Jump to content
IGNORED

Tenkovi u II svetskom ratu


paculla

  

48 members have voted

  1. 1. Najbolji tenk II svetskog rata je:

    • T-34
      17
    • IS 2/3
      1
    • KV 1/2
      0
    • Sherman M4/Firefly
      3
    • M26 Pershing
      1
    • Mathilda
      1
    • Mk IV Churchill
      0
    • Panzer IV
      2
    • Panther
      11
    • Tiger I / K?nigstiger
      12


Recommended Posts

Kad mogu avioni, mogu i tenkovi. Sigurno nedostaju neki modeli, ali sam se trudila da stavim glavne i malo da mesam velike i srednje tenkove, da bude za svakog po nesto :lol:Rekla bih da statisticki gledano, T-34 imaju prednost. Bilo ih je mnogo, bili su brzi i pokretljivi i dobili su mnoge bitke. Jedan na jedan su verovatno bili slabiji od nemackih, ali nisu pravljeni za to, nego za masovne borbe. Imali su pametan dizajn prednjeg dela. Slaba nisanska optika i nedostatak radija mi ipak ne daju da glasam za T-34. Tehnicki gledano, mislim da je K?enigstiger (tj. Panzerkampfwagen VI Tiger II Ausf. B ) kralj uprkos sitnim problemima sa kocnicama. Imala sam priliku da se igram sa njegovom optikom (TZF - Turmzielfernr?hr 9c) kao i sa optickim sistemima nekih drugih tenkova. TZF je stvarno neverovatan. Borbeno gledano, ne mozemo porediti, posto je KT dosao prilicno kasno, kad je rat bio vec izgubljen i puno je zaginuo u Ardenima u suludim borbama. Uostalom, broj napravljenih KT je previse mali za bilo kakvu statistiku.Jedan od najbolje ocuvanih K?niga je i ostao u Ardenima. Paculla i KT:paculla_kt.jpgideja za maskiranje by chandraVlasnik malog ali odlicno opremljenog muzeja Decembar 1944 u La Glaize je tenk kupio posle rata za flasu konjaka. Tenk je bio malo ostecen spolja, ali ne u borbi, vec nakon sto ga je posada (da li se kaze posada u tenku :unsure: ) napustila. Americki vojnici su pokusavali da iz blizine probuse prednji deo ali bezuspesno. Na zalost, prilikom restauracije tenka, vecina pokusaja je zatvorena. Ostala su dva traga koja se vide se na slici. Unutrasnjost tenka su unistili odlazeci vojnici (iz zloglasnog SS odreda Joachima Peipera).Mister lepote iz drugog svetskog rata je IS-3. Slikala u Briselu:is3.jpgSampion ruznoce -- Mathilda. Takodje iz Brisela:mathilda.jpg

Link to comment
  • Replies 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • nesha taxista

    22

  • paculla

    8

  • čekmeže

    8

  • casperbgd

    6

Da, taj Is-3 deluje savremeno čak i s današnje tačke gledišta jer tu je veoma važno da tenk ima što manju siluetu.Hajde da vidimo i ostale konkurente:T-34t-34-DNST8601537_JPG.jpgPiše da je mogao ići čak 55km/h, mada se nama u rahmetli JNA uopšte nije činilo tako.KV 2kv2_1_2.jpgSličnost kupole s podmornicom je više nego očigledna.Sherman M4/Firefly225.jpgTaj je koliko vidim imao najviše verzija, upravo nezamislivih prilagođavanja za razne svrhe.

Link to comment

Mislim da je jedino logično glasati za neki tenk koji se tukao na istočnom frontu. Iako Panter važi za najbolji tenk 2. svetskog rata, koji je imao fantastičan omer uništenih tenkova u odnosu na broj izgubljenih u borbi, ipak je stigao previše kasno za ključnu Kursku bitku, pa sam glasao za legendu T 34, koji je "trajao" sve vreme otadžbinskog rata.

