MayDay Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Kolika je razlika u obrazovanju medju polovima u Švedskoj?Kod nas bi trebalo da su drugarice obrazovanije, zar ne? Barem se ja nadam tako. Link to comment
Kampokei Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Da budem iskren, nemam pojma. Verovatno su mladje generacije zena obrazovanije od muskaraca, kao sto je sada trend, a kod starijih bi trebalo da je obrnuto. Nego, kao malo gde u Evropi, zene i muskarci ovde biraju razlicita zanimanja, sto je dovelo do toga da je profesionalna segregacija medju najvecima u Evropi. Pri cemu su zene te koje biraju (kazem biraju, jer ja zaista ne vidim da je to rezultat nekog socijalnog, a jos manje institucionalnog pritiska) manje placena zanimanja (socijalni rad i sl.). Ovo sam neki dan rekao jednoj ovdasnjoj poznanici, Svedjanki, pa mi nije nesto verovala (jer kako je zaboga to moguce u bastionu rodne ravnopravnosti), pa je doslo do toga da joj saljem statistike na mejl. Link to comment
Anduril Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 (edited) Prvo, sad si vec nacinio otklon od prvobitne tvrdnje - nesto sto nije deo nacelnih rasprava o integraciji, nesto o cemu se cuti - ne moze biti levicarski koncept multikulturalizma. Ideoloski koncept je ideja koja se javno zagovara i aktivno promovise, ne nesto o cemu mozemo samo spekulisati na osnovu licnih zapazanja.Ne radi se o licnim zapazanjima nego o zapazanjima studija i javnih diskusija koje se vode na tu temu u nekoliko evropskih drzava.Drugo, teorijski koncept bez njegove manifestacije u praksi je prilicno beskorisno razmatrati - mislim, socijalizam je sasvim lep koncept ali praksa sucks.Dakle, moj zakljucak je da su mnogi problemi u praksi upravo posledica koncepta iako ih teorijski koncept na papiru eksplicitno ne predvidja kao sto to jelte cesto biva. Razlog tome moze biti atmosfera, subtekst i pojednostavljivanje koncepta u praksi kao recimo posledica nekompatibilnosti koncepta sa ljudskom prirodom.Drugo, nisam siguran da institucije ne zele da reaguju oko navedenih problema zbog multikulturalizma - siromasni slojevi stanovnistva su manje-vise prepusteni sami sebi, nevezano za to da li je geto azijatski, crnacki, arapski ili domicilnog stanovnista - dakle nevezano za kulturne razlike. Zatvorenost, izmedju ostalog i u pogledu zvanicnih institucija i sprovodjenja zakona, je upravo deo definicije getoa. Trece, vecina tih problema su po prirodi takvi da ih je tesko resavati bez inicijative onih koji su njime pogodjeni, koja je malo verovatna bez izvesne doze prosvecenosti. Naveo si primere prinudnih udaja i nasilja u porodici. Da li mislis da negde policija i sudstvo odbijaju da procesuiraju prijave nasilja ili prinudnih zenidbi zato sto je zrtva iz egzoticne kulture? Pa kad bi se mediji dokopali takvog slucaja doslo bi do belaja i letele bi glave (kao u primeru one sudijke (jel se tako naziva zenski sudija?) iz Nemacke koja je nasilnika oslobodila odgovornosti navodeci kulturne razlike. Problem je, mislim, pre svega u neprijavljivanju takvih slucajeva, sto ima veze sa zatvorenoscu imigrantskih zajednica (njihovom getoizovanoscu jelte) i nepoznavanjem sopstvenih prava od strane slabo obrazovanih i ekonomski zavisnih zena.Pa da, robovi su trebali pokazati malo vise svoje inicijative pa im abolicionizam ne bi bio potreban. Isto vazi i za vodece borce za prava zena tokom 19. i na pocetku 20. veka. Duznost slobodnih i privilegovanih je da oslobode neslobodne. Edited May 24, 2013 by Anduril Link to comment
