Jump to content
IGNORED

kim_philby

Recommended Posts

Posted
U Avataru je postavio nove standarde, potvrdio svoje autorstvo i jasno pokazao rediteljski rukopis, ali ne može se zaobići činjenica da su PG hell filmovi u nižoj umetničkoj ravni od onih nešto slobodnijih.
samo ovo malo pojasni ako ti nije mrsko.
  • Replies 716
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• kim_philby

123

• Indy

47

• Ajant23

46

• yolo

36

Top Posters In This Topic

Posted (edited)
samo ovo malo pojasni ako ti nije mrsko.
PG filmovi su vrlo ograničeni u tretmanu priče jer moraju da izbegavaju širok spektar postupaka kojima bi ideja koju žele da izraze bila bolje prenesena. Samim tim ograničavaju sebi slobodu izraza nizom pravila nametnutim van područja umetnosti kojom se bave. A to znači da postoji umetnička forma koja je sputana sa strane, što će reći da joj je postupak izražavanja skučeniji, što krajnji proizvod, odnosno umetničko delo čini sputanijim i skučenijim, a to je jedan od smrtnih neprijatelja kreativnosti.edit: odnosi se, naravno na filmove kojima je to potrebno. Ne odnosi se na, na primer, A blokbaster animirane filmove ili romantične komedije, mada nekada može i da se primeni na njih.edit2: u stvari, htedoh da izbegnem da se ne bih shvatio pogrešno, ali sam onda shvatio da je nevaspitano potcenjivati sagovornike. Najviše mi smeta kod PG filmova je to što potenciraju osrednjost, sputanost, mediokritetstvo, nekreativnost, slobodu izraza. Nešto kao da si učio novinarstvo u RTB-u ili Tanjugu tokom osamdesetih i devedesetih. Naučiš zanat, ali te uče da zatvaraš oči za neke stvari i tumačiš ih u potrebnoj ravni. Edited by Lrd
Posted

Pazljivo plasirana saksija sa fikusom u uglu ordinacije moze takodje da bude ideoloska potka, a kamoli mrtvi ljudi. Stavise, psihijatarske ustanove su prepune ljudi sa ideoloskim potkama, kao sto je siroti Cole (Osment). Zapravo sve je ideoloska potka i nacice se vec neko ko ce na to da nam obrati paznju, neko ko ce nas izloziti besomucnom tumacenju™. E za takve mi je potrebna (ideoloska) motka.A ako neko u mom postu vidi "zahtev da se nista ne cita ili ne misli nego se prihvata onako 'kako se vidi'", kao sto si ti video™, onda ima smisla to sto vise verujes Groucho Marxu nego svojim ocima.

Posted

Kada se susretnes sa misljenjem sa kojim se ne slazes, imas dve dostojanstvene opcije. Prva je da mu oponiras argumentima, a druga da cutis. Motka je treci put, naravno, ali mislim da mozes i bolje od toga, posto nisi sasvim ubedljiv i ono sto predlazes jeste da se nista ne sme ideoloski tumaciti zato sto to tebi smeta/ E pa ne ide to tako.

Posted

pazi kategorija PG-13 (kako je oznacen i Avatar) je uvedana zbog filmova poput Indiana Jones and the Temple of Doom i Gremlins. ne mogu da potpisem ali mislim da su svi prethodni kameronovi filmovi nosili istu oznaku.

Posted (edited)
Pazljivo plasirana saksija sa fikusom u uglu ordinacije moze takodje da bude ideoloska potka, a kamoli mrtvi ljudi. Stavise, psihijatarske ustanove su prepune ljudi sa ideoloskim potkama, kao sto je siroti Cole (Osment). Zapravo sve je ideoloska potka i nacice se vec neko ko ce na to da nam obrati paznju, neko ko ce nas izloziti besomucnom tumacenju™. E za takve mi je potrebna (ideoloska) motka.A ako neko u mom postu vidi "zahtev da se nista ne cita ili ne misli nego se prihvata onako 'kako se vidi'", kao sto si ti video™, onda ima smisla to sto vise verujes Groucho Marxu nego svojim ocima.
recite fikusomtmiskreno nisam to video u tvom postu samo sam pojasnio gde su granice jednog stava koji jeste ideoloski denkverbot. znaci ljudi misle o filmovima. nekome se to sto misle ne svidja. nekima se svidja. ukoliko imas problem sa necim onda o tome valjda polemises a ne odbacujes uz neku dijarejicnu posalicu.i naravno da verujem vise gruco marksu nego sebi. Edited by kim_philby
Posted

Kad smo vec kod MPAA rejtinga, mene je iznenadio jezik u filmu. Ako me pamcenje dobro sluzi rec "fuck" ili varijacije iste (fucking, fucked, motherfucker, etc..) nijednom u filmu nije koriscena. "Bitch" je bilo 2-3 puta, kao i "shit", ali sve u svemu izgleda da su ga dosta ocistili da ne bi popili R rating. Najdrasticniji primer je kad se Quaritch izdere na glavnog junaka nesto u fazonu "you found some local tail" :isuse: Puhleeeze, taj lik koji je radjen po uzoru na Col Jessepa iz "Few Good Men" nece da kaze "tail" nego pre "ass", "pussy" ili "poontang"!

Posted
... ono sto predlazes jeste da se nista ne sme ideoloski tumaciti zato sto to tebi smeta/ E pa ne ide to tako.
Ni ti nisi razumeo. Meni samo smetaju (ideoloske) baljezgarije i besmislena ucitavanja, kojih je bilo. A i nisam jedini kome su "politikanstvo ii slične efemeralije" zasmetale. U svakom slucaju forget it, ne bih dalje polemisao i od sada ovaj topic smatram zatvorenim.
Posted

samo da se pridruzim onima koji vide u filmu vise simbolickog no narativnog.po meni je, naravno, osnovna ideja filma u neobicnom seksu sa zivotinjama i monogamiji kao paradigmi za zivot u skladu sa prirodom.

Posted

traziti ideoloske potke u necemu kao sto je avatar je isto kao i vezbati ronjenje sa bocama u vodi do clanaka.

Posted

Pa ja nisam ni trazio ideolosku potku u Avataru, stavise isla mi je na zivce (=film bi mi bio bolji bez nje)... a i vise je ideoloska motka nego potka. Mislim, bode oci vise od 3d sisica. Kako je uopste moguce da je neko ne vidi, pa mogu samo da kazem da to ne razumem.

Posted
Pa ja nisam ni trazio ideolosku potku u Avataru, stavise isla mi je na zivce (=film bi mi bio bolji bez nje)... a i vise je ideoloska motka nego potka. Mislim, bode oci vise od 3d sisica. Kako je uopste moguce da je neko ne vidi, pa mogu samo da kazem da to ne razumem.
slazem se, zato i kazem: 'traziti je' [tumaciti, pridavati vaznost] a ne 'ne videti je'.
Posted

siguran sam da ako zagrebemo još malo po potci možemo doći do chetniksa i partizana.

Posted

tako je gonzo, nismo odavno. trese me zikra.

Posted
ipak sam ja old skool.setio sam se zbog njegovog avanturistickog filma farewell to the king. milijus je majstor da kolonijalizam istovremeno ucini i moralno problematicnim i neverovatno privlacnim odnosno avanturistickim.nego zasto dzerald batler sve ljude naokolo zove zabac? imam osecaj da sam u mapetima. sto i nije lose. kao dete sam se lozio na mis pigi.
Filipenko је Филипенко. Његову резензију минус витриолни тон могу да потпише.