Meni je cela ova sezona dosta dobra. Polako se ide ka zaokruživanju priče. Likovi mi postaju jasniji. Krug se naslućuje i tako... U tom smislu mi je i ova epizoda sasvim dobra. Žao mi je Prajsa. U ovakvoj postavci likova, gde je sve pokušao ne bi li se uklopio, čini se da je tragedija neizbežna. Nisam doduše očekivao da se neko stvarno ubije, mislio sam da je otkaz ravan katastrofi ali čovek jednostavno nije imao snage da počne iznova kao Don. Ili Pegi. Ili Rodžer. Opet ta (ne)promenljivost. S tim u vezi, ovo je već drugi lik u seriji kome je Donov postupak okidač za samoubistvo.Jako smešan momemat kad jebeni Jaguar neće da upali i čovek ne može ni da se ubije. Lepo kaže Megan da su svi cinični. I nas koji gledamo uvlače u to.Glavna zamerka je i dalje to što je serija formirala toliko rukavaca da sam i dalje ubeđen da neke neće više ni pomenuti. Jedsan od njih je to sa Prajsovim ćaletom. Okej, možemo da naslutimo da se desio komrpomis , čim se suprga vratila u Nju Jork, kao što nam je dovoljno da znamo da je Pegi zaboravila svoje deta, kao i Don svog polubrata svojevremeno ali ipak.Bre, kako vam ova epizoda ne valja? :D Da se ništa drugo nije desilo osim prisustva Glena a.k.a. Holdena Kolfilda i one poslednje scene meni bi epizoda bila odlična.Dal mi veruješ da sam istu stvar pomislio dok sam ga gledao? Nisam se udubljivao u misao, samo mi je proletelo: pa evo ga Holden jbt. :D Edited June 5, 2012 by McCabe
morgana Posted June 6, 2012 Posted June 6, 2012 (edited) slazem se s tobom u svakoj tacki analize, s tim da su moji ukupni utisci negativni. serija zadrzava istu logiku po kojoj se duh vremena prelama kroz likove, ali ja bih rado dio tih licnih drama zamijenila za elemente kulturnog miljea. sad mi one kempbelocentricne epizode izgledaju jos nepotrebnije nego ranije.klinka koja dobije prvu menstruaciju u muzeju prirodne istorije i potom trci mami je nekako previse ocigledan i jeftin izbor da se razrijesi i megan-beti situacija konkretno i postavka razlabavljene porodicne organizacije i (roditeljskih) uloga nacelno. o zivotnom ciklusu da i ne govorim.zao mi sto pegi ide, vec 2 sezone mi je omiljen lik.moram da priznam da, osim sto mi je ova sezona, koliko god da jeste bolja od prosle, ipak dosta losija od prve tri, ja i izrazito ne volim egzistencijalizam, cinizam, i ostalih par dosadnosti koje se nuzno vezu za period koji ona prikazuje, bilo kroz silviju plat (eksplicitno) ili kroz nagovjestaje antonionija i sl.jasno je da je istorijski on mracniji od prethodnog, visak sredstava* je itekako odveo i u politicku dekadenciju, pa nju preslikao i na kulturu i domaci zivot, ali mi ovdje vidimo jedan ekstremni ocaj, licnu dekadenciju, a to nisam spremna da prihvatim kao uopstenu realnost, nego vise kao pozu.*naravno, ne samo to, ako moram da se ogradimnedostaje mi, recimo, i informativnost donovog i betinog domaceg zivota u odredjenom istorijskom periodu (a informativnost itekako ocekujem od medmena). ne vidim paralelu za to u ovoj sezoni. jasno je da se promijenio i donov status i drustveni trend, ali to sad vidimo samo kroz ne narocito informativne krokije.space age je za mene, sta da radim :D Edited June 6, 2012 by morgana
