steins Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 Napadnut i Camp Bastion u Avganistanu, ima poginulih. Vest na BBC sadrži i hronologiju događaja u poslednja četiri dana.hteli da uhvate princa Harija. :D Link to comment
Budja Posted September 15, 2012 Share Posted September 15, 2012 Borci za slobodu i demokratiju:Teroristi u BengazijuSanchezu kako ti razlikujes ove dve grupacije? Tutankamon?Evo, posteni MacCain ih ne razlikuje:Ovo je sramotno izvrtanje dogadjaja.Mislim da NSPM i Politika, ako su pametni, treba da reaguju. Down sa izandjalim Lazanskim, Antonicem i Djordjiem, novi herjo Sirius je tu, sampion u propagandi polu-istinama. Link to comment
bigvlada Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 Uzgred, Ameri poceli stampanje bez prestanka tzv. Never Ending QE. Puno srece zelim Srbiji i celoj EU, trebace im.Znam, dolar pada i vrišti. :D Link to comment
Roger Sanchez Posted September 17, 2012 Share Posted September 17, 2012 Znam, dolar pada i vrišti. :DiPhones gettin cheaper by the second Link to comment
Lancia Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Propao dogovor o fiskalnom paktu u okviru Spanije, na kom je insistirala Katalunja.Mada je Artur Mas rekao da je 'danas jedan vrlo tuzan dan' uopste nije delovao tako. Od danas polako krece masina za odvajanje od Spanije. Sledeca je Baskija, pa Galicija.... Link to comment
Kampokei Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Baskija vrlo moguce, ali da li i Galicija? Jesu poseban narod, ali ipak blizi Spancima nego Katalonci i Baski. Nesto kao Crnogorci i Srbi, onako bas ugrubo. Osim toga, bastion su PP-a. Link to comment
Lancia Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 (edited) Baskija vrlo moguce, ali da li i Galicija? Jesu poseban narod, ali ipak blizi Spancima nego Katalonci i Baski. Nesto kao Crnogorci i Srbi, onako bas ugrubo. Osim toga, bastion su PP-a.Galjegose cesto mozes da cujes da negiraju u obicnom razgovoru spanski predznak, sto je tipicno za Katalonce i Baskijce. Politicke partije su bastion privilegija i raj za prekomeran broj profi politicara u Spaniji i nista vise. Poslednji izbori su potvrdili kako kriza barata sa decenijskim bastionima pojedinih partija u provincijama. Edited September 20, 2012 by Lancia Link to comment
Kampokei Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Mene ovo ubrzavanje stvari u Kataloniji podseca na Crnu Goru pocev od 1998. Sto nije nista cudno, vise me cudi da stvari u Baskiji idu malo sporije, jer je tamo separatizam uvek imao malo vecu podrsku nego u CAT. A Galicija, pa da, opet neka paralela sa Crnog Gorom. Oni sami ne bi nikad pokrenuli proces rastakanja Spanije, ali ako ostanu sami sa ostatkom zemlje, mozda odluce da im nema druge nego svojim putem. Link to comment
Lancia Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 To sto separatizam u Katalunji nije nikad imao radikalni vid kao u Baskijaca, ne znaci da je na nizoj skali. Ja licno nisam doziveo animozitet prema spanskom jeziku od strane Katalonaca, jer te naravno brzo provale da si stranac, ali cuo sam milion puta kako se ophode prema Spancima i kako odbijaju da komuniciraju na spanskom. To recimo u Baskiji retko mozes da dozivis (kao Spanac). Baskijci su daleko prijazniji i tolerantniji iako se jezicki (pre svega) i u svakom smislu daleko vise razlikuju od Spanaca nego Katalonci.Katalunja igra perfidnu ulogu ucenjivanja po sistemu toplo-hladno odvajkada, ta cudna ljubav se dugo odrzavala poklon investicijama i tako odrzavala, bolje receno kupovala privrzenost kruni. Koliko je ozbiljna namera Katalunje da napusti Spaniju najbolje pokazuje Rahojev poziv privrednicima na lojalnost Spaniji.Bice vrlo traumaticno (ako uopste do razvoda dodje) kako Spaniji, jer gube dva od cetiri najbogatija regiona (Navara i Madrid su jos u vrhu), tako i Katalunji i Baskiji gde ce plasirati svoje proizvode, koji su pre svega nacionalnog karaktera.Sve u svemu, tuzna a za mene vec vidjena prica. Link to comment
