Jump to content
IGNORED

Astronomija - opšta tema

Jolly Roger

Recommended Posts

Posted

svaki put kad vidim ovu temu, pomislim, jebo te, ladno skyhigh napavio neki show u svemiru.

kad ono ,car, bez problema jahao do sunca. 93 miliona milja, hej!

ludak :heart:

• Wub 1
Posted
4 hours ago, Klara said:

Kvadrantidi bas i nisu neki meteorski potok za kojim treba nesto trcati. Em sto veoma cesto izneveri, em sto smrznes jajcove nizasta. Al zato eta akvaridi, perseidi, orinoidi… veselje do zore.

steta samo sto necemo moci ovog puta da vidimo saturn bez prstena, bice u konjunkciji sa suncem. Ah, nista, vise srece za petnaestak godina…

• Hvala 1
Posted

Napiši mi datum kad vredi mrznuti jajca, da to ispratim! 🥳

Ili ću pogledati u kalendar čim dođem doma.

Posted

Ako imas teleskopce, 10 januara pred zoru, Venera je u svojoj najvecoj zapadnoj elongaciji, tj u najboljem polozaju da se posmatra, mada to vise vazi za Merkur, koji je tezi jer je njegov otklon daleko manji, uvek je blizi suncu i visi nisko nad horizontom, tako da 8 marta i njega bi mogla da lovis u zoru. Mada, ja bih sacekao istocnu, kada su ove planete vidljive odmah po zalasku sunca, znaci 1 juna i 21 aprila. Uzgred, ovi tvoji na linku su pobrkali elongacije, istocna je uvece, zapadna ujutro a ne kako oni napisase… zanimljivo je da obe planete imaju faze, slicne one koje mesec pravi…

sto se meteora tice, eta akvaridi su 5 maja, perseidi 12 avgusta a orionidi 22 oktobra, plus minus par dana oko ovih datuma. 

prijatno, i cuvaj jajcove;)

• Hvala 3
Posted

ne znam da li ste postovali ovog lika, ali mene uradi svaki put kada napravi neki, novi video:

• Hvala 2
  • 3 weeks later...