scab Posted June 6, 2012 Posted June 6, 2012 slazem se s tobom u svakoj tacki analize, s tim da su moji ukupni utisci negativni. serija zadrzava istu logiku po kojoj se duh vremena prelama kroz likove, ali ja bih rado dio tih licnih drama zamijenila za elemente kulturnog miljea. sad mi one kempbelocentricne epizode izgledaju jos nepotrebnije nego ranije.klinka koja dobije prvu menstruaciju u muzeju prirodne istorije i potom trci mami je nekako previse ocigledan i jeftin izbor da se razrijesi i megan-beti situacija konkretno i postavka razlabavljene porodicne organizacije i (roditeljskih) uloga nacelno. o zivotnom ciklusu da i ne govorim.zao mi sto pegi ide, vec 2 sezone mi je omiljen lik.moram da priznam da, osim sto mi je ova sezona, koliko god da jeste bolja od prosle, ipak dosta losija od prve tri, ja i izrazito ne volim egzistencijalizam, cinizam, i ostalih par dosadnosti koje se nuzno vezu za period koji ona prikazuje, bilo kroz silviju plat (eksplicitno) ili kroz nagovjestaje antonionija i sl.jasno je da je istorijski on mracniji od prethodnog, visak sredstava* je itekako odveo i u politicku dekadenciju, pa nju preslikao i na kulturu i domaci zivot, ali mi ovdje vidimo jedan ekstremni ocaj, licnu dekadenciju, a to nisam spremna da prihvatim kao uopstenu realnost, nego vise kao pozu.*naravno, ne samo to, ako moram da se ogradimnedostaje mi, recimo, i informativnost donovog i betinog domaceg zivota u odredjenom istorijskom periodu (a informativnost itekako ocekujem od medmena). ne vidim paralelu za to u ovoj sezoni. jasno je da se promijenio i donov status i drustveni trend, ali to sad vidimo samo kroz ne narocito informativne krokije.meni je ovo bila sjajna epizoda možda i najboljeg serijala do sada. inače, sve istorijske reference koje pominješ i očekuješ možeš slobodno odmah da batališ jer ćemo i u narednom periodu gledati upravo stvari koje si pomenula da ne želiš da gledaš - ličnu dekadenciju, samoživost, gramzivost... ja se, na primer, tome baš radujem jer stari odnos stvari jednostavno više nije mogao da drži vodu u novom periodu koji nije tako 60s picture perfect. zapravo, očekujem reprizu svega što smo videli u šestoj epizodi sopranosa - sve će da počne da se raspada (zapravo, već davno je i počelo), a bez izvini će da nestaje jedan po jedan lik (verovatno u međusobnom ujedanju i podmetanju) za kojeg smo mislili da predstavlja stub mad men politike, sve dok ne ostane don koji će na kraju da uzme treći identitet ili učini neki drugi potez očajnika.ja lično ipak gajim nadu da će se lik pegi u jednom trenutku vratiti jer je i sam weiner pričao koliko je njena uloga važna u seriji. baška što mi nedostaje već posle jedne epizode...
morgana Posted June 6, 2012 Posted June 6, 2012 (edited) meni je ovo bila sjajna epizoda možda i najboljeg serijala do sada. inače, sve istorijske reference koje pominješ i očekuješ možeš slobodno odmah da batališ jer ćemo i u narednom periodu gledati upravo stvari koje si pomenula da ne želiš da gledaš - ličnu dekadenciju, samoživost, gramzivost... ja se, na primer, tome baš radujem jer stari odnos stvari jednostavno više nije mogao da drži vodu u novom periodu koji nije tako 60s picture perfect. zapravo, očekujem reprizu svega što smo videli u šestoj epizodi sopranosa - sve će da počne da se raspada (zapravo, već davno je i počelo), a bez izvini će da nestaje jedan po jedan lik (verovatno u međusobnom ujedanju i podmetanju) za kojeg smo mislili da predstavlja stub mad men politike, sve dok ne ostane don koji će na kraju da uzme treći identitet ili učini neki drugi potez očajnika.ja lično ipak gajim nadu da će se lik pegi u jednom trenutku vratiti jer je i sam weiner pričao koliko je njena uloga važna u seriji. baška što mi nedostaje već posle jedne epizode...nemam problem s tim nacelno - koliko god da vise volim onu raniju epohu - ali mi fali socijalna istorija koju bih rado gledala naustrb licne.raspad likova je dat u nelogicnom ritmu, no zato je kriva prethodna sezona koja kao da je sluzila samo da prebrodi krizu u autorskom timu serije. sam raspad je, naravno, logican, prije svega za prelaz 50tih u 60te, no ovo sto sada gledamo, je (meni) vec malo pretjerano, a pravo da ti kazem na neki nacin i konzervativno.