Jump to content
IGNORED

Svet

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Nisu to englezi niti im je engleski maternji.

Naravno da im je engleski maternji, zato su i uračunati samo sa tih 4,9 miliona. Ima naravno ljudi sa britanskim poreklom dosta (ipak su bili britanska kolonija prilično dugo), a i ima crnaca kojima engleski zaista jeste maternji.

Moj cimer je pre dve godine bio decko iz Gane koji nije govorio nikakav africki jezik vec iskljucivo engleski. I da bilo ga je malo teze razumeti ako neko nije odrastao u engleskom govornom podrucju.

Postoji fenomen gde odredjeni deo stanovnistva u afričkim gradovima zaista i ima kao maternji jezik zvanični ex-kolonijalni jezik zemlje (engleski, francuski, portugalski), naročito ako su iz nekog ,,mešovitog braka" tj. roditelji im imaju različite maternje jezike pa im je zvanični jezik bio jedini zajednički. I naročito u gradovima gde ljudi dolaze sa svih strana, pa taj ex-kolonijalni lingua franca nužno dominira. U ruralnim sredinama je drugačije. Mislim, ima i u Indiji dosta Indusa kojima je engleski maternji, pa opet on nije maternji ogromnoj većini stanovništva i ako se kasnije uči u školi i govori se naširoko.

Meni Ganjani (Ganci?) nisu teški za razumevanje, tj., ako je neko navikao na karipski/jamajčanski naglasak (a to nije retkost oko nas, npr. u rege muzici itd.), razumeće i Gance. Nigerijci već imaju malo tvrđi izgovor, bar ove koje sam ja sretao. Kapiram da to zavisi i od supstrata, tj. maternjeg jezika govornika - u Nigeriji se govori na desetine ako ne i stotine različitih jezika, i to iz 3 potpuno različite jezičke grupe.

Razumeo suštinu, iako ne baš svaku reč. To be fair, učio sam engleski 11 godina po institutima i studirao u USofA, a radio i kao prevodilac neko vreme...

Na momente sam tripovao da slušam danski.

Edited by Sammael

Dok se zanimamo Grckom desava se jedan prilicno vazan dogadjaj na drugom kraju sveta. Kineska vlada zabrinuta zbog usporavanja privrede i toga kako to usporavanje moze da se odrazi na zaposlenost je uvela program stimulusa kako bi se pospesila kreditna aktivnost banaka. Sustinski Centralna Banka je omogucila komercijalnijm da koriste obveznice lokalnih samouprava kao kolateral za pozajmljivanje od centralne banke. Cilj je da banke usled veceg obima sredstavaa poboljsaju kreditnu aktivnost. Situacija je zajebana jer lokalne samouprave i kompanije vec imaju mnogo duga i muce se sa otplatom a u slucaju daljeg usporenja rasta pitanje je da li bi mogucnost otplate uopste postojala.

Izgleda da mere ne daju rezultata i berza u Hong Kongu je danas pala za 3%

CJOScQqWgAAab1M.png

Jeste 7% pa se prepolovio za pola sata. Ne znam kako se zatvorila. Moze ovo biti zajebano Kina vuce proizvodnju u celom svetu vec godinama.

I Danci imaju svoju Ljiljanu Ćolić :

Esben Lunde Larsen was appointed the new Minister of Higher Education and Science in Denmark last week. He’s now responsible for overseeing research in the country.

But the most concerning thing about his appointment, as we’re finally learning, is that he’s a Creationist. Not necessarily in the Ken Ham/Six Day Creation mold, but still pretty awful: 

When asked by Jyllands-Posten whether humans are descended from apes, the 36-year-old from the so-called Bible belt near Rinkøbing answered that there was a divine hand at play.

“I think there is a creator God behind it. How he has done it, I haven’t considered too much,” he said.

When asked whether the Earth was created in a Big Bang, the new minister appeared to favour the biblical version of events.

Hm, prvo je United Airlines par sati bio prizemljen zbog nekog gliča, sada je suspendovano trgovanje na NYSE i WSJ sajt je pao. Wtf?

via TT

Hm, prvo je United Airlines par sati bio prizemljen zbog nekog gliča, sada je suspendovano trgovanje na NYSE i WSJ sajt je pao. Wtf?

via TT

I to samo letovi unutar USA.

• Create New...