Aion Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 Ponavlja se prica kao sa "Inglourious Basterds", a izgleda i sa novim Serlokom, vecina se svrstava u dva tabora: za jedne je film sjajan (a nije), za druge je obicno djubre (daleko od toga).Meni je Avatar sasvim OK, daleko je od Terminatora, Tudjinaca i Ambisa, ali je gledljiv. Verovatno cu se izloziti i maltretiranju odlaska u bioskop da ga pogledam u 3D.Svideo mi se onaj citat Rona Fricke-a iz Barake.
Budja Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 slazem se, zato i kazem: 'traziti je' [tumaciti, pridavati vaznost] a ne 'ne videti je'.Ako ideoloska potka postoji, vidi se, ocigledna je... zar nije logican nastavak diskusije pitanje: 1. zasto je takva a ne drugacija; ili2. zasto uopste postoji. (Blokbaster se moze napraviti i bez plitke ideologije koja bode oci.)Ova dva pitanja su sasvim normalna i jesu tema za diskusiju. Doduse, to nije interpretacija tipa "sta je pisac hteo da kaze" i nema veze sa filmskom estetikom vec vise sa "okruzenjem". Ali i to je dovoljno zanimljivo.
kim_philby Posted January 18, 2010 Author Posted January 18, 2010 (edited) rasprava o ideoloskoj potki/motki je eskalirala zato sto je u jednom momentu ista uvedena kao vazan ako ne i jedini element ovog filma od strane vitriola. i to je meni sasvim ok. ne vidim da je to ista gluplje od 'ratova tehnologija' ili moje potrage za korenima kameronove poetike u planetary romance subzanru ili od ideologije 'svidjizma' kojoj je jedan deo onih koji su se javljali na ovom topiku sklon.@budja: ja ne znam kako neko moze da misli da produkcija filma nema veze sa 'okruzenjem'? nijedan umetnik, a narocito jedan reziser, ne cveta sam u divljini poput zbuna ruza. Edited January 18, 2010 by kim_philby
Lrd Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 pazi kategorija PG-13 (kako je oznacen i Avatar) je uvedana zbog filmova poput Indiana Jones and the Temple of Doom i Gremlins. ne mogu da potpisem ali mislim da su svi prethodni kameronovi filmovi nosili istu oznaku.Nisam siguran kako se ovaj argument odnosi na moja osećanja za film. I nisu svi Kameronovi nosili PG oznaku.A drugi Indijana i Gremlini su lep primer kako može da se napravi dobar i zabavan A film u kome nasilje nema nikakvu izražajnu ulogu osim da lepo oboji negativce.
kim_philby Posted January 18, 2010 Author Posted January 18, 2010 nije argument. sa tvojim secanjima ne mogu polemisati. cisto caskam i glasno mislim.ambis je sigurno imao oznaku PG-13. za aliense nisam siguran ali mislim da su bili R. imdb bi trebao da razresi tu 'misteriju'.
joakimvitriol Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 (edited) dzaba :Dne znam sta je to zadovoljavajuce za tebe posto inace na primer zizek bas ima najvise problema sa ideoloskom postavkom titanika. zizek tvrdi da je titanik film o vampirskoj sirotoj maloj bogatasici koja prezivljava zahvaljujuci smrti njenog ljubavnika iz nize klase. meni se to cini uzasno nategnutim a i zizek se u medjuvremenu ponovo ozenio pa je mozda njegova prikrivena zenomrznja oslabila.Pa dobro, on se više bavi tumačenjem podsvesti (doduše svoje obzirom na ovaj podatak iz privatnog života na koji si nam ukazao), otprilike kao kad ObiW tvrdi kako nam je Kameron ustvari poručio da će SAD i u budućnosti da ostanu glavna (inter)globalna sila hehe. Svako se hvata za ono što ga svrbi, neke nervira konkurencija na religijskom tržištu (paganizam, ekologija, panteizam, šta god), neke kolektivna prava Na’vi-a, neprikosnovenost instituta privatne svojine kao i neprikosnovenost najboljeg od svih ekonomskih sistema, neke narušavanje svetlog herojskog imidža američke vojske, nekima smeta što Kameron uopšte voli da se ideološki izrazi u svojim filmovima a nekima infantilna priča i površnost pomenutog izraza. ideoloska jednostavnost je deo privlacnosti i majstorstva ovih filmova gde kameron funkcionise pre kao pripovedac uz vatru (sto bi rekao milijus) nego kao 'sofisticirani' umetnik.Neki istu stvar smatraju prednošću i zovu je "jednostavnost" a drugi misle da je mana i krste je "površnost" hehe.Mada nije toliko problem u jednostavnosti pacifističkih ili ekoloških i antiimperijalističkih ideja koliko u slabosti priče koja ih promoviše mada 3D revolucija neutrališe nedostatak pa se film, između ostalih, dopao i Zoranu Kesiću, članovima Beogradskog Sindikata kao i Evu Moralesu hehe. mozda je neki pokazatelj da je ideoloska potka najkomplikovanija