Turnbull Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 (edited) Andurile, ti kao se aktivno trudiš da ne razumeš o čemu ti Radagast govori. On prosto kaže da porodično nasilje najčešće nije moguće procesuirati bez incijative žrtve, prosto zato što je alternativa tome - policing family (a ti prvi to ne bi želeo). Na to ti upadaš u patetiku o oslobađanju robova i emancipaciji žena. prosto, ne radi se o tome.Niti ti je Radagast rekao da treba razmatrati koncept "bez njegovih manifestacija u praksi", već prosto da to što si ti proglasio manifestacijama multikurualizma sa njim zapravo nema nikakve veze. Tako da stvarno ne razumem čemu ovo dociranje o "spojivosti koncepta i ljudske prirode", kad to nema nikakve veze sa Radagastovim argumentom.Prosto - tvrdio si da je X rezultat multikutulralizma. Pokazano ti je da X nije rezultat istog. Kraj. Edited May 24, 2013 by Syme Link to comment
MayDay Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 (edited) Da budem iskren, nemam pojma. Verovatno su mladje generacije zena obrazovanije od muskaraca, kao sto je sada trend, a kod starijih bi trebalo da je obrnuto. Nego, kao malo gde u Evropi, zene i muskarci ovde biraju razlicita zanimanja, sto je dovelo do toga da je profesionalna segregacija medju najvecima u Evropi. Pri cemu su zene te koje biraju (kazem biraju, jer ja zaista ne vidim da je to rezultat nekog socijalnog, a jos manje institucionalnog pritiska) manje placena zanimanja (socijalni rad i sl.). Ovo sam neki dan rekao jednoj ovdasnjoj poznanici, Svedjanki, pa mi nije nesto verovala (jer kako je zaboga to moguce u bastionu rodne ravnopravnosti), pa je doslo do toga da joj saljem statistike na mejl.To neki biološki uslovljen selfselection? :oI am walking down the dangerous path. Edited May 24, 2013 by MayDay Link to comment
aram Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 ... kao malo gde u Evropi, zene i muskarci ovde biraju razlicita zanimanja, sto je dovelo do toga da je profesionalna segregacija medju najvecima u Evropi. Pri cemu su zene te koje biraju (kazem biraju, jer ja zaista ne vidim da je to rezultat nekog socijalnog, a jos manje institucionalnog pritiska) manje placena zanimanja (socijalni rad i sl.).i gde su sad syme & ekipa :Dcekaj, ti stvarno mislis da se zene namerno odlicuju za visoko stresna a slabo placena zanimanja tipa socijalni rad zato sto to tako vole? ili je ipak tu procenat zena visok zato jer muskarci lakse dobijaju bolje placene poslove? Link to comment
Turnbull Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Pa bila je cela rasprava na tu temu na drugom topiku (kojem beše?) pa da sad ne repriziramo celu stvar. Link to comment
aram Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 ma znam, al ne mogu da ne reagujem, svrbe me prsti vec satima Link to comment
MayDay Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 E, a mi malo, malo, pa o income inequality sirom foruma. Mislim da bi to trebalo sjediniti u jednu temu na Ekonomiji. Link to comment
Turnbull Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 (edited) at AramVoleo bih da vidim šta će Kampokei da kaže na tvoje pitanje. Meni se čini da je malo prebrzo odbacio socijalne pritiske, ali možda i grešim. Jeste Švedska Švedska, ali kao što vidimo nije ni Švedska baš toliko švedska kao to na prvi pogled izgleda. Edited May 24, 2013 by Syme Link to comment
Kampokei Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 i gde su sad syme & ekipa :Dcekaj, ti stvarno mislis da se zene namerno odlicuju za visoko stresna a slabo placena zanimanja tipa socijalni rad zato sto to tako vole? ili je ipak tu procenat zena visok zato jer muskarci lakse dobijaju bolje placene poslove?Ne mislim da se zene odlucuju za visoko stresna zanimanja. Socijalni rad moze da bude jako tezak posao, ali sam prilicno siguran da socijalni radnici manje umiru od infarkta nego brokeri. A i krace je radno vreme.Ja bih rekao da izmedju cistog socijalnog i institucionalnog pritiska (koji ja, opet kazem, ne vidim, a mozda se varam) s jedne strane, i ciste bioloske samoselekcije ima jos prostora u sredini. Odmalena steceni ukusi, lifestyle... (devojcice salvete, mi autice...). A da li ima tu ima biologije i koliko, to je vecita tema i vrlo vrlo osetljiva, kao sto rece Mau. Link to comment
