Jump to content
IGNORED

Svet

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Ne poricem svoje licemerje po tom pitanju, s obzirom na to da sam mesozder, ne bih mogao bez mesa i mlecnih proizvoda, jaja itd. pa tako mogu da razlikujem potrebu za uzgojem zivotinja radi ljudske ishrane i za drzanjem zivotinja u izlogu. 

Edukativni aspekt je, sto se mene tice, neargument, pogotovu danas kada postoje brojni nacini da se deca upoznaju sa svetom flore i faune i bez zooloskih vrtova. Od knjiga, televizije i interneta do rezervata, parkova prirode, itsl. Jesam bio u beogradskom zooloskom vrtu, mislim dva puta u zivotu, kao klinac u predskolskom i sa skolom, ali je vrlo lako moglo da se desi da ga ne posetim nikada i ne mislim da bi za mene bio neki narocit gubitak u zivotu to sto ne bih video tigra, slona, lava ili zirafu uzivo, kao sto ima ko zna koliko vrsta na ovoj planeti koje svakako nikada necu videti uzivo, kao i vecina drugih ljudi na planeti. Prosto mogucnost da deca i ostali uzivo vide te zivotinje nije vredna njihove zrtve.  

Ne kazem da moj stav nije rigidan, pogresan ili ovakav i onakav, ali jednostavno ne volim zooloske vrtove i ne vidim nikakvo zadovoljstvo u posmatranju zivotinje zarobljene u kavezu. A nisam siguran ni u njihov doprinos decjoj zainteresovanosti za nauku i faunu, ali kazem to sa rezervom, jer svakako ne mogu eksplicitno da tvrdim da tog doprinosa 100% nema. A isto bih gledao na zooloske vrtove cak i da je taj doprinos presudan. 

Izvinjavam se na offtopicu.

potpuno se slažem 

deca nemaju šta da nauče od životinje koja ili nepomično sedi na betonu ili poludela ide u krug po svojoj ćeliji.

ne možeš ništa da naučiš o izolovanoj životinji, van svog prirodnog staništa. ni kako se ponaša, ni šta jede ni kako lovi, ništa. samo kako izgleda. a to možeš i iz knjiga. 

životinje ne služe da ih mi gledamo i učimo o njima, one nisu i ne bi trebalo da budu robovi našeg obrazovanja™ niti bilo čega drugog.

a domaće životinje su ipak drugo i poređenje sa njima ne stoji.

Edited by belch

ne možeš ništa da naučiš o izolovanoj životinji, van svog prirodnog staništa. ni kako se ponaša, ni šta jede ni kako lovi, ništa. samo kako izgleda. a to možeš i iz knjiga.

hajde reci nam šta si sve naučila o životinjama :fantom:

Ne poricem svoje licemerje po tom pitanju, s obzirom na to da sam mesozder, ne bih mogao bez mesa i mlecnih proizvoda, jaja itd. pa tako mogu da razlikujem potrebu za uzgojem zivotinja radi ljudske ishrane i za drzanjem zivotinja u izlogu. 

Edukativni aspekt je, sto se mene tice, neargument, pogotovu danas kada postoje brojni nacini da se deca upoznaju sa svetom flore i faune i bez zooloskih vrtova. Od knjiga, televizije i interneta do rezervata, parkova prirode, itsl. Jesam bio u beogradskom zooloskom vrtu, mislim dva puta u zivotu, kao klinac u predskolskom i sa skolom...

Izvinjavam se na offtopicu.

Razlikujes potrebu koristeci kriterijum sopstvenog mesozderstva? Ako nismo 100% sigurni da zoovrtovi doprinose onome o cemu je procao Bustin, 100% znamo da ljudi mogu da zive bez jaja i mesa. 

životinje ne služe da ih mi gledamo i učimo o njima, one nisu i ne bi trebalo da budu robovi našeg obrazovanja™ niti bilo čega drugog.

a domaće životinje su ipak drugo i poređenje sa njima ne stoji.

Domace zivotinje su drugo zato sto...zato. 

cekajte, stvarno cemo reci da je drzanje divljih zivotinja u potpuno nesrecnim uslovima ok samo zato sto je vecina covecanstva mesozderski opredeljena?

kakva jadna zamena teza.

cekam samo da neko uvede konc logore u celu pricu kao vece zlo zbog kog je manje opravdano.

domaće životinje se gaje da bi se jele, ono, za opstanak ljudi, koliko god to bilo opravdano ili ne.

čemu služe divlje životinje u zoološkim vrtovima? da ih ljudi vide? to mogu i na tvu. 

cekajte, stvarno cemo reci da je drzanje divljih zivotinja u potpuno nesrecnim uslovima ok samo zato sto je vecina covecanstva mesozderski opredeljena?

kakva jadna zamena teza.

cekam samo da neko uvede konc logore u celu pricu kao vece zlo zbog kog je manje opravdano.

isti rezon po kome neko ko jede meso ne sme da bude protiv lova.

fallacy. to logički ne stoji ali se stalno poteže.

domaće životinje se gaje da bi se jele, ono, za opstanak ljudi, koliko god to bilo opravdano ili ne.

čemu služe divlje životinje u zoološkim vrtovima? da ih ljudi vide? to mogu i na tvu. 

jok, da mogu da ih gadjaju kokicama. kao ona nesretna simpanza u jagodinskom zoo vrtu, koja sluzi da ga deca iritiraju pa on da skace okolo i pljuje po njima, pa koga dohvati dohvati.

fora je samo u savesti, to je problem sa zoo vrtovima.  :fantom:

zivotnje se drze u mnogo gorim uslovima zbog naucnih i komercijalnh istrazivanja, od lekova do kozmetike. koje opet (skoro) svi koriste.

fora je samo u savesti, to je problem sa zoo vrtovima.  :fantom:

zivotnje se drze u mnogo gorim uslovima zbog naucnih i komercijalnh istrazivanja, od lekova do kozmetike. koje opet (skoro) svi koriste.

ne razumem poentu? laboratorijske zivotinje su naravno u mnogo gorem problemu od onih u zoo vrtovima ali mi nije jasno kako jedno iskljucuje drugo ili sta je vec logika?

pa povela se prica o problemu zoo vrtova. a realno oni i nisu toliki problem.

nesrazmerna reakcija na njih u odnosu na druge (zlo)upotrebe zivotinja jeste. jer je ipak pojedinacno cuvanje i drzanje zivotinja mnogo vaznije za ljude, na vise nivoa. pa je fokus opet na ljudskom dozivljaju a ne na stvarnim posledicama.

pa povela se prica o problemu zoo vrtova. a realno oni i nisu toliki problem.

nesrazmerna reakcija na njih u odnosu na druge (zlo)upotrebe zivotinja jeste. jer je ipak pojedinacno cuvanje i drzanje zivotinja mnogo vaznije za ljude, na vise nivoa. pa je fokus opet na ljudskom dozivljaju a ne na stvarnim posledicama.

znači ne treba uopšte pričati o zoo vrtovima jer ima drugih problema na svetu?

• Create New...