palikaris Posted December 6, 2013 Share Posted December 6, 2013 Ne, doneli su normalnu odluku vagajuci posledice, izmedju kojih je i ova o brzoj selidbi kapitala.Tako globalno trziste nije smetnja demokratijii slobodi. To globalno trziste je smanjilo siromastvo i razvilo bitne igrace van SAD.Naprotiv, smenjta demokratiji su oni koji hrane globalne mastodontte podrzane novcem poreskih obveznika - vlade SAD i EU, ili one koje su zatvaranjem trzista napravile drugog najbogatijeg coveka na svetu (Meksiko i Karlos Slim).Dakle, nie stvar u nevidljivoj ruci kapital vec u sprezi drzave i korporacija. To nije isti proces kao globalizacija.Izvini, tek sada sam video ovaj post. Kako mislis da je globalno trziste smanjilo siromastvo, kada broj siromasnih na globalnom nivou konstantno raste u zadnjih 30tak godina, od kada je kapital potpuno preuzeo primat nad drzavama i bilo kakvim javnim interesom? Jedina zemlja gde se broj siromasnih osetno smanjio je Kina, u kojoj bas i nema slobodnog trzista. Link to comment
Roger Sanchez Posted December 6, 2013 Share Posted December 6, 2013 Vec sam napisao na Drustvu da je Mandela za mene bio pre svega simbol borbe protiv rasizma.Medjutim, danas u JAR, kao posledica i dilova Mandele/ANC-a sa tadasnjom i danasnjom belom elitom, imamo jedan od najgorih sistema podele na bogate i siromasne gde aparthejd zaista ne zaostaje.U tom smislu nikad do kraja nisam razumeo idolizovanje Mandele jer je kao i svi mi ostali bio samo covek sa svim svojim vrlinama i manama.ma glavno da si se ti zapišao na topik i po idolizovanju. Ali ja bi baš volio čuti koju bi ti alternativnu politiku provodio na mjestu Mandele kao političara? Ali pazi da bude u savršenom skladu sa drugim socijalno-političkim religijama koje si tu do sada propovijedao. jako pazi. Link to comment
Аврам Гојић Posted December 6, 2013 Share Posted December 6, 2013 Vec sam napisao na Drustvu da je Mandela za mene bio pre svega simbol borbe protiv rasizma.Medjutim, danas u JAR, kao posledica i dilova Mandele/ANC-a sa tadasnjom i danasnjom belom elitom, imamo jedan od najgorih sistema podele na bogate i siromasne gde aparthejd zaista ne zaostaje.U tom smislu nikad do kraja nisam razumeo idolizovanje Mandele jer je kao i svi mi ostali bio samo covek sa svim svojim vrlinama i manama.E neka si se ti ogradio :) Link to comment
Gandalf Posted December 6, 2013 Share Posted December 6, 2013 :0.6: Mandela was "the father of his nation, a man of vision, a freedom fighter who opposed violence," Prime Minister Binyamin Netanyahu wrote on his Facebook page late Thursday night. Link to comment
Roger Sanchez Posted December 6, 2013 Share Posted December 6, 2013 Je, to mi je Bibijevo bilo prejako, pogotovo što su oni valjda od svih država na svijetu ostali najveći dužnici Grot Krokodilu i Pingvinčiću, te njiovim prethodnicima.. Link to comment
Budja Posted December 6, 2013 Share Posted December 6, 2013 Izvini, tek sada sam video ovaj post. Kako mislis da je globalno trziste smanjilo siromastvo, kada broj siromasnih na globalnom nivou konstantno raste u zadnjih 30tak godina, od kada je kapital potpuno preuzeo primat nad drzavama i bilo kakvim javnim interesom? Jedina zemlja gde se broj siromasnih osetno smanjio je Kina, u kojoj bas i nema slobodnog trzista. Podatak je odakle? Link to comment
Anduril Posted December 6, 2013 Share Posted December 6, 2013 ma glavno da si se ti zapišao na topik i po idolizovanju. Ali ja bi baš volio čuti koju bi ti alternativnu politiku provodio na mjestu Mandele kao političara? Ali pazi da bude u savršenom skladu sa drugim socijalno-političkim religijama koje si tu do sada propovijedao. jako pazi.Savrseno me ne zanima da diskutujem na tvom nivou.E neka si se ti ogradio :)RIP topik je na Drustvu gde spada Mandela kao simbol borbe protiv rasizma.Ovo je topik na Politici za koji sam ocigledno pogresno pomislio da bi mogao da posluzi kao tema o politickom ucinku Mandele/ANC-a posle aparthejda. Link to comment
