Jump to content
IGNORED

iznajmljivanje stana

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Posted
21 hours ago, ivy said:

e pa bravo..hvala na pojasnjenju :) ..znaci ipak je razlika izmedju garsonjere i jednosobnog u odvojenoj kuhinji 

nije, razlika je u kvadraturi.... ako zbudzis kuhinju u 20m2 prostorije, to je garsonjera, ako je zbudzis u 30m2 onda moze da se kategorizuje kao jednosoban stan

Posted

Genocid bih izvršio nad budalama koje su zamislile da ljudi mogu obitavati u garniserama.

• +1 2
Posted

a orden zasluga za narod bi dodelio onima koji zamisle da ljudi zive u palatama?

Posted
On 5.11.2020. at 13:53, namenski said:

Uz rec: to je najogavnija novokomponovana novotarija, bez veze sa praksom, nacinom zivljenja, tradicijom, ma cim 'oces.

Kuhinja spojena sa dnevnom sobom, odvojena sankom :isuse:, kuhinja u koju moze da ti zaviri svako, pocev od postara do redovnih gostiju...

Vidim da su u oglasima poceli da ih podvode pod open space, u skladu sa uguravanjem engleskog svuda, i gde mu jeste mesto i gde nije...

To je mogla da bude ideja samo nekoga ko u zivotu kuvao nije, namenjena modernim :isuse: domacinima i domacicama :isuse: 

Kuhinja u kojoj ne mozes da kuvas kiseli kupus, spremas ribu, sve i da ti je aspirator na mlazni pogon...

Hocu reci, jebes stan u kome kuhinja nije posebna prostorija...

I same odvojene kuhinje su isto tako poprilično novokomponovana izmišljotina jer u skoro svim tradicijama je ognjište dal vatrica, kotlić, špaher il smedervac bilo cenralno mesto gde se uz krčkanje obroka, vrše i ostale aktivnosti, pazi na decu itd, tako da taj uglavnom pozitivan osećaj nije bez utemeljenja u našoj kolektivnoj podsvesti. Čuo sam i trik iskusnog agenta da kad prodajete stan najbolje je da stavite kao slučajno da se peče hleb pre nego dođe stranka u gledanje. Rriba se svakako sprema napolju ;)

Za šank bi se složio, fensi i i smešna zamena za dobar trpezarijski sto i pripadajući prostor, gde se udobno sedi, jede, pije, gleda u oči i razgovara, što bi katoličani rekli jednom rečju "blaguje". Ako je išta intimno u negativnom kontekstu onda je to sudopera koja se u tradiciji s pravom tretirala kao klozet, pa tako i po fengšuiu mesto gde se odliva nečistoća (negativna energija), tako da ne kupujte džaba one skupe fensi kuhinjske slavine :)

Posted

@francuski sobar srz. :D 

Samo, ja toliko daleko nisam smeo da idem: vidis da nastradah i zbog ovo malo...

Cudno, mozda i ne, kada se bolje razmisli, ali skoro bez izuzetka, sve kuce/stanovi koje sam video, u kojima sam bio, neke sam i sam sebi i svojima sredjivao, od ideje do realizacije :D, kuhinja je nekim cudnim mehanizmom bila/postajala/privlacila ukucane, upravo kako si rekao: kao mesto okupljanja kome se pribegavalo i u kome se (neudobnije) sedelo nego u neznamkakoikoliko fensi dnevnim sobama.

Dal' neki atavizam okupljanja oko vatre, dal' nesto trece, dal' sve to po malo, ko ce ga znati.

Sa sve olupanim serpicamatm iz kojih se sladje/radije jede nego iz majsena i ostalih vedzvuda :D i sa decom koja se tu motaju, narocito u neko pretpraznicno doba/spremanje, kada su matori uzurbani, nervozni, a kada uvek ima nesto iz cega ces ma i prstom da se ogrebe, neki filtm :D...

Muska :D spremanja kao teleca glava u skembetu :D sa sve besnom domacicom s obzirom da je u takvim prilikama skrajnuta, dok se muskarcine okupljaju oko oltara i velikog lonca u kome se - po domacici - kuva nesto neopisivo, da ne pominjem.

Dukat zuti sjaj rakije koja se preliva, sjaji i u casama i u ocima da ne pominjem, sa sve pratecim ohohoho horom...

i, na stranu da su vec prohujale ili samo sto nisu, generacije koje su odrasle u - kako ovde neko rece - u stambenim kuhinjama u kojima je po pravilu bio i neki otoman :D na kome glave pokrivene novinama drema najstarija muska glava, na stranu nocna pijana usunjavanja u kuhinju ne bi li se izvidelo sta moze na brzinu, besumno i neprimetno da se izede...