(nisam zaboravila vijetnam i ostalo, antikapitalisticki i antikonzumeristicki sentiment, npr)edit, kad razmislim, i ja se nadam da cemo povremeno gledati pegi. vrlo lijepo bi funkcionisala naspram dzoan, sad i vise nego ranije. 2 nacina da zena prosperira u drustvu.ali u pravu si za donovi transfromaciju. on je i jasno rekao prajsu 'prilagodi se ili umri' sto je i kapitalisticka maksima, no prajs je vise 'ili umri' tip.edit2: super ste primjetili za holdena :)i pade mi na pamet nategnuta paralela izmedju prajsa koji je britanac, maltretira ga otac, i konzervativnih evropljana u odnosu na americke pionire i njihov duh, izmedju ostalog i poslovni, neopterecen nasljedjem. to povodom samoubistva s jedne, i dona koji je sorvajver sa druge strane.mada, naravno, ocigledni su nam okidaci za prajsovo samoubistvo, samo kazem da mi se na neki nacin i na nivou simbola uklapa u postavku serije.da, zaboravih da su ovi carevi radili za niksona (kad je stajao kontra kenedija) a sad ce za napalm. Edited June 6, 2012 by morgana
Budja Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 Iako nisam prozvan, da se izjasnim. Epizoda je odlicna. Kakav je drugi ishod bio moguc za Prajsa?Ili, sa druge strane, kakav bi drugi potez bio u duhu Donovog karaktera?Takodje, Sali-Glen epizoda je bila odlicna.Ja nisam citao, ali po blogovima povlace reference na "Lovca u zitu".I za Filipa, na kraju:Vidi se da nisi pazljivi gledalac Mad Men-a. Nijedna epizoda (osim mozda nekih u cetvrtoj sezoni) nije bez veze sa prethodnim tokom dogadjaja.Tako, samoubistvo vesanjem nije prvo kome je Don kumovao.
Budja Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 Bre, kako vam ova epizoda ne valja? :D Da se ništa drugo nije desilo osim prisustva Glena a.k.a. Holdena Kolfilda i one poslednje scene meni bi epizoda bila odlična.I priča sa Seli između dva potencijalna ženska uzora je fino funkcionisala, kao i završetak Lejnovog raspada. Bar meni. Nisam doduše baš siguran da li mi je Don na spidu mnogo uverljiv. Suviše nedavno se razvlačio po kauču i razočararavao u svoje partnere i posao da bih mogao da provalim odakle motivacija za onakav nastup. "Jaguar je super za vašu malu firmu" u berbernici mi nekako nije dovoljno...E da, omiljeni detalj: čitanje bioskopskog repertoara. Alfie, Blowup, Gambit, A Fistful of Dollars Procitah na nekom blogu: U nacinu na koji je dobijen "Jaguar" - i u ovoj epizodi je bilo podsecanje kako je Pit opasan igrac (+Dzoan). Dow je samodokazivanje da jos vredi.
Budja Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 slazem se s tobom u svakoj tacki analize, s tim da su moji ukupni utisci negativni. serija zadrzava istu logiku po kojoj se duh vremena prelama kroz likove, ali ja bih rado dio tih licnih drama zamijenila za elemente kulturnog miljea. sad mi one kempbelocentricne epizode izgledaju jos nepotrebnije nego ranije.klinka koja dobije prvu menstruaciju u muzeju prirodne istorije i potom trci mami je nekako previse ocigledan i jeftin izbor da se razrijesi i megan-beti situacija konkretno i postavka razlabavljene porodicne organizacije i (roditeljskih) uloga nacelno. o zivotnom ciklusu da i ne govorim.Kempbelocentricne epizode su odlicne. Egistencijalizam odlicno odradjuju.Sa druge strane si u pravu da su kulturne reference nategnute: Rolingstons off-stage, LSD sa sve Lirijem i nepotrebni Hare Krisna su ocajne scene. Sa druge strane, kulturni milje kroz Megan fino provejava.
Recommended Posts