onda kada je naizgled najjednostavnija i to koliko smo u stanju da pisemo o kameronovim filmovima.Nisam siguran da je ovaj argument preterano logički utemeljen hehe.no dobro kako bilo. jasno mi je sta zelis reci samo se ne slazem. da li je to bolje ;)Što se mene tiče tvoja neslaganja proizvede gomilu interesantnih informacija (npr. odlična fora Alan-a Sokal-a hehe) tako da te apsolutno podržavam u neslaganju.Filipenko је Филипенко. Његову резензију минус витриолни тон могу да потпише.I šta sad ja da činim, da pređem sa pomirljivog na ratoborni?rasprava o ideoloskoj potki/motki je eskalirala zato sto je u jednom momentu ista uvedena kao vazan ako ne i jedini element ovog filma od strane vitriola...Ene, opet me krivo optuži na pravdi boga istinoga da ne kažem na pravdi Eywe a sve unatoč Vatikanu. Edited January 18, 2010 by joakimvitriol
Budja Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 @budja: ja ne znam kako neko moze da misli da produkcija filma nema veze sa 'okruzenjem'? nijedan umetnik, a narocito jedan reziser, ne cveta sam u divljini poput zbuna ruza.naravno da ima i o tome je rasprava.Medjutim, moj odgovor je bio u smislu tumacanje ideologije u filmu (ne oko filma) - tu se nema sta mnogo tumaciti, simboli su jasni, nema slozenih metafora, niti viseznacnih simbola pa da se oko toga prepiremo. To, na primer, nije bio slucaj sa Bastardsima gde su neke scene tumacene na potpuno razlicit nacin od strane forumasa.
расејан Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 siguran sam da ako zagrebemo još malo po potci™ možemo doći do chetniksa i partizana.Ако ћемо право, од тренутка кад крене макљажарж, кад прво Швапци почну да ору шуму а ови још не знају шта их је снашло, па онда почну да се не сналазе па да се сналазе - е од тог тренутка је на делу мешавина партизанског филма, дизнијевског регрутовања животиња и дрва, и других партизаноликих приказа наоружаног народа а ла Матричних обртаја, Евокса, Батерије нису укључене и {нисам гледао довољно таквих филмова ал' било би тога још}.
ToniAdams Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 inace, meni je super, posto sam se vazda lozio na visoke, vitke, plave ribe
Miralem Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 avatar je paradigma imperijalizma, vatromet efekata, rapsodija plavog.
joakimvitriol Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Evo i tvorčevo tumačnje potki: James Cameron says his blockbuster hit “Avatar” is political but definitely not un-American, adding that as an artist “I felt a need to say something about what I saw around me.” Cameron told a crowd at a private industry screening, “This movie reflects that we are living through war,” adding, “There are boots on the ground, troops who I personally believe were sent there under false pretenses, so I hope this will be part of opening our eyes.”The ‘Avatar’ director was not shy about the movie’s political message, saying he wanted “Avatar” to say something about both foreign policy and the environment.“I don’t know if there is a political agenda exactly, but as an artist I felt a need to say something about what I saw around me. I think we all need to take stewardship of our planet.”“I’ve heard people say this film is un-American, while part of being an American is having the freedom to have dissenting ideas,” Cameron told the crowd.Camron’s views on Avatar reinforced Stephen Lang, actor of AVATAR’s views who told CNN the movie has an underlying political message in it.The political message is somewhat anti-American, and anti-war also, Lang claimed while appearing on CNN on December 22.Stephen Lang who is the hero and for some, the villain of the big budget movie was appearing on CNN tonight and gave his impression of the AVATAR storyline, while discussing it with Ali Velshi of CNN. A tim medicinskih stručnjaka je smislio lek za ublažavanje tzv. postavatarne depresije:http://www.youtube.com/watch?v=uU__ULnPB0khttp://www.youtube.com/watch?v=dWCc8bRVqQ8
Indy Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 ...but as an artist I felt a need to say something about what I saw around me.Da, i to si brate rekao tako ocito da i mentally challenged mogu da shvate. I think we all need to take stewardship of our planet.'Oces i ti 1 Nobela? Kasno, bate, Al Gore je bio brzi.Blah. Bolje da ne daje izjave, filmovi su mu jos gledljivi (nesto slicno kao U2 muzika vs Bonove izjave).
Recommended Posts