palikaris Posted December 6, 2013 Share Posted December 6, 2013 (edited) Podatak je odakle?World bank global poverty data. Ako sklonis kinu, broj apsolutno siromasnih raste. Kina je napravila neki nenormalan pad u broju siromasnih, tipa pola milijarde za 20 godina, i to drzi globalne cifre na istom nivou.Edit: govorim o $1.25 per day ppp granici siromastva. Ako se uzme $2 granica, ni kina ne stoji sjajno. Edited December 6, 2013 by palikaris Link to comment
banecare1 Posted December 7, 2013 Share Posted December 7, 2013 Ako se uzme $2 granica, ni kina ne stoji sjajno.stoji. refresh data ;) Link to comment
Budja Posted December 7, 2013 Share Posted December 7, 2013 Savrseno me ne zanima da diskutujem na tvom nivou.RIP topik je na Drustvu gde spada Mandela kao simbol borbe protiv rasizma.Ovo je topik na Politici za koji sam ocigledno pogresno pomislio da bi mogao da posluzi kao tema o politickom ucinku Mandele/ANC-a posle aparthejda. Malo do potpuno bezvezej kriviti Mandelu za korupciju i stanje u ANC.Covek je tu bio predsednik 5 godina, i bilo je vaznijih stvari po prioritetima.Sistem o kome govoris je vise zasluga Mbekija. Link to comment
Budja Posted December 7, 2013 Share Posted December 7, 2013 World bank global poverty data. Ako sklonis kinu, broj apsolutno siromasnih raste. Kina je napravila neki nenormalan pad u broju siromasnih, tipa pola milijarde za 20 godina, i to drzi globalne cifre na istom nivou.Edit: govorim o $1.25 per day ppp granici siromastva. Ako se uzme $2 granica, ni kina ne stoji sjajno.Evo sta ja vidim nahttp://povertydata.worldbank.org/poverty/home/ Global Poverty IndicatorsPoverty headcount ratio at $1.25 a day (PPP)(% of population)43.1% 1990 to 20.6% 2010 People living on less than $1.25 a day (PPP)(millions)1,908 1990 to 1,215 2010 Source: PovcalNet Regionalno:Sub-saharan Africa% 2010 48.47 1981 51.452010 413.73 mil 1981 204.93South Asia% 2010 31.02 1981 61.142010 506.77mil 1981 568.38Latim America and the Caribbean% 2010 5.53 1981 11.892010 43.33mil. 1981 32.29mil.Dakle, tvoja tvrdanja o povrecanju siromastva (iskljucujuci Kinu) je u apsolutnim brojevima, i odnosi se samo na Afriku.U preocentima pada svuda, i u apsolutnim brojevima svuda, osim u subsaharnoj Africi.Fenomen nije samo Kina.Da, globalizacija je pomogla smanjenu siromastva. I, da, zasto je problem ne ukljuciti Kinu kao glavnog "pobednika" globalizacije? Link to comment
palikaris Posted December 8, 2013 Share Posted December 8, 2013 i ltin america i carrebean. povcecanje sa 32 miliona na 43 miliona. a south asia ima mali pad, zbog kine. plus, podaci iz 1981. izgleda da nisu bas tacni, posto kad pogledas mapu, sve osim kine, brazila i jos par drzava u juznoj americi je 'no data'. Link to comment
Indy Posted December 8, 2013 Share Posted December 8, 2013 Da, globalizacija je pomogla smanjenu siromastva.Pa, ovi podaci to ne pokazuju. (Ako i uzmemo da je doslo do smanjenja siromastva, ne vidim kako znamo da je to bas zbog globalizacije).Igram malo djavoljeg advokata, mada stoji da korelacija nije kauzacija. Plus toga, ekonomska nejednakost se povecala (videsmo nedavno informisani post na tu temu koji je ovde neko preneo, da li buffalo bill ili ko drugi, ne secam se tacno... pre nedelju-dve)... tako da to u najmanju ruku baca senku (ili bi trebalo... opet, zavisi od perspektive. U svakoj igri ima dobitnika i gubitnika, tesko da ce se oni sloziti oko toga da li je igra dobra ili ne). Link to comment
Čutura Posted December 8, 2013 Share Posted December 8, 2013 a kolika je inflacija $ od 1990? jel se to racuna? Link to comment
Recommended Posts