Jump to content
IGNORED

Svet

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Ali nije samo to. Manje izvoznih prihoda za njih znači i manju potrošnju tj. smanjenje uvoza (plus faktor sankcija i kontrasankcija u Rusiji). Pa ako se na drugoj strani još ispostavi da su škriljci stvarno balon itd. itd. Ovo stvarno deluje kao chicken game pa ti vidi ko će (i da li će) prvi da odustane.

Ne stižem da ispratim, drma li se i u Indiji/Brazilu?

Drma se svuda, negde vise negde manje. Najvise su pogodjena tzv. trzista u razvoju(EM). Ali nemojte misliti da ce se to zaustaviti samo na tome. Tako bese 1997/98, pa ode Long-Term Capital Management, kada je FED(Grinspan) poceo da panici i spusta kamate, sto sada ne moze, i izazvao dot-kom balon a i sve ostalo posle toga, kako bi digao ekonomiju i sprecio paniku. Nesto slicno Long-Term Capital Management danas mogu biti mali proizvodjaci nafte u SAD.

Edited by Zaz_pi

Ali nije samo to. Manje izvoznih prihoda za njih znači i manju potrošnju tj. smanjenje uvoza (plus faktor sankcija i kontrasankcija u Rusiji). Pa ako se na drugoj strani još ispostavi da su škriljci stvarno balon itd. itd. Ovo stvarno deluje kao chicken game pa ti vidi ko će (i da li će) prvi da odustane.

Slazem se medjutim imaces offset na drugoj strani, net uvoznici ce trositi manje na naftu pa ce ostajati vise para za druge stvari. Mislim da ovo ne moze da guirne svet u recesiju moze samo pojedince da upropasti plus ce da sputa frackere ne zato sto je fracking balon vec zato sto se isplati samo dok je nafta iznad odredjene cene.To je oblast koja zahteva vrlo velike investicije a sam zivotni vek nalazista je mnogo kraci nego kod regularne nafte.

Edited by Eraserhead

Veci je problem sto sada Arapi, Rusi, cak i Kinezi, izvlace novce sa zapada. Oni su masovno kupovali obveznice, nekretnine...na zapadu to sada ide obrnuto. Tako da ce smanjenje nafte izazvati odredjeno olaksanje za potrosace u EU ili SAD ali ce te zemlje dosta gubiti na smanjenju dolaska novca iz naftnih zemalja koje su maksimalno reciklirale petro-dolare u SAD i EU.

Edited by Zaz_pi

pa niža cena energenata može samo da koristi razvoju... kada su dugoročno niski. problem je što ovo verovatno nije dugoročni pad, već poremećaj tržišta koji će trajati možda koju godinu (što kaže eraser, kratak je životni vek shale nalazišta) i sjebati dosta stvari, jer će svi opreznije ulagati, a ne možeš zbog nečega što je verovatno kratkoročno da menjaš paradigmu čitavih privreda.

Edited by Ravanelli

ni britanci se bas ne raduju ovoj ceni, pominju se hiljade radnih mesta koja bi mogla da budu ukinuta, manjak u budzetu itd

bila interesantna rasprava na bbcradio2 prosle nedelje..

ni britanci se bas ne raduju ovoj ceni, pominju se hiljade radnih mesta koja bi mogla da budu ukinuta, manjak u budzetu itd

bila interesantna rasprava na bbcradio2 prosle nedelje..

Kompanije u Severnom moru(Uk-Skotska, Norveska) masovno rezu ulaganje u istrazivanje i eksplataciju. Cujem da je pomor u Aberdinu.

Edited by Zaz_pi

pa niža cena energenata može samo da koristi razvoju... kada su dugoročno niski. problem je što ovo verovatno nije dugoročni pad, već poremećaj tržišta koji će trajati možda koju godinu (što kaže eraser, kratak je životni vek shale nalazišta) i sjebati dosta stvari, jer će svi opreznije ulagati.