Kampokei Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Jeste Švedska Švedska, ali kao što vidimo nije ni Švedska baš toliko švedska kao to na prvi pogled izgleda.Uf, pa ja se sa ovim slazem i te kako. I mogao bih nasiroko. Ali mozda jednom, dok jos malo proboravim ovde. A osim toga, i jedini sam aktivan "Svedjanin" na forumu, pa da ne smaram previse. Link to comment
aram Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 @kampokeiajd baci pogled, ako imas prilike, na strukturu zaposlenih u skolama tamo. verujem da je slicno kao u nemackoj, a to se svodi na osnovne skole prakticno bez muskaraca, fakultete skoro bez zena.ako uzmes u obzir da je skoro ista skola potrebna za ucitelja/nastavnika za prvih deset razreda, zasto je to tako. prosto zato jer je razlika u primanjima dvadesetak hiljada godisnje izmedju cetvorogodisnje osnovne skole i prvog nivoa srednje (5. - 8. razreda) Link to comment
Turnbull Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Ne mislim da se zene odlucuju za visoko stresna zanimanja. Socijalni rad moze da bude jako tezak posao, ali sam prilicno siguran da socijalni radnici manje umiru od infarkta nego brokeri. A i krace je radno vreme.Ja bih rekao da izmedju cistog socijalnog i institucionalnog pritiska (koji ja, opet kazem, ne vidim, a mozda se varam) s jedne strane, i ciste bioloske samoselekcije ima jos prostora u sredini. Odmalena steceni ukusi, lifestyle... (devojcice salvete, mi autice...). A da li ima tu ima biologije i koliko, to je vecita tema i vrlo vrlo osetljiva, kao sto rece Mau.Da na nešto tako sam i mislio. Inače, u širem smislu analogan fenomen bi mogao da bude povlaćenje obrazovanih žena iz radne snage u US, ili što rekla Šarlot - I choose my choice :) Link to comment
Anduril Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Andurile, ti kao se aktivno trudiš da ne razumeš o čemu ti Radagast govori. On prosto kaže da porodično nasilje najčešće nije moguće procesuirati bez incijative žrtve, prosto zato što je alternativa tome - policing family (a ti prvi to ne bi želeo). Na to ti upadaš u patetiku o oslobađanju robova i emancipaciji žena. prosto, ne radi se o tome.Postoje i alternative za policing family kao sto recimo sistematska stigmatizacija i kampanja problematicnih aspekata neke kulture. E, a to je vec tesko izvodljivo sa konceptom multikultiralizma jer podrazumeva da se razne kulture uopste ne moraju tolerisati i da se aktivno radi na iskorenjivanju osnovnih delova nekih kutura. Zato i ne cudi da socijal-demokratske vlade retko ili nikad nisu krenuli i neku takvu kampanju nego to ostavljaju desnicarima. Problem sa desnicarima je onda sto oni imaju slican stav ali zele da zamene te problematicne kulture opet svojim starim, takodje cesto autoritarnim tradicijama umesto liberalnim drustvom gde su granice tolerancije kristalno jasne svakome u drustvu bez obzira na kulturni bekgraund.Niti ti je Radagast rekao da treba razmatrati koncept "bez njegovih manifestacija u praksi", već prosto da to što si ti proglasio manifestacijama multikurualizma sa njim zapravo nema nikakve veze. Tako da stvarno ne razumem čemu ovo dociranje o "spojivosti koncepta i ljudske prirode", kad to nema nikakve veze sa Radagastovim argumentom.Pa kazem, kao sto teoretski koncept socijalizma nema nista sa praksom i ljudskom prirodom. Link to comment
Recommended Posts