May 22, 200816 yr Za jedno dva sata se bacam na Savremenu brazilsku pricu, zbirku koju je priredila Ana Markovic de Santis. Sam' da nesto uradim, operem sudove i rasirim ves.Od zbirki ne ocekujem mnogo, ali Clio je ozbiljna kuca, ne bi oni... ne... ne...
May 27, 200816 yr Ginter de Brojn: Buridanov magarac, izdavač Fabrika knjigaVeć na početku mogu reći da mi se svidja. Govori o bibliotekaru na visokom položaju u instituciji kulture i partiji koji se našao u ulozi stvora iz naslova jer ne može da odabere samo jednu od dve neobične žene prisutne u njegovom životu. Kao da ljubavni trougao nije težak sam po sebi, te muke mu se dešavaju u Istočnom Berlinu šezdesetih godina prošlog veka. Videću hoće li uspeti bilo kakvu odluku da sprovede u delo.
May 27, 200816 yr Zbirka je... nije losa (kakvih ima). Ima cak i zanimljivih prica. A po jednoj bi bio odlican film. :)
May 27, 200816 yr sei sonagon: zapisi pred san (poznatije kao: the pillow book of sei shonagon), nazalost, samo izbor.ceka na krevetu; taman je vece za takvo stivo :)
May 30, 200816 yr jako davno citala neki prastari, arhaicni prevod. posle tri godine od objavljivanja ovog izdanja, najzad sam je kupila i jedva cekam da proverim da li ce i da ostane jedna od najdrazih mi knjiga :) E.T.A.Hoffmann Kaludjer Medardo postaje žrtva tajanstvenog eliksira koji se čuva medju relikvijama njegovog samostana. Medjutim, djavolje vino samo je sredstvo kojim se gresi njegovih predaka javljaju kao njegova zla kob. U nizu neočekivanih obrta, zlodela i misterija, nošen ljubavnom žudnjom za Aurelijom, Medardo odlazi u Rim po tajnom zadatku. On uspeva da preživi uprkos snažnom eliksiru koji mu je oduzeo sposobnost rasudjivanja i iz temelja promenio njegovu ličnost, koja je mnogo više od podvojene. Medjutim, sve košmarne prepreke i fantazmagorični lavirint kroz koji prolazi zajedno sa svojim dvojnikom, možda su i samo ispunjenje postavljenog cilja ? velika psihoavantura preispitivanja samog sebe. ?Djavolji eliksiri? su klasični roman nemačkog romantizma, koji je objavljen u dva dela 1815. i 1816. godine. Hofman gradi priču na sukobu izmedju čežnje i užasa, na brisanju granica izmedju realnog i imaginarnog. Sudbina, predstavljena delom i kao nasledna i kao subjektivna, vodi glavnog junaka tako što sve vreme izmešta pripovedača iz središta i stvarnog sveta tako da se sve zagonetne, izboličene crta javljaju kao otkrivanje tamne strane onog unutrašnjeg Ja. ?Djavolji eliksiri? ekscentrično sukobljavaju mitološko sa psihološkim i zbog toga predstavljaju nezaobilaznu tačku književnosti, pre svega fantastične.
May 30, 200816 yr zavrsila malog prijatelja done tart. umorio me i razocarao. knjiga bez vidljive koncepcije, osim tendencije da izazove malu mucninu.
May 31, 200816 yr Dovoljno je reci - tri autora jevrejskog porekla. ^_^ Zabasam u bibliJoteku, i obavezno budu 2/3, ovoga puta 3/3. ^_^ Nesvesno.
June 1, 200816 yr Dovoljno je reci - tri autora jevrejskog porekla. ^_^ Zabasam u bibliJoteku, i obavezno budu 2/3, ovoga puta 3/3. ^_^ Nesvesno.iju!prošle nedelje bila u gradskoj pred kraj radnog vremena i dograbila prvo sa police što mi je palo pod ruku... filip david, mirko kovač, marko vidojković :o
June 3, 200816 yr The Nudist on the Late Shift (and other tales of Silicon valley) - Po Bronson (1999)ISBN-10: 0375502777, ISBN-13: 978-0375502774
June 4, 200816 yr Kate Adie Nobody's childhttp://en.wikipedia.org/wiki/Kate_Adiehttp://books.guardian.co.uk/reviews/politi...1597842,00.html
June 5, 200816 yr Kresimir Pintaric "Ljubav je sve" i "U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo"Ovaj Pintaric pise pitko, oseca se da mu slova ispadaju iz dugih rukava i dosta je on duhovit tip. Malo podseca na Barnsa i "Troje" i "Ljubav, itd". Jedino sto je ovde dvoje i sta je bilo posle s njih dvoje. No, dok si u prvoj knjizi radoznao kako ce se to sve zavrsiti, u drugoj te smori, jer se ne desi nista i uvek je sve isto. Ne znam ni sto je pisao ovu drugu knjigu. Valjda dobio stipendiju, pa ko veli, ako mi je uspelo prvi put, sto ne bi i drugi, ako je dobro ispalo Barnsu, sto ne bi meni. A nije. Ko oce da se zabavi 2 sata uz laganu literaturu preporucujem, za toliko sam procitala obe. Evo jos malo o Kresi. http://www.kresimirpintaric.com/