Jump to content

Featured Replies

Stavio sam gde krecu vojske zemalja koje su ucestvovali u paradi: Azerbejdzan, Belarusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadzikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Vjetnam, Egipat, Kina, Laos, Mongolija, Mianmar.

Dakle ipak nije bilo Srbije. Od exSSSR fale balticke republike, Moldavija i Ukrajina ali i Gruzija i Jermenija.

Od vidjenijih gostiju prepoznah Xi Jinpinga i Lukasenka. Indija poslala nekog nebitnog lika. Naravno tu je i nas majmun i bosanski medjed.

Edited by Shan Jan

• Replies 10.7k
  • Views 1.1m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• U Beogradu sam, dosao za praznike. Jeste grozno i haoticno. Sutra malo vise.

• Zaboravan
    Zaboravan

Saudi Arabia has been chosen as the chair of the UN commission that is supposed to promote gender equality and empower women around the world. https://www.theguardian.com/world/2024/mar/27/

• Roger Sanchez
    Roger Sanchez

Posted Images

1 minute ago, Shan Jan said:

Stavio sam gde krecu vojske zemalja koje su ucestvovali u paradi: Azerbejdzan, Belarusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadzikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Vjetnam, Egipat, Kina, Laos, Mongolija, Mianmar.

Dakle ipak nije bilo Srbije. Od exSSSR fale balticke republike, Moldavija i Ukrajina ali i Gruzija i Jermenija.

Od vidjenijih gostiju prepoznah Xi Jinpinga i Lukasenka. Indija poslala nekog nebitnog lika. Naravno tu je i nas majmun.

Nije ni bilo planirano da učestvuje, pre svega iz političkih a onda i logističkih razloga.

Dakle, Lav je vise Latinos nego Amer. 40 godina sa prekidima u Peruu.

Ciklajo > Cikago

(4 sata juzno od granice sa nama je Ciklajo)

U Peruu su u transu. Pun internet slika sa narodom dok je bio biskup Ciklaja.

Spekulise se da mu je deda po majci Haicanin, crnac.

Ovako, na prvi pogled deluje ok.

Sad, koje su razlike u odnosu na Franju.

Red Agustinaca vs Jezuita

• Jezuiti u poslednjih sezdeset godina insistiraju na socijalnoj pravdi, i pod uticajem su teologije oslobodjenja. Otuda je u tom smislu Franja, je l da, bio Franja i bio kriticar kapitalistickog poretka. Najpoznatija enciklika iz 2013. Lauadato Si o klimatskim promenama.

• Agustinci interno furaju siromastvo ali im van praktikovanja siromastva socijalna agenda nije puno na listi prioriteta

PIsalo se, dalje, o paralelama sa Lavom XIII, pape na prelazu iz XIX u XX vek (ime je uvek simbolickog znacenja).

Taj papa je veoma, ali veoma vazan, poznat kao otac socijalne doktrine crkve i otac moderne politicke hriscanske demokratije najpre kroz encikliku Rerum Novarum. To je most izmedju zastite privatne svojine ali i obavez bogatih da ne budu gramzivi vec da dele. Ono, welafare kapitalizam.

Taj Rerum Novarum svi znaju, moja supruga ga je ucila u skoli na veronauci, referisala ga je Krtisina Kirsner u svojoj poruci na tviteru, kao i ostali analiticari.

E, sad, to je umerenije od Franje i jezuita, medju kojima je bilo i marksista ali svakako nije neka bolesna desnica kao Vojtila.

Sto se zena, razvoda, sekuslanih zloupotreba tice, tu se nista nece menjati, cak ce Lav XIV verovatno biti konzervativniji i zatvoreniji po tom pitanju.

U licnom stilu, takodje ima nekih razlika. Franja je nabusitiji, zajebant, ali nije bio uronjen u zajednicu, Lav je tipicni pastir, svuda ga ima u zajednici, sa narodom, taj profil je trenutno mozda potrebniji a vracanje spiritualne sigurnosti katolicima, a narocito u Latinskoj Americi gde katolike satiru protestanti/evangelisti, koja je Franji nedostajala.

Da, jos jedan bitan politicki detalj po meni.

Pominjao sam hriscanske demokrate - to znaci da ce Papa politicki pokusati da vrati stvari u centar i da smanji polarizaciju liberartijanci i polu-fasisti sa jedne strane i woke-progresivci sa druge.

Franja je bio pre svega javno kriticar, ne covek dijaloga, Lav je tu drugaciji.

Naravno da mu Tramp nije blizak - kritikovao je i Trampovu migracionu politiku a pre para meseci i neke izjave Vansa.

Humanista je ali i dogmatski konzervativac.

Ne verujem da je cionista, kritikovao je Fudzimorija.

imagen.png

Edited by Budja