Jump to content
IGNORED

Svet

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Posted
4 minutes ago, Budja said:

Niti krajnja desnica koristi SAMO silu, niti liberalne snage igraju SAMO posteno. Napisao si obican genericki Anduril-type pamflet.

4 hours ago, Budja said:

Ne kapiram.

Ukapiraćeš.

Posted
1 hour ago, levi said:

pa u današnjoj Srbiji su faš-populisti iskoristili sve blagodeti demokratije i došli na vlast na slobodnim izborima, i onda ukinuli demokratiju i izbore kao u Rusiji. i sad ćemo da se kopčamo na leđima i da diskutujemo  zašto u Rumuniji ne žele da im se desi to isto :eusathink_uc:

Ne, nego je najbolje da, opreza radi, uvedemo pre-izborne komisije koje će procenjivati da li je neko društveno-politički podoban da bude kandidat na izborima. Otprilike kao što je slučaj u Iranu.

• +1 1
Posted
1 minute ago, Ayatollah said:

Ne, nego je najbolje da, opreza radi, uvedemo pre-izborne komisije koje će procenjivati da li je neko društveno-politički podoban da bude kandidat na izborima. Otprilike kao što je slučaj u Iranu.

To se u Rusiji zove sistemna i nesistemna opozicija.. 

Odlican put za liberalnu demokratiju.. 

Posted
1 hour ago, radisa said:

Pa mozda su Rumuni bolji ljudi od Nemaca, Italijana i Madjara pa nece da dopuste da im se populistički fašisti finansirani iz Rusije usidre u vlasti?

S tim da ovde imamo kandidata koji ima podršku barem 25% biračkog tela u zemlji, i onda se nađe grupa od nekoliko desetina tehnokrata neizabranih na bilo kakvim izborima, koja zabrani tom nekom da se kandiduje na izborima.

Moguće je da je za Rumuniju bolje da Georgesku ne bude izabran za predsednika, ali to svakako nije nešto o čemu treba da odlučuje par desetina ljudi. Zamisli sutra u Srbiji dođe RIK i zabrani nekom Vučićevom protivkandidatu da se kandiduje uz obrazloženje da je u pitanju strani plaćenik, kakva bi samo histerija zavladala. 

• +1 2
Posted
1 hour ago, SNARC said:

Pa sad..ne bi ovaj dobio toliko glasova u prvom krugu da nema tu plodnog tla za njegove ideje..Niti bi ga zabranjivali da se ne boje da bilmez stvarno moze da se dokopa vlasti.

To isto mozes da kazes za Srbiju kad su zapadna braca gurala Tomu i Merkelinog momcica.

Vrlo je pitanje kad se tako sa strane forsira neka opcija i utice na medije formalno neformalno i pritajeno, za sta su to glasali ljudi koji su glasali za nesto, ili odlucili da budu beli listici.

Mislim i oni na nasem forumu koji su glasali Tomu sigurno nisu to uradili pod premisom da hoce da im na vlast dodje mafija i uvede diktaturu nego su mislili neke druge stvari.

Posted
1 minute ago, Ayatollah said:

S tim da ovde imamo kandidata koji ima podršku barem 25% biračkog tela u zemlji, i onda se nađe grupa od nekoliko desetina tehnokrata neizabranih na bilo kakvim izborima, koja zabrani tom nekom da se kandiduje na izborima.

Ne postoje uhodani i predstavnicko-demokratski mehanizmi za sprecavanje fasista da dolaze do vlasti. Ako je lik problematican i raskrinkan kao takav, super.

Posted

Briga za demokratiju is in the air. Takoreći palpable.

Posted (edited)
7 minutes ago, Ayatollah said:

Moguće je da je za Rumuniju bolje da Georgesku ne bude izabran za predsednika, ali to svakako nije nešto o čemu treba da odlučuje par desetina ljudi. Zamisli sutra u Srbiji dođe RIK i zabrani nekom Vučićevom protivkandidatu da se kandiduje uz obrazloženje da je u pitanju strani plaćenik, kakva bi samo histerija zavladala. 

Ako je kršio zakon, da ga se pusti, jer ima 25%... I ako je tih 25% dobio tako što je kršio zakon?