Kampokei Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Slazem se, iako mi Katalunja najbliza, intimno ne bih voleo da se rasparca Epaña. Zapravo meni Katalonija i jeste mnogo zanimljivija i smislenija u tom spanskom okviru, nego kao neka moguce nezavisna drzavica. Sto se jezika tice, ima raznih. Na mom faksu je bilo Katalonaca koji su sa Spancima nekataloncima pricali iskljucivo katalonski, a ovi bi njima odgovarali na spanskom. Ali isti neki od tih Spanaca nekatalonaca bi im bili i najbolji prijatelji. Moj najbolji tamosnji prijatelj, veliki Katalonac koga pak ne zanima nezavisnost, kaze da su mnogi za nezavisnost samo deklarativno, dok na referendumu sami u kabini ne bi za istu glasali. Moguce, ali (opet ja) neki su identicno pricali i 2006. kad je glasala CG.E, sad, jezik i diskriminacija u Baskiji i Kataloniji. Logicnije mi je da je diskriminacija jaca u CAT, prosto zato sto u Baskiji zanemariv procenat ljudi zapravo prica baskijski. U CAT u manjim mestima mladje generacije se cak malo muce sa spanskim, izgubila se ona savrsena bilingvalnost koja je meni onako jako lep ukras cele zemlje (Katalonije). Link to comment
Sirius Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Nema sanse. Nece dozvoliti veliki igraci sa zapada. To bi znacilo da je koncept EU pukao. Plus bi otvorilo pitanje mnogih regiona po zapadnim zemljama. Ista prica kao u Flandri. Prica o raspadu je dobra da se navuce novac. Nije to poredivo sa Jugoslavijom. Mnogo je lakse prihvatiti haos na Balkanu, Aziji, Africi ili J. Americi nego u Zapadnoj Evropi i S. Americi za politicare i javnost na zapadu, sto je logicno. Ne znaci da se to nece desiti ali zapad mora jos da padne da bi takvi procesi poceli da se desavaju.Not yet Spaniard.http://www.youtube.com/watch?v=K5YdWgrfcGQ Link to comment
Lancia Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Logicnije mi je da je diskriminacija jaca u CAT, prosto zato sto u Baskiji zanemariv procenat ljudi zapravo prica baskijski.Verovatno si u pravu kad su veca mesta u pitanju, koliko sam cuo kako se zadje vise u unutrasnjost, baskijski je dosta jak (i obavezan). Kako god, juce bas pricam sa jednom Baskijkom i na pitanje koliko im je i da li je tezak jezik, ona kaze malo kroz salu da ga vise od polovine Baskijaca ne prica dobro, Kako zvuci, nije ni cudo.Siriuse, bojim se da Evropa nece imati mnogo sta da kaze ako referendum kaze svoje. Problem Evrope i jeste sto nema koncept, vise je to neka igra reci koja se vrti oko demokratije i ravnopravnosti. Link to comment
Bat Bat Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 (edited) Nema sanse. Nece dozvoliti veliki igraci sa zapada. To bi znacilo da je koncept EU pukao. Plus bi otvorilo pitanje mnogih regiona po zapadnim zemljama. Ista prica kao u Flandri. Prica o raspadu je dobra da se navuce novac. Nije to poredivo sa Jugoslavijom. Mnogo je lakse prihvatiti haos na Balkanu, Aziji, Africi ili J. Americi nego u Zapadnoj Evropi i S. Americi za politicare i javnost na zapadu, sto je logicno. Ne znaci da se to nece desiti ali zapad mora jos da padne da bi takvi procesi poceli da se desavaju.Not yet Spaniard.http://www.youtube.com/watch?v=K5YdWgrfcGQ Ovaj, da bi uopste bilo govora o otcepljenju/prekrajanju granica, vecina naroda na doticnoj teritoriji to mora da, hm, zeli.Taj uslov nije ispunjen ni u Kataloniji, ni u Flandriji, a bome ni u Skotskoj. Edited September 20, 2012 by Bat Bat Link to comment
Roger Sanchez Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 (edited) u Catalunyi sam bio dosta puta počevši od 1994. i meni se čini da sam primjećivao ta dvojezičnost stalno u u padu i da se cijelo vrijeme tiho, postupno i radišno napreduje k ostvarenju Catalunya odvojena nacio!¡ koncepta. 2006 sam izvan Barce viđao samo catala znakove, da o natpisima na trgovinama i ne govorim. Podsjeća me na nas... :D Edited September 20, 2012 by Roger Sanchez Link to comment
Recommended Posts