Marvin (Paranoid Android) Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 Daleko od toga da bi ja krivio Barikela ili slicno. Kazna je sasvim primerena, kao sto rekoh. Niti sam rekao da ga kriviš. Rekao sam šta je on sam imao obraza da kaže vrlo hladno u kameru. Odgovor jeste počeo tvojim kvotom, ali ta rečenica je bila odvojena.Medjutim, isto tako je besmisleno spekulisati sta bi bilo kad bi zid bio 3-4 metra duzi. Mozda bi Sumaher skrenuo opet levo kao sto je to uradi malo kasnije i ostavio mu mesta da se vrati na stazu. Zasto spekulisati da bi on sada nekog zakucao o zid i pokusati da ga maltene ubije kao da se radi o nekom ubici a ne o trkacu F1 koji ide uvek do limita u svemu sto radi?Nimalo nije besmisleno spekulisati iz vrlo prostog razloga. Ako se pogleda ponovo klip koji je Snarc ostavio, uz dodatno ježenje kože pri tako sporom snimku je vrlo očigledno da je samo nekoliko santimetara delilo Rubensa od zida + da se zid nastavio još samo za dužinu kola da bi Rubens vrlo lako (lakše nego ne) mogao biti zakucan u njega. O mogućnosti da je mogao da se zabije u bolid koji je upravo napuštao pit lejn vrlo malo ljudi govori (pretežno zbog horora kad se vidi ono što se zaista desilo, tj koliko je RB bio blizu zida), a takva mogućnost je ogromna.Dakle da, da je zid zaista bio 3-4 metra duži, možda bi Mihael sve to tako astronomski proračunao da bi zaista popustio ka levoj strani staze 0.005 sekundi pre nego što je prekasno. Kao što je možda Mihael danas takvom preciznošću proračunao do poslednjeg milimetra koliko može da gura Barikela u desno, a da zida "nestane" u poslednjih nekoliko santimetara. Da, možda je sve to super izračunao. Ili su možda danas obojica imali sreće na tone da je zida nestalo kada ga je nestalo. Ko želi, može da polaže nade u sposobnost Šumahera da ovakve situacije proračunava do poslednjih santimetara. No, oni drugi koji žive na ovoj planeti su možda bliži verovanju da je danas samo luda sreća bila presudna u neopisivo opasnoj situaciji koju je proizveo Šumaher. I da potezima koji se oslanjaju na Mihaelovu milost i umeće da proračuna sve do poslednje milisekunde i milimetra nimalo ne treba da bude mesto na stazi, jer sledeći put takve lude sreće možda neće biti. Zato nije nimalo besmisleno spekulisati. Osim ako nisi shvatio da neko trvdi da je Šumaher namerno hteo da ubije Barikela. Ne, ali je namerno stvorio do sada ne-viđenu situaciju gde je možda fatalni udes bio j-e-z-i-v-o blizu, nekoliko santimetara blizu.
Mauci Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 :DProsle nedelje Ferrari, ove Schumacher. Izgleda ste se stvarno napatili tih godina :PSamo da napisem da se i meni cini da je Schumacher preterao sa odbranom pozicije. Tako. Sad nastavite sa ljigavcem, ubicom,...
