Jump to content
IGNORED

Svet

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

A sta vi uopste hocete da dokazete?
Drugačiji svet je moguć™Ne ali stvarno, osim toga da je održiv i neki drugačiji sistem, a da ovaj postojeći nije baš najbolji, ne želim ništa drugo da dokazujem. Nisam stručnjak za naftu niti ekonomiju, ali ne volim kad me neko posle dve oneliner doskočice i izjednačavanja Nigerije i Venecuele, tera da idem da čitam ekonomiju pa da se vratim.Da, nafta je ekonomski osnov, ali je socijalistička politika uzrok pravednije raspodele.
Drugovi! Pravo lice socijalizma zapadne hemisfere posjetite malo sjevernije, oko Havane. Ovo južno je socijalizam sa naftnim licem.
Ako dozvoliš, odgovorio bih pre čitanja ekonomskih almanaha. Šta ti pokušavaš da dokažeš? Da sve zasnovano na nafti nije pravi socijalizam, a sve zasnovano na najgorim i najdužim zapamćenim sankcijama u modernoj istoriji jeste pravi socijalizam? A Severna Koreja, to je da pogađam - pravo lice?
A socijalizam ljudsko lice najčešće dobiva tako da ga iz nekih čudnih imperialističkih interesa plaćaju i bankrolliraju izrabljivane & potlačene mase imperijalističkih zemalja. Tako je bilo kod našeg Tileta, tako je i sad kod druga Madura, s tim da on mora prodavati opipljivu robu, a ne performans.
Ne dobijaju oni za svoje pare socijalizam, nego naftu. Ne nego treba Maduro da sačeka da se svet zacrveni pa onda da krene u akciju. A do tad samoizolacija od zlih kapitalista. Edited by nemoderisani
Nigerija ima malo više stanovnika, cirka 6 puta više. A 'u kurcu' assessment bi mislim trebao malo ažurirati, ni kod njih se baš ne tapka u mjestu zadnjih 15 godina. Jest, malo se ubijaju, ali vidjeli smo na ovih par stranica da to ni u Venezueli nije preneobična pojava, mada ista vodi samo internacionalni progresivni antimperijalistički đihad za razliku od Nigerije koju muči onaj klasični.
Dobro, i Kuvajt i UAR i Katar imaju nesto manje nego Venecuela.
Pa, ne, smanjenje siromastva u Venecueli (ukoliko je to tacno) sigurno ima najvise veze sa socijalistickim politikama. Bice zanimljivo koliko je to odrzivo na duze staze.
Zapravo, nema. Prisustvovao sam predavanju na tu temu.I ne samo u Venecueli, vec i drugde.Socijalne politike i conditional cash transfers pomazu, ali je glavno:Cile: bakarVenecuela, Ekvador: NaftaArgentina: soja...Roger je u pravu.
Slazem se potpuno. Ako nastave da prodaju naftu i prerasporedjuju dohodak jos neko vreme, recimo jos 10tak godina, imaju finu sansu da od nerazvijene postanu neka srednje razvijena zemlja. Al ko zna sta ce biti (i da li se stvarno siromastvo tamo smanjuje tom brzinom).
Kako?Tako sto ce subvencionisati sosptveno stanovnistvo i Kubu a kad nafte nestane ce da se cesu po glavi. Venecual ne proizvodi NISTA, samo naftu i nesto kafe, sve uvoze, poljoprivreda nepostojeca. Ne znam, doduse, kolike su rezerve. Ove moje, ekvadorske, jos 10 godina.Cile bar nastoji da diversifikuje ekonomiju, i stede pare od buma cena primarnih sirovina, iako je jos uvek vise od 70% izvoza bakar.

Docim ce USA ili Nemacka sa svojim diversifikovanim ekonomijama da procvetaju nakon sto nestane venecuelanske i druge nafte.Mislim kad ta nafta nestane za koju dceniju, svejedno cemo imati opsti rat, spaljivanje biosfere itd.

