Jump to content
IGNORED

Svet

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

još kad se uzme da je El Comandante s narodnim crnim iscjedkom izdržavao dvije zemlje, dva raja socijalizma, a Tačerica samo NHS i lordove... mislim, svaka čast.

I nigerija ima naftu pa su u kurcu. Nafta nije nikakav argument.
Nigerija ima malo više stanovnika, cirka 6 puta više. A 'u kurcu' assessment bi mislim trebao malo ažurirati, ni kod njih se baš ne tapka u mjestu zadnjih 15 godina. Jest, malo se ubijaju, ali vidjeli smo na ovih par stranica da to ni u Venezueli nije preneobična pojava, mada ista vodi samo internacionalni progresivni antimperijalistički đihad za razliku od Nigerije koju muči onaj klasični.

Ma da da. Nema razlike. Evo sa ce i oni da krenu napred, samo da jadni shell malo stane na noge, da oplodi ulozeni kapital, pa ce i tamo biti jednakosti.

haha Nigerija nije u kurcu za razliku od Venecuele. I jedni i drugi su u ratu i malo se ubijaju? Ne razumem poriv, impuls, osim ako nas dobro ne zajebavaš.

haha Nigerija nije u kurcu za razliku od Venecuele. I jedni i drugi su u ratu i malo se ubijaju? Ne razumem poriv, impuls, osim ako nas dobro ne zajebavaš.
P'ne znam, i meni se činilo da se ti dobro zajebavaš kad nabrajaš OPEC-aždahu u red dušmana radničko-socijalističke Venecuele, ali izgleda da nije tako. A o nigerijskoj ekonomiji ti isto fali friške lektire, baci se malo u ekonomske almanahe. Saznat ćeš i iznenađujuče podatke o komparativnoj važnosti nafte za te dvije ekonomije.

Ja hocu da kazem da nafta sama po sebi ne znaci nista ako u zemlji ne postoji neki sistem kojim ce se pare koje se zarade od nafte distribuirati pravicno, za opstu dobrobit. Ako tog sistema nema, pare od nafte ce zavrsiti u dzepovima nekih malog broja prevaranata a zemlja nece biti nista bolja. te da shodno tomu smanjenje siromastva u venecueli ne moze da se svede na to da imaju naftu. I dao sam primer nigerije, koja ima valjda medju najvecim naftin resursima na svetu, i da je samo do nafte, bila bi medju 4-5 najbogatijih i najrazvijenijih zemalja.

Pa, ne, smanjenje siromastva u Venecueli (ukoliko je to tacno) sigurno ima najvise veze sa socijalistickim politikama. Bice zanimljivo koliko je to odrzivo na duze staze.

ne znam da li si ironican ili ozbiljan, ali ja mislim da stvarno ima veze sa socijalistickim politikama. Koliko je odrzivo, ko zna, al sto rece nemoderisani, a sta je odrzivo? ne znam ni jedan sistem koji moze da traje u nedogled. inace, kod ovakvih rasprava sa agrumentima "smanjilo se siromastvo? pa normalno, imaju naftu (il neki dugi priliv para)" se uvek rado setim primera engleskih gradova u 19. veku - mancester je tada bio verovatno ekonomski najuspesniji grad na svetu po kolicini love koja se tamo slivala, a prosecan zivotni vek je bio nekih 25 godina. life expectancy at birth je bio jos gori, mislim oko 17 godina, secam se da sam se zgranuo kad sam procitao. toliko o tome da je samo potrebno imati priliv para, bez gradnje pravicnog sistema.

Nisam ironican.Ne pricam ni o kakvom "nedogledu", vec o narednim godinama, neposrednoj buducnosti. Preraspodela dohotka je fina umetnost, lako je postici dobar rezultat u kratkom roku, tesko na duze staze.

Drugovi! Pravo lice socijalizma zapadne hemisfere posjetite malo sjevernije, oko Havane. Ovo južno je socijalizam sa naftnim licem. A socijalizam ljudsko lice najčešće dobiva tako da ga iz nekih čudnih imperialističkih interesa plaćaju i bankrolliraju izrabljivane & potlačene mase imperijalističkih zemalja. Tako je bilo kod našeg Tileta, tako je i sad kod druga Madura, s tim da on mora prodavati opipljivu robu, a ne performans.

Edited by Roger Sanchez
Nisam ironican.Ne pricam ni o kakvom "nedogledu", vec o narednim godinama, neposrednoj buducnosti. Preraspodela dohotka je fina umetnost, lako je postici dobar rezultat u kratkom roku, tesko na duze staze.
Slazem se potpuno. Ako nastave da prodaju naftu i prerasporedjuju dohodak jos neko vreme, recimo jos 10tak godina, imaju finu sansu da od nerazvijene postanu neka srednje razvijena zemlja. Al ko zna sta ce biti (i da li se stvarno siromastvo tamo smanjuje tom brzinom).
Drugovi! Pravo lice socijalizma zapadne hemisfere posjetite malo sjevernije, oko Havane. Ovo južno je socijalizam sa naftnim licem. A socijalizam ljudsko lice najčešće dobiva tako da ga iz nekih čudnih imperialističkih interesa plaćaju i bankrolliraju izrabljivane & potlačene mase imperijalističkih zemalja. Tako je bilo kod našeg Tileta, tako je i sad kod druga Madura, s tim da on mora prodavati opipljivu robu, a ne performans.
ali ali, kuba je pod nepravednim i nicim izazvanimtm sankcijama vec 50tak godina. to treba imati u vidu. sto se unutrasnjeg uredjenja tice, naravno da je tamo daleko od idealnog, ali opet ta jadna zemlja, medju najsiromasnijima na svetu i bez ikakvih resursa uspeva da napravi neki sistem za respekt, od vec cuvenog zdravstva, pa do na primer zastite od prirodnih katastrofa (tzv. disaster management) u cemu su medju najboljima na svetu, do toga da tamo nema slamova ni divlje gradnje (sto ne uspevaju ni daleko razvijenije i bogatije zemlje, pogledaj na primer grcku, spaniju, portugal, italiju, o balkanu da ne govorimo), itd. nije to sve za potcenjivanje. Edited by palikaris
  • Create New...