hazard Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Zapravo koliko sam shvatio on je kupio brend a period ekskluzivnosti je odavno istekao i genericki proizvodjaci mogu da prave taj lek ali je malo teze doci do njeg zbog kanala distribucije (sto mi zvuci neverovatno). Inace ovo sto kaze Dagmar da ce da ga hapse je malo veci SF. Video sam taj deo clanka posle. To mi je tek nije jasno...mislim, lek je bio patentiran, sto znaci da postoji javno dostupan patent koji u sitna crevca opisuje tacni sastav leka, zar ne? Takodje, lek je FDA approved, sto znaci da i oni moraju imati sve te informacije (koji bi takodje morale da budu javne). Link to comment
Dagmar Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Patenti lekovima isticu posle deset godina. Link to comment
April Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Čuj ovo, Ameri nekog prozivaju za zagađenje: http://www.latimes.com/business/autos/la-fi-hy-volkswagen-probe-20150918-story.html Link to comment
Eraserhead Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Video sam taj deo clanka posle. To mi je tek nije jasno...mislim, lek je bio patentiran, sto znaci da postoji javno dostupan patent koji u sitna crevca opisuje tacni sastav leka, zar ne? Takodje, lek je FDA approved, sto znaci da i oni moraju imati sve te informacije (koji bi takodje morale da budu javne). Da, ista stvar je i mene cudila. Ne znam kako procedura funkcionise. Bas sam planirao da veceras pitam nekoga ko mozda zna i u farmaceutskom svetu je. Čuj ovo, Ameri nekog prozivaju za zagađenje: http://www.latimes.com/business/autos/la-fi-hy-volkswagen-probe-20150918-story.html Sjebo se VW s ovim, a nista im nije trebalo. Kaznu ce platiti, ali im ecofanatici koje su nasankali ovo nece zaboraviti. :D Link to comment
Ayatollah Posted September 23, 2015 Share Posted September 23, 2015 Video sam taj deo clanka posle. To mi je tek nije jasno...mislim, lek je bio patentiran, sto znaci da postoji javno dostupan patent koji u sitna crevca opisuje tacni sastav leka, zar ne? Takodje, lek je FDA approved, sto znaci da i oni moraju imati sve te informacije (koji bi takodje morale da budu javne). Patentom leka ne mora nužno biti zaštićena samo aktivna supstanca, već mogu i druge stvari, npr. tehnološki postupak dobijanja te aktivne supstance. U tom slučaju, ti možeš pustiti tu aktivnu supstancu u promet, ali je ne možeš proizvoditi na način koji je zaštićen, a taj način često bude jedini način na koji je tehnološki moguće dobiti tu supstancu. Pored toga, mogu se patentom štititi i novootkrivene indikacije pojedinih molekula, npr. patentirao si lek pre 50 godina za nešto, taj patent je istekao, ali si u međuvremenu sproveo klinička istraživanja i otkrio da taj lek leči nešto drugo, pa onda patentiraš tu indikaciju, itd. No, i da sve to nije slučaj (npr. istekli svi mogući patenti), puštanje generičkog leka u promet nije baš tako jednostavno. Da bi registrovao lek, generičar mora dokazati da ima stabilan tehnološki postupak dobijanja određene aktivne supstance, da proizvod tog tehnološkog postupka ima isto ili veoma slično dejstvo na pacijente kao i patentirani molekul i postupak (bioekvivalenca) i da nema neke nepoznate i neželjene nuspojave (farmakovigilanca). Ovo nije uvek tako lako postići, jer pojedini tehnološki postupci predstavljaju know-how proizvođača, koji to ne želi da podeli sa bilo kime, a drugi ne uspeju da ga osvoje. Pretpostavljam da je nešto slično i u ovom slučaju. Link to comment
Ayatollah Posted September 23, 2015 Share Posted September 23, 2015 Patenti lekovima isticu posle deset godina. Nije deset, već dvadeset. Link to comment
wall Posted September 24, 2015 Share Posted September 24, 2015 Ima neko da se razume u Hadžiluk, Meku i što se svake godine pobije ovoliko ljudi... Link to comment
Hella Posted September 24, 2015 Share Posted September 24, 2015 (edited) Ima neko da se razume u Hadžiluk, Meku i što se svake godine pobije ovoliko ljudi... pa zato što ima boga hehe da se pola miliona penzosa skupi na džinovsku česnicu bilo bi isto Edited September 24, 2015 by Hella Link to comment
wall Posted September 24, 2015 Share Posted September 24, 2015 pa zato što ima boga hehe da se pola miliona penzosa skupi na džinovsku česnicu bilo bi isto :D Nije mi jasno da se ne može organizovati bez pogibije... Link to comment
Hella Posted September 24, 2015 Share Posted September 24, 2015 tu nonšalantnost pri organizovanju treba gledati kao kulturnu različitost koja će obogatiti rigidnu evropu lepršavim duhom orijentalnog haoščića Link to comment
Takeshi Posted September 24, 2015 Share Posted September 24, 2015 u moskvi juce otvorena nova dzamija. jaka ekipa na premijeri, putin, erdogan, abas... Link to comment
Prospero Posted September 24, 2015 Share Posted September 24, 2015 Sjebo se VW s ovim, a nista im nije trebalo. Kaznu ce platiti, ali im ecofanatici koje su nasankali ovo nece zaboraviti. :D BMW diesels '11 times over EU pollution limits' Published: 24 Sep 2015 12:29 GMT+02:00 Some diesel cars of high-end automaker BMW produce dangerous gases that exceed EU anti-pollution limits by up to 11 times, German weekly Auto Bild reported Thursday. The claim came as Germany's powerful car industry was reeling over revelations that auto giant Volkswagen had installed software in up to 11 million cars that could cheat pollution tests. "Volkswagen is not the only carmaker whose cars produce high levels of nitrogen oxide," said the magazine, accusing certain vehicles of the BMW group of the same. ... Link to comment
Krošek Posted September 24, 2015 Share Posted September 24, 2015 Ima neko da se razume u Hadžiluk, Meku i što se svake godine pobije ovoliko ljudi... crnci. The head of the Central Hajj Committee, Prince Khaled al-Faisal, blamed the stampede on "some pilgrims from African nationalities," Saudi-owned al-Arabiya TV channel reported. Link to comment
akibono Posted September 24, 2015 Share Posted September 24, 2015 Meka, preko 700 mrtvih !!! Link to comment
vememah Posted September 27, 2015 Share Posted September 27, 2015 (edited) Danas bili izbori u Kataloniji, koalicije/stranke koje su za nezavisnost (JxSi - Junts pel Sí i CUP - Candidatura d'Unitat Popular) su po exit pollu dobile većinu, za koju je potrebno 68 mesta u parlamentu sa 135 poslanika. Pre izbora su najvljivali da bi mogli proglasiti nezavisnost u roku od 18 meseci. Strimovi: TVE Canal 24 horas (španski): http://www.rtve.es/noticias/mas-24/ Televisio 3 24 (katalonski): http://www.ccma.cat/tv3/directe/324/ Edit: PP je Partido popular, vladajuća stranka u Španiji, koja u Kataloniji ima dakle oko 7% glasova. Edited September 27, 2015 by vememah Link to comment
Recommended Posts