Kako?Tako sto ce subvencionisati sosptveno stanovnistvo i Kubu a kad nafte nestane ce da se cesu po glavi. Venecual ne proizvodi NISTA, samo naftu i nesto kafe, sve uvoze, poljoprivreda nepostojeca. Ne znam, doduse, kolike su rezerve. Ove moje, ekvadorske, jos 10 godina.Cile bar nastoji da diversifikuje ekonomiju, i stede pare od buma cena primarnih sirovina, iako je jos uvek vise od 70% izvoza bakar.
Tako sto ce da pare od nafte ulazu u druge grane ekonomije i razvijaju, i da skoluju strucnjake na primer. Kao i svaka danas razvijena zemlja koja je pocela pljackanjem/iscrpljivanjem resursa/necim trecim kao nacinom da dodje do inicijalnog bogatstva, pa te pare ulozila u sofisticiranije ekonomske grane, korak po korak. Nisu ni nemci nastali kao industrijska sila, nesto je tome prethodilo.
još kad se uzme da je El Comandante s narodnim crnim iscjedkom izdržavao dvije zemlje, dva raja socijalizma, a Tačerica samo NHS i lordove... mislim, svaka čast.
A, zamisli tek mnogobrojnu porodicu Al Saud?!Kazu da KSA ima preko 25% siromasnih. Da preko pola populacije ne moze da prisuti stan. Da je velika nezaposlenost medju mladima. Zbog toga se dolucuje za najradiklanije oblike islama tj. terorizam. A, opet, velike zalihe nafte, top 3, i najveci saveznici Zapada.O tome mozes citati npr. ovde-In a country with vast oil wealth and lavish royalty, an estimated quarter of Saudis live below the poverty lineAli, da zanemarimo levicarsku propagandu Guardiana. Ja cu se pozvati na jednu knjigu koja se zove-On Saudi Arabia: Its People, Past, Religion, Fault Lines - and Future. Knjigu je napisala Keren Eliot Haus, dobitnica Pulicera za izvestavanje sa Bliskog istoka, to radi skoro 30 godina, za desnciarski WSJ. Dozvoli da ona nesto malo vise od tebe zna. Primera radi, ona je u mogla u KSA da se sretne sa zenama oci u oci, za razliku do tebe, koji bi bio bicovan od strane religijske policije da tako nesto pokusas. Da, imaju religioznu policiju koja ide ulicom u kratkim pantalonama i sa bicem. Osnovni zadatak vehabista-pandura je da razdvajaju zene i muskarce.Meni je npr. cudno zasto je u KSA, pre dvadesetak godina, u godinama ekonomskog buma zbog nafte, zabranjen bioskop?Ili na sledece:
These young people are aware of government inefficiency and princely corruption, and of the fact that 40 percent of Saudis live in poverty and at least 60 percent cannot afford a home. They know that nearly 40 percent of Saudi youth between twenty and twenty-four are unemployed, at the very age when most men would like to marry if only they could afford the bride price. They know that 90 percent of all employees in the private sector of their economy are imported foreign workers, whom business owners, often including Al Saud princes, exploit for low wages. Saudis, undereducated and often indolent, sit idly by rather than work for what they regard as slave wages doing menial jobs. If all too many Saudi men who could work do not, even educated Saudi women who want to work often cannot. The female half of the Saudi population remains sheltered, subjugated, and frustrated.
A, da, KSA i Venecuela imaju priblizno isti broj stanovnika pri cemu je KSA i dalje apsolutistcka monarhija. Tamo nije bilo izbora gde su se menjali vladari-nikad. Ali, sve se ovo zaboravlja kada se dodje do ARAMCO, ugovori za F-18, Abramse vredni desetine milijardi $ i kada se novac od nafte trosi na kupovinu americkog duga i spekualcije na Wall Streetu. Mislis da bi Venecuela mogla tako? A, da oni jesu bili takvi.Inace, ekonomija Kube i S. Koreje su itekako bile vezane za naftnu dok se SSSR nije raspao. Kada su i pale u ogromnu krizu. Jednom priliko cu pisati o tome. Kao sto sam rekao, ljudi na ovim prostorima ne shvataju znacaj nafte.
Tako sto ce da pare od nafte ulazu u druge grane ekonomije i razvijaju, i da skoluju strucnjake na primer. Kao i svaka danas razvijena zemlja koja je pocela pljackanjem/iscrpljivanjem resursa/necim trecim kao nacinom da dodje do inicijalnog bogatstva, pa te pare ulozila u sofisticiranije ekonomske grane, korak po korak. Nisu ni nemci nastali kao industrijska sila, nesto je tome prethodilo.
Citaj sta je napisano. Koje su se druge grane razvile u Venecueli? Koga je to skolovala Venecuela? O tome i govorim, suva potrosnja bez ikakvih investicija u ostale grane, osim u javno zdravstvo.Osim ako ne mislis na gomilu fals univerziteta koje je Caves osnovao a za koje je Megatrend Harvard.
Zapravo, nema. [veze sa socijalistickim politikama, op. Indy]
Socijalne politike .... pomazu
Pa, jel ima ili nema veze?Inace, mogla bi da bude zanimljiva diskusija kada ne bi bila patkometrija kapitalizam vs. socijalizam (a stice se dojam da se o tome radi... za to nemam vremena).
Pa, jel ima ili nema veze?Inace, mogla bi da bude zanimljiva diskusija kada ne bi bila patkometrija kapitalizam vs. socijalizam (a stice se dojam da se o tome radi... za to nemam vremena).
OK, pomazu ali marginalano, second-order effect.
Zapravo, nema. Prisustvovao sam predavanju na tu temu.I ne samo u Venecueli, vec i drugde.Socijalne politike i conditional cash transfers pomazu, ali je glavno:Cile: bakarVenecuela, Ekvador: NaftaArgentina: soja...Roger je u pravu.
Ne bih rekao ni da si ti potpuno u pravu. To mozda vazi za Juznu Ameriku ali u Africi je druga prica. Juzonafricka je prebogata sirovinama, isto vazi i za bivsu zitnicu Afrike Zimbabve. U prvom slucaju imas kapitalizam sa ogromnim privatnim kompanijama koje kontrolisu sve, u drugom neki kvazikomunizam gde su sva prirodna bogatstva u rukama drzave. U oba slucaja imas slab uticaj toga na opste dobro. Ogromna korupcija pojede vecinu para. Smanjenje korupcije je prvi korak ka pravljenju uspesnog modela a tek onda dolazi socijalna politika (koja je opet ekstremno bitna al sve to pada u vodu ako korupciju ne mozes da izleci).
  • Create New...