Vidi, po meni je glavni problem demokratije, baš to, nepoštovanje, ali i manjkavaost zakona... Ne može neko ko laže, otvoreno laže, da bude legitiman kandidat... Ne može da bue finansiran van zakonski postavki (kao SNS što se finasira u Srbiji, na primer... ) 

Ako se to dopusti, imaćemo Trumpa u svakoj zemlji do kraja decenije (osim kod nas, mi ćemo izglda opet u komunizam, :lolol: jer smo Trump eru odradili )

Edited by radisa
  • +1 1
Posted
1 minute ago, Ivo Petović said:

palpable.

palpabilan je rec u sh. ima u klajnu. 

• Haha 1
Posted
2 minutes ago, Mel said:

Ne postoje uhodani i predstavnicko-demokratski mehanizmi za sprecavanje fasista da dolaze do vlasti. Ako je lik problematican i raskrinkan kao takav, super.

Ma ko je utvrdio da je on problematičan i fašista? Rumunska obaveštajna služba? Ako su oni, da li će onda oni pred svake sledeće izbore da prave spisak podobnih kandidata koji nisu opasnost za "demokratske mehanizme", i da odstranjuju one za koje smatraju da nisu podobni.

Ljudi nikako da ukapiraju da demokratija nije sadržina, nego forma, i da ta forma može sa vremena na vreme da postavi na vlast nekoga ko nam se ne dopada jer je, gle užasa, VEĆINA birača glasala za tog nekog.

• +1 2
Posted
9 minutes ago, Mel said:

Kako problematičan? Pokazao sam ti lika koji je predsednik druge najmoćnije stranke u parlamentu i čiji je ovaj bio član do 2022. dok se nisu posvađali...

• +1 1
Posted

Predstavnička demokratija je mrtva. Sve je to neko fingiranje. Imaćemo izbore, mogu i fašisti da se kandiduju ali ako su na 2%.

Ne, takve stranke se moraju zabraniti i iskorijeniti u startu.

• +1 1
Posted

Palpabilnost (po Klajnu) dostiže vrhunac.

Posted
3 minutes ago, Tutankamon said:

Kako problematičan? Pokazao sam ti lika koji je predsednik druge najmoćnije stranke u parlamentu i čiji je ovaj bio član do 2022. dok se nisu posvađali...

Dakle, njih 2 zajedno tipa 45%.

Veselo.

Posted
2 minutes ago, Ayatollah said:

Ljudi nikako da ukapiraju da demokratija nije sadržina, nego forma, i da ta forma može sa vremena na vreme da postavi na vlast nekoga ko nam se ne dopada jer je, gle užasa, VEĆINA birača glasala za tog nekog.

Pa ako postoje neka pravila da ne mozes da imas neprijavljene pare u kampanji, i ako je tacno da su ga stvarno uhvatili sa parama, onda je sve ok i po proceduri.

U hipotetskom slucaju gde vecina glasa ze nekog fasistena, recimo eto SNS, problem nastaje jer demokratija do sledece runde izbora nece imati vise ni tu formu.

Ako gledas onako, sta god vecina kaze, to treba da se izglasa, to je demokratija, onda kapiram da imas problem sa ovim u Rumuniji.

Ja ne gledam tako ni na ovaj slucaj ni na demokratiju uopste, demokratija treba da ima neki profil i biraca i biranih, ja da se pitam niti bih dozvoljavala osudjenim dilerima droge ili pedofilima da ikad vise glasaju, niti bih dozvoljavala nepismenima kojima neko objasnjava kako i gde da zaokruze da glasaju, slicno i za kandidate, recimo radikali bi mi bili zabranjeni i kao stranka i kao neko ko je ikad bio formalni clan posle 2000te od ucestvovanja u politickom zivotu, bez prava da biraju i da budu birani. Nisam ja bas za demokratiju klasicnog tipa, izopstila bih 10-20% populacije od pristupa izborima u svakom smislu. Ovaj lik nisam se udubljivala polazim od toga da je tacno da je neki hardkor desnicar Vucicevskog profila, sta god da su uradili da ga otkace meni je ok.

• Create New...