Anduril Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 (edited) @ MarvinAko se jezis od toga da centimetri dele od vozace od potencijalno veoma opasnih udesa, onda mozda F1 nije sport za tebe. Ovo jeste bio problematican potez Sumahera za sta je i odgovarajuce kaznjen ali zato ne treba preterivati - F1 je bio (mnogo vise ranije) i ostace opasan sport gde ne voze roboti nego ljudi koji prave greske, koji su sujetni, velikog ega, koji se ne podnose medjusobno (kao u ovom slucaju) i koji se cesto ponasaju kao deca samo sto su ovo potencijalno veoma opasne igracke pa im treba s vremena na vreme ukazati na granice. (Sto se tice sposobnosti proracuna, dovoljno je samo pogledati kako vozaci "miluju" onaj zid u Kanadi pa postaje jasno da znaju u centimetar koliko mesta gde ima.Dakle, nista novo po mom misljenju. Edited August 1, 2010 by Anduril
Marvin (Paranoid Android) Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 Ako se jezis od toga da centimetri dele od vozace od potencijalno veoma opasnih udesa, onda mozda F1 nije sport za tebe. Ovo jeste bio problematican potez Sumahera za sta je i odgovarajuce kaznjen ali zato ne treba preterivati - F1 je bio (mnogo vise ranije) i ostace opasan sport gde ne voze roboti nego ljudi koji prave greske, koji su sujetni, velikog ega, koji se ne podnose medjusobno (kao u ovom slucaju) i koji se cesto ponasaju kao deca samo sto su ovo potencijalno veoma opasne igracke pa im treba s vremena na vreme ukazati na granice. (Sto se tice sposobnosti proracuna, dovoljno je samo pogledati kako vozaci "miluju" onaj zid u Kanadi pa postaje jasno da znaju u centimetar koliko mesta gde ima.Dakle, nista novo po mom misljenju.Nisko i patronizirajuće, ali za očekivati. Elem, ako su tvrdnje o preterivanju inspirisane mojim prvim postom na temu, naravno da je u pitanju bila hiperbola, niko normalan ne tvrdi da je Mihael namerno ovo uradio sa predumišljajem da ubije Barikela. Dosta mi je bez veze da ovo moram da opravdavam, no jasno mi je da za spinovanje treba materijala, pa eto disklejmer.Ne vidim gde preterujem. Smatram da je raspon kazni mogao varirati između ovoga i do zabrane jedne trke. No pošto je Šumaheru toliko godina bilo opraštano sve i svašta, prijatno sam čak iznenađen ovolikom kaznom. Nisam siguran šta sam to strašno napisao osim da je ovo vrlo lako mogao biti udes, potencijalno fatalan, izazvan njegovom krivicom, za šta je dobio i kaznu. Osvrnuo sam se pretežno na relativizacije kako se ovo često dešava, da ovo nije ništa novo, da je ovo slično incidentu sa postovanog klipa, itd itd. Hm, pa ako nije ništa novo i ako se dešava često, gde su slični ovakvi incidenti? Gde su učestale kazne koje pljušte za njih? O da, tu je poneka +5 kazna ili drive through kazna kada se dva bolida "koškaju" tokom pit lejna, no nešto se baš ne sećam u skorijoj istoriji nečega sličnog, ima tu incidenata raznih vrsta, ne obraćanje pažnje na izlasku iz pit lejna, opasna vožnja i kasno kočenje koje prouzrokuje udes dva vozača, ali gde su toliki slični incidenti kada neko potpuno namerno gura druge bolide van staze, pogotovo kada je tik do staze zid - da bi se proizveo incident sličan ovome? Pa ako ih već nema, meni je onda malo glupo da se ovo okarakteriše kao "ništa novo", malo mi je glupo reći "dešava se uvek", a pogotovo mi je idiotski na bilo koji način relativizovati situaciju uvodeći u priču kanadski Wall Of The Champions i današnje namerno guranje protivnika skroz van bele linije na santimetre od zida. OK, slobodno ti to uzimaj u potpuno istu ravan time naizgled opravdavajući kako je Šumaher valjda sve ovo danas imao pod potpunom kontrolom i da je tačno znao gde se zid završava, ergo da je potpuno besmisleno valjda reći "da je zid bio ma i malo duži, desio bi se stravičan udes". Sjajno, jebo te.* jedini primer koji mi pada na pamet je parkiranje tokom poslednjeg dela kvalifikacija u Monaku 2006-te kada je, hm, opet Šumaher, parkirao bolid u Raskasi, kada je blago ugrozio živote stjuarda.