Mislim da tu ima vise stvari. Jedna je napad Saudijaca na americke frackere. Druga je to sto to pogoduje Washingtonu zbog Rusije, ali i Irana i Venecuele (nesrecni Maduro ne zna gde je supalj). Treca stvar je to sto se izgleda dogadjaju neke struktune promene na trzistu nafte. Veca efikasnost i obnovljivi izvori jednostavno smanjuju traznju ili cine da ona ne raste ocekivanom brzinom. I na kraju tu je i pitanje globalnog rasta koje nije kako se ocekivalo sto opet utice na traznju. Tako da mislim da ce cena nafte opet skociti, doduse ne znam kad naravno, ali mislim da necemo gledati cifte koje smo do sada gledali.

Inace ovo sto gledate je ekonomski svetski rat, bukvalno, koji se igra preko nafte koja povlaci valute, kredite, berze, zaposlenost, inflaciju...Ukrajina kao Bosna i atentat 1914 samo ekonomski :)

Edited by Zaz_pi

Mislim da tu ima vise stvari. Jedna je napad Saudijaca na americke frackere. Druga je to sto to pogoduje Washingtonu zbog Rusije, ali i Irana i Venecuele (nesrecni Maduro ne zna gde je supalj). Treca stvar je to sto se izgleda dogadjaju neke struktune promene na trzistu nafte. Veca efikasnost i obnovljivi izvori jednostavno smanjuju traznju ili cine da ona ne raste ocekivanom brzinom. I na kraju tu je i pitanje globalnog rasta koje nije kako se ocekivalo sto opet utice na traznju. Tako da mislim da ce cena nafte opet skociti, doduse ne znam kad naravno, ali mislim da necemo gledati cifte koje smo do sada gledali.

pa ima svega, ali frackeri su primarna meta i uzrok. preplavili su tržište, vidi grafik.

efikasnost i renewables su već dugo tu i trenutno nemaju status "struktutne promene", to mogu dobiti tek kasnije kada breakivenuju i počnu bivati cenovno kompetentni.. što se nadam da će biti veoma skoro. sada samo odlažu/smanjuju povećanje tražnje, nikako da umanjuju tražnju. i dalje se iz godine u godinu traži više.

interesantno je to pitanje amerike. koliko im sad odgovara zbog rusa, toliko im neće biti dobro kada se opruga cena krene vraćati u normalu, jer ćemo na mestu tih frekerski čuda gledati novi ghost towns. ne znam kako oni vide to dugoročno, ali se već sve kuke tog biznisa spremaju za krizu u sektoru i očigledno je da će ih uskoro raspizditi.

untitled.jpg

Edited by Ravanelli

Zasto je onda cene nafte bila $115 u junu ako je toliko znacajan fraking? Sta se tu toliko fundamlentalno izmenili za 50% pad u ceni? Eno Libija je zaustavila opet izvoz nekoliko stotina hiljada barela, $ skace, ISIS napreduje...sve za skok cene nafte ali on pada 2% na dan. To koliko oni proizvedu na frkingu toliko, ili malo vise, se konzumira. Da, znam da su IAE i EIA smanjile ocekivanja ali to je glupost. Ako cena ovoliko padne za ocekivati je da potrosnja poraste, sto vec desava u SAD i Kini, ili se barem desavalo u oktobru :lol:

Edited by Zaz_pi

Izgleda da se rublju više ne može prodati.

Retail currency trading platform FXCM halted trading of Russia's battered rouble on Tuesday, saying it expects major traders of the currency to stop pricing the rouble this week in anticipation of the introduction of capital controls.

The rouble fell by up to 25 percent on Tuesday despite Moscow's raising of official interest rates to 17 percent from 11.5 percent overnight, prompting speculation there would be moves to halt a further exodus of capital.

The currency had recovered some ground late on in London trading to stand at around 72 roubles per dollar.

FXCM said it made the move to "protect ourselves and our clients. We just don't know what will happen."

Pizaz će odahnuti...

Edited by Roger Sanchez
  • Create New...