Link to comment

T34.Besprekorno su obavili zadatak koji im je bio namenjen.Jednostavnost u rukovanju i ludačka masovna proizvodnja su dodatni plus kao i inovativnost u zakošenom oklopu (nisam siguran kako se to stručno kaže), koja je postala standard u izradi oklopa.Ako bi mogao još jednom da glasam onda bih častio i Pantera.

Link to comment

Bez mnogo dvoumljenja - legendarni T-34.Što se mene tiče, jedini ozbiljan protivkandidat bi mu bio Panter. Međutim T-34 ga šije jednostavnošću dizajna i jeftinijom i bržom produkcijom, a verzija sa cevi 85 mm je donekle uspevala da parira Panteru na terenu.Tigar, iako zastrašujući tenk za svoje vreme, je bio preterano skup, komplikovan i spor za proizvodnju. Ovi faktori se ne mogu zanemariti u ratno vreme - Nemcima je ovde tradicionalni perfekcionizam u mehanici doneo više štete nego koristi. Tigar II je bio još teži i skuplji, i pri tom prilično nepouzdan (naravno, uslovi pod kojima je proizvođen su jedan od razloga...).IS-2 se pojavio u već poodmakloj fazi rata... odličan tenk, ali mislim da je T-34 ipak mnogo više doprineo na frontu.Od ostalih - Britanci su imali poslovično dobar oklop. Matilda bila respektibilan tenkić na početku rata, ali prilično zastarela protiv kasnijih nemačkih zveri. Čerčil se na početku kvario strahovito, a valjda su u kasnijim verzijama to popravili. Odličan oklop i sposobnost savlađivanja prepreka, ali slabo naoružanje. Šerman bio koristan, ali ni prići 34-ci po mom skromnom mišljenju. I kod njega su plus bili jednostavnost i brzina proizvodnje.Peršingu mislim da nije mesto u listi, jer je zanemarljivo korišćen. Ako bi se to zanemarilo, onda bi i britansku Kometu trebalo uvrstiti.edit: slovaedit2: tek sad videh da sam napisao kandidat umesto protivkandidat... <_<

Edited by Al-Khwarizmi
Link to comment

Najveća mana 34ke na početku rata je bila zapravo očajna taktika i apsolutna neukost komandnog kadra. Inače tada je bio bolji od svega što su Nijemci imali. Tenk je bio toliko jednostavan da su ga mogli popravljati dijelovima kamiona. Zatim široke gusjenice koje su napravljene da nose teret tenka po snijegu i blatu. Njemački tenkovi su imali uže gusjenice pa su se zaglavljivali. Inače Nijmci su koristili zarobljene T 34 u borbenim jedinicama. Pz IV je već u početku bio u podređenom položaju u odnosu na T 34.Panter je nastao kao odgovor na zahtjev Wermahta da se kopira T 34.Tigar je već druga priča. To je vjerovatno najbolji tenk tog rata u borbi 1 na 1. Međutim skupa proizvodnja, ali i česti kvarovi kao i relativno mala brojnost ostavljaju ga iza T 34.Šerman je bio po kvalitetima daleko iza Njemačkih tenkova novije generacije. U Ardenima su načisto pregaženi. Ali rat na zapadu je dobila avijacija.IS 2 je tenk koji je napravljen da parira Tigru. Ali došao je kasno i imao je skladište za samo 20 granata što ga je činilo ranjivim.

Link to comment
093f4oievgn4.gifDruže MP, kakva su to ideološka skretanja :)
Hartman, ne izazivaj. angry.png Inače glasao sam za Panthera, ocenjujući tehničke sposobnosti. Značaj u samom ratu i masovnost izrade su nešto drugo.
Link to comment
Inače glasao sam za Panthera, ocenjujući tehničke sposobnosti. Značaj u samom ratu i masovnost izrade su nešto drugo.
upravo.Kod tenka se gleda pre svega odnos u trouglu vatrena moc-silueta-brzina, sve ostalo je koliko oklopa, toliko tezine, vitalnosti i drugih parametara.Ovde Panter sije sve druge, a sad sto je dosao kasno u br. drasticno manjem od 34rke, to su takticke, a ne tehnicke prednosti...
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...