Anduril Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 Nisko i patronizirajuće, ali za očekivati. Elem, ako su tvrdnje o preterivanju inspirisane mojim prvim postom na temu, naravno da je u pitanju bila hiperbola, niko normalan ne tvrdi da je Mihael namerno ovo uradio sa predumišljajem da ubije Barikela. Dosta mi je bez veze da ovo moram da opravdavam, no jasno mi je da za spinovanje treba materijala, pa eto disklejmer............Sta je sad nisko? Zato sto se ne slazem sa tobom? Zaobidji me molim te sa tim. Sto se tice izguravanja sa staze, od novijih incidenata mi na um pada recimo Monca pre jedno dve godine kad Hamilton ladno udara o Vebera iako je ovaj vec pored njega i to se sve desava pri kocenu pre sikane. Dakle, nikakvi centimetri nisu u pitanju vec direktan kontakt i izguravanje sa idealne linije van staze. I to je potencijalno bilo veoma opasno jer Veber lako mogao izgubiti kontrolu i zakucati se o zid pored sikane ili nesto slicno pa ipak i to je F1.
ducca Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 Predivno je što se nemačko đubre vratilo. Predivno. U bar pola trka ove sezone je više puta podvukao o kakvom se ljigavcu radi. Što je još lepše, sad to uglavnom radi u borbama za dvanaestu poziciju.Word. Nemam sta dodati! Osim da se nadam da nece do kraja svoje jadne odiseje u F1 ipak unesreciti nekoga, na ivici cega je bio tokom citave karijere.
Mauci Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 Poslednjih godina zaista nismo mogli da vidimo takva preticanja iliti "incidente". Ali zato je 80-ih prstalo na sve strane. Prosle nedelje ste prizivali show, sad vam je jedno preticanje na knap izazivanje ubistva. Dobro rece Anduril, mozda biste mogli razmisliti da li ima smisla i dalje pratiti F1.
Mauci Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 Word. Nemam sta dodati! Osim da se nadam da nece do kraja svoje jadne odiseje u F1 ipak unesreciti nekoga, na ivici cega je bio tokom citave karijere.:Hail:Nemacko djubre se u svojoj jadnoj odiseji naosvajalo svega i svacega. Doduse, broj nesrecnika koje je zamalo ubio i poslao u bolnicu je ogroman. Ubica, bre!
Marvin (Paranoid Android) Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 Sta je sad nisko? Zato sto se ne slazem sa tobom? Zaobidji me molim te sa tim. Nisko je ono "ako se tebi ne sviđa da odlučuju centimetri, možda F1 nije sport za tebe". Takve gluposti ne želim u diskusiji, a ako ti možeš sa moje rečenice "Vidi se koliko je ovo danas bio značajan incident time što je Šumaher gurnuo Barikela toliko da su ga santimetri delili od zida i užasnog udesa" da dođeš do nje, samo pokazuje koliko spinuješ i relativizuješ da ovo danas nije bilo nešto bog zna šta. O, kažeš ti "problematično", jeste "zaslužilo kaznu", ali i dalje to stavljaš u neku ravan da se takve stvari dešavaju vrlo često, da su sastavni deo sporta, i da nije bilo nešto mnogo strašno. Što je jedina stvar na koju sam reagovao. Sto se tice izguravanja sa staze, od novijih incidenata mi na um pada recimo Monca pre jedno dve godine kad Hamilton ladno udara o Vebera iako je ovaj vec pored njega i to se sve desava pri kocenu pre sikane. Dakle, nikakvi centimetri nisu u pitanju vec direktan kontakt i izguravanje sa idealne linije van staze. I to je potencijalno bilo veoma opasno jer Veber lako mogao izgubiti kontrolu i zakucati se o zid pored sikane ili nesto slicno pa ipak i to je F1.Fino. Da vidimo:http://www.youtube.com/watch?v=u6SejgDI_SkI usporeno:http://www.youtube.com/watch?v=rDDiXZ_KT6gDa ne pravim skrinšotove jer nisu potrebni, ali mi se nekako čini da Weberov bolid sve vreme, pa i u trenutku kontakta ima sva četiri točka na asfaltu. Ne sećam se incidenta, ali po onome što sam video meni je uopšte diskutabilno da ga je Hamilton izgurao sa idealne linije (neki bi rekli da za blokiranje idealne linije postoji izraz taking the defensive line i da je prilično legalan, ako se ne radi više od jedanput tokom poteza), kakvo crno izgurivanje, štaviše, kakvo udaranje? Hamilton mu nije dao prostora na idealnoj putanji, da, ali daleko da je udario u njega. Da, ovo se dešava non stop. Znaš zašto? Jer je to najosnovniji način odbrane u F1 Blizu šikane i kočenja, postaviš bolid tako da onaj ko pokušava da pretiče ne može da ima optimalnu liniju. Gde to Hamilton ladno udara u Vebera aman? Hamilton koči kada treba, Veber odlučuje da koči kasnije što je i logično, inače ga nikako ne bi pretekao, i udara u prednji Hamiltonov točak.No to sasvim sa strane - čim si naveo to kao bilo kakav pandan ovome što se danas dogodilo, i naveo to kao ikakav primer kome treba biti mesto u ovoj priči, meni daje mnogo više odgovora treba li nastavljati ovu diskusiju s tobom :D
renne Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 Šumahero, Ferarijevcoljubci će uvek naći opravdanje za bilo koji potez njihovih pulena
ducca Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 Jbg, mislim da cu morati svakoga ko to djubre glorifikuje i smatra najboljim ikada automatski diskvalifikovati kao kompetentnog sagovornika na temu F1.