Open space, paz da nije...:happy:

Posted (edited)
On 5.11.2020. at 13:38, namenski said:

Ma jok :D 

Garsonjera ti je socrealisticka verzijatm momackog stana: soba, mala kuhinja, ponekad samo takozvana nisa i kupatilo, sa minimalnim pretprostorom, ulazom, znali su da ih spakuju u 20-ak kvadrata, max 25, i uguraju u novogradnje.

Ostace vecita zagonetka kome su bile namenjene u vremena 'dobijanja' stanova.

Ono, doduse, u boljim zgradama gradjenim u kapitalisticka, pre WW2 vremena, bilo ih je izistinski momackih, za momketm iz praaavih gradjansko beeeoooogradskih porodica...

nasledio sam jedan takav prostor od 26 m2. soba je 15 a kuhinjica, kupatilo sa WC  šoljom i predsoblje preostalih 11. sve skockano, funkcionalno, odvojeno zidovima i vratima u zgradi iz četrdesetih. urađeno za ove zamašćene.

EDIT: dodatak namenskom. imam prijatelja, generacija, koji voli da me ugosti u kuhinji a kada dođe kod mene radije sedi za trpezarijskim stolom nego u nekoj fotelji, sofi, kanabetu. stara škola. kao klinci sedeli smo u kuhinji, ostalo tako.

Edited by djordje geprat
Posted

dok sam u pradavna vremena isao po zurkama, najvise sam voleo da se zabijem u kuhinju....

u kuhinji je uvek bila najbolja zabava, manja je buka nego tamo gde je "glavno dogadjanje", moze lepo da se prica, a i tu si na glavnom izvoru kojecega...

Posted

Izdvojena kuhinja je modernističko sranje i

to baš nije dobro rešenje za one koji redovno kuvaju.

Treba žena da se zatvori, da samuje u nekoj kuhinjici od 5 kvm e da se u ostalom delu stana ne bi osećali mirisi hrane koju inače jedemo. Snobizam najgori.

Stambena kuhinja je iz raja izašla. Sve zadaće sam ispisala na kuhinjskim stolu a dok je mama kuvala. Sve lepo se dešavalo u kuhinji :D.

Hvala bobu pa ljudi dolaze pameti, pa sve više ljudi želi stambenu kuhinju.

• +1 1
Posted

Otvorena kuhinja je glupost, tu se slažem. Šank, sa druge strane, je najbolja moguća stvar i može da izvadi ptvorenu kuhinju. Ali, praaavi šank, sa šipkom za nogu...znam, tražim previše.

Posted
31 minutes ago, dùda said:

Treba žena da se zatvori, da samuje u nekoj kuhinjici od 5 kvm e da se u ostalom delu stana ne bi osećali mirisi hrane koju inače jedemo. Snobizam najgori.

Stambena kuhinja je iz raja izašla. Sve zadaće sam ispisala na kuhinjskim stolu a dok je mama kuvala. Sve lepo se dešavalo u kuhinji :D.

a što samo žena :mad:

• +1 3
Posted
5 minutes ago, renne said:

Izvinjavam se

"osoba koja kuva" :D

Posted
36 minutes ago, renne said:

moze i svalerka da kuva, sta fali

Posted
8 hours ago, dùda said:

Ne bih se slozila da je u pitanju snobizam, uostalom si i sama malo kontradiktorna. Mirisi hrane su skroz super dok se jede, ali ne i n sati posle toga, niti u jaknama ili sveze opranim stvarima. Prava kujna u mojim ocima nije nesto od pet kvadrata koji sluze samo za kuvanje, vec tu stoji i neki sto na kom se jede a na kom se rade i domaci zadaci, igraju igre i slicno, polica na kom je radio pa se ubaci malo radosti u inace najdosadniji i najnezahvalniji posao na svetu. Mi smo sve najbrojano imali u 9 kvadrata. Ne vidim zasto odvojenost kujne od ostatka stana treba da povlaci za sobom tu patnju zene koja kuva, kako ti to ilustrujes.

U nasoj kuci u selu su sva glavna desavanja preko zime bila u kujni, a koja je sa pored sporeta, sudopere, stola imala i divan, da stariji prilegnu. To je delom i iz nuzde tako, jer se ostale sobe nisu grejale.

Posted

Da ali u savremenim stanovima su kuhinje uglavnom ne više od 5-6 kvm. 9 baš retko. I onda to odvajanje osobe koja sprema hranu je nehumano. 

Ja nešto ne videh u poslednje vreme kuhinju u koju staje i sto i divan.

A ako treba da biram otvorenu kuhinju i kuhinju od 5 kvm, onda zbilja nemam dilemu.

Danas se proizvode i baš moćni aspiratori.

A sarma, pa to može da se krčka i na terasi :D