Jump to content
IGNORED

Svet

Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Znam da ce mnogi odmak pohelisati ali ovo je toliko blesavo da mi vise lici na sindrom "nase dece". Treba da se libijskoj&egipatskoj vladi neko lepo na-j-m pa ce ovi valjda "decici" naci drugu zabavu.

Edited by Shan Jan
sve je to zbog libijske nafte.
@Schmeling,sad ne znam da li je tebi moje pitanje bilo sala ili ne, ali objasnicu zasto pitam "cemu strah"?mislim da u ovom varvarskom cinu nema ni pomena o bilo kakvom strahu. nakon skoro 30000 mrtvih iz 2011. i duplo vise ranjenih, treba li uopste pominjati "strah" i njegovo postojanje narocito u misrati? nista USA nisu drasticno lose uradile da izazivaju ovakvu reakciju u libiji u prethodnom periodu.ipak, treba reci da je bilo par incidenata, ali libija u prethodnom periodu nije mogla da obezbedi potpunu stabilnost ni za svoje gradjane.samo je fida'i, clan ovog foruma, jednom napisao (informisao se) odakle famozni 17. februar za pocetak libijske revolucije.tog dana 2006. napadnut je italijanski konzulat u bengaziju. jurnuli su na njega nakon molitve, kamenovali ga, bili su spremni na linc svakog koga bi tamo zatekli. u svojoj izjavi, zena italijanskog konzula pricala je nakon evakuacije da je bila zaprepascena i u strahu za njihove zivote. bilo je pucanja iz vatrenog oruzja da bi se masa zaustavila. ukupan bilans je bio 14 mrtvih i gomila uhapsenih. revoltirani reakcijom policije demonstranti su krenuli da izvikuju parole protiv sistema i samog gadafija pa se pokusaj linca italijanskog diplomatskog osoblja pretvorio u antigadafijevski protest.ali to je sekundarna prica, bitan je povod tih nasilnih demonstracija. on se nalazi u gotovo identicnom fokusu kao i povod za jucerasnji napad (ne mesati nuzno povode i uzroke). tada 2006. zbog poteza italijanskog misnistra kalderolija koji je u jednom TV nastupu nosio majicu sa vec poznatom danskom karikatutam proroka muhameda, a sada zbog delova filma koji na, po njima, uvredljiv nacin prikazuje istog.2006. su se ovi dogadjaji u bengaziju tumacili kao potezi "dzihadista i militanata", danas se ovo kao po komandi tumaci akcijom "dzihadista i militanata" i pominje se 'al-dzama al-islamija' kao njihov generator (i 2006. su njih pominjali).nakon godine krvavog rata, militarizovanog duha, sveopsteg prisustva oruzja i pojacanog uticaja raznih islamskih verskih ucenja (ukljucujuci i neka vrlo radikalna), reakcija je bila brutalnija nega 2006. u smislu same egzekucije.nije to morao biti USA konzulat/ambasada/predstavnistvo, vec bilo ko koga bi oni identifikovali da je uvredio njihovu veru ili sta vec. ovako, poklopilo se nekoliko stvari - USA konzulat, amerika kao cilj, godisnjica od 11. septembra... za sve 'teoreticare' prilika da pisu nasiroko.ovaj moj post je samo neko razmisljanje koje nadilazi srpsku percepciju "eto im sad, napali su svoje saveznike" ili "da je gadafi ziv, svega ovog ne bi bilo", a nazalost desavalo se i tada.region bengazija je zbog svoje velicine i polozaja relativno povoljan za steciste radikalnih grupa, ali derna je njihova kolevka. Edited by Bane5
Znam da ce mnogi odmak pohelisati ali ovo je toliko blesavo da mi vise lici na sindrom "nase dece". Treba da se libijskoj&egipatskoj vladi neko lepo na-j-m pa ce ovi valjda "decici" naci drugu zabavu.
Sto se tice Egipta, stoji. Ne u Libiji, tamosnja vlada jos uvek nema nacina da stane na kraj majmunima.

@Shan Jan,sta god da napisem ne bi rekao nista novo - uzrok nije ocigledno samo u libiji ili samo u egiptu i povod, sasvim je izvesno, nije i uzrok svega ovoga. to je polje gde se mesaju relativno racionalne kategorije i relativno iracionalne kategorije.u vecini arapskih zemalja vera se prihvata kao resenje jer za razliku od vecine politickih i institucionalnih resenja koja su krahirala ljudi se okrecu onome sto nije.

Edited by Bane5
  • Create New...