Mauci Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 Šumahero, Ferarijevcoljubci će uvek naći opravdanje za bilo koji potez njihovih pulenaDa jebote, svi se slazemo da je Schumacher preterao ali cim ne upotrebljavamo reci kao sto su "ubica", "ljigavac",... to je znak da opravdavavamo njegov postupak. A sto se tice Ferrarija, izgleda da su Ecclestone, Vettel, Webber, Coulthard, Jergovic,... svi Ferrarijevcoljubci. Bice da su svi oni zaslepljeni i zato neobjektivni, a vi koji mrzite Ferrari samo objektivni posmatraci koji se borite da ispravite svaku nepravdu koju naprave ti zlikovci.Jbg, mislim da cu morati svakoga ko to djubre glorifikuje i smatra najboljim ikada automatski diskvalifikovati kao kompetentnog sagovornika na temu F1.Ne budi brzoplet, jako sam se potresao.
Anduril Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 ...... Gde to Hamilton ladno udara u Vebera aman? Hamilton koči kada treba, Veber odlučuje da koči kasnije što je i logično, inače ga nikako ne bi pretekao, i udara u prednji Hamiltonov točak.Hamilton skrece u levo celo vreme i na kraju udara Vebera koji je na kraju na samoj ivici. Inace, da je otisao na levo jos koji centimetar bio bi na travi a sta to znaci pri kocenju je jos gore od toga da je tamo bio zid ako si ikad video udese pri kocenju pred sikanom kad vozac zadnjim tockom dodje u kontakt sa travom. To svako moze da vidi na snimku i to je razlog zasto se Veber vise nije pomakao pa zato nemam volje dalje da objasnjavam. No, i to je F1 iako se iz toga mogao izroditi tezak udes. No to sasvim sa strane - čim si naveo to kao bilo kakav pandan ovome što se danas dogodilo, i naveo to kao ikakav primer kome treba biti mesto u ovoj priči, meni daje mnogo više odgovora treba li nastavljati ovu diskusiju s tobom :DMogao sam da navedem jos dosta primera teskih gluposti vozaca koje su sastavni deo F1 ali mislim da to nema svrhe objasnjavati kad se vozaci nazivaju ljigavcima i djubradima. Tu se svaka smislena diskusija zavrsava a pocinje navijacka patkometrija za sta ces morati potraziti nekog drugog.
Marvin (Paranoid Android) Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 Mogao sam da navedem jos dosta primera teskih gluposti vozaca koje su sastavni deo F1 ali mislim da to nema svrhe objasnjavati kad se vozaci nazivaju ljigavcima i djubradima. Tu se svaka smislena diskusija zavrsava a pocinje navijacka patkometrija za sta ces morati potraziti nekog drugog.Vrlo rado. Samo, kad sledeći put uletiš da otpisuješ neki ovakav potez kao nešto što se događa vrlo često i da nije nešto neuobičajeno, pitaću te kao i sada koliko je zapravo po intenzitetu i prljavštini čest i sastavni deo sporta. Dopadaju mi se mnogo primeri kojima podupireš tvrdnje :D
Recommended Posts