Jump to content
IGNORED

Astronomija - opšta tema

Jolly Roger

Recommended Posts

Posted
On 4.7.2024. at 18:14, Ayatollah said:

Pre petnaestak minuta sam na severnom nebu, u grubom pravcu Severnjače i sazvežđa Cefeja video sjajan objekat za koji sam u prvom trenutku pomislio da je Venera (koliko je bio sjajan), koji je desetak sekundi pojačavao sjaj, a onda je u narednih desetak izgubio sjaj do nivoa da se ne vidi golim okom da je tu uopšte bilo nešto pre desetak sekundi, i nije se pojavio do sada. Ne deluje mi kao neki meteorit, jer je bio potpuno statičan sve vreme, pa sad ne znam da li je nešto lokalno ili je neka npr. nova u pitanju (mada bi one trebale da traju mnogo, mnogo više od par sekundi).

to ti je bio satelit bluvoker 3.

• Hvala 1
Posted

Od pola 2 do 5 jutros (30 sec exposure, na 40 sec intervalu)

46secIMG_8692.thumb.JPG.98ae99fa349665ea5cc12a36962b9f97.JPG

46 sec exposure

76secIMG_8694.thumb.JPG.26d170aef93da9b82361d590bfbfa35b.JPG

76 sec exposure

• +1 4
  • Wub 1
  • 2 weeks later...
Posted

Nemamo astronomski humor, pa onda ovde:

Можда је цртеж на ком је текст који гласи „Let's not abduct that guy. He looks like a Vampire! What guy? 2019 CES www.grayzonecomtos.com hogan“

• 1 month later...
Posted

Niš, Prokuplje, Kikinda, Novi Sad, jeste li videli kometu C/2023?

https://jugmedia.rs/kometa-veka-veceras-vidjena-i-iznad-prokuplja/

https://www.nitra.gov.rs/lat/ministarstvo/vesti/kometa-c-2023-a3-bice-vidljiva-golim-okom-od-12-oktobra :

C/2023 A3 je prošla kroz perihel, to jest bila je najbliža Suncu, 27. septembra. Najbliži prilaz Zemlji se očekuje 12. oktobra, kada će biti udaljena od Zemlje 71 milion kilometara (0.47 astronomskih jedinica).

Očekuje se da će tada (12. oktobra), kao i u narednim danima iz Srbije i okoline kometa biti vidljiva nad zapadnim horizontom oko zalaska Sunca.

Odmah po zalasku Sunca oni koji žele da je posmatraju treba pažnju da obrate na zapadno nebo. Očekuje se da će biti vidljiva golim okom, ali svakako se preporučuje korišćenje dvogleda ili manjih teleskopa kako bi mogla da se uoči.

Za astrofotografe ova pojava biće prava poslastica, jer će tehnikom snimanja moći da se uhvati jezgro komete, kao i njen rep.

Prema postojećim podacima od 12. oktobra pa nekoliko narednih dana moćiće i pametnim telefonima da se fotografiše. Nakon 12. oktobra biće sve više pozicionirana na noćnom nebu ali i slabijeg sjaja, što će onemogućiti da se posmatra golim okom.

• 2 months later...
Posted (edited)

zanimljivo mi je kada pricam sa nekima na temu svetlosne brzine i kako je to sporo u smislu ako bi hteli da izadjemo npr iz nase galaksije mlecni put, a verovatnoca da se smisli nesto brze je ravna nekoj zesce, hard-core naucnoj fantastici, cak i u filmovima ne mogu da dobace vise od onoga sto smo do sada videli, a kada pogledate, svu tu mastu, sve je to zapravo sporo. evo, ovaj poslednji snimak 'webb-a'  za sombrero galaksiju. jeste, bolja je slajba od hubble-tovog prvog snimka. (btw ja sam (malo je reci) ocaran kako novi snimak izgleda) koliko nam treba do te galaksije? 30 milki svetlosnih godina? :D 

Edited by hoffnung
Posted

Toliko je udaljena a treba verovatno jos vise jer se svemir konstantno siri. No dobro, tebi bi proslo u tren oka.

• Wub 1
Posted

@shanko jantic, kako mislis u tren oka bi mi proslo? meni je npr svetlosna godina prilicno spora ako bi se nasla neka fora da idemo tom brzinom sada. generecije i generacije bi morale da budu na tom spejsshipu da bi samo izasli iz nase galaksije mlecni put, a gde su ostale. npr andromeda ili eto npr sombrero. 

mora nesto da se smisli brze od svetlosne brzine, a verujem da onda to vise nema nikakve veze sa materijom. 

