Jump to content

Fotografija - Razno

Featured Replies

• 2 months later...
  • Replies 886
  • Views 76.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

https://www.flickr.com/photos/120833037@N06/

• Svemir Zeka
    Svemir Zeka

Nagrađena fotka, idealna za True Detective  

• dmitri markov . umro je pre nedelju dana. proslavio se snimajuci fotografije mobilnim o životu u ruskoj provinciji.         

Posted Images

moj ortak realno kida fotke

F8oI56cWoAAGlaH?format=jpg&name=medium

• 3 months later...

Nagrađena fotka, idealna za True Detective

72508850007-nima-sarikhani-wildlife-photographer-of-the-year.thumb.jpg.498acca20a457bcb7bf7a38885e83b84.jpg

• 2 weeks later...

dmitri markov . umro je pre nedelju dana. proslavio se snimajuci fotografije mobilnim o životu u ruskoj provinciji. 

Sjajno.

• 9 months later...
  • 2 weeks later...

muzika, video i fotke su super:

• 4 weeks later...
  • 3 months later...

17451655876037327095978362408934.jpg

Zagonetna fotografija

• 1 month later...

(pošto je razno)

Dajte alternative za Lightroom. Njime sam se zabavljao nekada dok nisu uzimali bubreg za original. Sad su i kopije sa trafika počeli da provaljuju a i nema ih.

Samo amaterska manipulacija fotografijama sa dslr-a, lagano peglanje. Ništa specijalno. Imam darktable (valjda se tako zove al mi je mali naporan). Razmišljam da uzmem Luminar Neo lifetime ali nisam siguran da nešto valja. Nešto treće?

Meri svetlo sto bolje i koristi samo levelse da doteras. Svi ti programi te teraju da preterujes.

Pix kada je prava, obrada joj ne treba.

Izvini ako je rec o porodicnim fotkama

1 hour ago, foto said:

Meri svetlo sto bolje i koristi samo levelse da doteras. Svi ti programi te teraju da preterujes.

Pix kada je prava, obrada joj ne treba.

Izvini ako je rec o porodicnim fotkama

Sve ok.

Kupio sam prastari canon 20D i 50mm1.8 lens i za sda pokusavam samo sa auto modom, cisto da vidim kompoziciju. Malo se igram i sa manualom i Avom pa od par hiljada fotki mogu da izvucem par da nesto valjaju ali i njima treba mala korekcija. Kapiram da su needitovane fotke odlicne ali kao amateru nije lose da makar popravim senke i svetlo, jer nikako da ih pogodim.

igraj se sa svetlomerom u apratu slobodno

ako slikaš portrete, ili ljude uopšteno izmeri svetlo(spotlight) na osvetljenom delu lica, tu onda imaš lufta i da zatvoriš za blendu, blendu 1/2

ako slikaš prirodu, pogledaj kroz objektiv i vidi koja je to srednja svetlosna nijansa pa izmeri tu i rokaj

Imas i na manuelu i tv av programima svetlomer u trazilu. Nauci malo o spot i ostalimm vrstama merenja. Tamno, svetlo 18%sive (to ti je u vreme filma bio obican asfalt, ne onaj crni).

Kada to savladas i shvatis da je kao kada slikas slajd film (nema povratka iz pregorelog) bice ti dovoljan nalprostiji editor. Mozes da kompenzujes expo u -2/3 i da to doteras posle. Gledaj histogram na kameri, preko jedne blende se ne vraca nazad bez posledica. Ako zelis da se bavis fotografijom, a da se ne takmicis sa AI.

Zelim ti puno uzivanja u hobiju.

Kanon d20 je ok aparat ako nemas teznje da se objavljuje u glossy novinama. One i dan danas cirkulisu u medijima.