Jump to content
IGNORED

Svet

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Jasta, vrlo teritorijalne i sa kratkim fitiljom. Jeste WTF momenat al ajd mozda je ovaj odrastao sa ljudima pa je kao malo drugaciji...

Zooloski vrtovi su jedno od najvecih zala ovoga sveta i treba ih zabraniti. 

Apsolutno se ne slazem i milsim da su veoma bitni. Koji je razlog zasto su ti bas navece zlo.

Zato sto mislim da zivotinje treba da zive u svojim prirodnim stanistima, a ne u kavezima i da sluze za izlozbu. Ne vidim ni jedan razlog za postojanje zooloskih vrtova. Ocuvanje i briga o ugrozenim vrstama (ako bi neko eventualno to naveo kao jedan od pozitivnih strana zooloskih vrtova) moze da se organizuje i obavlja drugacije, sto se uostalom i radi.  

Zato sto mislim da zivotinje treba da zive u svojim prirodnim stanistima, a ne u kavezima i da sluze za izlozbu. Ne vidim ni jedan razlog za postojanje zooloskih vrtova. Ocuvanje i briga o ugrozenim vrstama (ako bi neko eventualno to naveo kao jedan od pozitivnih strana zooloskih vrtova) moze da se organizuje i obavlja drugacije, sto se uostalom i radi.  

Ako kreces iz pozicije u kojoj i sve kokosinjce, svinjce i ostale torove takodje treba 'ukinuti' a da domace zivotinje treba od-domaciti onda mogu da razumem ovakav stav. U protivnom mi deluje selektivan i nekonsistentan.

Zoloski vrtovi su vrlo bitni da mozemo da naucimo o vrstama zivotinja koje ne zive u nasim predelima. Takodje bitno je da deca mogu da se zainteresuju i nauce o fauni, I u krajnjem slucaju da razviju odredjen odnos prema svojoj planeti.

Ono gde cemo se verovatno sloziti jeste da mnogi zoloski vrtovi su jezivo skuceni i kao takvi bi trebali biti ili zatvoreni ili prosireni.

Ako kreces iz pozicije u kojoj i sve kokosinjce, svinjce i ostale torove takodje treba 'ukinuti' a da domace zivotinje treba od-domaciti onda mogu da razumem ovakav stav. U protivnom mi deluje selektivan i nekonsistentan.

Zoloski vrtovi su vrlo bitni da mozemo da naucimo o vrstama zivotinja koje ne zive u nasim predelima. Takodje bitno je da deca mogu da se zainteresuju i nauce o fauni, I u krajnjem slucaju da razviju odredjen odnos prema svojoj planeti.

Ono gde cemo se verovatno sloziti jeste da mnogi zoloski vrtovi su jezivo skuceni i kao takvi bi trebali biti ili zatvoreni ili prosireni.

Ne poricem svoje licemerje po tom pitanju, s obzirom na to da sam mesozder, ne bih mogao bez mesa i mlecnih proizvoda, jaja itd. pa tako mogu da razlikujem potrebu za uzgojem zivotinja radi ljudske ishrane i za drzanjem zivotinja u izlogu. 

Edukativni aspekt je, sto se mene tice, neargument, pogotovu danas kada postoje brojni nacini da se deca upoznaju sa svetom flore i faune i bez zooloskih vrtova. Od knjiga, televizije i interneta do rezervata, parkova prirode, itsl. Jesam bio u beogradskom zooloskom vrtu, mislim dva puta u zivotu, kao klinac u predskolskom i sa skolom, ali je vrlo lako moglo da se desi da ga ne posetim nikada i ne mislim da bi za mene bio neki narocit gubitak u zivotu to sto ne bih video tigra, slona, lava ili zirafu uzivo, kao sto ima ko zna koliko vrsta na ovoj planeti koje svakako nikada necu videti uzivo, kao i vecina drugih ljudi na planeti. Prosto mogucnost da deca i ostali uzivo vide te zivotinje nije vredna njihove zrtve.  

Ne kazem da moj stav nije rigidan, pogresan ili ovakav i onakav, ali jednostavno ne volim zooloske vrtove i ne vidim nikakvo zadovoljstvo u posmatranju zivotinje zarobljene u kavezu. A nisam siguran ni u njihov doprinos decjoj zainteresovanosti za nauku i faunu, ali kazem to sa rezervom, jer svakako ne mogu eksplicitno da tvrdim da tog doprinosa 100% nema. A isto bih gledao na zooloske vrtove cak i da je taj doprinos presudan. 

Izvinjavam se na offtopicu.

ovo je cuveni fallacy koji polazi od toga da je sve na svetu manihejski crno-belo.

E, ali oni silni ljudi po Africi što izginu od hiposa, je l' to bude u vodi ili na suvom? Mislim da su hiposi daleko okretniji i veštiji pod vodom i u vodi, i da im je tu glavna teritorija pa onda napadaju ljude kada se približe ili udju u njihovu vodu.

Ovaj jadničak je verovatno bio toliko preplašen da nije pružao otpor. A ima i ona totalno nadrealna fotka krokodila u poplavljenoj ulici.

"Osećam se crnkinjom, ostavite me na miru":

Navijam za nju :D, njena stvar kako će se definisati, a ako se ogrebala za karijeru a propos svog samodefinišućeg identiteta, well, tough luck za sistem.

+1

kolko se njih ovde izjasne kao cigani da bi upisali fax pa nikom ništa :fantom:

Zooloski vrtovi su jedno od najvecih zala ovoga sveta i treba ih zabraniti. 

Ukoliko se paralelno s tim sprovodi i rewilding, onda bi to bila prava stvar.

• Create New...