Posted
40 minutes ago, hoffnung said:

@shanko jantic, kako mislis u tren oka bi mi proslo? meni je npr svetlosna godina prilicno spora ako bi se nasla neka fora da idemo tom brzinom sada. generecije i generacije bi morale da budu na tom spejsshipu da bi samo izasli iz nase galaksije mlecni put, a gde su ostale. npr andromeda ili eto npr sombrero. 

mora nesto da se smisli brze od svetlosne brzine, a verujem da onda to vise nema nikakve veze sa materijom. 

Sto brze putujes to vreme sporije prolazi, ako bi isao tacno brzinom svetlosti za tebe bi vreme stalo. Proslo bi 30 miliona godina za nas na Zemlji ali bi ti stigao u trenk oka takoreci :) 

Posted

Ne bi.

prvo, putovao bi upravo onoliko koliko svetlosti treba, dakle 30 miliona godina, a drugo, to je samo teorijsko razmatranje s obzirom da je putovanje tom brzinom nemoguce za bilo sta sto ima nekakvu masu

• +1 1
Posted
5 minutes ago, Њујоркер said:

Ne bi.

prvo, putovao bi upravo onoliko koliko svetlosti treba, dakle 30 miliona godina, a drugo, to je samo teorijsko razmatranje s obzirom da je putovanje tom brzinom nemoguce za bilo sta sto ima nekakvu masu

Ako se Stanoje vrati, zajebaćeš sve zakone fizike.

Posted (edited)
On 19. 12. 2024. at 16:05, Њујоркер said:

Ne bi.

sve ono sto mi kao ljudi mozemo da dobacimo kao nekakvo putovanje, po mogucnosti da to bude brze, jer sve sto je obradjeno na ovu temu je prilicno sporo. jedino to presavijanje svemira ili kroz crvotocinu. to je jos dalje od onoga sto realno mozemo da zamislimo kao putovanje - svetlosna brzina, a opet lepo si to napisao - nemoguce je kako god da pogledas. ono sto je meni jako fascinanto jeste da zbog toga sto smo kao ljudi ograniceni [ zaista ne mislim da oskudevamo zbog toga] ne mozemo misaono da dobacimo dalje, nesto vise od ovoga sto vec postoji u sferi filozofije/fizike ili filmova-serija.

Edited by hoffnung
Posted
On 19. 12. 2024. at 16:05, Њујоркер said:

Ne bi.

Putovao za one koji ostanu na Zemlji, za tebe, koji putujes, vreme bi stalo, zar ne? Bar teorijski. Cak i da se samo priblizavas brzini svetlosti proslo bi manje vremena za tebe: https://www.amnh.org/exhibitions/einstein/time/time-machines

Posted

Hah, cuveni paradoks blizanaca. To je problem sa specijalnom teorijom relativnosti. Zato i imamo opstu.

Elem, da, tacno je da bi u tom teorisjkom razmatranju, kada imamo nekog koji ostaje na Zemlji i nekog u brodu koji moze da leti skoro pa relativistickom brzinom, vreme izgleda da protice drugacije, za onog na zemlji duze a onog na brodu krace. Ali, to vazi samo ako je u pitanju one way trip. Ako cusnemo putnika do Proksime Kentauri ili Rigela, pa nazad na zemlju, u povratku se sve to potire. Tako da paradoksa nema, niti svih onoh budalastina da bi Ajnstajn bio ziv samo kad bi leteo sa 99% brzine svetlosti.

Uzgred, nama ne trebaju nikakve letelice da bi izasli iz zemljinog referentnog sistema. Svako ko je barem jedared leteo avionom preko okeana, osetio je izuzetno malecni relativsiticki efekat (sakupce celu jednu sekundu za 30 miliona godina, ali hej!), odnosno izasao je iz referentog sistema svih onih Zemljana koji nikad u avijon krocili nisu. Opet, u povratku to se potire, ali ne bas sasvim, tako da nastavite da letite i skupljate efekte:)

S obzirom da ISS nije nam bas dostupna...

Na gornji paradoks, par linkova.

ovaj lepo objasnjava narodskim jezikom, mada je meni drazi ipak ovaj ovde.